Siirry suoraan sisältöön

Peruskäyttäjälle.net

Olet tässä: Etusivu » Ajankohtaista

Ajankohtaisia asioita


Julkaistu: | Päivitetty:

Tällä Ajankohtaista -sivulla näkyvät vuosien 2018 ja 2019 kaikki Peruskäyttäjälle.netin ilmoitukset mm. sivujen ja ohjeiden päivityksistä. Julkaisen tällä sivulla myös tietotekniikkaan liittyviä uutisia, esimerkiksi tilanteessa jolloin johonkin suosittuun ohjelmaan on tullut tärkeä tietoturvapäivitys.

Vuosina 2016 ja 2017 Ajankohtaista -sivulla julkaistut asiat löytyvät arkistosta.

Lista tulossa olevista ohjeiden päivityksistä löytyy Ohjeet -sivulta.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

RSS-syöte


Peruskäyttäjälle.netin Ajankohtaista -sivua on mahdollista seurata RSS-syötteenä. Näin voit helposti seurata sivustolla tapahtuvia muutoksia, kuten uutisia sekä uusia ja päivitettyjä ohjeita.

Olen tehnyt ohjeen Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla. Ohjeessa käydään läpi RSS-syötteiden tilaaminen sekä lukeminen nettiselaimista Internet Explorerilla ja RSS-syötteiden lukuohjelma QuiteRSS:llä.

Nettiselaimista Google Chromella, Microsoft Edgellä ja Mozilla Firefoxilla ei voi lukea RSS-syötteitä muuten kuin asentamalla jonkin tarkoitukseen tehdyn lisäosan/laajennuksen.

Viimeisimmät ajankohtaiset asiat


4.12.2019. Päivitetty ohje: Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla

Päivitetty ohje kokonaan Windows 10:n osalta ja muutettu ohje vastaamaan Windows 10 Homea Windows 10 Pron sijaan. Lisäksi lisätty ohjeeseen osio Microsoft-tilin muuttamisesta paikalliseksi käyttäjätiliksi Windows 10:ssä. Tutustu ohjeeseen.


1.12.2019. Yle Oppimisen Digitreenien peruskurssi

Yle on julkaissut Digitreenien peruskurssin, jossa opetellaan aivan perusasioita tietotekniikasta ja kännykän käytöstä.

Kurssi on jaettu viiteen osaan eri aihepiirien mukaan. Lisäsin linkin kurssiin myös Linkit -sivulle.


27.11.2019. Tietoturvamerkki kertoo tuotteen tietoturvallisuudesta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut uuden Tietoturvamerkin, jolla pyritään auttamaan kuluttajia löytämään tietoturvaltaan hyviä laitteita.

Tietoturvamerkin myöntää aina Liikenne- ja viestintävirasto, joten yritykset eivät voi käyttää merkkiä miten haluavat. Lisätietoa merkistä löytyy osoitteesta https://tietoturvamerkki.fi/.


26.11.2019. Päivitetty ohje: YouTuben ikärajan kiertäminen

Korvattu NSFWYouTube ListenOnRepeatilla, koska NSFWYouTube ei ole enää luotettava nettisivusto. Tutustu ohjeeseen.


25.11.2019. Tulevia ohjeiden päivityksiä

Windows 10:n marraskuun ominaisuuspäivityksen (versionumero 1909) takia joudun päivittämään kolmea ohjetta. Koska tällä kertaa vaadittavat muutokset ovat yhtä ohjetta lukuun ottamatta hyvin pieniä, julkaisen päivitetyt ohjeet heti, kun saan ne valmiiksi.

Päivitettävät ohjeet ovat:

Windowsin käyttäjätilien ohje menee Windows 10:n osalta kokonaan uusiksi. Käytin aiemmin ohjeiden tekemiseen tietyistä käytännön syistä Windows 10 Prota. Pro poikkeaa monelta osin huomattavasti useimpien peruskäyttäjien käyttämästä Windows 10 Homesta.

Tämä asia tuli itselleni yllätyksenä, koska Windows 7:n kohdalla vastaavat erot ovat huomattavasti vähäisempiä. Tästä syystä käytän jatkossa ohjeiden tekemiseen ja päivittämiseen ainoastaan Windows 10 Homea.


