Siirry suoraan sisältöön

Peruskäyttäjälle.net

Olet tässä: Etusivu » Ajankohtaista

Ajankohtaisia asioita


Julkaistu: | Päivitetty:

Tällä Ajankohtaista -sivulla näkyvät vuosien 2019 ja 2020 kaikki Peruskäyttäjälle.netin ilmoitukset uusista ohjeista ja artikkeleista sekä ohjeiden päivityksistä. Kirjoitan tällä sivulla myös muista tietotekniikkaan liittyvistä aiheista, kuten tietoturvasta ja huijauksista.

Vuosina 2016–2018 Ajankohtaista -sivulla julkaistut asiat löytyvät arkistosta.

Lista tulossa olevista ohjeiden päivityksistä löytyy Ohjeet -sivulta.

Vuoden 2020 julkaisuista alkaen jokaisen julkaisun otsikko toimii myös linkkinä julkaisuun. Voit linkittää helposti tiettyyn julkaisuun napsauttamalla julkaisun otsikkoa ja kopioimalla julkaisun linkin nettiselaimen osoiteriviltä.

Ajankohtaista -sivun julkaisujen linkit ovat muodossa https://peruskayttajalle.net/ajankohtaista.php#vuosi-kuukausi-päivä.

Esimerkki julkaisun linkistä: https://peruskayttajalle.net/ajankohtaista.php#2020-03-11.

RSS-syöte


Peruskäyttäjälle.netin Ajankohtaista -sivua on mahdollista seurata RSS-syötteenä. Näin voit helposti seurata sivustolla tapahtuvia muutoksia, kuten uutisia sekä uusia ja päivitettyjä ohjeita.

Olen tehnyt ohjeen Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla. Ohjeessa käydään läpi RSS-syötteiden tilaaminen sekä lukeminen nettiselaimista Internet Explorerilla ja RSS-syötteiden lukuohjelma QuiteRSS:llä.

Nettiselaimista Google Chromella, Microsoft Edgellä ja Mozilla Firefoxilla ei voi lukea RSS-syötteitä muuten kuin asentamalla jonkin tarkoitukseen tehdyn lisäosan/laajennuksen.

Viimeisimmät ajankohtaiset asiat


2.12.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on tehty pieniä muutoksia Microsoft Edgen osalta. Päivitetyt ohjeet ovat:


29.11.2020. Bitcoin-sijoitushuijauksilla viety rahaa

Huijauksessa on käytetty valeuutisia, joissa jonkun julkisuuden henkilön on väitetty tehneen paljon rahaa sijoittamalla virtuaalivaluutta bitcoiniin.

Asiasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat (maksumuurin takana). Ylen mukaan huijauksessa on käytetty mm. väärennettyjä Ylen sivuja.

Tässäkin huijauksessa luottamusta on pyritty luomaan käyttämällä julkkiksia. Yksi huijauksien peruspiirteistä on nimenomaan luottamuksen luominen auktoriteettien avulla. Toinen peruspiirre ovat liian hyvät tarjoukset, jotka eivät edelleenkään ole totta.

Virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen on aina arpapeliä ja siinä voi menettää kaikki rahansa. Lisäksi virtuaalivaluuttojakaan ei pidä ostaa mistä tahansa, vaan ainoastaan luotettavilta toimijoilta.


26.11.2020. YouTuben ikärajan kiertäminen estetty

YouTuben ikärajaa ei voi enää kiertää ainakaan millään yksinkertaisella keinolla. Tällä hetkellä en tiedä, onnistuuko ikärajan kiertäminen ollenkaan.

Tavallaan asia ei tullut yllätyksenä. YouTube on jo jonkin aikaa tarjonnut kirjautumista, kun mitä tahansa videota on katsonut kirjautumatta sisään.

YouTuben kannalta kirjautumattomista katsojista ei saada kerättyä yhtä paljon tietoa eikä videoiden katselua ole yhtä helppoa yhdistää tiettyyn käyttäjään.

Koska YouTuben omistavan Googlen liiketoiminta perustuu käytännössä kokonaan tiedonkeruuseen, niin silloin on luonnollista yrittää kerätä katsojista niin paljon tietoa kuin mahdollista.

Koska ikärajan kiertäminen ei enää onnistu joko ollenkaan tai riittävän helposti, siirsin ohjeen YouTuben ikärajan kiertäminen Ohjeet -sivulla luokkaan Tarpeettomat, vanhentuneet yms. ohjeet.


24.11.2020. Päivitetty ohje: Windowsin virranhallinta-asetukset

Pieniä muutoksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


18.11.2020. Päivitetty ohje: Pidä Flash Player päivitettynä

Päivitetty ohjetta Flash Playerin latauksen osalta. Lisäksi pienempiä muutoksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


15.11.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Toiseen ohjeista on tehty suurempia päivityksiä ja toiseen pienempiä. Päivitetyt ohjeet ovat:


12.11.2020. Tulevia ohjeiden päivityksiä

Windows 10:n lokakuun ominaisuuspäivityksen (versionumero 20H2) takia joudun päivittämään viittä ohjetta. Julkaisen päivitetyt ohjeet vasta tammikuussa 2021, koska ominaisuuspäivitysten asentamisen kanssa ei kannata koskaan kiirehtiä.

Ominaisuuspäivitykset tuovat aina mukanaan teknisiä ongelmia osalle käyttäjistä. Siksi ominaisuuspäivityksen asentaminen on järkevää lykätä vähintään kolmen kuukauden päähän ominaisuuspäivityksen julkaisusta.

Tällöin ominaisuuspäivityksen pahimmat viat on jo ehditty korjata. Lisäksi useimmat käyttäjät eivät asenna ominaisuuspäivitystä heti, kun se on julkaistu. Siksikään en pidä kiirettä ohjeiden päivitettyjen versioiden julkaisulla.

Päivitettävät ohjeet ovat:


11.11.2020. Windowsin kuukausittaiset päivitykset julkaistu

Eilen julkaistut päivitykset korjaavat useita haavoittuvuuksia. Haavoittuvuudella tarkoitetaan sellaista vikaa jossakin ohjelmassa tai käyttöjärjestelmässä (esimerkiksi Windows, Linux, macOS), jota hyödyntämällä voi tehdä jotakin minkä ei pitäisi olla mahdollista.

Lähes aina haavoittuvuuksia käytetään pahantahtoisiin tarkoituksiin. Kaikki nettiin kytketyt laitteet ovat rikollisten mielenkiinnon kohteena ja päivittämättömiä laitteita etsitään automaattisilla menetelmillä.

Päivitykset kannattaakin aina asentaa mahdollisimman pian, koska haavoittuvuuksien hyödyntäminen alkaa hyvin nopeasti sen jälkeen, kun haavoittuvuuksien olemassaolosta kerrotaan julkisesti.

Windowsin kuukausittaiset päivitykset julkaistaan joka kuukauden toisena tiistaina kello 20 Suomen aikaa. Käytännössä päivitykset eivät tule ladattavaksi täsmälleen kello 20.00.

Olen käsitellyt Windows 10:n päivittämistä ohjeessa Windows 10:n päivittäminen.


9.11.2020. Päivitetty ohje: Tarkista Windows 10:n versio

Uudistettu ohjetta kokonaisuudessaan. Tutustu ohjeeseen.


1.11.2020. Tietojenkalastelua Nordean nimissä

Jälleen kerran on käynnissä verkkopankkitunnuksia kalasteleva roskapostikampanja, tällä kertaa Nordean nimissä.

Huijausviesteissä kerrotaan, että vastaanottaja on saanut Nordealta luottamuksellisen viestin, jonka pääsee lukemaan napsauttamalla viestissä olevaa linkkiä.

Linkin näkyväksi osoitteeksi on merkitty Nordean osoite. Todellisuudessa linkki kuitenkin ohjaa huijarien nettisivustolle. Itselleni tulleissa viesteissä linkin todellista osoitetta on yritetty peittää käyttämällä vaihteeksi Yahoon uudelleenohjausta.

Tiivistetysti huijarit väärinkäyttävät Yahoon hakutuloksien linkkiä. Hakutuloksien linkissä näkyy aina ensimmäisenä Yahoo-haun osoite search.yahoo.com. Linkin todellinen osoite näkyy vasta hakutuloksen linkin lopussa.

Perusteellisempi selitys asiasta Google-haun osalta löytyy ohjeesta Varo sähköpostihuijauksia.

Verkkopankkiin ei pidä koskaan kirjautua napsauttamalla missään viestissä olevaa linkkiä. Kirjaudu aina verkkopankkiin kirjoittamalla verkkopankin osoite nettiselaimen osoiteriville.


29.10.2020. Päivitetty ohje: Kannettavan tietokoneen akun kunnon tarkistaminen

Pieniä muutoksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


27.10.2020. Päivitetty ohje: Windows 10:n ominaisuuspäivitysten asentamisen siirtäminen

Lisätty tieto lokakuun 2020 ominaisuuspäivityksestä. Tutustu ohjeeseen.


23.10.2020. Windows 10:n syksyn ominaisuuspäivitys julkaistu

Windows 10:een julkaistaan kaksi ominaisuuspäivitystä vuodessa. Tällä viikolla julkaistiin uusin eli lokakuun 2020 ominaisuuspäivitys (versionumero 20H2).

Päivitys ei tule ladattavaksi kaikille samaan aikaan, vaan se tulee ladattavaksi porrastetusti. Itse en ole vielä saanut kyseistä päivitystä ladattavaksi.

Kuten muidenkin ominaisuuspäivitysten kohdalla, tätäkään ominaisuuspäivitystä ei kannata asentaa välittömästi, vaan siirtää sen asentamista vähintään kolmella kuukaudella.

Ominaisuuspäivitykset tuovat aina mukanaan teknisiä ongelmia osalle käyttäjistä ja etukäteen on mahdotonta tietää, osuuko omalle kohdalle jokin ongelma tai useampia.

Tulen käymään läpi kaikki tarvittavat ohjeet sitten, kun saan päivityksen ladattavaksi ja listaan Ohjeet -sivulla ne ohjeet, joita joudun päivittämään uusimman ominaisuuspäivityksen takia.

Aivan ensimmäisenä julkaisen päivitetyn version ohjeesta Windows 10:n ominaisuuspäivitysten asentamisen siirtäminen.


22.10.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on tehty pieniä päivityksiä. Päivitetyt ohjeet ovat:


20.10.2020. Ilmoita huijauksista Kyberturvallisuuskeskukselle

Huijauksiin ja tietojenkalasteluun törmää niin netissä kuin sähköpostissa. Huijauksista ja tietojenkalastelusta voi ilmoittaa Kyberturvallisuuskeskukselle, joka on osa Liikenne- ja viestintävirastoa.

Kyberturvallisuuskeskus voi puuttua rikolliseen toimintaan rajallisesti silloin, kun toiminta tapahtuu ulkomailta käsin. Kuitenkin Kyberturvallisuuskeskus voi varoittaa laajemmalle levinneistä huijauksista ja tietojenkalastelusta.

Ilmoituksen voi tehdä helposti Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilla tai sähköpostitse osoitteeseen cert@traficom.fi.


18.10.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on tehty pieniä päivityksiä. Päivitetyt ohjeet ovat:


15.10.2020. Windowsin kuukausittaiset päivitykset julkaistu

Tiistaina julkaistut päivitykset korjaavat useita kymmeniä haavoittuvuuksia. Haavoittuvuudella tarkoitetaan sellaista vikaa jossakin ohjelmassa tai käyttöjärjestelmässä (esimerkiksi Windows, Linux, macOS), jota hyödyntämällä voi tehdä jotakin minkä ei pitäisi olla mahdollista.

Lähes aina haavoittuvuuksia käytetään pahantahtoisiin tarkoituksiin. Kaikki nettiin kytketyt laitteet ovat rikollisten mielenkiinnon kohteena ja päivittämättömiä laitteita etsitään automaattisilla menetelmillä.

Päivitykset kannattaakin aina asentaa mahdollisimman pian, koska haavoittuvuuksien hyödyntäminen alkaa hyvin nopeasti sen jälkeen, kun haavoittuvuuksien olemassaolosta kerrotaan julkisesti.

Windowsin kuukausittaiset päivitykset julkaistaan joka kuukauden toisena tiistaina kello 20 Suomen aikaa. Käytännössä päivitykset eivät tule ladattavaksi täsmälleen kello 20.00.

Olen käsitellyt Windows 10:n päivittämistä ohjeessa Windows 10:n päivittäminen.

Jatkossa aion muistuttaa kuukausittaisista päivityksistä joka kuukausi.


12.10.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Molemmissa ohjeissa on päivitetty linkkejä. Päivitetyt ohjeet ovat:


11.10.2020. Päivitetty ohje: Resurssienhallinnan käyttö

Päivitetty Resurssienhallintaan liittyvien videoiden linkit, koska siirsin videot YouTubeen. Tutustu ohjeeseen.


8.10.2020. Uusi artikkeli: Varo huijauspuheluita

Kaikenlaiset huijauspuhelut ovat muodostuneet riesaksi. Tutustu artikkeliin.


4.10.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on tehty pieniä muutoksia. Päivitetyt ohjeet ovat:


29.9.2020. Uusi ohje: Windows 10:n päivittäminen

Windows on osannut päivittää itsensä automaattisesti jo pitkään. Kuitenkin Windows 10:n päivityksiin liittyen on olemassa joitakin asioita ja myös erikoisuuksia, jotka on hyvä tietää. Tutustu ohjeeseen.


20.9.2020. Huijauksia ja identiteettivarkauksia

Huijarien kekseliäisyyttä ei voi koskaan aliarvioida. Parhaillaan aktiivisessa vaiheessa olevan Posti -huijauksen lisäksi uutta on Facebk -huijaus, Yle kirjoittaa.

Facebk -huijauksessa uhrin luottokortilta on tehty veloitus, jonka viitteenä lukee FACEBK. Huijauksen ideana on harhauttaa uhri luulemaan, että hän on ostanut Facebookin kautta jotakin.

Huijauksessa uhrin luottokortin tiedot on saatu hankittua todennäköisesti tietojenkalastelun tai tietomurron avulla.

Myös identiteettivarkaudet ja niiden yritykset ovat yleisiä. Identiteettivarkaudessa rikolliset käyttävät jonkun muun henkilötietoja, luottokortin tietoja tai verkkopankkitunnuksia hankkiakseen taloudellista hyötyä.

Käytännössä väärillä henkilötiedoilla voidaan esimerkiksi ostaa luotolla tavaraa, jolloin lasku maksamattomista tavaroista lähtee täysin syyttömälle ihmiselle.

Kaikenlaisilta ikävyyksiltä välttyäkseen ei pidä koskaan napsauttaa mitä tahansa linkkiä niin tekstiviestissä, sähköpostissa kuin millään nettisivullakaan.

Jos jonkin nettisivuston turvallisuus tai luotettavuus epäilyttää, voit tarkistaa asian ohjeen Nettisivustojen luotettavuuden arviointi avulla.

Varo myös lyhytlinkkejä. Lyhytlinkki on linkki jollekin nettisivulle, jonka osoite on lyhennetty lyhytlinkkipalvelulla. Esimerkiksi linkki https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php muuttuu lyhytlinkkinä muotoon https://goo.gl/sHGHii.

Voit selvittää lyhytlinkin todellisen osoitteen helposti ohjeen Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite avulla.

Myös luottokortin tapahtumia kannattaa seurata säännöllisesti ja ottaa heti yhteyttä pankkiin, jos luottokortilla näkyy jokin väärä tai epäilyttävä veloitus. Lisäksi luottokortin käyttöä voi rajoittaa niin veloitettavien summien kuin eri maiden osalta helposti verkkopankissa.

Omien tietojensa antamisen kanssa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi netin arvonnoissa ja kyselyissä ei ole koskaan varmuutta siitä, mihin kerättyjä tietoja käytetään. Niitä saatetaan myydä eteenpäin tai käyttää identiteettivarkauksiin.

Järeämpi keino identiteettivarkauden vaikutusten rajaamiseen on oma luottokielto. Oma luottokielto näkyy luottotiedoissa maksuhäiriönä, mikä estää tavaran ostamisen luotolla.

Tällöin kauppiaalle tulee näyttää todistusta omaehtoisesta luottokiellosta merkiksi siitä, ettei luottotiedoissa ole todellisuudessa mitään vikaa.

Olen kirjoittanut omasta luottokiellosta artikkelin Rajoita mahdollisen identiteettivarkauden vaikutuksia omalla luottokiellolla.


15.9.2020. Uusi Microsoft Edge käyttöön kaikille Windows 10 -käyttäjille

Microsoft julkaisi uuden version Edge -nettiselaimesta alkuvuodesta. Tähän mennessä uutta Edgeä on jaettu vain osalle Windows 10 -käyttäjistä.

Jatkossa uusi Edge jaetaan pakollisena päivityksenä kaikille Windows 10 -käyttäjille. Päivitys on jo jakelussa ja sen tunnus on KB4576754. Samalla Edgen vanha versio poistetaan automaattisesti.

Julkaisin maaliskuussa tällä Ajankohtaista -sivulla ohjeen uuden Edgen asentamisesta itse. Tämä ohje on käymässä tarpeettomaksi kuten oli odotettavissa.

Vanha Edge ei ollut saatavissa Windows 7 -käyttäjille, mutta uusi versio on. Vaikka Windows 7:n tuki päättyi jo tammikuussa, tyrkyttää Microsoft uutta Edgeä innokkaasti myös Windows 7 -käyttäjille Windows Updaten eli Windowsin päivitystoiminnon kautta.

Kuitenkin uuden Edgen tuki Windows 7:ssä tulee päättymään jo 15.7.2021.


14.9.2020. Päivitetty ohje: Hyödyllisiä lisäosia Mozilla Firefoxiin

Päivitetty ohjetta DuckDuckGo Privacy Essentialsin osalta. Tutustu ohjeeseen.


9.9.2020. Päivitetty ohje: Lähetä tiedostoja pCloud Transferin avulla

Pieniä muutoksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


8.9.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on tehty pieniä muutoksia. Päivitetyt ohjeet ovat:


6.9.2020. Uusi artikkeli: Salasanat haltuun salasananhallintaohjelmalla

Koska jokaiseen verkkopalveluun pitää olla oma salasanansa, voi salasanoja kertyä melkoinen määrä. Tutustu artikkeliin.