21.11.2019. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Päivitetty ohjetta WOTin osalta. Tutustu ohjeeseen.


18.11.2019. Päivitetty ohje: Tarkista Windows 10:n versio

Lisätty tieto marraskuun 2019 ominaisuuspäivityksestä. Lisäksi lisätty linkki Windows 10:n ominaisuuspäivitysten asentamisen siirtämisen ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


17.11.2019. Uusi ohje: Windows 10:n ominaisuuspäivitysten asentamisen siirtäminen

Windows 10:een julkaistaan kaksi ominaisuuspäivitystä vuodessa. Ominaisuuspäivitykset tuovat aina mukanaan myös teknisiä ongelmia, minkä takia niitä ei kannata asentaa heti, kun ne tulevat ladattaviksi. Tutustu ohjeeseen.


13.11.2019. Windows 10:n syksyn ominaisuuspäivitys julkaistu

Windows 10:een julkaistaan kaksi ominaisuuspäivitystä vuodessa. Eilen julkaistiin uusin eli marraskuun 2019 ominaisuuspäivitys (versionumero 1909). Päivitys ei tule ladattavaksi kaikille samaan aikaan, vaan se tulee ladattavaksi porrastetusti.

Kuten muidenkin ominaisuuspäivitysten kohdalla, tätäkään ominaisuuspäivitystä ei kannata asentaa välittömästi, vaan siirtää sen asentamista vähintään kolmella kuukaudella.

Ominaisuuspäivitykset tuovat aina mukanaan teknisiä ongelmia osalle käyttäjistä ja etukäteen on mahdotonta tietää, osuuko omalle kohdalle jokin ongelma tai useampia.

Kun käytössä on edellinen eli toukokuun 2019 ominaisuuspäivitys (versionumero 1903), on ominaisuuspäivityksen lykkääminen erittäin helppoa. Tällöin Windowsin päivityksissä EI pidä napsauttaa kohdassa ”Valinnaisia päivityksiä saatavilla” näkyvän ominaisuuspäivityksen linkkiä ”Lataa ja asenna nyt” (kuva alla).

Ominaisuuspäivityksen lykkääminen

Tulen tekemään ominaisuuspäivityksen lykkäämisestä myös erillisen ohjeen, jota voin täydentää jatkossa.

Jos käytössä on vielä lokakuun 2018 ominaisuuspäivitys (versionumero 1809), ei Windows 10 Homen käyttäjillä ole muuta vaihtoehtoa kuin päivittää toukokuun 2019 ominaisuuspäivitykseen (versionumero 1903). Windows 10 Pron käyttäjät voivat edelleen lykätä ominaisuuspäivityksen asentamista.

Tulen käymään läpi kaikki ohjeet lähiaikoina ja listaan ohjeet, joita joudun päivittämään uusimman ominaisuuspäivityksen takia.


12.11.2019. Yrityksiin kohdistuvat huijaukset

Yle on julkaissut artikkelin yrityksiin kohdistuvista huijauksista. Artikkelissa on esimerkkejä siitä, millaisia huijausviestejä yrityksille on lähetetty.

Käytettävät keinot ovat tuttuja myös yksityisiin ihmisiin kohdistuvista huijauksista. Vastaanottajaa voidaan esimerkiksi yrittää huijata naamioimalla sähköpostiosoite pikaisella silmäyksellä aidolta näyttäväksi ja painostamalla asian kiireellisyydellä.

Omalta osaltani olen käsitellyt huijauksia ohjeessa Varo sähköpostihuijauksia, jonka päivitin eilen.


11.11.2019. Päivitetty ohje: Varo sähköpostihuijauksia

Uudistettu ohjetta huijauksen tunnistamisen osalta. Tutustu ohjeeseen.


6.11.2019. Päivitetty ohje: Tietoturvan muistilista

Lisätty linkki Windows 10:n yksityisyydensuojan ohjeeseen. Lisäksi pienempiä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


3.11.2019. Päivitetty ohje: Parempaa yksityisyydensuojaa Windows 10:ssä

Päivitetty ohjetta WPD:n päivittämisen osalta. Lisäksi pienempiä muutoksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


30.10.2019. Päivitetty ohje: Turhat tiedostot pois BleachBitillä

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan BleachBitin muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


27.10.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Molempia ohjeita on päivitetty Mozilla Firefoxin osalta. Päivitetyt ohjeet ovat:


20.10.2019. Ilmainen verkkokurssi sosiaalisesta mediasta

Aalto-yliopisto tarjoaa kaikille avoimen Sosiaalisen median ilmiöt -verkkokurssin. Kuusiosaisessa kurssissa käsitellään mm. vaikuttamista sosiaalisessa mediassa, someriippuvuutta ja verkkohäiriköintiä.

Kurssi ei siis ole käyttöohje sosiaalisen median palveluista.


17.10.2019. Uusi ohje: Parempaa yksityisyydensuojaa Windows 10:ssä

Windows 10:n tarjoama yksityisyydensuoja on heikko. Windows 10 kerää tietoa tietokoneen käytöstä erittäin laajasti ja lähettää tiedot eteenpäin Microsoftille. Tutustu ohjeeseen.


14.10.2019. Windows 7:n tuki päättyy tammikuussa

Windows 7:n tuen päättymiseen on tasan kolme kuukautta aikaa eli tuki päättyy 14.1.2020. Tuen päättymisen jälkeen Windows 7:ään ei enää julkaista tietoturvapäivityksiä. Uusia ominaisuuksia Windows 7:ään ei ole julkaistu enää pitkään aikaan.

Peruskäyttäjälle suositeltavin vaihtoehto on päivittää Windows 10:een. Toinen vaihtoehto on vaihtaa Linuxiin. Linuxista on olemassa vaikka kuinka paljon erilaisia versioita eli jakeluita, joista peruskäyttäjälle parhaimpana pidän Linux Mintiä. Olen kirjoittanut lyhyen artikkelin Linux Mintistä.

Windows 10:n huonoin puoli on sen erittäin laaja tiedonkeruu. Windows 10 kerää tietoa tietokoneen käytöstä ja lähettää keräämänsä tiedot Microsoftille. Tiedonkeruuta voi rajoittaa, mutta tietojen lähettämisen estäminen vaatii teknisiä toimenpiteitä. Nämä tekniset toimenpiteet vaativat sellaista osaamista, jota harvemmalla peruskäyttäjällä on.

Tulen käsittelemään tiedonkeruun rajoittamista parhaillaan työn alla olevassa ohjeessa.

Windows 7:n tuen päättymisen jälkeen Windows 7:ää ei enää ole turvallista pitää kytkettynä nettiin. Koska Windows 7 on vielä hyvin suosittu käyttöjärjestelmä, on rikollisilla paljon mielenkiintoa asiaa kohtaan. Ei tarvitse olla ennustaja sanoessaan, että Windows 7 -käyttäjiin tullaan kohdistumaan runsaasti haittaohjelmia tuen päätyttyä.

Koska osa Windows 7:n käyttäjistä ei ole tietoinen tuen päättymisestä, aion pitää asiaa esillä vielä jatkossakin.


8.10.2019. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan CCleanerin pienten muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


7.10.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on tehty pieniä muutoksia ja korjauksia. Päivitetyt ohjeet ovat:

2.10.2019. Päivitetty ohje: Google Chromen tietojen varmuuskopiointi ja palauttaminen

Lisätty ohjeeseen tieto Chromen profiilin siirtämisen tai palauttamisen osittaisesta epäonnistumisesta eräissä poikkeustapauksissa. Tutustu ohjeeseen.


30.9.2019. Päivitetty ohje: Mozilla Firefoxin tietojen varmuuskopiointi ja palauttaminen

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan. Tutustu ohjeeseen.


24.9.2019. Päivitetty ohje: Estä nettisivustojen evästeet

Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta. Tutustu ohjeeseen.


22.9.2019. Varo myös tekstiviestihuijauksia

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa liikkeellä olevan runsaasti huijaustekstiviestejä, joiden lähettäjänä näyttää olevan jokin luotettava taho, kuten Posti. Todellisuudessa lähettäjä on väärennetty.