3.9.2020. Paranneltu versio Posti -huijauksesta

Huijauksessa tekstiviestissä väitetään paketin odottavan toimipisteessä, koska siitä puuttuu postimaksuja. Viestissä on mukana linkki, jota napsauttamalla muka pääsee maksamaan puuttuvan postimaksun.

Huijauksen parannellussa versiossa huijaustekstiviestissä on mukana myös vastaanottajan nimi ja paikkakunta. Asiasta varoittaa Kyberturvallisuuskeskus Twitterissä.

Posti -huijauksesta on liikkeellä eri versioita, joista Kyberturvallisuuskeskus on varoittanut jo toukokuussa.

Posti -huijauksessa napsauttamalla tekstiviestissä olevaa linkkiä voi päätyä tietojenkalastelusivulle, saada älypuhelimeen haittaohjelman tai joutua muunlaiselle huijaussivustolle.

Erityyppisiltä huijauksilta välttyäksesi älä napsauta mitä tahansa linkkiä tekstiviestissä, sähköpostiviestissä tai millään nettisivulla. Myöskään nettisivun ulkoasuun ei voi luottaa, koska se on helppo väärentää.

Huijauksessa käytettävien nettisivujen osoitteet poikkeavat oikeasta Postin osoitteesta. Huijauksissa on tyypillistä, että nettisivun osoitetta vaihdetaan tiuhaan ja että huijauksissa käytettävät verkkotunnukset on hankittu muutamaa päivää tai korkeintaan muutamaa kuukautta ennen niiden käyttöä.

Olen tehnyt ohjeet Nettisivustojen luotettavuuden arviointi ja Varo sähköpostihuijauksia.


2.9.2020. Päivitetty ohje: Salaa tiedostoja EncryptOnClickillä

Tarkennuksia ohjeeseen kansion salaamisen osalta. Tutustu ohjeeseen.


1.9.2020. Päivitetty ohje: Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla

Lisätty ohjeeseen osio QuiteRSS:n tietokannan siivouksesta. Tutustu ohjeeseen.


31.8.2020. Päivitetty ohje: Ohjelmat ajan tasalle SUMon avulla

Lisätty ohjeeseen tietoa ohitettujen päivitysten ja SUMosta poistettujen asennettujen ohjelmien palauttamisesta. Tutustu ohjeeseen.


23.8.2020. Tulevia ohjeiden päivityksiä

Windows 10:n toukokuun ominaisuuspäivityksen (versionumero 2004) takia joudun päivittämään viittä ohjetta. Julkaisen päivitetyt ohjeet huomisesta alkaen.

Poikkeuksellisesti en aio ilmoittaa muutoksista kyseisiin ohjeisiin tällä Ajankohtaista -sivulla. Päivitettävät ohjeet ovat:


21.8.2020. Microsoft-tuen huijaussoitot jatkuvat

Huijauksessa soittaja väittää olevansa Microsoftin teknisestä tuesta ja että uhrin tietokoneessa on jokin ongelma. Ongelman korjatakseen huijari haluaa asentaa uhrin tietokoneeseen etähallintaohjelman (esimerkiksi TeamViewer).

Todellisuudessa huijari ei korjaa mitään vaan varastaa pankkitunnukset tai luottokortin tiedot pyytäessään uhria maksamaan pienen maksun korjauksesta. Lisäksi huijari voi samalla asentaa tietokoneelle haittaohjelman, joka varastaa salasanoja ja muita tietoja. Riskinä on mm. menettää kaikki pankkitilillä olevat rahat huijareille.

Usein huijari myös pyrkii saamaan kuvan uhrin ajokortista tai passista pyytämällä näyttämään sitä tietokoneen kameralle. Verukkeena tälle huijari käyttää henkilöllisyyden todistamista. Saatuaan kuvan ajokortista tai passista huijarit käyttävät tietoja identiteettivarkauksiin ja muuhun rikolliseen toimintaan.

Teknisen tuen huijaukset eivät ole uusi asia. Kirjoitin asiasta viimeksi helmikuussa. Huijaukset tuntuvat kulkevan aalloissa. Huijarit keskittyvät joksikin aikaa yhteen maahan ja sitten siirtyvät seuraavaan maahan.

Huijareiden käyttämät numerot ovat väärennettyjä ja puhelu voi näyttää tulevan suomalaisesta numerosta. Tällä hetkellä tähän ongelmaan ei pystytä puuttumaan, mutta toivottavasti tulevaisuudessa asialle voidaan tehdä jotain.

Huijarit eivät poimi yksittäisiä numeroita mistään, vaan soittavat koneellisesti tiettyihin peräkkäisiin numeroihin. Jos joku vastaa, puhelu ohjataan jollekin huijareista.

Jos saat tällaisen puhelun, katkaise puhelu heti. Huijareille ja muille epämääräisille soittajille ei tarvitse olla ystävällinen.

Huijareihin ja käärmeöljykauppiaisiin törmää netin lisäksi myös oikeassa elämässä. Siksi ei pidä olla liian luottavainen. Osalla ihmisistä ei ole minkäänlaista omaatuntoa tai moraalia. Tällaisille ihmisille ei tuota mitään ongelmia huijata ja hyväksikäyttää muita ihmisiä ilman katumusta.


20.8.2020. Päivitetty ohje: SSD-aseman tehostaminen Windows 10:ssä

Lisätty ohjeeseen tieto optimointitoiminnon automaattisesta toiminnasta, kun optimointitoiminto on otettu käyttöön. Lisäksi poistettu ohjeesta osio optimointitoiminnon ajastamisesta. Tutustu ohjeeseen.


18.8.2020. Älä tallenna salasanoja nettiselaimeen

Salasanojen tallentaminen nettiselaimeen ei ole turvallista, koska selaimeen tallennettuja salasanoja ei ole suojattu kunnolla.

Tämä ei ole mitenkään uusi asia ja haittaohjelmat ovat osanneet kaapata tallennetut salasanat nettiselaimesta jo pitkään. Asia nousi taas pinnalle Agent Tesla -haittaohjelman uuden version myötä.

Turvallinen tapa tallentaa salasanoja tietokoneelle ovat salasananhallintaohjelmat, joita on saatavissa myös älypuhelimiin. Salasananhallintaohjelmista tarvittavan salasanan saa syötettyä helposti esimerkiksi verkkopalveluun kirjauduttaessa.

Kirjoitan joskus tulevaisuudessa artikkelin salasananhallintaohjelmista.


16.8.2020. Uusi ohje: Ohjelmien asentaminen ja poistaminen Windowsissa

Windowsissa ohjelmien asentaminen ja poistaminen on useimmiten melko helppoa. Tutustu ohjeeseen.


12.8.2020. Ei enää päivityksiä CCleanerin ohjeeseen

En enää aio päivittää CCleanerin ohjetta. Siksi siirsin CCleanerin ohjeen Ohjeet -sivulla luokkaan Tarpeettomat, vanhentuneet yms. ohjeet.

Päätökseeni oli oikeastaan kaksi syytä. Ensinnäkin CCleanerista on tullut laadultaan surkea ohjelma, kuten jo heinäkuussa kirjoitin. Toiseksi turhauduin siihen, että CCleaneriin on tehty jo pitempään pieniä muutoksia suomennokseen lähes jokaisessa versiossa.

Oli erittäin turhauttavaa, että jouduin päivittämään ohjetta jatkuvasti vain sen takia, että suomennokseen haluttiin tehdä itsetarkoituksellisia muutoksia.

Olen myös tullut epäilevämmäksi siivousohjelmien suhteen. Windows 10 on teknisesti edeltäjiään kehittyneempi eikä siinä ole mielestäni enää tarvetta siivousohjelmien käyttöön.

Windowsista löytyy myös toiminto levytilan vapauttamiseen, josta julkaisin vastikään ohjeen Vapauta levytilaa Windowsin siivoustoiminnolla.

Jos kuitenkin haluat käyttää jotakin siivousohjelmaa, BleachBit on hyvä vaihtoehto CCleanerille.


9.8.2020. Uusi ohje: Vapauta levytilaa Windowsin siivoustoiminnolla

Windowsissa on toiminto, jolla voi poistaa Windowsin tilapäisiä ja tarpeettomia tiedostoja turvallisesti. Tutustu ohjeeseen.


5.8.2020. Uusi ohje: Microsoft Edgen tietojen varmuuskopiointi ja palauttaminen

Uudistettu versio Microsoft Edgestä tallentaa käyttäjäkohtaiset lisäosat, asetukset ja kirjanmerkit omaan kansioonsa. Tutustu ohjeeseen.


2.8.2020. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Pieniä muutoksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


30.7.2020. Tietoturvaohjelmisto tunnistaa CCleanerin asennusohjelman haittaohjelmaksi

Windows 10:n Defender -tietoturvaohjelmiston mielestä CCleanerin asennusohjelma on haitallinen. Tämä ei johdu CCleanerista itsestään, vaan CCleanerin asennusohjelman sisältämistä kylkiäisistä.

CCleanerin asennusohjelma tyrkyttää asennuksen yhteydessä asennettavaksi ylimääräisiä ohjelmia, joista osa on pelkkää roskaa.

CCleaner aiheuttaa ongelmia myös Mozilla Firefoxin uusimman version eli version 79 kanssa. Firefoxiin tehtyjen muutosten takia CCleaner voi pyyhkiä pois joidenkin Firefoxin lisäosien tietoja.

Tästä syystä CCleanerilla ei kannata pyyhkiä mitään Firefoxin tietoja. Käytännössä CCleanerin asetuksissa pitää ottaa pois kaikki valinnat Firefoxin kohdalta. Varmuuden vuoksi myös Mozilla Thunderbirdin tietojen pyyhkiminen on hyvä estää.

CCleaner oli ennen hyvä ohjelma. Sen jälkeen kun Avast osti CCleaneria kehittävän Piriformin, CCleanerista on tullut laadultaan surkea. Esimerkiksi CCleanerin päivityksiä ei näköjään enää testata kunnolla, koska lähes jokaisessa päivityksessä on ollut enemmän tai vähemmän vikoja.

En ole suositellut CCleanerin käyttöä enää pitkään aikaan, mistä olen huomauttanut myös CCleanerin ohjeen sivulla. Itse en enää aio käyttää CCleaneria.

Kuitenkin aion toistaiseksi päivittää CCleanerin ohjetta, koska CCleaner on vielä melko suosittu ohjelma. Seuraavan ohjeen päivityksen yhteydessä aion muokata CCleanerin esittelytekstiä niin ohjeen nettisivulla kuin itse ohjeessa.

Näillä näkymin julkaisen CCleanerin ohjeen päivitetyn version 2. elokuuta.

Vaihtoehtona CCleanerille on esimerkiksi BleachBit. Tämän kaltaisten siivousohjelmien käyttäminen ei ole kuitenkaan välttämätöntä.

Osa Windowsin tarpeettomista tiedostoista on mahdollista poistaa Windowsin omalla siivoustoiminnolla. Teen tulevaisuudessa ohjeen Windowsin siivoustoiminnon käytöstä, mutta ohjeen julkaisuaikataulusta en vielä osaa sanoa yhtään mitään.


28.7.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on tehty pieniä muutoksia Google Chromen osalta. Päivitetyt ohjeet ovat:


26.7.2020. Päivitetty kolmea ohjetta

Kaikkiin ohjeisiin on tehty pieniä muutoksia Google Chromen osalta. Päivitetyt ohjeet ovat:


19.7.2020. Uusi ohje: Estä Microsoft Edgen käynnistyminen

Microsoft Edge -nettiselain on kiinteä osa Windows 10:tä, kuten Internet Explorer Windows 7:ssä. Tutustu ohjeeseen.


13.7.2020. Huijauksia valemainosten muodossa

Netissä törmää usein valemainoksiin, joissa keksityt ihmiset mainostavat tuotteita, joiden väitetään olevan mullistavia keksintöjä. Todellisuudessa tuotteet ovat joko toimimattomia tai niitä myydään moninkertaisella hinnalla.

Tästä aiheesta ovat kirjoittaneet mm. Yle ja tietokirjailija Petteri Järvinen blogissaan.

Tämän kaltainen markkinointi ei ole enää harhaanjohtavaa, vaan kyse on huijauksesta.

Suomi pienenä kielialueena oli pitkään suojassa monilta netin huijauksilta. Nykyään niin ei enää ole. Huijauksia ei enää erota niiden huonosta suomesta, vaan huijaukset ovat kehittyneet paljon uskottavimmiksi.

Huijaukset ovat kannattavia, vaikka vain harva lankeaisi niihin. Mainostaminen on halpaa ja myöskään nettisivuston ylläpito ei ole kallista.

Muutoinkin mainontaan tulee aina suhtautua varauksella. Mainonnan tarkoituksena on saada potentiaalinen asiakas ostamaan tuote. Silloin korostetaan tuotteen niitä ominaisuuksia, joilla tuote saadaan näyttämään paremmalta.

Mainonnassa tehdään myös ylilyöntejä ja johdetaan asiakasta harhaan. Netissä olevaan mainontaan Suomen viranomaiset eivät voi puuttua, jos kyseessä ei ole suomalainen yritys.

Käytännössä ainoita mahdollisuuksia yrittää puuttua tällaiseen toimintaan on ilmoittaa epäasiallisesta mainoksesta. Tosin mainoksilla rahaa tekevät yritykset, kuten Facebook ja Google, eivät useinkaan puutu edes huijausmainoksiin.

Ennen kuin ostat mitään mistään verkkokaupasta, tarkista löytyykö verkkokaupan sivuilta yhteystiedot. Jos yhteystiedoissa on esimerkiksi vain sähköpostiosoite, ei verkkokauppa ole luotettava.

Ulkomaisesta verkkokaupasta tilatessa myöskään tuotteen palautusehdot eivät ole samat kuin suomalaisessa verkkokaupassa. Tuotteen palauttaminen ja rahojen takaisinsaaminen eivät välttämättä onnistu.

Jos olet yhtään epävarma siitä, onko jokin nettisivusto luotettava vai ei, tekemästäni ohjeesta Nettisivustojen luotettavuuden arviointi löytyy ohjeita luotettavuuden ja turvallisuuden arviointiin.


12.7.2020. Päivitetty ohje: Tarkkaile tiettyjen näppäinten päällä oloa 7capsilla

Päivitetty ohjetta 7capsin lataamisen osalta. Tutustu ohjeeseen.


6.7.2020. Päivitetty ohje: Yksittäisten tiedostojen virustarkistukset netissä

Päivitetty ohjetta VirusTotalin osalta. Lisäksi lisätty ohjeeseen osio yksityisyydensuojasta. Tutustu ohjeeseen.


5.7.2020. Epäluotettavat vertailusivustot ja arvostelut

Netistä löytyy vertailusivustoja joka lähtöön. Usein vertailusivustoissa asetetaan tuotteet tai palvelut paremmuusjärjestykseen. Todellisuudessa vertailut eivät ole puolueettomia. Yritykset maksavat siitä, että niiden tuote tai palvelu saa hyvän sijoituksen ja ylistävät arviot.

Esimerkiksi VPN-palveluja vertailevat nettisivustot ovat lähes kaikki epäluotettavia.

Mielestäni tuotteita tai palveluita ei usein voi asettaa selkeään paremmuusjärjestykseen. Kyse on aina myös makuasioista ja ihmisten erilaisista tarpeista. Ominaisuuksien esittely ja listaaminen on mielestäni parempi tapa.

Siksi Peruskäyttäjälle.netissä en ole asettanut mitään esittelemiäni ohjelmia tai verkkopalveluita paremmuusjärjestykseen. Kyse on aina minun mielipiteistäni ja arvostuksistani, eivätkä ne ole mikään absoluuttinen totuus.

Hintavertailusivustoihinkaan ei kannata luottaa sokeasti. Vertailusivustojen tarjoama halvin hinta ei välttämättä ole sitä. Hintavertailusivustotkin saavat rahansa yrityksiltä ja osa niistä saattaa toimia epäeettisesti.

Myös netistä löytyviin asiakkaiden arvioihin tuotteesta tai palvelusta kannattaa aina suhtautua suurella varauksella. Hyviä arviointeja voi ostaa rahalla. Tästä asiasta on kirjoittanut esimerkiksi Yle jutussaan Viisi tähteä maksua vastaan.

Luonnollisesti myös huonoja arvosteluja väärennetään kilpailijoiden mustamaalaamiseksi. Itse pidän luotettavimpina sellaisia arvosteluja, joissa on kerrottu perustellusti, miksi jokin tuote tai palvelu on hyvä tai huono. Lisäksi pidän arvostelua luotettavampana, jos hyvät ja huonot puolet on kerrottu avoimesti.

Netissä törmää jatkuvasti myös piilomainontaan ja manipulointiin. Aina on olemassa ihmisiä ja yrityksiä, jotka ovat valmiita käyttämään eettisesti kyseenalaisia tai laittomia keinoja.

Valitettavan usein netissä ei myöskään merkitä kaupallista yhteistyötä tarpeeksi selvästi. Siksi sen erottaminen voi olla hankalaa.

Itselleni on tullut Peruskäyttäjälle.netin alkuajoista lähtien kaikenkarvaisia tarjouksia yhteistyöstä rahaa vastaan. Olen saanut mm. tarjouksen nettikasinoiden mainostamisesta ja tarjouksen valmiiksi kirjoitetun ”artikkelin” julkaisusta, jossa olisi ollut linkki yrityksen asiakkaan nettisivuille.

Viime kuussa minulla meni kuppi nurin ja lisäsin Tietoja -sivulle periaatteet mainonnasta ja kaupallisesta yhteistyöstä Peruskäyttäjälle.netissä.

Kaikkeen netistä löytyvään tulee suhtautua varauksella, koska netissä kuka tahansa voi julkaista mitä tahansa.


2.7.2020. Uusi artikkeli: Netissä kaikki ei ole sitä miltä näyttää

Olen koonnut artikkeliin aiemmin tällä Ajankohtaista -sivulla julkaisemiani kirjoituksia. Tutustu artikkeliin.


1.7.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on tehty pieniä muutoksia Mozilla Firefoxin osalta. Päivitetyt ohjeet ovat:


29.6.2020. Uusi ohje: Muistion käyttö

Windowsin Muistio on kätevä esimerkiksi lyhyiden muistiinpanojen tekemiseen. Tutustu ohjeeseen.