Viesteissä on linkki verkkosivustolle, jolla ei ole mitään tekemistä oikean luotettavan tahon kanssa. Viesteissä käytettävät osoitteet vaihtelevat ja huijarit vaihtavat käyttämiään verkkotunnuksia usein. Käytettyjä verkkotunnuksia ovat olleet mm. v6f.us ja gramkl.com.

Viestit voivat myös tulla samaan viestiketjuun kuin aiemmin tulleet oikeat saman lähettäjän viestit. Tämä johtuu ainoastaan kännyköiden teknisestä ominaisuudesta.

Linkki johtaa usein nettisivustolle, jossa on ns. tilausansa, jossa uhri sitoutuu kuukausimaksulliseen palveluun. Luonnollisesti linkit voivat johtaa yhtä hyvin myös tietojenkalastelusivustolle.

Myöskään se ei ole poissuljettua, että kävijän kännykkään voidaan yrittää asentaa haittaohjelma.

Joka tapauksessa linkkejä ei tule napsauttaa. Myös tekstiviesteissä oleviin linkkeihin pätee sääntö: jos olet vähänkään epävarma siitä, onko viesti ja siinä oleva linkki aito, älä napsauta linkkiä.

Olen käsitellyt aihetta ohjeissa Nettisivustojen luotettavuuden arviointi ja Varo sähköpostihuijauksia.

Kännykkää käyttäessä nettisivuston luotettavuus on helpointa tarkistaa pelkästään URLVoidilla. Voit käyttää URLVoidia yksinkertaistetusti seuraavasti:

1. Kirjoita nettisivuston osoite URLVoidin etusivun hakukenttään (ilman www:tä, esimerkiksi peruskayttajalle.net) ja napsauta kentän oikealla puolella olevaa Scan Website -painiketta.

2. Tulossivulla kiinnitä huomiota kohtiin ”Blacklist Status” ja ”Domain Registration”.

3. Kohdassa ”Blacklist Status” tulee lukea vihreällä pohjalla 0/xx. Kauttaviivan jälkeen olevien numeroiden määrä vaihtelee.

4. Kohdassa ”Domain Registration” näkyy, milloin haettu verkkotunnus on rekisteröity. Jos siinä lukee, että verkkotunnus on rekisteröity esimerkiksi päivä/päiviä sitten (x day(s) ago) tai kuukausi/kuukausia sitten (x month(s) ago), kyseessä ei ole luotettavan toimijan aito nettisivusto.

Tarkemmat ohjeet URLVoidin käytöstä löytyvät ohjeesta Nettisivustojen luotettavuuden arviointi.


15.9.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Molemmissa ohjeissa on päivitetty kaksi linkkiä. Lisäksi toiseen ohjeeseen on tehty pieniä muutoksia. Päivitetyt ohjeet ovat:

10.9.2019. Päivitetty ohje: Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Lisätty suositus UltraDefragin automaattisen päivitystarkistuksen poistamisesta käytöstä. Automaattinen päivitystarkistus voi tarjota UltraDefragin maksullista versiota. Tutustu ohjeeseen.


5.9.2019. Varo väärennettyä BleachBitin nettisivustoa

BleachBitin väärennetyllä nettisivustolla jaellaan haittaohjelmaa, joka varastaa tietoja uhrin tietokoneelta. Asiasta on kirjoittanut ainakin BleepingComputer. BleachBit on turhien tiedostojen poistamiseen käytettävä ohjelma, josta olen myös tehnyt ohjeen.

Väärennetty nettisivusto ei näytä aivan samalta kuin aito, mutta osa BleachBitiä etsivistä menee varmaan lankaan. Sinänsä nettisivustojen väärentäminen ei ole mikään uusi asia, mutta aina on hyvä olla tarkkana, mitä ohjelmia ja mistä lataa.

BleachBitin aito nettisivusto löytyy osoitteesta https://www.bleachbit.org/.


28.8.2019. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan CCleanerin pienten muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


20.8.2019. Tulevia ohjeiden päivityksiä

Windows 10:n toukokuun ominaisuuspäivityksen (versionumero 1903) takia jouduin päivittämään 12:ta ohjetta. Koska ominaisuuspäivityksen julkaisusta on kulunut kohta kolme kuukautta, tulen julkaisemaan päivitetyt ohjeet huomisesta lähtien.

En pitänyt kiirettä päivitettyjen ohjeiden julkaisun kanssa tarkoituksella. Edellisen ominaisuuspäivityksen kanssa (lokakuun 2018 ominaisuuspäivitys, versionumero 1809) tein sen virheen, että oletin päivityksen asennustahdin olevan aivan eri luokkaa kuin mitä se todellisuudessa oli.

Koska suurin osa Windows 10:n käyttäjistä lykkää ominaisuuspäivitysten asentamista, en pidä järkevänä julkaista ohjeiden päivitettyjä versioita liian nopeasti. Aion toimia samoin myös jatkossa.

Poikkeuksellisesti en aio ilmoittaa muutoksista kyseisiin ohjeisiin tällä Ajankohtaista -sivulla. Ohjeiden julkaisuun tulee menemään todennäköisesti vähintään pari viikkoa. Päivitettävät ohjeet ovat:

Jatkossa lisään kaikkiin tarvittaviin ohjeisiin tiedon siitä, millä Windows 10:n versionumerolla ohjeet on tehty tai mihin versionumeroon ne on päivitetty. Toivottavasti tämä selkeyttää tilannetta, koska Windows 10:n toiminnot ja ulkoasu voivat vaihdella hyvin paljon eri versionumeroiden välillä.

Tarvittaessa kaikkien ohjeiden vanhat versiot löytyvät pCloudista.


19.8.2019. Uusi ohje: Vapauta lukitut tiedostot LockHunterilla

Joskus voi tulla eteen tilanne, että jokin tiedosto on lukittu eikä sitä pysty poistamaan. Tutustu ohjeeseen.


8.8.2019. Romanssihuijausten uhreja voidaan huijata myös rahanpesuun

Romanssihuijauksissa huijarit eivät välttämättä tyydy pelkästään viemään uhrin rahoja, vaan uhri voidaan huijata myös muuhun rikolliseen toimintaan, kuten rahanpesuun. Asiasta varoittaa Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI. Asiasta on kirjoittanut mm. Ilta-Sanomat.

Myös muissa huijauksissa kuin romanssihuijauksissa käytetään usein muualta varastettua kuvaa. Näin tehdään esimerkiksi kaupiteltaessa olemattomia tuotteita netissä.

Epäilyttävien kuvien kohdalla kannattaa etsiä kuvaa TinEyen avulla. TinEye etsii tietoa siitä, onko sama kuva julkaistu aiemmin netissä ja jos on, missä se on julkaistu. Tätä kutsutaan nimellä käänteinen kuvahaku.

TinEyen käyttö on helppoa. Epäilyttävän kuvan osoite tulee kopioida nettiselaimessa napsauttamalla kuvaa hiiren oikealla ja kopioimalla kuvan osoitteen. Toiminnon nimi vaihtelee eri nettiselaimien välillä. Useimmiten se löytyy nimellä ”Kopioi kuvan osoite”.

Kopioitu kuvan osoite liitetään TinEyen hakuun ja napsautetaan joko hakukentän oikean reunan suurennuslasia tai näppäimistön Enter -painiketta. Tämän jälkeen TinEye etsii kuvaa netistä ja listaa mahdolliset hakutulokset niistä nettisivuista ja osoitteista, joilta kuva löytyy.


5.8.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty lähinnä pienempiä päivityksiä. Päivitetyt ohjeet ovat:


1.8.2019. Uusi ohje: Lataa videoita youtube-dl:llä

Netistä löytyy verkkopalveluita, joiden avulla voi ladata videoita mm. YouTubesta. Tutustu ohjeeseen.


25.7.2019. Uusi ohje: Näppäimistön käyttö

Näppäimistön käyttö on asia, jota ei välttämättä käydä läpi kovin syvällisesti erilaisissa tietotekniikkakoulutuksissa. Tutustu ohjeeseen.