21.6.2020. Huijausviestejä OP:n nimissä

Jälleen kerran on käynnissä verkkopankkitunnuksia kalasteleva roskapostikampanja. Nykyään en juuri kirjoita yksittäisistä huijauksista, koska erilaisia huijauksia on koko ajan käynnissä runsain mitoin.

Tällä kertaa huijausviestit ovat kuitenkin kielellisesti hyvin moitteettomia, mikä tekee niistä uskottavan oloisia. OP:n nimissä lähetetyissä huijausviesteissä kerrotaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, että vastaanottaja on saanut OP:ltä luottamuksellisen viestin, jonka pääsee lukemaan napsauttamalla viestissä olevaa linkkiä.

Linkin näkyväksi osoitteeksi on merkitty OP:n käyttämän viestipalvelun osoite OP:n sivuilla. Todellisuudessa linkki kuitenkin ohjaa huijarien nettisivustolle. Tässäkin huijauksessa linkin todellista osoitetta on yritetty peittää käyttämällä Googlen uudelleenohjausta.

Tiivistetysti huijarit väärinkäyttävät Googlen hakutuloksien linkkiä. Hakutuloksien linkissä näkyy aina ensimmäisenä Google-haun osoite https://google.fi tai https://google.com. Linkin todellinen osoite näkyy vasta hakutuloksen linkin lopussa.

Perusteellisempi selitys asiasta löytyy ohjeesta Varo sähköpostihuijauksia.

Verkkopankkiin ei pidä koskaan kirjautua napsauttamalla missään viestissä olevaa linkkiä. Kirjaudu aina verkkopankkiin kirjoittamalla verkkopankin osoite nettiselaimen osoiteriville.


17.6.2020. Uusi artikkeli: Pilvipalvelun valinta

Tietokoneelta tai älypuhelimesta löytyviä tiedostoja, esimerkiksi kuvia, voi varmuuskopioida tai säilöä netin varmuuskopiointipalveluihin eli pilvipalveluihin. Tutustu artikkeliin.


15.6.2020. Kaupallisen yhteistyön periaatteet

Lisäsin Tietoja -sivulle osion mainonnasta ja kaupallisesta yhteistyöstä Peruskäyttäjälle.netissä.

Reilun neljän vuoden aikana olen saanut lukuisia tarjouksia kaikenkarvaisilta tahoilta yhteistyöstä. Minulle on tarjottu esim. nettikasinoiden mainostamista maksua vastaan.

Koska olen täysin kyllästynyt kaikenlaisiin epämääräisiin tarjouksiin, katsoin parhaaksi listata periaatteet, joista en tingi mainonnassa ja kaupallisessa yhteistyössä.

Tiivistetysti en harrasta mitään piilomainontaa tai kirjoita ylistävästi mistään tuotteesta tai palvelusta rahasta. En myöskään tee mitään yhteistyötä epäluotettavaksi tai eettisesti arveluttaviksi katsomieni tahojen kanssa. Lisäksi merkitsen kaiken kaupallisen yhteistyön selvästi.

Tähän asti ja tällä hetkellä maksan kaikki Peruskäyttäjälle.netin ylläpitokustannukset itse. Kustannuksia on kertynyt myös jonkin verran laitehankinnoista. Ainakin osa kustannuksista olisi hyvä saada katettua, mutta ei millä tahansa ehdoilla.

Lahjoituksia en voi pyytää, koska se on nykyisen lainsäädännön mukaan laitonta. Lain mukaan tiettyihin tarkoituksiin voi hakea keräyslupaa, mutta oman arvioni mukaan lupaa tuskin myönnettäisiin.


14.6.2020. Päivitetty ohje: Ohjelmat ajan tasalle SUMon avulla

Päivitetty ohjetta SUMon asetusten osalta. Tutustu ohjeeseen.


9.6.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty pienempiä päivityksiä. Päivitetyt ohjeet ovat:


8.6.2020. Uudistettu Microsoft Edge asennetaan automaattisesti Windows 10:een

Edge -nettiselaimen uudistettu versio on lisätty Windows Updateen. Tätä kautta uudistettu Edge asennetaan automaattisesti Windowsin päivitysten mukana.

Uudistettu Edge ei tule tarjolle kaikille samaan aikaan, vaan sen jakelu tapahtuu porrastetusti. Automaattinen asennus on mahdollinen ainoastaan, kun käytössä on Windows 10:n versio 1803 tai sitä uudempi.

Versio 1803 tunnetaan myös nimellä huhtikuun 2018 ominaisuuspäivitys. Todennäköisesti käytössäsi on tätä uudempi Windows 10:n versio, jos asennat saatavilla olevat Windowsin päivitykset normaalisti.

Tällä hetkellä uusin versio on 2004 eli toukokuun 2020 ominaisuuspäivitys, joka julkaistiin toukokuun lopussa. Kuitenkin suurimmalla osalla käyttäjistä on vielä käytössä versio 1909 eli marraskuun 2019 ominaisuuspäivitys.

Jos et ole varma, mitä Windows 10:n versiota käytät, voit tarkistaa sen ohjeen Tarkista Windows 10:n versio avulla.

Jos et ole ylipäätään varma, mitä Windowsin versiota käytät, Linkkejä -sivulta löytyy linkki asian tarkistamiseen.

Vanhempiin Windows 10:n versioihin ja myös Windows 7:ään uudistetun Edgen voi asentaa itse. Julkaisin maaliskuussa ohjeet uudistetun Edgen asentamisesta tällä Ajankohtaista -sivulla.

Uudistetun Edgen asentamisen estäminen sen sijaan on hyvin hankalaa, koska Microsoft haluaa päästä eroon vanhasta Edgestä.

Niin vanhalle kuin uudellekin Edgelle löytyy myös muita vaihtoehtoja kuin Google Chrome ja Mozilla Firefox. Olen listannut vaihtoehtoja artikkelissa Vaihtoehtoisia nettiselaimia.


7.6.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Molemmista ohjeista on poistettu toimimaton linkki. Päivitetyt ohjeet ovat:


2.6.2020. Tulevia ohjeiden päivityksiä

Windows 10:n toukokuun ominaisuuspäivityksen (versionumero 2004) takia joudun päivittämään viittä ohjetta. Julkaisen päivitetyt ohjeet vasta elokuussa, koska ominaisuuspäivitysten asentamisen kanssa ei kannata koskaan kiirehtiä.

Ominaisuuspäivitykset tuovat aina mukanaan teknisiä ongelmia osalle käyttäjistä. Siksi ominaisuuspäivityksen asentaminen on järkevää lykätä vähintään kolmen kuukauden päähän ominaisuuspäivityksen julkaisusta.

Tällöin ominaisuuspäivityksen pahimmat viat on jo ehditty korjata. Lisäksi useimmat käyttäjät eivät asenna ominaisuuspäivitystä heti, kun se on julkaistu. Siksikään en pidä kiirettä ohjeiden päivitettyjen versioiden julkaisulla.

Päivitettävät ohjeet ovat:

Julkaisen myös päivitykset kolmeen muuhun ohjeeseen lähiaikoina. Poikkeuksellisesti en aio ilmoittaa muutoksista kyseisiin ohjeisiin tällä Ajankohtaista -sivulla. Päivitettävät ohjeet ovat:


[OTSIKKO KORJATTU 1.6.] 31.5.2020. Päivitetty ohje: Windows 10:n ominaisuuspäivitysten asentamisen siirtäminen

Lisätty tieto toukokuun 2020 ominaisuuspäivityksestä. Tutustu ohjeeseen.


29.5.2020. Windows 10:n kevään ominaisuuspäivitys julkaistu

Windows 10:een julkaistaan kaksi ominaisuuspäivitystä vuodessa. Eilen julkaistiin uusin eli toukokuun 2020 ominaisuuspäivitys (versionumero 2004). Päivitys ei tule ladattavaksi kaikille samaan aikaan, vaan se tulee ladattavaksi porrastetusti.

Kuten muidenkin ominaisuuspäivitysten kohdalla, tätäkään ominaisuuspäivitystä ei kannata asentaa välittömästi, vaan siirtää sen asentamista vähintään kolmella kuukaudella.

Ominaisuuspäivitykset tuovat aina mukanaan teknisiä ongelmia osalle käyttäjistä ja etukäteen on mahdotonta tietää, osuuko omalle kohdalle jokin ongelma tai useampia.

Julkaisen päivitetyn version ohjeesta Windows 10:n ominaisuuspäivitysten asentamisen siirtäminen todennäköisesti sunnuntaina 31.5.

Muutoin tulen käymään läpi kaikki tarvittavat ohjeet lähiaikoina ja listaan Ohjeet -sivulla ne ohjeet, joita joudun päivittämään uusimman ominaisuuspäivityksen takia.


28.5.2020. Päivitetty ohje: Parempaa yksityisyydensuojaa Windows 10:ssä

Pienempiä muutoksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


26.5.2020. Päivitetty ohje: Hyödyllisiä lisäosia Mozilla Firefoxiin

Lisätty ohjeeseen yksi lisäosa. Tutustu ohjeeseen.


25.5.2020. Muutoksia Google Chromen asetuksiin

Google Chrome -nettiselaimen uusimmassa versiossa 83 asetuksiin on tehty huomattavia muutoksia. Kuitenkaan muutoksia ei ole julkaistu kaikille Chromen käyttäjille yhtä aikaa, vaan ne julkaistaan portaittain.

Muutokset vaikuttavat useisiin ohjeisiin. Tätä kirjoitettaessa en ole vielä saanut Chromen uudistettua versiota, joten en vielä pysty päivittämään tarvittavia ohjeita. Sitten kun saan uudistetun version käyttööni, julkaisen listan päivitettävistä ohjeista.

Jos et ole varma, mitä nettiselainta käytät, Linkkejä -sivulta löytyy linkki asian tarkistamiseen.


24.5.2020. Päivitetty (jälleen) kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty pienempiä muutoksia. Päivitetyt ohjeet ovat:


21.5.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty pienempiä muutoksia. Päivitetyt ohjeet ovat:


17.5.2020. Päivitetty ohje: Varo sähköpostihuijauksia

Lisätty ohjeeseen kolme uutta esimerkkiä. Tutustu ohjeeseen.


14.5.2020. Päivitetty ohje: Tarkkaile levyn kuntoa CrystalDiskInfolla

Poistettu ohjeesta CrystalDiskInfon siirrettävän version lataaminen ja lisätty ohjeeseen osio CrystalDiskInfon asentamisesta. Tutustu ohjeeseen.


12.5.2020. Uusi ohje: Salaa tiedostoja EncryptOnClickillä

Tiedostojen ja kansioiden salaaminen on ainoa keino estää ketään ulkopuolista pääsemästä käsiksi tietoihin, joita ei halua kenen tahansa nähtäville. Tutustu ohjeeseen.


10.5.2020. Tietojenkalastelusivuja vaikea tunnistaa

Kyberturvallisuuskeskuksen vappuvisassa yritettiin tunnistaa tietojenkalastelusivuja pelkästään niiden ulkoasun perusteella. Itsekin kyseisen visan tehneenä voin todeta, että se on käytännössä mahdotonta.

Vappuvisan kaikki vaihtoehdot olivat tietojenkalastelusivuja, jotka olivat peräisin oikeista huijauksista. Ilman osoiterivin näkemistä tietojenkalastelusivun tunnistaminen on äärimmäisen vaikeaa.

Tietojenkalastelussa yritetään saada uhri luovuttamaan käyttäjätunnuksensa ja salasanansa huijaussivulle, joka matkii oikeaa verkkopalvelun kirjautumissivua. Tietojenkalastelusivujen osoitteet voivat olla asiaan liittyviä, mutta myös täysin asiaan liittymättömiä osoitteita näkee käytettävän.

Välttääksesi joutumisen huijauksen uhriksi tarkista aina ensin nettisivun osoite nettiselaimien osoiteriviltä. Nettisivun ulkoasuun ei voi koskaan luottaa, koska se on helppo kopioida.

Myöskään vanha neuvo siitä, että nettisivun käyttämä salattu HTTPS-yhteys on merkki luotettavasta sivusta, ei enää pidä paikkaansa. Nykyään myös huijaussivustoilla käytetään salattua HTTPS-yhteyttä, jolloin nettiselaimen osoiterivillä näkyy lukon kuva.

Nettisivun osoite kannattaa aina tutkia tarkkaan. Usein huijauksissa käytettävien nettisivujen osoitteen alkuosaan on lisätty aiheeseen liittyviä sanoja. Esimerkiksi Facebookin käyttäjätunnuksia ja salasanoja kalastelevan sivuston osoitteen alkupäässä voi olla sana facebook.

Siksi osoite kannattaa aina tarkistaa kokonaan. Nettisivun verkkotunnuksessa (esim. peruskayttajalle.net) voi olla useita eri aliverkkotunnuksia (esim. kirjaudu.tasta.facebookiin.peruskayttajalle.net). Tätä keinoa käytetään hämäämään uhria.

Jos olet yhtään epävarma siitä, onko jokin nettisivusto luotettava vai ei, tekemästäni ohjeesta Nettisivustojen luotettavuuden arviointi löytyy ohjeita luotettavuuden ja turvallisuuden arviointiin.

Koska erilaiset huijaukset ovat hyvin yleisiä, olen myös tehnyt ohjeen Varo sähköpostihuijauksia, jossa olen käynyt läpi myös huijausten yleisiä tunnusmerkkejä.


6.5.2020. Omien tietojen suojaaminen netissä

Ylen jutussa hakkeri Laura Kankaala neuvoo, kuinka omia tietojaan voi suojata netissä. Tiivistetysti käyttäjän omalla toiminnalla on aina vaikutusta. Itsestään ei kannata jakaa mitä tahansa tietoja ja kaikki nettiin laitettu on käytännössä julkista ja säilyy netissä ikuisesti.

Lisäksi netin palveluissa kerätään käyttäjistä valtavasti tietoa. Kerätty tieto muutetaan rahaksi myymällä sitä eteenpäin kenelle tahansa. Käyttäjä ei voi millään tietää, kenelle hänestä kerättyjä tietoja myydään ja mihin myytyjä tietoja käytetään.

Tiedonkeruuta on mahdollista rajoittaa myös teknisin toimin käyttämällä nettiselaimessa seurantaa rajoittavaa lisäosaa. Olen käsitellyt aihetta ohjeessa Vähennä seurantaa netissä.

Kuitenkaan mitkään tekniset toimet eivät korvaa käyttäjän toimia. Netin ilmaispalvelut eivät ole todellisuudessa ilmaisia. Silloin kun jostakin netin palvelusta ei tarvitse maksaa rahalla, palvelun käytöstä maksetaan tiedonkeruulla.

Yle Areenasta löytyy mielenkiintoinen sarja Team Whack - kaikki on hakkeroitavissa. Sarjassa näytetään erilaisin tosielämän esimerkein, kuinka tietoturvassa on aina heikkoja lenkkejä. Usein heikoin lenkki on käyttäjä itse.

Team Whackista julkaistiin vastikään katsottavaksi toinen kausi.


27.4.2020. Päivitetty ohje: Turhat tiedostot pois BleachBitillä

Pieniä muutoksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


26.4.2020. Aika luopua Internet Explorerista

Internet Explorer -nettiselain on teknisesti ja tietoturvaltaan vanhentunut. Siihen ei ole julkaistu mitään uusia ominaisuuksia vuosiin eikä se myöskään tue uusimpia nettisivuilla käytettäviä tekniikoita. Siksi osa nettisivuista ei toimi Internet Explorerilla kunnolla tai pahimmassa tapauksessa ollenkaan.

Myöskään Microsoft ei enää suosittele Internet Explorerin käyttöä ja suosittelee siirtymään Microsoft Edgeen. Tosin Windows 7:ssä Edgen tuki päättyy heinäkuussa 2021.

Nettiselaimissa löytyy myös muita vaihtoehtoja kuin Edge. Muita nettiselaimia ovat mm. Google Chrome, Mozilla Firefox, Brave ja Vivaldi.

Nettiselaimissa ei voi sanoa jonkin selaimen olevan ominaisuuksiltaan ylivoimainen, vaan kyse on myös makuasioista ja siitä, mitä ominaisuuksia nettiselaimessa arvostaa. Itselleen sopivan nettiselaimen löytää ainoastaan testaamalla eri selaimia.

Yksityisyydensuojastaan tarkalle edellä mainituista nettiselaimista suositeltavia ovat Firefox, Brave ja Vivaldi. Chromen tiedonkeruu on Googlen muiden tuotteiden tapaan laajaa ja myöskään Edgeä ei voi pitää yksityisyydensuojan kannalta parhaana mahdollisena nettiselaimena.

Jos et ole varma, mitä nettiselainta käytät, Peruskäyttäjälle.netistä löytyy linkki asian tarkistamiseen.

Jos et ole varma, mitä Windowsin versiota ylipäätään käytät, Linkit -sivulta löytyy linkki Windowsin version tarkistamiseen.


22.4.2020. Uusi ohje: Suomen kielen oikoluku LibreOfficeen

Toimisto-ohjelmisto LibreOfficen Windows -versiossa suomen kielen oikolukua ei asenneta automaattisesti. Tutustu ohjeeseen.


20.4.2020. Edge -nettiselaimen tuki päättyy Windows 7:ssä heinäkuussa 2021

Microsoft on ilmoittanut uudistetun Edge -nettiselaimen tuen päättyvän Windows 7:ssä 15.7.2021. Tuen päättymisen jälkeen Edgen Windows 7 -versioon ei enää julkaista päivityksiä. Uudistetun Edgen Windows 10 -versioon julkaistaan päivityksiä normaalisti myös tämän ajankohdan jälkeen.

Windows 7:n tuki päättyi tammikuussa ja siihen ei enää julkaista päivityksiä. Siksi Windows 7:n pitäminen kytkettynä nettiin ei ole enää turvallista. Peruskäyttäjälle suositeltavin vaihtoehto on siirtyä Windows 10:een.

Tätä kirjoitettaessa Windows 7:n voi vielä päivittää Windows 10:een täysin ilmaiseksi. Windows 10:n voi aktivoida olemassa olevalla Windows 7:n lisenssiavaimella.

Toinen suositeltava vaihtoehto peruskäyttäjälle on siirtyä Linux Mintiin. Olen kirjoittanut artikkelin Linux Mintistä.


15.4.2020. Päivitetty ohje: Poista nettiselaimen historiatiedot

Päivitetty ohjetta Microsoft Edgen ja Google Chromen osalta. Tutustu ohjeeseen.


13.4.2020. Uusi ohje: Pakattujen ZIP-tiedostojen purkaminen ja pakkaaminen

Tiedostojen pakkaaminen on hyödyllistä esimerkiksi silloin, kun tiedostoja tarvitsee lähettää sähköpostin liitetiedostona. Tutustu ohjeeseen.


6.4.2020. Päivitetty ohje: Pakota salattu yhteys käyttöön HTTPS Everywherellä

Päivitetty osa ohjeen kuvista. Tutustu ohjeeseen.


2.4.2020. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Päivitetty ohjetta URLVoidin osalta ja poistettu ohjeesta hpHostsin osuus, koska hpHosts suljettiin. Tutustu ohjeeseen.


1.4.2020. Nettisivuston osoitteen väärentäminen ja kirjoitusvirheet

Nettisivuston osoite on helppo saada näyttämään pikaisesti katsottuna aidolta. Myös kirjoitusvirheitä nettisivuston osoitteessa hyödynnetään tällä hetkellä tavallistakin enemmän. Sinänsä molempia keinoja on käytetty jo pitkään.

Vanha ja valitettavan tehokas keino on vaihtaa kirjaimia numeroihin. Esimerkiksi kirjain O korvataan nollalla ja L-kirjain numerolla 1. Myös ns. kansallisten merkkien hyödyntäminen on yleistä.

Ns. kansallisia merkkejä (esim. Å, Ä ja Ö) voidaan käyttää internationalized domain name -verkkotunnuksissa (lyhenne IDN). Kansallisten merkkien paljouden vuoksi on helppo löytää niistä latinalaisia aakkosia muistuttavia merkkejä. Tällaisia ovat esimerkiksi kyrillisten kirjainten A ja Е.

IDN-verkkotunnuksiin perustuvia huijauksia on vaikea huomata, koska kaikki nettiselaimet eivät näytä nettisivuston osoitetta punycode-muodossa. Punycode-muodossa verkkotunnuksen ns. kansalliset merkit muutetaan eri muotoon. Tällöin esim. verkkotunnus äö.fi näkyy nettiselaimen osoiterivillä punycode-muodossa xn--4ca0b.fi.

Koska kirjoitusvirheitä nettisivuston osoitetta kirjoittaessa tulee helposti, myös tätä keinoa käytetään aktiivisesti huijauksissa. Esim. google.com on helppo kirjoittaa väärin ja siksi siitä muunneltuja verkkotunnuksia hankitaan aktiivisesti rikollisiin tarkoituksiin.

Tältä ongelmalta ei voi välttyä kuin tarkistamalla kirjoitettu nettisivuston osoite. Väärennetyiltä verkkotunnuksilta antaa suojaa nettisivuston luotettavuuden tutkiminen. Olen käsitellyt aihetta ohjeessa Nettisivustojen luotettavuuden arviointi, jota olen päivittämässä näillä näkymin tämän viikon aikana.


31.3.2020. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta CCleanerin pienten muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


25.3.2020. Päivitetty ohje: SumatraPDF – yksinkertaisempi PDF-lukijaohjelma

Päivitetty ohjetta SumatraPDF:n päivityksen takia. Tutustu ohjeeseen.


23.3.2020. Päivitetty ohje: Yksittäisten tiedostojen virustarkistukset netissä

Pieniä muutoksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


22.3.2020. Suhtaudu varauksella lyhytlinkkeihin

Lyhytlinkillä voidaan lyhentää pitkä nettisivun osoite. Esimerkiksi osoite https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php muuttuu lyhytlinkkinä muotoon https://goo.gl/sHGHii.

Lyhytlinkki luodaan yleensä jonkin verkkopalvelun avulla. Lyhytlinkkipalveluita on lukematon määrä. Tunnetuimpia ovat esimerkiksi Bitly ja TinyURL.com. Googlen goo.gl on lopetettu uusien lyhytlinkkien luomisen osalta, mutta vanhat linkit toimivat vielä toistaiseksi.

Lyhytlinkkejä on hyödynnetty huijauksiin ja haittaohjelmien levittämiseen todennäköisesti alusta lähtien. Lyhytlinkki on rikollisten näkökulmasta hyödyllinen, koska siitä ei näe suoraan, mihin osoitteeseen lyhytlinkki johtaa.

Olen saanut lähiaikoina tavallista enemmän lyhytlinkin sisältäviä huijausviestejä. Viesteissä on käytetty tanskalaista Kortlink.dk -lyhytlinkkipalvelua.

Koska rikolliset kehittävät tekniikoitaan koko ajan, voi olla mahdollista, että he ovat siirtyneet käyttämään ensisijaisesti tuntemattomampia lyhytlinkkipalveluita. Osa huijausviestien vastaanottajista osaa jo varmaan varoa tunnetuimpia lyhytlinkkipalveluiden osoitteita sisältäviä linkkejä.

Luonnollisesti lyhytlinkkejä voidaan käyttää myös täysin asiallisiin tarkoituksiin. Itse olen kuitenkin ottanut sen linjan, että en käytä lyhytlinkkejä missään yhteydessä.

Kaikkiin linkkeihin pätee se sääntö, että linkkejä ei pidä napsauttaa automaattisesti. Linkin todellisen osoitteen saa selville käytännössä missä tahansa ohjelmassa viemällä hiiren osoitin linkin päälle.

Lyhytlinkkien todellisen osoitteen selvittämiseen on olemassa verkkopalveluita. Ohjeessa Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite olen käsitellyt kahden eri verkkopalvelun käyttöä lyhytlinkkien todellisen osoitteen tarkistamiseen.

Jos jonkin nettisivuston luotettavuudesta ja turvallisuudesta on vähänkään epäilyksiä, asiaa voi arvioida tähän tarkoitukseen tehtyjen verkkopalveluiden avulla, joita olen käsitellyt ohjeessa Nettisivustojen luotettavuuden arviointi.

Erilaisten huijausten tunnistamista olen käsitellyt ohjeessa Varo sähköpostihuijauksia.


19.3.2020. Päivitetty ohje: Käytä yksityistä selaustilaa

Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta. Tutustu ohjeeseen.


18.3.2020. Päivitetty ohje: Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Päivitetty ohjetta UltraDefragin asentamisen osalta. Lisäksi lisätty ohjeeseen tieto UltraDefragin näyttämästä ilmoituksesta, jossa mainostetaan UltraDefragin maksullista versiota. Tutustu ohjeeseen.


16.3.2020. Vanhentuneita verkkotunnuksia käytetään rikollisiin tarkoituksiin

Kaikki verkkotunnukset (esimerkiksi peruskayttajalle.net) ovat voimassa määräaikaisesti. Kun verkkotunnuksen varaus päättyy, on kenellä tahansa mahdollisuus hankkia verkkotunnus itselleen, jos verkkotunnuksen varausta ei ole uudistettu ajoissa.

Vanhentuneita verkkotunnuksia käytetään hyvin usein epämääräiseen tai rikolliseen toimintaan. Tällä hetkellä niitä hyödynnetään tyypillisesti verkkokauppoina ja esimerkiksi nettikasinoiden mainostamiseen.

Myös suomalaisia .fi-verkkotunnuksia käytetään aktiivisesti epämääräisiin ja rikollisiin tarkoituksiin. Kyseisten .fi-verkkotunnusten myöntäminen vapautui muutama vuosi sitten ja nykyään myös niissä näkee kaikenlaista epämääräistä ja epäilyttävää sisältöä.

Omalle kohdalleni on osunut lähiaikoina poikkeuksellisen monta vanhentunutta verkkotunnusta, joihin on pystytetty verkkokauppa. Tällaiset verkkokaupat ovat puhtaita huijauksia ja niissä asioimalla menettää ainoastaan rahansa.

Lisäksi on todennäköistä, että valeverkkokaupan uhrien henkilötietoja ja luottokortin tietoja väärinkäytetään, koska nekin ovat rikollisille rahanarvoista tavaraa.

Rikollisten hankkimat vanhentuneet verkkotunnukset eivät yleensä liity nimeltään millään tavalla siihen, mitä niissä mainostetaan tai myydään. Lisäksi valeverkkokauppojen hinnat ovat yleensä huomattavasti tavanomaista halvempia.

Koska kaikenlaiset huijaukset ovat nykyään hyvin yleisiä, ei huijauksilta voi välttyä kuin olemalla kriittinen. Edelleenkään liian hyvät tarjoukset tai jonkin hintavan tuotteen saaminen ilmaiseksi tai hyvin halvalla ei ole mahdollista, vaan kyseessä on huijaus.

Verkkokauppojen kohdalla on olennaista tarkistaa, löytyykö verkkokaupan sivuilta asianmukaiset yhteystiedot. Jos yhteystietoja ei ole tai ne ovat ylimalkaiset tms., niin silloin kyseisestä verkkokaupasta ei kannata ostaa mitään.

Nykyään myöskään nettisivuston kieliasuun ei voi luottaa. Siinä missä ennen huijauksen saattoi tunnistaa helposti huonosta suomen kielestä, niin nykyisin huijaukset ovat usein kieliasultaan täysin uskottavia.

Kaikkien nettisivustojen kohdalla on hyvä tarkistaa, onko kyseinen sivusto luotettava vai ei. Vanhentuneiden verkkotunnusten kohdalla näkyy, että verkkotunnus on varattu vastikään, koska vanhentumisen yhteydessä verkkotunnuksen alkuperäinen varausajankohta poistetaan.

Nettisivustojen luotettavuutta voi arvioida erilaisten verkkopalveluiden avulla, joista olen tehnyt ohjeen Nettisivustojen luotettavuuden arviointi. Ohjeessa käsiteltävään Web Of Trustiin arvostelen kaikki huijauksiin käytettävät verkkotunnukset, jotka tulevat tietooni.

Mahdollisen identiteettivarkauden vaikutuksilta voi suojautua jo etukäteen omalla luottokiellolla, josta olen kirjoittanut artikkelin.


15.3.2020. Päivitetty kolmea ohjetta

Ohjeisiin on tehty pienempiä muutoksia. Päivitetyt ohjeet ovat:


12.3.2020. Päivitetty ohje: Käytä tilapäistä sähköpostiosoitetta

Päivitetty ohjetta 10 Minute Mailin uudistumisen takia. Tutustu ohjeeseen.


(Päivitetty 15.9.2020) 11.3.2020. Uuden Microsoft Edgen asentaminen

Uudistettu Edge julkaistiin lähes kaksi kuukautta sitten. Windows 10 -käyttäjille uusi Edge jaetaan Windowsin päivitysten mukana, mutta sen jakelu tuntuu olevan hidasta.

Päivitys 15.9.2020: Microsoft Edge jaetaan pakollisena päivityksenä kaikille Windows 10 -käyttäjille ja päivitys on jo jakelussa.

Siksi päädyin lataamaan ja asentamaan itse uuden Edgen, joka on tarjolla myös Windows 7 -käyttäjille. Tosin siitä ei ole tietoa, kuinka kauan Edge tulee toimimaan Windows 7:ssä, koska Windows 7:n tuki päättyi tammikuussa ja siihen ei enää julkaista päivityksiä.

Päivitys 15.4.2020: Edgen tuki päättyy Windows 7:ssä 15.7.2021, jonka jälkeen Edgen Windows 7 -versioon ei enää julkaista päivityksiä.

Koska Windows 7:ään ei enää julkaista päivityksiä, Windows 7:n käyttö ei ole enää turvallista. Peruskäyttäjälle suositeltavin vaihtoehto on siirtyä Windows 10:een.

Uuden Edgen lataaminen ja asentaminen on helppo ja suoraviivainen homma. En aio tehdä varsinaista ohjetta aiheesta, koska siitä tulee tarpeeton varsin nopeasti. Siksi käyn läpi uuden Edgen lataamisen ja asentamisen läpi vaiheittain, mutta tällä kertaa ilman kuvia.

Ensimmäiseksi uusi Edge täytyy ladata osoitteesta https://www.microsoft.com/fi-fi/edge/. Lataus käynnistyy napsauttamalla sivulla olevaa DOWNLOAD -painiketta. Tarkista kuitenkin ensin, lukeeko painikkeen alareunassa ”Windows 7” vai ”Windows 10”. Sivuston pitäisi pystyä tunnistamaan automaattisesti, käytätkö Windows 10:tä vai Windows 7:ää.

Jos kuitenkin tarjottu Windowsin versio on väärä, napsauta painikkeen oikeassa reunassa olevaa nuolta ja avautuvasta valikosta valitse oikea Windowsin versio. Jos et ole varma, mitä Windowsin versiota ylipäätään käytät, Linkit -sivulta löytyy linkki asian tarkistamiseen.

Seuraavaksi aloita lataus hyväksymällä Edgen lisenssisopimus napsauttamalla ikkunan oikeassa alareunassa Accept and download -painiketta. Kun asennustiedosto on ladattu, napsauta asennustiedostoa hiiren oikealla ja avautuvasta valikosta valitse kohta ”Suorita järjestelmänvalvojana”.

Jos olet kirjautuneena Windowsiin käyttäjän oikeuksilla, Käyttäjätilien valvonta voi kysyä järjestelmänvalvojan salasanaa. Tällöin anna salasana ja napsauta Kyllä -painiketta.

Jos olet kirjautuneena järjestelmänvalvojana, Käyttäjätilien valvonta voi kysyä, sallitaanko ohjelman ”Microsoft Edge Update” toimia vai ei. Tällöin napsauta Käyttäjätilien valvonnan ikkunassa Kyllä -painiketta.

Tämän jälkeen asennus käynnistyy asennuksessa tarvittavien tiedostojen lataamisella. Lataamisessa voi mennä parikin minuuttia, riippuen nettiyhteyden nopeudesta.

Kun tiedostot on ladattu, käynnistyy varsinainen asennus automaattisesti. Kun asennus on suoritettu loppuun, Edge käynnistyy. Edgen ikkunaan ilmestyy ilmoitus, joka voi olla suomeksi tai englanniksi. Napsauta ilmoituksen alareunassa olevaa sinistä painiketta.

Seuraavasta kolmesta vaiheesta selviää napsauttamalla ikkunan oikeassa alareunassa Seuraava- tai Next -painiketta.

Tekemissäni asennuksissa uusi Edge on ollut aina englanninkielinen. Jostain syystä Edgen asennusohjelma ei ole osannut ottaa käyttöön suomenkielistä versiota automaattisesti.

Tällaisessa tapauksessa Edge pitää vaihtaa suomenkieliseksi asetuksista napsauttamalla ikkunan oikean yläreunan painiketta, jossa on kolme peräkkäistä tummaa pistettä. Avautuvasta valikosta valitse kohta ”Settings”.

Napsauta ikkunan vasemmassa reunassa kohtaa ”Languages”. Seuraavaksi napsauta otsikon ”Languages” alla olevaa Add languages -painiketta. Avautuvassa ikkunassa vieritä kielivalikoiman listaa alaspäin ja napsauta rasti ruutuun kohdassa ”Finnish - suomi”. Sen jälkeen napsauta Add -painiketta.

Seuraavaksi napsauta otsikon ”Languages” alle ilmestynyttä kohdan ”Finnish” oikeassa reunassa olevaa kolmea peräkkäistä tummaa pistettä. Avautuvassa valikossa napsauta rasti ruutuun kohdassa ”Display Microsoft Edge in this language”.

Lopuksi napsauta kohdan ”Finnish” oikeaan reunaan ilmestynyttä Restart -painiketta, jolloin Edge käynnistyy uudelleen. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen Edgen tulisi olla suomenkielinen.

Peruskäyttäjälle.netin kaikki Edgeä koskevat ohjeet on jo päivitetty uuden Edgen mukaisiksi. Jos kuitenkin käytät vielä vanhaa Edgeä ja tarvitset jonkin ohjeen vanhan version, löytyvät kaikki Peruskäyttäjälle.netin ohjeiden vanhat versiot pCloudista:

https://u.pcloud.link/publink/show?code=kZ7LVA7ZnEuWdtUwhwuHDg6WnGuPi8STVb7X


8.3.2020. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Pieniä muutoksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


2.3.2020. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Poistettu ohjeesta ScamIdentifierin osuus, koska ScamIdentifier suljettiin. Tutustu ohjeeseen.


(Päivitetty 11.3.) 1.3.2020. Sisältöä varastavat nettisivustot

Netistä löytyy paljon sivustoja, jotka varastavat sisältöä toisilta sivustoilta. Ilmiö on varmasti tuttu monelle, joka on joskus julkaissut netissä jotain. Peruskäyttäjälle.netin tapauksessa ohjeita on päätynyt kaikenlaisille enemmän tai vähemmän hämärille nettisivustoille.

Vaikka Peruskäyttäjälle.netin ohjeet on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, niin en kuitenkaan hyväksy sitä, että jotkut yrittävät saada niistä taloudellista hyötyä. Linkittäminen ohjeisiin on täysin hyväksyttävää ja toivottavaa, mutta PDF-muotoisten ohjetiedostojen varastaminen taloudellisen hyödyn tavoitteluun ei.

Ohjetiedostojen jakaminen on sallittua ei-kaupallisissa tarkoituksissa. Lisäksi jaettaessa ohjetiedostoja täytyy merkitä selvästi niiden olevan peräisin Peruskäyttäjälle.netistä.

Sisältöä varastaville nettisivustoille yritetään saada mahdollisimman paljon kävijöitä mainostulojen takia. Käytännössä sivustot yrittävät saada mahdollisimman hyvän näkyvyyden hakutuloksissa.

Google-haulla ”peruskayttajalle.net” hakutuloksissa tulee vastaan sisältöä varastavia sivustoja tyypillisesti noin kolmannella sivulla. Näitä sivustoja tulee ja menee, mutta osa niistä on hyvinkin pitkäikäisiä.

Tällaisten nettisivustojen kohdalla ei ole koskaan varmuutta siitä, ovatko ne turvallisia. On täysin mahdollista, että niiltä voi saada haittaohjelman tietokoneelleen. Lisäksi näillä sivustoilla on usein ohjeiden vanhoja versioita. Ohjeiden uusimmat versiot löytyvät aina Peruskäyttäjälle.netistä.