19.7.2019. CCleaner tyrkyttää CCleaner-nettiselainta

CCleanerin asennuksen yhteydessä tyrkytetään CCleaner-nettiselainta, joka on vasta kehitteillä. Nähtävästi CCleanerin omistava Avast haluaa hankkia testaajia nettiselaimelleen vaikka väkisin.

CCleaner-nettiselainta on tyrkytetty CCleanerin asennuksen yhteydessä versiosta 5.59 lähtien. Kuitenkaan sitä ei ole tyrkytetty kaikille CCleanerin asentaneille. Omalle kohdalleni tyrkytys osui vasta tällä viikolla.

CCleanerin asennusohjelman ensimmäisessä vaiheessa näkyvä nettiselaimen tyrkyttäminen on toteutettu härskisti. CCleaner-nettiselain asennetaan automaattisesti ja asetetaan oletuksena käytettäväksi nettiselaimeksi, jos käyttäjä ei ota rastia/rasteja pois ruudusta asennusohjelman ikkunan alareunassa (kuva alla).

CCleanerin asennusohjelma tyrkyttää CCleaner-nettiselainta

Lisäsin eilen tiedon asiasta CCleanerin ohjeeseen. Ikävä kyllä kiireessä tulin kirjoittaneeksi CCleanerin versionumeron väärin ohjeen kahteen kohtaan. Korjasin virheet ja julkaisin korjatun version ohjeesta tänään.

Sinänsä Avastin toiminnassa ei ole mitään uutta. Avast on jo aiemmilla toimillaan myös muiden omistamiensa ohjelmien kohdalla osoittanut kuuluvansa siihen joukkoon yrityksiä, joille asiakkaat ovat pakollinen paha.

CCleanerille löytyy vaihtoehtoja, joista tällä hetkellä suosittelen BleachBitiä, josta olen myös tehnyt ohjeen. Ikävä kyllä BleachBit on vielä käytettävyydeltään osittain keskeneräisen tuntuinen, mutta toivottavasti asiaan tulee muutos ajan mittaan.

CCleanerille on olemassa myös muita vaihtoehtoja, joista osa on suoraan sanottuna epämääräisiä ja arveluttavia.


18.7.2019. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Lisätty tieto CCleaner-nettiselaimen tyrkyttämisestä. Tutustu ohjeeseen.


17.7.2019. Uusi ohje: Vähennä seurantaa netissä

Käyttäjiä seurataan netissä monin eri keinoin. Tutustu ohjeeseen.


15.7.2019. Päivitetty ohje: Hyödyllisiä lisäosia Mozilla Firefoxiin

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan Firefoxin muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


14.7.2019. Microsoft lisää seurantaa Windows 7:ssä

Windows 7:n heinäkuun tietoturvapäivitys sisältää myös tietoa keräävän päivityksen. Asiasta on kirjoittanut mm. Mikrobitti.

Päivitys KB4507456 korvaa aiemman tietoa keräävän päivityksen KB2952664, josta olen kirjoittanut ensimmäisen kerran jo vuonna 2017.

Kyseistä päivitystä on vaikea olla asentamatta, koska Microsoft on niputtanut päivitykset yhteen jo jonkin aikaa. Jos kuitenkin Windows 7 tarjoaa erikseen päivitystä KB4507456, sitä ei kannata asentaa. Valitettavasti Microsoftin toiminnassa ei ole mitään uutta. Windows 10:ssä tietoa on kerätty alusta lähtien hyvin laajasti. Lisäksi Windows 7:ssä tiedonkeruuta on lisätty etenkin parin viime vuoden aikana.

Käytännössä tiedonkeruuta ei ole mahdollista estää kuin teknisin keinoin. Peruskäyttäjän mahdollisuudet estää Windowsin tiedonkeruuta ovat rajalliset, koska osa teknisistä keinoista vaatii enemmän osaamista.

Windows 7:n tuki päättyy 14.1.2020. Sen jälkeen Windows 7:ää ei ole turvallista pitää kytkettynä nettiin, koska tukiajan päätyttyä Windows 7:ään ei enää julkaista tietoturvapäivityksiä. Siksi ei ole suositeltavaa käyttää Windows 7:ää enää tuen päättymisen jälkeen.