Nettisivustojen luotettavuuden arviointiin on olemassa erilaisia verkkopalveluita. Olen käsitellyt näitä palveluita ohjeessa Nettisivustojen luotettavuuden arviointi. Ohjeessa mainittu ScamIdentifier suljettiin vastikään ja tulen päivittämään ohjeen siltä osin ensi viikolla.

Päivitys 11.3.2020: Tarkennettu ohjetiedostojen jakamisen olevan sallittua ei-kaupallisissa tarkoituksissa ja että ohjetiedostoja jaettaessa täytyy ilmoittaa selkeästi niiden alkuperäksi Peruskäyttäjälle.net.


27.2.2020. Uusi ohje: Ota käyttöön leikepöydän historia Windows 10:ssä

Kaikki Windowsissa kopioitu ja leikattu teksti sekä kuvat tallentuvat leikepöydälle. Tutustu ohjeeseen.


23.2.2020. Uusi ohje: Tarkkaile tiettyjen näppäinten päällä oloa 7capsilla

Kaikissa kannettavissa tietokoneissa ei ole merkkivaloja sille, ovatko numeronäppäimistön Num Lock ja isoja kirjaimia kirjoittava Caps Lock toiminnassa vai eivät. Tutustu ohjeeseen.


18.2.2020. Päivitetty ohje: Tietoturvan muistilista

Uudistettu ohjetta kokonaisuudessaan. Tutustu ohjeeseen.


16.2.2020. Huijauspuhelut riesana

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa huijauspuheluista, joissa soittaja väittää olevansa Microsoftin teknisestä tuesta. Soittaja väittää uhrin tietokoneessa olevan teknisen ongelman, jonka soittaja haluaa korjata.

Kyseisessä huijauksessa yritetään saada uhri asentamaan tietokoneelleen etähallintaohjelman, jotta huijarit saavat pääsyn tietokoneeseen. Huijauksessa voidaan myös pyrkiä saamaan uhrin pankkitiedot tai luottokortin numero.

Teknisen tuen huijaukset eivät ole uusi asia. Maailmalla niitä on nähty jo kauan ja vähitellen ne ovat rantautuneet Suomeenkin.

Microsoft on julkaissut ohjeita teknisen tuen huijaukselta suojautumiseen.


12.2.2020. Tulevia ohjeiden päivityksiä

Nettiselainten päivitysten takia joudun päivittämään neljää ohjetta. Kyseiset ohjeet on päivitetty vastaamaan Microsoft Edgen uutta versiota, joka julkaistiin 15. tammikuuta. Uudistettu Edge jaetaan Windows 10:n käyttäjille porrastetusti lähiviikkojen aikana.

Tarvittaessa ”vanhaa” Edgeä koskevat ohjeiden vanhat versiot löytyvät pCloudista.

Poikkeuksellisesti en aio ilmoittaa muutoksista kyseisiin ohjeisiin tällä Ajankohtaista -sivulla. Julkaisen ohjeet tämän ja ensi viikon aikana. Päivitettävät ohjeet ovat:


11.2.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty pienempiä ja suurempia muutoksia. Päivitetyt ohjeet ovat:


9.2.2020. Kuvahuijausten tunnistaminen

Ylen artikkelissa neuvotaan, miten kuvahuijauksen voi tunnistaa. Kuvahuijauksia käytetään tyypillisesti mielipiteiden muokkauksessa, mutta myös huijauksissa käytetään muualta varastettuja kuvia.

Kuvahuijausten tunnistamisessa perustyökalu on käänteinen kuvahaku, jonka voi tehdä esimerkiksi Googlella ja TinEyellä. Käänteisessä kuvahaussa tarkoituksena on tutkia, onko jokin kuva julkaistu jo aiemmin ja jos on, niin missä. Luonnollisesti käytettävissä on myös muita keinoja.

Olen käsitellyt TinEyen käyttöä ohjeessa Kuvien alkuperä selville TinEyellä.


6.2.2020. Uusi ohje: Estä kuvakaappausten ottaminen ScreenWingsillä

Tietokoneelle asentuva haittaohjelma voi ottaa kuvakaappauksia tietokoneen näytöstä. Tutustu ohjeeseen.


3.2.2020. Facebook seuraa käyttäjiään laajasti

Ylen artikkelissa kerrotaan, kuinka laajasti Facebook kerää tietoa käyttäjistään myös Facebookin ulkopuolella. Tietoa saadaan kerättyä sovellusten ja nettisivustojen kautta.

Yksi keino kerätä tietoa ovat nettisivustojen Facebookin jakopainikkeet. Myös Peruskäyttäjälle.netissä on kyseiset jakopainikkeet Facebookiin ja Twitteriin, mutta yksityisyydensuojan takia aion poistaa ne kokonaan. Jakopainikkeilla ei ole myöskään ollut merkitystä, koska niitä on käytetty äärimmäisen harvoin.

Noin 70 prosenttia Peruskäyttäjälle.netin kävijöistä tulee hakukoneiden (käytännössä Googlen, Bingin osuus on pieni) kautta. Hakukoneiden kautta tulleista kävijöistä suurin osa hakee tietoa muistitikun, ulkoisen kiintolevyn tai Resurssienhallinnan käytöstä.

Kaikista näistä aiheista löytyvät ohjeet Ohjeet -sivulta.


2.2.2020. Uusi artikkeli: Vaihtoehtoisia nettiselaimia

Etenkin Windowsille on saatavissa paljon vaihtoehtoisia nettiselaimia. Kuitenkaan myöskään älypuhelimissa ei ole pakko käyttää puhelimessa jo olevaa nettiselainta. Myös älypuhelimiin löytyy vaihtoehtoisia nettiselaimia. Tutustu artikkeliin.


29.1.2020. Tietoturvaohjelmistojen tuen jatkuminen Windows 7:ssä

Tietoturvaohjelmistot toimivat toistaiseksi Windows 7:ssä, vaikka sen tuki päättyi reilut kaksi viikkoa sitten. Tuen päätyttyä Windows 7:ään ei enää julkaista päivityksiä.

Mikrobitin listauksessa (maksumuurin takana) mukana olevista tietoturvaohjelmistoista Aviran tuki päättyy marraskuussa 2020. Muut listalla olevat tietoturvaohjelmistot toimivat Windows 7:ssä vähintään ensi vuoden puolelle asti.

Windows 7:n oma Security Essentials -tietoturvaohjelmisto saa enää päivityksiä ainoastaan virustunnisteisiin. Itse ohjelmaa ei enää päivitetä.

Suosittelen Windows 7:n päivittämistä Windows 10:een tietoturvan takia. Tämä onnistuu vielä tätä kirjoitettaessa täysin ilmaiseksi. Tietenkin Microsoft tulee päättämään ilmaisen päivitysmahdollisuuden jossain vaiheessa.


26.1.2020. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Päivitetty ohjetta Netcraftin osalta. Tutustu ohjeeseen.


21.1.2020. Uusi ohje: Mozilla Thunderbirdin tietojen varmuuskopiointi ja palauttaminen

Mozilla Thunderbird tallentaa sähköpostit, lisäosat ja asetukset omaan kansioonsa. Tutustu ohjeeseen.


16.1.2020. Microsoft Edge -nettiselain uudistui

Uudistunut Edge julkaistiin virallisesti eilen. Windows 10 -käyttäjille uusi Edge asennetaan Windowsin päivitysten kautta lähiviikkojen aikana.

Toisin kuin edeltäjänsä, uudistuneen Edgen voi asentaa myös Windows 7:ään, jonka tuki päättyi tiistaina. Windows 7- käyttäjät voivat ladata Edgen Microsoftin verkkopalvelusta.

Edgen uudistettu versio on edeltäjäänsä paljon nopeampi. Myös ulkoasuun on tullut muutoksia. Koska en ole vielä päässyt testaamaan uutta versiota, en osaa sanoa, kuinka paljon ulkoisia muutoksia on tullut.

Edgen uusi versio perustuu teknisesti Chromiumiin, jota käytetään myös Googlen Chrome -nettiselaimen pohjana. Varsin moni nettiselain on nykyään Chromiumiin pohjautuva.

Tiedän jo tässä vaiheessa, että joudun päivittämään useampia Edgeen liittyviä ohjeita. Tulen ilmoittamaan päivitystä vaativat ohjeet Ohjeet -sivun tulevien ohjeiden päivitysten listalla, kuten muidenkin ohjeiden päivitysten kohdalla.


15.1.2020. Windows 7:n tuki päättyi

Windows 7:ään ei enää julkaista päivityksiä. Tämän takia Windows 7:n pitäminen kytkettynä nettiin ei ole enää turvallista ja tapahtuu täysin omalla vastuulla. Koska Windows 7 on edelleen erittäin suosittu ja sen markkinaosuus on noin 26 prosenttia, tulee Windows 7:n haavoittuvuuksien hyödyntäminen kiinnostamaan rikollisia.

Siinä missä ennen hakkerointi oli maineen hakemista ja taitojen näyttämistä, kyse on nykyään pitkälti taloudellisen hyödyn tavoittelusta. Rikolliset ovat aina hyödyntäneet kaikkia keinoja hankkiakseen rahaa ja tässä suhteessa tietotekniikka ei tee poikkeusta.

Windows 7:n Security Essentials -tietoturvaohjelmistoon julkaistaan vielä päivityksiä virustunnisteiden osalta, mutta itse ohjelmaa ei tulla päivittämään.

Windows 7 näyttää nykyään ikkunan, jossa ilmoitetaan tuen päättyneen (kuva alla).

Windows 7:n ilmoitus tuen päättymisestä

Peruskäyttäjälle suositeltavin vaihtoehto on päivittää Windows 10:een. Koska Microsoft haluaa päästä eroon Windows 7:stä mahdollisimman pian, onnistuu päivittäminen Windows 7:stä Windows 10:een edelleen ilmaiseksi. Windows 10:n voi aktivoida olemassa olevalla Windows 7:n lisenssiavaimella.

Tietenkään ei ole varmuutta siitä, kuinka kauan ilmainen päivitysmahdollisuus on tarjolla.

Toinen suositeltava vaihtoehto peruskäyttäjälle on siirtyä Linux Mintiin. Olen kirjoittanut artikkelin Linux Mintistä.

Peruskäyttäjälle.netin ohjeisiin Windows 7:n tuen loppuminen ei tule vaikuttamaan toistaiseksi mitenkään. Koska moni tulee kaikesta huolimatta jatkamaan Windows 7:n käyttöä, otan edelleen Windows 7:n huomioon uusissa ohjeissa.

Tulen jatkamaan tätä käytäntöä niin kauan kuin Windows 7:n markkinaosuus on tarpeeksi korkea. Käytännössä näin tulee olemaan varmasti vielä vuosia. En myöskään tule poistamaan Windows 7:n osuuksia olemassa olevista ohjeista päivitysten yhteydessä kuin vasta joskus hamassa tulevaisuudessa.

Peruskäyttäjälle.netin ohjeiden vanhat versiot tulevat olemaan julkisesti saatavilla myös jatkossa. Nykyisellään ne löytyvät pCloudista.


12.1.2020. Verkkokauppa.comin nimissä huijataan Facebookissa

Huijauksessa ihmisiä yritetään saada osallistumaan arvontaan, jossa palkintona on pesukone, Ilta-Sanomat kirjoittaa. Aiemmin vastaavanlaisessa huijauksessa ihmisiltä on pyydetty yksityisviestillä henkilötietoja sekä pankkitilin numeroa.

Facebookissa minkä tahansa sivun aitoutta voi arvioida kahdella tavalla. Sivulla on nimen jälkeen ”oikein”-merkki sinisellä pohjalla, jos Facebook-sivu on vahvistettu. Tällöin Facebook on tarkistanut, että sivun luonut taho on oikeasti se, joka väittää olevansa.

Toinen tapa on tarkistaa Facebook-sivun tiedoista, milloin sivu on luotu. Luonnollisesti vasta luotu sivu herättää epäilyksiä sivun aitoudesta.

Vastaavanlaisia huijauksia tulee myös sähköpostiin. Viimeisin omalle kohdalleni osunut huijausviesti oli tehty Tokmannin nimissä, missä väitettiin minun voittaneen 1000 euron lahjakortin Tokmannille.

Koska huijauksiin voi törmätä niin netissä, sähköpostissa kuin tekstiviesteissäkin, ainoa keino välttyä huijauksilta on olla varovainen ja epäileväinen. Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta.

Olen käsitellyt erilaisia huijauksia ohjeessa Varo sähköpostihuijauksia.


8.1.2020. Päivitetty ohje: Käytä tilapäistä sähköpostiosoitetta

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan 10 Minute Mailin muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


7.1.2020. Viikko aikaa Windows 7:n tuen päättymiseen

Windows 7:ään ei enää julkaista tietoturvapäivityksiä, kun tuki päättyy 14.1.2020. Tuen päättymisen jälkeen Windows 7:n pitäminen kytkettynä nettiin ei ole enää turvallista ja tapahtuu täysin omalla vastuulla.

15. tammikuuta lähtien Windows 7:ssä tullaan esittämään suurikokoinen ikkuna, jossa kerrotaan tuen päättymisestä. Aiemmista tiedoista poiketen Windows 7:n Security Essentials -tietoturvaohjelmistoon julkaistaan vielä päivityksiä virustunnisteiden osalta, mutta itse ohjelmaa ei tulla päivittämään.

Peruskäyttäjälle suositeltavin vaihtoehto on päivittää Windows 10:een. Toinen vaihtoehto on vaihtaa Linuxiin. Linuxista on olemassa vaikka kuinka paljon erilaisia versioita eli jakeluita, joista peruskäyttäjälle parhaimpana pidän Linux Mintiä. Olen kirjoittanut lyhyen artikkelin Linux Mintistä.


5.1.2020. Uudentyyppisiä huijauksia

Yle on kirjoittanut jälleen kerran huijauksista. Artistihuijauksessa tunnettujen artistien nimellä on luotu sosiaaliseen mediaan valeprofiileja, joiden nimissä on pyydetty uhreilta rahaa erilaisilla verukkeilla.

Toisessa tapauksessa käytettyä autoa myyneeltä poliisilta oli yritetty huijata rahaa perinteisellä menetelmällä, jossa uhrin pitäisi auttaa huijaria siirtämään omaisuutta. Tällaisessa huijauksessa huijari yrittää saada uhrin maksamaan rahaa keksimällä aina uusia esteitä omaisuuden siirtämiselle, jotka voidaan hoitaa vain siten, että uhri maksaa lisää rahaa.

Kummassakin huijaustyypissä kyse on luottamuksen saamisesta. Tämä on yksi huijareiden peruskeinoista mm. kiireellä painostamisen ja liian hyviltä vaikuttavien lupausten ohella.

Huijarit kalastelevat uhreja laajalla rintamalla ja huijauksiin voi törmätä missä tahansa netissä. Netissä tavaraa myyvä voi joutua erilaisten huijausyritysten kohteeksi. Kyse ei ole välttämättä siitä, että myytävä tavara yritetään saada huijattua, vaan kyse voi olla myös muunlaisesta huijauksesta.

Myös mainosten suhteen täytyy olla varovainen, koska myös niissä voidaan mainostaa huijauksia. Mainosten julkaisijat eivät voi käydä läpi joka ikistä mainosta yksitellen. Siksi läpi pääsee myös huijauksia. Itsekin olen nähnyt varsin monia tällaisia mainoksia.

Olen käsitellyt erilaisia huijauksia ohjeessa Varo sähköpostihuijauksia.


29.12.2019. Uusi ohje: Kuvien alkuperä selville TinEyellä

Netissä käytetään muualta varastettuja kuvia laajasti. Usein niitä käytetään huijauksissa ja mielipiteenmuokkauksessa. Tutustu ohjeeseen.


18.12.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on tehty pieniä muutoksia Windows 10:n osalta. Päivitetyt ohjeet ovat:


14.12.2019. Enää kuukausi Windows 7:n tuen päättymiseen

Windows 7:n tuki päättyy 14.1.2020. Tuen päättymisen jälkeen Windows 7:ään ei enää julkaista tietoturvapäivityksiä. Uusia ominaisuuksia Windows 7:ään ei ole julkaistu enää vuosiin.

15. tammikuuta lähtien Windows 7:ssä tullaan esittämään suurikokoinen ikkuna, jossa kerrotaan tuen päättymisestä. Lisäksi samalla päättyy myös Windows 7:n Security Essentials -tietoturvaohjelmiston tuki.

Muiden tietoturvaohjelmistojen tuki todennäköisesti jatkuu, mutta siitä huolimatta Windows 7:n pitäminen nettiin kytkettynä ei ole enää turvallista tuen päättymisen jälkeen.

Windows 7 on vielä hyvin suosittu ja sitä käyttää yli 25 prosenttia käyttäjistä. Näin suuri käyttäjämäärä tulee takaamaan sen, että Windows 7 tulee kiinnostamaan haittaohjelmien tekijöitä entistäkin enemmän.

Peruskäyttäjälle suositeltavin vaihtoehto on päivittää Windows 10:een. Toinen vaihtoehto on vaihtaa Linuxiin. Linuxista on olemassa vaikka kuinka paljon erilaisia versioita eli jakeluita, joista peruskäyttäjälle parhaimpana pidän Linux Mintiä. Olen kirjoittanut lyhyen artikkelin Linux Mintistä.


11.12.2019. Päivitetty ohje: Mozilla Firefoxin tietojen varmuuskopiointi ja palauttaminen

Päivitetty ohjetta Firefoxin oletusprofiiliksi asettamisen osalta. Tutustu ohjeeseen.


10.12.2019. Päivitetty ohje: Vapauta lukitut tiedostot LockHunterilla

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan LockHunterin uudistumisen takia. Tutustu ohjeeseen.


6.12.2019. Päivitetty ohje: Tietokoneen tekniset tiedot selville Speccyllä

Muutettu Speccyn lataus Download.fihin, koska Speccyn siirrettävää versiota ei voi enää ladata suoraan Piriformin nettisivustolta. Tutustu ohjeeseen.


4.12.2019. Päivitetty ohje: Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla

Päivitetty ohje kokonaan Windows 10:n osalta ja muutettu ohje vastaamaan Windows 10 Homea Windows 10 Pron sijaan. Lisäksi lisätty ohjeeseen osio Microsoft-tilin muuttamisesta paikalliseksi käyttäjätiliksi Windows 10:ssä. Tutustu ohjeeseen.


1.12.2019. Yle Oppimisen Digitreenien peruskurssi

Yle on julkaissut Digitreenien peruskurssin, jossa opetellaan aivan perusasioita tietotekniikasta ja kännykän käytöstä.

Kurssi on jaettu viiteen osaan eri aihepiirien mukaan. Lisäsin linkin kurssiin myös Linkkejä -sivulle.


27.11.2019. Tietoturvamerkki kertoo tuotteen tietoturvallisuudesta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut uuden Tietoturvamerkin, jolla pyritään auttamaan kuluttajia löytämään tietoturvaltaan hyviä laitteita.

Tietoturvamerkin myöntää aina Liikenne- ja viestintävirasto, joten yritykset eivät voi käyttää merkkiä miten haluavat. Lisätietoa merkistä löytyy osoitteesta https://tietoturvamerkki.fi/.


26.11.2019. Päivitetty ohje: YouTuben ikärajan kiertäminen

Korvattu NSFWYouTube ListenOnRepeatilla, koska NSFWYouTube ei ole enää luotettava nettisivusto. Tutustu ohjeeseen.


25.11.2019. Tulevia ohjeiden päivityksiä

Windows 10:n marraskuun ominaisuuspäivityksen (versionumero 1909) takia joudun päivittämään kolmea ohjetta. Koska tällä kertaa vaadittavat muutokset ovat yhtä ohjetta lukuun ottamatta hyvin pieniä, julkaisen päivitetyt ohjeet heti, kun saan ne valmiiksi.

Päivitettävät ohjeet ovat:

Windowsin käyttäjätilien ohje menee Windows 10:n osalta kokonaan uusiksi. Käytin aiemmin ohjeiden tekemiseen tietyistä käytännön syistä Windows 10 Prota. Pro poikkeaa monelta osin huomattavasti useimpien peruskäyttäjien käyttämästä Windows 10 Homesta.

Tämä asia tuli itselleni yllätyksenä, koska Windows 7:n kohdalla vastaavat erot ovat huomattavasti vähäisempiä. Tästä syystä käytän jatkossa ohjeiden tekemiseen ja päivittämiseen ainoastaan Windows 10 Homea.


21.11.2019. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Päivitetty ohjetta WOTin osalta. Tutustu ohjeeseen.


18.11.2019. Päivitetty ohje: Tarkista Windows 10:n versio

Lisätty tieto marraskuun 2019 ominaisuuspäivityksestä. Lisäksi lisätty linkki Windows 10:n ominaisuuspäivitysten asentamisen siirtämisen ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


17.11.2019. Uusi ohje: Windows 10:n ominaisuuspäivitysten asentamisen siirtäminen

Windows 10:een julkaistaan kaksi ominaisuuspäivitystä vuodessa. Ominaisuuspäivitykset tuovat aina mukanaan myös teknisiä ongelmia, minkä takia niitä ei kannata asentaa heti, kun ne tulevat ladattaviksi. Tutustu ohjeeseen.


13.11.2019. Windows 10:n syksyn ominaisuuspäivitys julkaistu

Windows 10:een julkaistaan kaksi ominaisuuspäivitystä vuodessa. Eilen julkaistiin uusin eli marraskuun 2019 ominaisuuspäivitys (versionumero 1909). Päivitys ei tule ladattavaksi kaikille samaan aikaan, vaan se tulee ladattavaksi porrastetusti.

Kuten muidenkin ominaisuuspäivitysten kohdalla, tätäkään ominaisuuspäivitystä ei kannata asentaa välittömästi, vaan siirtää sen asentamista vähintään kolmella kuukaudella.

Ominaisuuspäivitykset tuovat aina mukanaan teknisiä ongelmia osalle käyttäjistä ja etukäteen on mahdotonta tietää, osuuko omalle kohdalle jokin ongelma tai useampia.

Kun käytössä on edellinen eli toukokuun 2019 ominaisuuspäivitys (versionumero 1903), on ominaisuuspäivityksen lykkääminen erittäin helppoa. Tällöin Windowsin päivityksissä EI pidä napsauttaa kohdassa ”Valinnaisia päivityksiä saatavilla” näkyvän ominaisuuspäivityksen linkkiä ”Lataa ja asenna nyt” (kuva alla).

Ominaisuuspäivityksen lykkääminen

Tulen tekemään ominaisuuspäivityksen lykkäämisestä myös erillisen ohjeen, jota voin täydentää jatkossa.

Jos käytössä on vielä lokakuun 2018 ominaisuuspäivitys (versionumero 1809), ei Windows 10 Homen käyttäjillä ole muuta vaihtoehtoa kuin päivittää toukokuun 2019 ominaisuuspäivitykseen (versionumero 1903). Windows 10 Pron käyttäjät voivat edelleen lykätä ominaisuuspäivityksen asentamista.

Tulen käymään läpi kaikki ohjeet lähiaikoina ja listaan ohjeet, joita joudun päivittämään uusimman ominaisuuspäivityksen takia.


12.11.2019. Yrityksiin kohdistuvat huijaukset

Yle on julkaissut artikkelin yrityksiin kohdistuvista huijauksista. Artikkelissa on esimerkkejä siitä, millaisia huijausviestejä yrityksille on lähetetty.

Käytettävät keinot ovat tuttuja myös yksityisiin ihmisiin kohdistuvista huijauksista. Vastaanottajaa voidaan esimerkiksi yrittää huijata naamioimalla sähköpostiosoite pikaisella silmäyksellä aidolta näyttäväksi ja painostamalla asian kiireellisyydellä.

Omalta osaltani olen käsitellyt huijauksia ohjeessa Varo sähköpostihuijauksia, jonka päivitin eilen.


11.11.2019. Päivitetty ohje: Varo sähköpostihuijauksia

Uudistettu ohjetta huijauksen tunnistamisen osalta. Tutustu ohjeeseen.


6.11.2019. Päivitetty ohje: Tietoturvan muistilista

Lisätty linkki Windows 10:n yksityisyydensuojan ohjeeseen. Lisäksi pienempiä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


3.11.2019. Päivitetty ohje: Parempaa yksityisyydensuojaa Windows 10:ssä

Päivitetty ohjetta WPD:n päivittämisen osalta. Lisäksi pienempiä muutoksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


30.10.2019. Päivitetty ohje: Turhat tiedostot pois BleachBitillä

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan BleachBitin muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


27.10.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Molempia ohjeita on päivitetty Mozilla Firefoxin osalta. Päivitetyt ohjeet ovat:


20.10.2019. Ilmainen verkkokurssi sosiaalisesta mediasta

Aalto-yliopisto tarjoaa kaikille avoimen Sosiaalisen median ilmiöt -verkkokurssin. Kuusiosaisessa kurssissa käsitellään mm. vaikuttamista sosiaalisessa mediassa, someriippuvuutta ja verkkohäiriköintiä.

Kurssi ei siis ole käyttöohje sosiaalisen median palveluista.


17.10.2019. Uusi ohje: Parempaa yksityisyydensuojaa Windows 10:ssä

Windows 10:n tarjoama yksityisyydensuoja on heikko. Windows 10 kerää tietoa tietokoneen käytöstä erittäin laajasti ja lähettää tiedot eteenpäin Microsoftille. Tutustu ohjeeseen.


14.10.2019. Windows 7:n tuki päättyy tammikuussa

Windows 7:n tuen päättymiseen on tasan kolme kuukautta aikaa eli tuki päättyy 14.1.2020. Tuen päättymisen jälkeen Windows 7:ään ei enää julkaista tietoturvapäivityksiä. Uusia ominaisuuksia Windows 7:ään ei ole julkaistu enää pitkään aikaan.

Peruskäyttäjälle suositeltavin vaihtoehto on päivittää Windows 10:een. Toinen vaihtoehto on vaihtaa Linuxiin. Linuxista on olemassa vaikka kuinka paljon erilaisia versioita eli jakeluita, joista peruskäyttäjälle parhaimpana pidän Linux Mintiä. Olen kirjoittanut lyhyen artikkelin Linux Mintistä.

Windows 10:n huonoin puoli on sen erittäin laaja tiedonkeruu. Windows 10 kerää tietoa tietokoneen käytöstä ja lähettää keräämänsä tiedot Microsoftille. Tiedonkeruuta voi rajoittaa, mutta tietojen lähettämisen estäminen vaatii teknisiä toimenpiteitä. Nämä tekniset toimenpiteet vaativat sellaista osaamista, jota harvemmalla peruskäyttäjällä on.

Tulen käsittelemään tiedonkeruun rajoittamista parhaillaan työn alla olevassa ohjeessa.

Windows 7:n tuen päättymisen jälkeen Windows 7:ää ei enää ole turvallista pitää kytkettynä nettiin. Koska Windows 7 on vielä hyvin suosittu käyttöjärjestelmä, on rikollisilla paljon mielenkiintoa asiaa kohtaan. Ei tarvitse olla ennustaja sanoessaan, että Windows 7 -käyttäjiin tullaan kohdistumaan runsaasti haittaohjelmia tuen päätyttyä.

Koska osa Windows 7:n käyttäjistä ei ole tietoinen tuen päättymisestä, aion pitää asiaa esillä vielä jatkossakin.


8.10.2019. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan CCleanerin pienten muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


7.10.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on tehty pieniä muutoksia ja korjauksia. Päivitetyt ohjeet ovat:

2.10.2019. Päivitetty ohje: Google Chromen tietojen varmuuskopiointi ja palauttaminen

Lisätty ohjeeseen tieto Chromen profiilin siirtämisen tai palauttamisen osittaisesta epäonnistumisesta eräissä poikkeustapauksissa. Tutustu ohjeeseen.


30.9.2019. Päivitetty ohje: Mozilla Firefoxin tietojen varmuuskopiointi ja palauttaminen

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan. Tutustu ohjeeseen.


24.9.2019. Päivitetty ohje: Estä nettisivustojen evästeet

Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta. Tutustu ohjeeseen.


22.9.2019. Varo myös tekstiviestihuijauksia

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa liikkeellä olevan runsaasti huijaustekstiviestejä, joiden lähettäjänä näyttää olevan jokin luotettava taho, kuten Posti. Todellisuudessa lähettäjä on väärennetty.

Viesteissä on linkki verkkosivustolle, jolla ei ole mitään tekemistä oikean luotettavan tahon kanssa. Viesteissä käytettävät osoitteet vaihtelevat ja huijarit vaihtavat käyttämiään verkkotunnuksia usein. Käytettyjä verkkotunnuksia ovat olleet mm. v6f.us ja gramkl.com.

Viestit voivat myös tulla samaan viestiketjuun kuin aiemmin tulleet oikeat saman lähettäjän viestit. Tämä johtuu ainoastaan kännyköiden teknisestä ominaisuudesta.

Linkki johtaa usein nettisivustolle, jossa on ns. tilausansa, jossa uhri sitoutuu kuukausimaksulliseen palveluun. Luonnollisesti linkit voivat johtaa yhtä hyvin myös tietojenkalastelusivustolle.

Myöskään se ei ole poissuljettua, että kävijän kännykkään voidaan yrittää asentaa haittaohjelma.

Joka tapauksessa linkkejä ei tule napsauttaa. Myös tekstiviesteissä oleviin linkkeihin pätee sääntö: jos olet vähänkään epävarma siitä, onko viesti ja siinä oleva linkki aito, älä napsauta linkkiä.

Olen käsitellyt aihetta ohjeissa Nettisivustojen luotettavuuden arviointi ja Varo sähköpostihuijauksia.

Kännykkää käyttäessä nettisivuston luotettavuus on helpointa tarkistaa pelkästään URLVoidilla. Voit käyttää URLVoidia yksinkertaistetusti seuraavasti:

1. Kirjoita nettisivuston osoite URLVoidin etusivun hakukenttään (ilman www:tä, esimerkiksi peruskayttajalle.net) ja napsauta kentän oikealla puolella olevaa Scan Website -painiketta.

2. Tulossivulla kiinnitä huomiota kohtiin ”Blacklist Status” ja ”Domain Registration”.

3. Kohdassa ”Blacklist Status” tulee lukea vihreällä pohjalla 0/xx. Kauttaviivan jälkeen olevien numeroiden määrä vaihtelee.

4. Kohdassa ”Domain Registration” näkyy, milloin haettu verkkotunnus on rekisteröity. Jos siinä lukee, että verkkotunnus on rekisteröity esimerkiksi päivä/päiviä sitten (x day(s) ago) tai kuukausi/kuukausia sitten (x month(s) ago), kyseessä ei ole luotettavan toimijan aito nettisivusto.

Tarkemmat ohjeet URLVoidin käytöstä löytyvät ohjeesta Nettisivustojen luotettavuuden arviointi.


15.9.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Molemmissa ohjeissa on päivitetty kaksi linkkiä. Lisäksi toiseen ohjeeseen on tehty pieniä muutoksia. Päivitetyt ohjeet ovat:

10.9.2019. Päivitetty ohje: Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Lisätty suositus UltraDefragin automaattisen päivitystarkistuksen poistamisesta käytöstä. Automaattinen päivitystarkistus voi tarjota UltraDefragin maksullista versiota. Tutustu ohjeeseen.


5.9.2019. Varo väärennettyä BleachBitin nettisivustoa

BleachBitin väärennetyllä nettisivustolla jaellaan haittaohjelmaa, joka varastaa tietoja uhrin tietokoneelta. Asiasta on kirjoittanut ainakin BleepingComputer. BleachBit on turhien tiedostojen poistamiseen käytettävä ohjelma, josta olen myös tehnyt ohjeen.

Väärennetty nettisivusto ei näytä aivan samalta kuin aito, mutta osa BleachBitiä etsivistä menee varmaan lankaan. Sinänsä nettisivustojen väärentäminen ei ole mikään uusi asia, mutta aina on hyvä olla tarkkana, mitä ohjelmia ja mistä lataa.

BleachBitin aito nettisivusto löytyy osoitteesta https://www.bleachbit.org/.


28.8.2019. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan CCleanerin pienten muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


20.8.2019. Tulevia ohjeiden päivityksiä

Windows 10:n toukokuun ominaisuuspäivityksen (versionumero 1903) takia jouduin päivittämään 12:ta ohjetta. Koska ominaisuuspäivityksen julkaisusta on kulunut kohta kolme kuukautta, tulen julkaisemaan päivitetyt ohjeet huomisesta lähtien.

En pitänyt kiirettä päivitettyjen ohjeiden julkaisun kanssa tarkoituksella. Edellisen ominaisuuspäivityksen kanssa (lokakuun 2018 ominaisuuspäivitys, versionumero 1809) tein sen virheen, että oletin päivityksen asennustahdin olevan aivan eri luokkaa kuin mitä se todellisuudessa oli.

Koska suurin osa Windows 10:n käyttäjistä lykkää ominaisuuspäivitysten asentamista, en pidä järkevänä julkaista ohjeiden päivitettyjä versioita liian nopeasti. Aion toimia samoin myös jatkossa.

Poikkeuksellisesti en aio ilmoittaa muutoksista kyseisiin ohjeisiin tällä Ajankohtaista -sivulla. Ohjeiden julkaisuun tulee menemään todennäköisesti vähintään pari viikkoa. Päivitettävät ohjeet ovat:

Jatkossa lisään kaikkiin tarvittaviin ohjeisiin tiedon siitä, millä Windows 10:n versionumerolla ohjeet on tehty tai mihin versionumeroon ne on päivitetty. Toivottavasti tämä selkeyttää tilannetta, koska Windows 10:n toiminnot ja ulkoasu voivat vaihdella hyvin paljon eri versionumeroiden välillä.

Tarvittaessa kaikkien ohjeiden vanhat versiot löytyvät pCloudista.


19.8.2019. Uusi ohje: Vapauta lukitut tiedostot LockHunterilla

Joskus voi tulla eteen tilanne, että jokin tiedosto on lukittu eikä sitä pysty poistamaan. Tutustu ohjeeseen.


8.8.2019. Romanssihuijausten uhreja voidaan huijata myös rahanpesuun

Romanssihuijauksissa huijarit eivät välttämättä tyydy pelkästään viemään uhrin rahoja, vaan uhri voidaan huijata myös muuhun rikolliseen toimintaan, kuten rahanpesuun. Asiasta varoittaa Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI. Asiasta on kirjoittanut mm. Ilta-Sanomat.

Myös muissa huijauksissa kuin romanssihuijauksissa käytetään usein muualta varastettua kuvaa. Näin tehdään esimerkiksi kaupiteltaessa olemattomia tuotteita netissä.

Epäilyttävien kuvien kohdalla kannattaa etsiä kuvaa TinEyen avulla. TinEye etsii tietoa siitä, onko sama kuva julkaistu aiemmin netissä ja jos on, missä se on julkaistu. Tätä kutsutaan nimellä käänteinen kuvahaku.

TinEyen käyttö on helppoa. Epäilyttävän kuvan osoite tulee kopioida nettiselaimessa napsauttamalla kuvaa hiiren oikealla ja kopioimalla kuvan osoitteen. Toiminnon nimi vaihtelee eri nettiselaimien välillä. Useimmiten se löytyy nimellä ”Kopioi kuvan osoite”.

Kopioitu kuvan osoite liitetään TinEyen hakuun ja napsautetaan joko hakukentän oikean reunan suurennuslasia tai näppäimistön Enter -painiketta. Tämän jälkeen TinEye etsii kuvaa netistä ja listaa mahdolliset hakutulokset niistä nettisivuista ja osoitteista, joilta kuva löytyy.


5.8.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty lähinnä pienempiä päivityksiä. Päivitetyt ohjeet ovat:


1.8.2019. Uusi ohje: Lataa videoita youtube-dl:llä

Netistä löytyy verkkopalveluita, joiden avulla voi ladata videoita mm. YouTubesta. Tutustu ohjeeseen.


25.7.2019. Uusi ohje: Näppäimistön käyttö

Näppäimistön käyttö on asia, jota ei välttämättä käydä läpi kovin syvällisesti erilaisissa tietotekniikkakoulutuksissa. Tutustu ohjeeseen.


19.7.2019. CCleaner tyrkyttää CCleaner-nettiselainta

CCleanerin asennuksen yhteydessä tyrkytetään CCleaner-nettiselainta, joka on vasta kehitteillä. Nähtävästi CCleanerin omistava Avast haluaa hankkia testaajia nettiselaimelleen vaikka väkisin.

CCleaner-nettiselainta on tyrkytetty CCleanerin asennuksen yhteydessä versiosta 5.59 lähtien. Kuitenkaan sitä ei ole tyrkytetty kaikille CCleanerin asentaneille. Omalle kohdalleni tyrkytys osui vasta tällä viikolla.

CCleanerin asennusohjelman ensimmäisessä vaiheessa näkyvä nettiselaimen tyrkyttäminen on toteutettu härskisti. CCleaner-nettiselain asennetaan automaattisesti ja asetetaan oletuksena käytettäväksi nettiselaimeksi, jos käyttäjä ei ota rastia/rasteja pois ruudusta asennusohjelman ikkunan alareunassa (kuva alla).

CCleanerin asennusohjelma tyrkyttää CCleaner-nettiselainta

Lisäsin eilen tiedon asiasta CCleanerin ohjeeseen. Ikävä kyllä kiireessä tulin kirjoittaneeksi CCleanerin versionumeron väärin ohjeen kahteen kohtaan. Korjasin virheet ja julkaisin korjatun version ohjeesta tänään.

Sinänsä Avastin toiminnassa ei ole mitään uutta. Avast on jo aiemmilla toimillaan myös muiden omistamiensa ohjelmien kohdalla osoittanut kuuluvansa siihen joukkoon yrityksiä, joille asiakkaat ovat pakollinen paha.

CCleanerille löytyy vaihtoehtoja, joista tällä hetkellä suosittelen BleachBitiä, josta olen myös tehnyt ohjeen. Ikävä kyllä BleachBit on vielä käytettävyydeltään osittain keskeneräisen tuntuinen, mutta toivottavasti asiaan tulee muutos ajan mittaan.

CCleanerille on olemassa myös muita vaihtoehtoja, joista osa on suoraan sanottuna epämääräisiä ja arveluttavia.


18.7.2019. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Lisätty tieto CCleaner-nettiselaimen tyrkyttämisestä. Tutustu ohjeeseen.


17.7.2019. Uusi ohje: Vähennä seurantaa netissä

Käyttäjiä seurataan netissä monin eri keinoin. Tutustu ohjeeseen.


15.7.2019. Päivitetty ohje: Hyödyllisiä lisäosia Mozilla Firefoxiin

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan Firefoxin muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


14.7.2019. Microsoft lisää seurantaa Windows 7:ssä

Windows 7:n heinäkuun tietoturvapäivitys sisältää myös tietoa keräävän päivityksen. Asiasta on kirjoittanut mm. Mikrobitti.

Päivitys KB4507456 korvaa aiemman tietoa keräävän päivityksen KB2952664, josta olen kirjoittanut ensimmäisen kerran jo vuonna 2017.

Kyseistä päivitystä on vaikea olla asentamatta, koska Microsoft on niputtanut päivitykset yhteen jo jonkin aikaa. Jos kuitenkin Windows 7 tarjoaa erikseen päivitystä KB4507456, sitä ei kannata asentaa. Valitettavasti Microsoftin toiminnassa ei ole mitään uutta. Windows 10:ssä tietoa on kerätty alusta lähtien hyvin laajasti. Lisäksi Windows 7:ssä tiedonkeruuta on lisätty etenkin parin viime vuoden aikana.

Käytännössä tiedonkeruuta ei ole mahdollista estää kuin teknisin keinoin. Peruskäyttäjän mahdollisuudet estää Windowsin tiedonkeruuta ovat rajalliset, koska osa teknisistä keinoista vaatii enemmän osaamista.

Windows 7:n tuki päättyy 14.1.2020. Sen jälkeen Windows 7:ää ei ole turvallista pitää kytkettynä nettiin, koska tukiajan päätyttyä Windows 7:ään ei enää julkaista tietoturvapäivityksiä. Siksi ei ole suositeltavaa käyttää Windows 7:ää enää tuen päättymisen jälkeen.

Peruskäyttäjällä on käytännössä kaksi vaihtoehtoa: päivittää Windows 10:een tai siirtyä Linuxiin. Mielestäni peruskäyttäjälle sopivin Linux-jakelu on Linux Mint, josta olen kirjoittanut artikkelin.

Omalta osaltani siirryn Windows 10:een syksyn aikana. Windows 10:n tiedonkeruuta voi vähentää erillisellä ohjelmalla, joita on tarjolla paljon. Aion tehdä ohjeen yhden tiedonkeruuta rajoittavan ohjelman käytöstä syksyn tai viimeistään talven aikana.


12.7.2019. Jatkossa tieto tulevista ohjeiden päivityksistä

Lisäsin eilen Ohjeet -sivulle listan tulevista ohjeiden päivityksistä. Mielestäni on parempi, että kaikki tulevat ohjeiden päivitykset on listattu selkeästi ja avoimesti. Olen aiemmin kirjoittanut tulevista ohjeiden päivityksistä tällä Ajankohtaista -sivulla silloin, kun tulevia päivityksiä on paljon esimerkiksi Windows 10:n muutosten takia.

Kuitenkaan Ajankohtaista -sivulla julkaistu tieto ei tavoita kaikkia kävijöitä. Listaan on merkitty kaikkien ohjeiden päivitykset, riippumatta siitä, mistä syystä ohjetta täytyy päivittää. Ilmoitan myös päivitetyn ohjeen julkaisuajankohdan silloin, kun se on mahdollista.

Aina tarkkaa julkaisuajankohtaa ei ole mahdollista ilmoittaa tarkasti tai ollenkaan, koska kyse on siitä, kuinka paljon aikaa voin käyttää ohjeiden päivittämiseen. Peruskäyttäjälle.netin ylläpito on minulle harrastus ja siksi siihen käytettävissä oleva aika on rajallinen.

Päivitettävien ohjeiden listan päivittämiseen ei mene aikaa kerrallaan kuin muutamia minuutteja, joten se ei käytännössä ole pois uusien ohjeiden tekemiseen ja vanhojen ohjeiden päivittämiseen käytettävästä ajasta.


11.7.2019. Päivitetty ohje: Pakota salattu yhteys käyttöön HTTPS Everywherellä

Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta. Tutustu ohjeeseen.


9.7.2019. Uusi artikkeli: Peruskäyttäjälle sopivia lisäosia Mozila Firefoxiin

Firefoxiin löytyy erittäin paljon lisäosia. Lisäosien paljoudesta on vaikea löytää hyviä ja hyödyllisiä lisäosia. Tutustu artikkeliin.


4.7.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty pienempiä päivityksiä. Päivitetyt ohjeet ovat:


2.7.2019. Track THIS -nettisivusto vaikeuttaa käyttäjän seurantaa netissä

Mozilla on julkaissut yhteistyössä mschf:n kanssa nettisivuston, jonka avulla voi vaikeuttaa netissä harjoitettavaa käyttäjien seurantaa. Asiasta on kirjoittanut mm. Mikrobitti.

Track THIS -nettisivusto avaa nettiselaimeen yhdellä napsautuksella sata välilehteä. Valittavissa on neljä erityypistä valekäyttäjää, joiden oletettujen kiinnostustenkohteiden mukaan välilehtiin avattavat nettisivustot on valittu.

Käytännössä tämä keino seurannan vaikeuttamiseksi ei ole mitenkään käytännöllinen. Paljon parempi vaihtoehto on käyttää nettiselaimessa seurantaa estäviä lisäosia.

Tähän asti en ole käsitellyt seurannan estämistä ohjeissa tai edes tällä Ajankohtaista -sivulla, mutta asiaan on tulossa muutos. Tulevaisuudessa aion tehdä ohjeen nettiselaimien lisäosista, joilla voi vähentää seurantaa netissä.

Tässä vaiheessa en uskalla sanoa mitään ohjeen julkaisuaikataulusta. Kyse on siitä, milloin minulla on tarpeeksi aikaa, koska ohje tulee vaatimaan melko paljon työtä.

Sain päivitettyä viimeiset päivitystä tarvitsevat Windows 10 -ohjeet viime viikolla ja todennäköisesti julkaisen päivitetyt ohjeet elokuun aikana. Silloin Windows 10:n toukokuun 2019 ominaisuuspäivityksen (versionumero 1903) julkaisemisesta tulee kuluneeksi kolme kuukautta. Seuraavana on vuorossa muiden ohjeiden päivittämistä.


1.7.2019. Päivitetty ohje: Onko nettisivusto nurin sinulla vai kaikilla?

Päivitetty osa kuvista sekä tehty lisäyksiä ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


26.6.2019. Useita tilausansahuijauksia käynnissä

Tilausansoja virittävät huijarit ovat viime aikoina olleet aktiivisia. Tätä kirjoitettaessa erilaisia tilausansahuijauksia on käynnissä useampia. Facebook-tilin kaappaava huijaus on yksi esimerkki niistä.

Tilausansassa tarjotaan jotakin tyypillisesti arvokasta tuotetta ilmaiseksi tai poikkeuksellisen halvalla. Tuotteen saadakseen huijarit haluavat uhrin luottokortin tiedot. Tietojen antaminen johtaa kuukausittaisiin veloituksiin uhrin luottokortilta. Esimerkin Facebook-huijauksessa tarjotaan Prisman 500 euron lahjakorttia ilmaiseksi.

Tilausansasta eroon pääseminen ei ole helppoa. Ensin pitää olla yhteydessä luottokortin myöntäjään. Sen jälkeen tulee lähettää sähköpostia kuukausiveloitusta harjoittavaan yritykseen. Sähköpostiin pitää kirjoittaa peruvansa tilauksen ja kaiken siihen liittyvän.

Huijauksilta välttymiseen pätee muutama perusasia:

  1. Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta.
  2. Tuttuun lähettäjään ei voi luottaa sen paremmin Facebookissa kuin sähköpostissakaan. Käyttäjätilit voidaan hakkeroida ja sähköpostin lähettäjän väärentäminen on hyvin helppoa.
  3. Omia henkilö- tai muita tietojaan ei pidä antaa kenelle tai mihin tahansa. Tietoja voidaan käyttää myös identiteettivarkauksiin, joista usein koituu uhrille todellisia hankaluuksia.
  4. Nettisivujen kohdalla niiden ulkoasua ei voi pitää merkkinä luotettavuudesta. Ulkoasu on helppo kopioida.

Olen käsitellyt erilaisia huijauksia ohjeessa Varo sähköpostihuijauksia.


18.6.2019. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Päivitetty ohjetta WOTin osalta. Lisäksi pienempiä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


17.6.2019. Päivitetty ohje: Pakkaa ja pura tiedostoja 7-Zipillä

Päivitetty ohjetta Windows 10:n haun osalta. Tutustu ohjeeseen.


14.6.2019. Flash Playerin toiminta estetään oletuksena Chromen seuraavassa versiossa

Google Chrome -nettiselaimen tulevassa versiossa 76 Flash Playerin toiminta on oletuksena estetty kokonaan. Asiasta on kirjoittanut mm. AfterDawn. Versio 76 julkaistaan näillä näkymin 30. heinäkuuta.

Tällä hetkellä Chrome kysyy aina luvan Flashilla toteutetun sisällön suorittamiseen. Myös Mozilla Firefoxissa Flash Player estetään oletuksena versiossa 69, joka julkaistaneen 3. syyskuuta.

Tämä ei ole mitenkään yllättävää, koska Flash Playerin tuki päättyy ensi vuonna. Tuen päättymisen tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa. Flash Playeria kehittävä Adobe ilmoitti asiasta jo viime vuonna.

Flash Playerista eroon pääseminen on tietoturvan kannalta pelkästään hyvä asia. Flash Playerista on löytynyt jatkuvasti haavoittuvuuksia, joita hyödyntämällä on voinut tehdä uhrien tietokoneille kaikenlaista ikävää.

Onneksi myös tarve Flash Playerille on koko ajan vähenemään päin. Esimerkiksi VR on uudistamassa omaa lipunmyyntipalveluaan, jonka paikanvaraus toimii ainoastaan Flashilla.

Olen käsitellyt Flash Playeria eri nettiselaimissa ohjeessa Rajoita nettiselaimen liitännäisten toimintaa. Itse Flash Playeria olen käsitellyt ohjeessa Pidä Flash Player päivitettynä.


10.6.2019. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty osa kuvista CCleanerin suomennokseen tehtyjen muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


5.6.2019. Päivitetty ohje: Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla

Poistettu ohjeesta Mozilla Thunderbirdin osuus. Tutustu ohjeeseen.


4.6.2019. Uusi ohje: Tarkista Windows 10:n versio

Windows 10:een julkaistaan kaksi ominaisuuspäivitystä vuodessa. Tutustu ohjeeseen.


1.6.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Molempia ohjeita on päivitetty VirusTotalin eilen tapahtuneen uudistumisen takia. Päivitetyt ohjeet ovat:


31.5.2019. Päivitetty kolmea ohjetta

Ohjeisiin on tehty pääasiassa pienempiä päivityksiä. Päivitetyt ohjeet ovat:


30.5.2019. Mikrobitti: Windows 10:stä käytössä pääosin vanhoja versioita

Suurin osa Windows 10 -käyttäjistä käyttää edelleen toista vuotta vanhaa versiota, Mikrobitti kirjoittaa.

Microsoft julkaisee Windows 10:een vuosittain kaksi ominaisuuspäivitystä eli versiota, keväällä ja syksyllä. Viime syksyn lokakuun 2018 ominaisuuspäivityksen (versionumero 1809) julkaisu meni pahasti pieleen. Päivitys julkaistiin keskeneräisenä ja huonosti testattuna.

Lokakuun 2018 ominaisuuspäivitys jouduttiin vetämään pois jakelusta ja sen korjaamiseen on mennyt aikaa. Siksi ei ole mikään ihme, että niin monella on vielä käytössä huhtikuun 2018 ominaisuuspäivitys (versionumero 1803).

Uusimman toukokuun 2019 ominaisuuspäivityksen (versionumero 1903) jakelu on aloitettu hyvin varovasti mahdollisten ongelmien varalta. Koska uusimman päivityksen osuus tullee kasvamaan hyvin hitaasti, aion lykätä päivitettyjen Windows 10 -ohjeiden julkaisua ainakin heinäkuuhun, mahdollisesti pitempäänkin.

Toukokuun 2019 ominaisuuspäivityksen myötä mm. Windowsin hakutoimintoon tuli sen verran suuria muutoksia, että joudun päivittämään lähemmäs 20:ta ohjetta. Ohjeiden päivittämiseen tulee menemään aikaa.

Ohjeiden tekemisen ja päivittämisen kannalta käytössä olevien Windowsin versioiden määrä vaikeuttaa asioita huomattavasti. Tietyt Windows 10:n toiminnot ja ominaisuudet vaihtelevat eri versioiden välillä, joissakin asioissa paljonkin.

Aion tehdä ohjeen Windows 10:n version tarkistamisesta lähiaikoina. Lisäsin jo eilen Ohjeet -sivulle tiedon siitä, mitä Windows 10:n versiota eli ominaisuuspäivitystä tämänhetkiset ohjeet käsittelevät.

Tarvittaessa kaikkien ohjeiden vanhat versiot löytyvät pCloudista osoitteesta https://u.pcloud.link/publink/show?code=kZ7LVA7ZnEuWdtUwhwuHDg6WnGuPi8STVb7X.

En pidä vanhoja ohjeita Peruskäyttäjälle.netissä, koska en halua aiheuttaa mitään sekaannuksia. Peruskäyttäjälle.netistä löytyvät aina ohjeiden uusimmat versiot.


28.5.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty pienempiä ja suurempia päivityksiä. Päivitetyt ohjeet ovat:


26.5.2019. Päivitetty ohje: Estä nettisivustojen evästeet

Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta. Tutustu ohjeeseen.


23.5.2019. Windows 10:n kevään ominaisuuspäivitys julkaistu

Microsoft julkaisi toukokuun 2019 ominaisuuspäivityksen virallisesti tiistaina. Tällä kertaa ominaisuuspäivitys ei tuo mukanaan kovin suuria muutoksia.

Päivitys ei tule tarjolle kaikille käyttäjille samaan aikaan, vaan päivityksen jakelua on porrastettu. Ei ole myöskään suositeltavaa asentaa päivitystä ensimmäisten joukossa. Päivityksessä on takuuvarmasti virheitä, jotka voivat aiheuttaa pahojakin teknisiä ongelmia.

Viime syksynä lokakuun 2018 ominaisuuspäivitys julkaistiin täysin keskeneräisenä ja se jouduttiin poistamaan jakelusta. Kirjoitin asiasta useampaan kertaan. Tästä syystä toukokuun 2019 ominaisuuspäivityksen asentamisessa ei kannata pitää kiirettä. Suosittelen odottamaan 2–3 kuukautta, jotta päivityksen aiheuttamat suurimmat ongelmat saadaan korjattua.

Tulen käymään läpi kaikki Windows 10 -ohjeet niiden päivitystarpeen selvittämiseksi. Tällä kertaa en aio julkaista päivitettyjä ohjeita kovin pian. Lokakuun 2018 ominaisuuspäivitystä ei asennettu läheskään niin nopeaan tahtiin kuin mitä arvioin. Siksi julkaisin silloin päivitetyt ohjeet liian aikaisessa vaiheessa.


22.5.2019. Päivitetty ohje: Resurssienhallinnan käyttö

Lisätty ohjeeseen kolme uutta osiota: tiedostojen ja kansioiden poistaminen, roskakori ja Windowsin ohjelmakansiot. Tutustu ohjeeseen.


19.5.2019. Posti -huijaus jatkuu edelleen

Huijausviestejä on lähetetty sekä tekstiviesteinä että sähköposteina. Viesteistä on olemassa eri versioita. Niissä voidaan väittää esimerkiksi lähetyksen saapuneen tai että lähetyksen kuljetusta ei ole maksettu.

Viestissä olevaa linkkiä ei tule napsauttaa. Linkistä avautuvalla sivulla yritetään kalastella uhrin henkilötietoja. Tietojen antaminen voi johtaa myös tilausansaan, jolloin uhrin luottokortilta veloitetaan rahaa kuukausittain. Asiasta on kirjoittanut mm. Mikrobitti.

Kyseinen huijaus on jatkunut jo pitkään ja tuskin tulee loppumaan vielä pitkään aikaan. Sinänsä kyseessä on tyypillinen huijaus. Huijauksia muutetaan ja kehitetään, jotta niitä ei ole niin helppo tunnistaa.

Oikeissa Postilta tulevissa viesteissä ei yritetä saada avaamaan mitään linkkejä tai liitetiedostoja ja niissä kerrotaan lähetyksen noutopaikka osoitteineen.

Lisäksi nettisivun osoite poikkeaa oikeasta Postin osoitteesta. Huijauksissa on tyypillistä, että nettisivun osoitetta vaihdetaan tiuhaan ja että huijauksissa käytettävät verkkotunnukset on hankittu vastikään ennen niiden käyttöä.

Jos olet vähänkään epävarma siitä, onko kyseessä huijaus, älä napsauta mitään viestissä olevaa linkkiä tai liitetiedostoa. Jos kuitenkin olet jo napsauttanut linkkiä, voit tarkistaa nettisivuston luotettavuuden.

Olen tehnyt ohjeet Nettisivustojen luotettavuuden arviointi ja Varo sähköpostihuijauksia.


16.5.2019. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivityksiä koko ohjeeseen CCleaneriin tehtyjen muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


13.5.2019. Päivitetty ohje: Pakota salattu yhteys käyttöön HTTPS Everywherellä

Päivitetty ohjetta ongelmatilanteiden osalta. Tutustu ohjeeseen.


9.5.2019. Uusi ohje: Hyödyllisiä lisäosia Mozilla Firefoxiin

Mozilla Firefoxiin on tarjolla paljon erilaisia lisäosia, joilla voi muuttaa Firefoxin toimintaa tai lisätä siihen uusia ominaisuuksia. Tutustu ohjeeseen.


4.5.2019. (Päivitetty 8.5. klo 14.45) Mozilla Firefoxissa ongelmia lisäosien kanssa

Mozilla Firefoxissa on ollut ongelmia lisäosien kanssa ainakin tämän päivän aikana. Tämä johtuu sertifikaatin vanhentumisesta. Vika aiheuttaa sen, että osa Firefoxin lisäosista lakkaa toimimasta. Tällöin Firefox ilmoittaa, että lisäosat eivät ole yhteensopivia Firefoxin nykyisen version kanssa.

Vikaa ollaan korjaamassa, mutta korjauksen valmistumisen aikataulusta ei ole tätä kirjoitettaessa tietoa. Vikaan löytyy kiertomahdollisuuksia, mutta yksikään niistä ei ole peruskäyttäjälle kovinkaan helppo.

Yksi mahdollinen keino on siirtää tietokoneen kellonaikaa muutamalla päivällä taaksepäin. Tämä aiheuttaa sen, että esimerkiksi sähköposteissa näkyy väärä päivämäärä.

Päivitys 4.5. klo 18.15: Mozilla on korjannut asian. Korjaus ei vaadi käyttäjiltä mitään toimenpiteitä ja vika korjaantuu muutaman tunnin kuluessa.

Päivitys 5.5. klo 10.30: Vikaa ei ole vielä(kään) saatu korjattua. Mozilla ei suosittele tilapäisten korjausten käyttöä. Seuraan tilannetta.

Päivitys 6.5. klo 10.10: Vika on korjattu. Firefoxiin on julkaistu päivitys versionumeroltaan 66.0.4, joka korjaa vian. Itselläni Firefox alkoi toimimaan normaalisti heti, kun olin asentanut päivityksen.

Päivitys 8.5. klo 14.45: Firefoxiin on julkaistu uusi päivitys versionumeroltaan 66.0.5. Päivityksen pitäisi korjata lisäosien toimimattomuus myös niillä käyttäjillä, joilla on vielä ongelmia lisäosien kanssa.

Tarvittaessa Mozillan tukisivustolta löytyy suomenkielinen ohje Firefoxin päivittämisestä:

Päivitä Firefox sen uusimpaan versioon


15.4.2019. Uusi ohje: Google Chromen tietojen varmuuskopiointi ja palauttaminen

Google Chrome tallentaa käyttäjäkohtaiset lisäosat, asetukset ja kirjanmerkit omaan kansioonsa. Tutustu ohjeeseen.


13.4.2019. Päivitetty ohje: Onko nettisivusto nurin sinulla vai kaikilla?

Päivitetty ohje kokonaan Down For Everyone Or Just Men uudistumisen takia. Tutustu ohjeeseen.


11.4.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty pieniä päivityksiä. Päivitetyt ohjeet ovat:


10.4.2019. Päivitetty ohje: SumatraPDF – yksinkertaisempi PDF-lukijaohjelma

Uudistettu ohjetta kokonaisuudessaan. Tutustu ohjeeseen.


7.4.2019. Klarnan maksupalvelussa riski väärinkäytöksistä

Klarnan maksupalvelua voi hyödyntää identiteettivarkauksissa, Tekniikka&Talous kirjoittaa.

Ongelmana on Klarnan käyttämä henkilötunnus ihmisten tunnistamisessa. Vääriin käsiin joutuneen henkilötunnuksen avulla on mahdollista tilata tavaraa laskulla toisten ihmisten nimissä. Uhri voi saada tietää asiasta vasta, kun saa aiheettomia laskuja. Lisäksi syyllisen selvittäminen voi olla hyvin vaikeaa.

Tämä esimerkki on taas yksi osoitus siitä, että henkilötunnus ei ole luotettava keino ihmisten tunnistamiseen. Tunnistamiseen tulisi aina käyttää luotettavampia menetelmiä, kuten verkkopankkitunnuksia.

Ainoa suojautumiskeino tämän kaltaisilta rikoksilta on oma luottokielto. Kuitenkaan oma luottokielto ei anna täydellistä suojaa eikä ole muutoinkaan täysin ongelmaton ratkaisu. Olen käsitellyt omaa luottokieltoa artikkelissa Rajoita mahdollisen identiteettivarkauden vaikutuksia omalla luottokiellolla.


2.4.2019. Päivitetty ohje: Turhat tiedostot pois BleachBitillä

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan BleachBitin muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


26.3.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty lisäyksiä ja muutoksia. Päivitetyt ohjeet ovat:

Molempiin ohjeisiin on lisätty ohjeet alustamisesta. Lisäksi molempien ohjeiden osioita USB-liitännästä on päivitetty.


21.3.2019. Päivitetty (taas) kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty pienehköjä muutoksia. Päivitetyt ohjeet ovat:


19.3.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty päivityksiä ja pieniä muutoksia. Päivitetyt ohjeet ovat:


17.3.2019. Suurin osa Androidin virustorjuntasovelluksista huijauksia

Testatuista Androidin virustorjuntasovelluksista alle 10 prosenttia osoittautui testeissä tehokkaiksi. Muut tutkitut ohjelmistot tunnistivat vain osan haittaohjelmista tai eivät suojanneet puhelinta ollenkaan. Asiasta on kirjoittanut mm. Tivi.

Sinänsä tässä ei ole mitään uutta. Vaikka Google poistaa Androidin sovelluskaupasta erilaisia huijaussovelluksia sekä haitallisia sovelluksia, uusia tulee tilalle. Siksi pitää olla tarkkana, mitä sovelluksia Androidille lataa.

Sovelluksista kannattaa aina tarkistaa niiden latausmäärät sekä niiden saamat arvostelut. Suuri määrä viiden tähden arvosteluita ja sovellusta kritiikittömästi kehuvia arvosteluja ovat aina epäilyttäviä.

Usein väärennetyt arvostelut ovat lyhyitä ja ne voivat olla tyyliltään samanlaisia. Myös sovelluksen vähäinen latausmäärä on varoitusmerkki.

Androidille voi ladata sovelluksia myös muualta kuin Google Playn kaupasta, mutta tällöin sovellusten luotettavuudesta ei ole mitään takeita. Tällöin lataaminen tapahtuu täysin omalla vastuulla.


12.3.2019. Uusi artikkeli: VPN-palvelun valinta

VPN-palvelun valinta ei ole aivan yksinkertaista. VPN-palveluntarjoajia on nykyään valtava määrä ja uusia tulee lisää. Tutustu artikkeliin.


10.3.2019. Nyt myös Ylen ja MTV:n artikkelit väärennetty

Netissä leviävät väärennetyt Ylen ja MTV:n artikkelit, joissa mainostetaan äkkirikastumista sijoittamalla Bitcoiniin, Yle kirjoittaa. Väärennettyjä artikkeleita on mainostettu ahkerasti ja olen itsekin nähnyt useita mainoksia eri nettisivustoilla.

Kyse on samasta huijauksesta, josta kirjoitin jo marraskuussa. Huijauksen tunnistaa edelleenkin katsomalla osoiteriviä. Nettisivuston osoite on täysin eri kuin oikea Ylen (https://yle.fi/) tai MTV:n (https://www.mtvuutiset.fi/) osoite.

Edelleenkin huijauksessa luvataan täysin epärealistisia tuottoja. Lisäksi todellisuudessa niin Bitcoiniin kuin muihinkin virtuaalivaluuttoihin sisältyy todella suuria riskejä. Virtuaalivaluuttoihin sijoittamalla voi menettää koko sijoituksensa.

Huijauksilta välttymiseen pätee edelleenkin vanha sääntö: jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta. Lisäksi kirjoitin marraskuussa seuraavasti:

Jos joku oikeasti keksisi jonkin loistavan tavan äkkirikastua, niin miksi siitä kertoisi täysin vieraille ihmisille? Eikö siinä tapauksessa kannattaisi kääriä rahat omaan taskuun ja nauraa koko matkan pankkiin?

Aiheeseen liittyvät ohjeet Nettisivustojen luotettavuuden arviointi ja Varo sähköpostihuijauksia.


7.3.2019. Päivitetty viittä ohjetta

Ohjeisiin on tehty pienempiä muutoksia, kuten päivitetty ja lisätty linkkejä. Päivitetyt ohjeet ovat:


5.3.2019. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Lisätty ohjeeseen maininta virheestä CCleanerin suomennoksessa, jota ei ole korjattu. Tutustu ohjeeseen.


3.3.2019. Uusi ohje: Tarkkaile levyn kuntoa CrystalDiskInfolla

Tiedon tallennukseen käytettävän levyn kuntoa on hyvä tarkkailla ajoittain, on tietokoneessa sitten perinteinen mekaaninen kiintolevy tai uudempi SSD-asema. Tutustu ohjeeseen.


28.2.2019. Postin nimissä lähetetty jälleen huijausviestejä

Tekstiviestissä väitetään, että vastaanottajalle on saapunut lähetys, jonka postimaksua ei ole maksettu. Tekstiviestissä olevan linkin avulla uhri ohjataan tekaistulle Postin nettisivulle.

Sivulla olevan vaaditun postimaksun maksaminen johtaa tilausansaan, jolloin uhrin luottokortilta veloitetaan rahaa kuukausittain. Asiasta on kirjoittanut Ilta-Sanomat.

Kyseinen huijaus on ollut käynnissä jo pidempään. Huijausta on kehitetty uskottavammaksi lisäämällä viestiin vastaanottajan oikea nimi. Lisäksi huijaussivun ulkoasuun on panostettu, jotta se näyttäisi mahdollisimman aidolta.

Oikeissa Postilta tulevissa viesteissä ei ole linkkejä ja niissä kerrotaan lähetyksen noutopaikka osoitteineen. Lisäksi nettisivun osoite poikkeaa oikeasta Postin osoitteesta. Huijauksissa on tyypillistä, että nettisivun osoitetta vaihdetaan tiuhaan ja että huijauksissa käytettävät verkkotunnukset on tyypillisesti hankittu vastikään ennen niiden käyttöä.

Jos olet vähänkään epävarma siitä, onko kyseessä huijaus, älä napsauta mitään viestissä olevaa linkkiä. Jos kuitenkin olet jo napsauttanut linkkiä, voit tarkistaa nettisivuston luotettavuuden.

Olen tehnyt ohjeet Nettisivustojen luotettavuuden arviointi ja Varo sähköpostihuijauksia.


23.2.2019. Päivitetty ohje: Pakota salattu yhteys käyttöön HTTPS Everywherellä

Päivitetty ohjetta ongelmatilanteiden osalta. Tutustu ohjeeseen.


12.2.2019. Microsoft suosittelee lopettamaan Internet Explorerin käytön

Aiheesta ovat kirjoittaneet mm. Yle ja Helsingin Sanomat. Internet Explorer ei ole enää tietoturvaltaan sillä tasolla, millä sen pitäisi olla. Lisäksi Internet Explorer ei tue uusimpia standardeja, jolloin kaikki nettisivut eivät toimi kunnolla.

Internet Explorerin kehitys on käytännössä lopetettu jo vuosia sitten. Tietoturvapäivityksiä julkaistaan enää ainoastaan uusimpaan versioon eli versioon 11, joka julkaistiin vuonna 2013.

Siinä suhteessa tilanne on hyvä, että nettiselaimissa löytyy valinnanvaraa. Kaikkein yleisimmän nettiselaimen Google Chromen ja aikoinaan hyvin suositun Mozilla Firefoxin lisäksi yleisimpiä vaihtoehtoja on Windows 10:ssä oleva Microsoft Edge.

Harvinaisempia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Opera, Vivaldi ja Pale Moon.

Lisäksi on olemassa hyvin suuri määrä muitakin, edellä mainittuja vielä harvinaisempia nettiselaimia.

Jos et ole varma, mitä nettiselainta käytät, Peruskäyttäjälle.netistä löytyy linkki asian tarkistamiseen.


10.2.2019. Päivitetty ohje: Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla

Lisätty ohjeeseen osio QuiteRSS:n asentamisesta ja peruskäytöstä. Tutustu ohjeeseen.


3.2.2019. Mikrobitti: Harva asentanut lokakuun ominaisuuspäivityksen

Windows 10:n lokakuun 2018 ominaisuuspäivitys on vielä asentamatta suurimmalla osalla käyttäjistä. Päivityksen on asentanut ainoastaan reilut 12 prosenttia käyttäjistä. Aiheesta on kirjoittanut Mikrobitti.

Tämä ei ole mitenkään yllättävää, koska lokakuun ominaisuuspäivitys julkaistiin pahasti keskeneräisenä ja jouduttiin tilapäisesti vetämään pois jakelusta. Kirjoitin aiheesta useampaan kertaan lokakuussa ja marraskuussa.

Lokakuun ominaisuuspäivitys toi joitain muutoksia Windows 10:en. Tältä osin kaikki Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ovat ajan tasalla.

Jos et ole vielä asentanut lokakuun ominaisuuspäivitystä ja tarvitset jostakin ohjeesta vanhan version, voit lähettää sähköpostia Palaute -sivulta löytyvään osoitteeseen.

Säilytän kaikkien ohjeiden vanhat versiot.


31.1.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Mozilla Firefoxin version 65 muutosten takia jouduin päivittämään kahta ohjetta. Päivitetyt ohjeet ovat:


29.1.2019. Googlen testi tietojenkalastelusta

Google on julkaissut englanninkielisen testin, jonka avulla voi testata, kuinka hyvin tunnistaa tietojenkalastelun. Tietojenkalastelu on yksi huijauksen muoto, jossa uhrilta yritetään saada huijattua esimerkiksi käyttäjätunnus ja salasana johonkin palveluun.

Käytännössä tämä perustuu sähköposti- tai tekstiviestissä olevaan sopivaan viestiin ja linkkiin, jonka osoitteesta on pyritty tekemään mahdollisimman uskottava. Tällöin uhri antaa käyttäjätunnuksensa ja salasanansa väärälle nettisivustolle.

Huijauksessa käytettävän nettisivuston osoitteessa on usein aiheeseen liittyviä sanoja, esimerkiksi yrityksen tai verkkopalvelun nimeen liittyviä sanoja.

Googlen testissä ensimmäisenä pitää antaa nimi ja sähköpostiosoite. Nämä tiedot voi ja ehdottomasti kannattaa keksiä, koska testin tekemiseen ei vaadita oikeaa nimeä ja sähköpostisoitetta.

Olen käsitellyt myös tietojenkalastelua ohjeessa Varo sähköpostihuijauksia.


21.1.2019. Uusi ohje: Ohjelmat ajan tasalle SUMon avulla

Ohjelmien ajan tasalla pitäminen voi olla työlästä, etenkin jos tietokoneelle on asennettu paljon ohjelmia. Tutustu ohjeeseen.


15.1.2019. Päivitetty ohje: Varo sähköpostihuijauksia

Lisätty kaksi esimerkkiä, osio osoitteen väärentämisestä ja kaksi linkkiä. Tutustu ohjeeseen.


13.1.2019. Uusi ohje: Tarkista ovatko tietosi vuotaneet

Erilaiset tietomurrot ja -vuodot ovat nykyään valitettavan yleisiä. Tutustu ohjeeseen.


(Päivitetty 5.1.) 3.1.2019. Muutoksia joidenkin ohjeiden linkkeihin

Vuodenvaihteessa perustettiin uusi Liikenne- ja viestintävirasto. Tämä aiheuttaa muutoksia myös joidenkin ohjeiden linkkeihin.

Tietoturva-asioita hoitaa jatkossa Liikenne- ja viestintäviraston alainen Kyberturvallisuuskeskus. Koska tätä kirjoitettaessa Kyberturvallisuuskeskuksen nettisivut ovat vielä hyvin keskeneräiset, en pysty päivittämään ohjeiden linkkejä tässä vaiheessa.

Sen sijaan Linkkejä -sivun Kyberturvallisuuskeskuksen linkit on päivitetty. Samalla poistin osan vanhan Viestintäviraston linkeistä.

Päivitys 5.1.2019: Viestintäviraston vanhat sivut on palautettu nettiin osoitteessa https://legacy.viestintavirasto.fi/. Aikaisemmin kaikki vanhat linkit ohjasivat uuteen osoitteeseen kyberturvallisuuskeskus.fi, vaikka uudet sivut ovat täysin keskeneräiset.

Creative Commons


Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

2.12.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on tehty pieniä muutoksia Microsoft Edgen osalta. Lue lisää »

29.11.2020. Bitcoin-sijoitushuijauksilla viety rahaa

Huijauksessa on käytetty valeuutisia. Lue lisää »

26.11.2020. YouTuben ikärajan kiertäminen estetty

YouTuben ikärajaa ei voi enää kiertää ainakaan millään yksinkertaisella keinolla. Lue lisää »

24.11.2020. Päivitetty ohje: Windowsin virranhallinta-asetukset

Pieniä muutoksia ohjeeseen. Lue lisää »