Peruskäyttäjällä on käytännössä kaksi vaihtoehtoa: päivittää Windows 10:een tai siirtyä Linuxiin. Mielestäni peruskäyttäjälle sopivin Linux-jakelu on Linux Mint, josta olen kirjoittanut artikkelin.

Omalta osaltani siirryn Windows 10:een syksyn aikana. Windows 10:n tiedonkeruuta voi vähentää erillisellä ohjelmalla, joita on tarjolla paljon. Aion tehdä ohjeen yhden tiedonkeruuta rajoittavan ohjelman käytöstä syksyn tai viimeistään talven aikana.


12.7.2019. Jatkossa tieto tulevista ohjeiden päivityksistä

Lisäsin eilen Ohjeet -sivulle listan tulevista ohjeiden päivityksistä. Mielestäni on parempi, että kaikki tulevat ohjeiden päivitykset on listattu selkeästi ja avoimesti. Olen aiemmin kirjoittanut tulevista ohjeiden päivityksistä tällä Ajankohtaista -sivulla silloin, kun tulevia päivityksiä on paljon esimerkiksi Windows 10:n muutosten takia.

Kuitenkaan Ajankohtaista -sivulla julkaistu tieto ei tavoita kaikkia kävijöitä. Listaan on merkitty kaikkien ohjeiden päivitykset, riippumatta siitä, mistä syystä ohjetta täytyy päivittää. Ilmoitan myös päivitetyn ohjeen julkaisuajankohdan silloin, kun se on mahdollista.

Aina tarkkaa julkaisuajankohtaa ei ole mahdollista ilmoittaa tarkasti tai ollenkaan, koska kyse on siitä, kuinka paljon aikaa voin käyttää ohjeiden päivittämiseen. Peruskäyttäjälle.netin ylläpito on minulle harrastus ja siksi siihen käytettävissä oleva aika on rajallinen.

Päivitettävien ohjeiden listan päivittämiseen ei mene aikaa kerrallaan kuin muutamia minuutteja, joten se ei käytännössä ole pois uusien ohjeiden tekemiseen ja vanhojen ohjeiden päivittämiseen käytettävästä ajasta.


11.7.2019. Päivitetty ohje: Pakota salattu yhteys käyttöön HTTPS Everywherellä

Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta. Tutustu ohjeeseen.


9.7.2019. Uusi artikkeli: Peruskäyttäjälle sopivia lisäosia Mozila Firefoxiin

Firefoxiin löytyy erittäin paljon lisäosia. Lisäosien paljoudesta on vaikea löytää hyviä ja hyödyllisiä lisäosia. Tutustu artikkeliin.


4.7.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty pienempiä päivityksiä. Päivitetyt ohjeet ovat:


2.7.2019. Track THIS -nettisivusto vaikeuttaa käyttäjän seurantaa netissä

Mozilla on julkaissut yhteistyössä mschf:n kanssa nettisivuston, jonka avulla voi vaikeuttaa netissä harjoitettavaa käyttäjien seurantaa. Asiasta on kirjoittanut mm. Mikrobitti.

Track THIS -nettisivusto avaa nettiselaimeen yhdellä napsautuksella sata välilehteä. Valittavissa on neljä erityypistä valekäyttäjää, joiden oletettujen kiinnostustenkohteiden mukaan välilehtiin avattavat nettisivustot on valittu.

Käytännössä tämä keino seurannan vaikeuttamiseksi ei ole mitenkään käytännöllinen. Paljon parempi vaihtoehto on käyttää nettiselaimessa seurantaa estäviä lisäosia.

Tähän asti en ole käsitellyt seurannan estämistä ohjeissa tai edes tällä Ajankohtaista -sivulla, mutta asiaan on tulossa muutos. Tulevaisuudessa aion tehdä ohjeen nettiselaimien lisäosista, joilla voi vähentää seurantaa netissä.

Tässä vaiheessa en uskalla sanoa mitään ohjeen julkaisuaikataulusta. Kyse on siitä, milloin minulla on tarpeeksi aikaa, koska ohje tulee vaatimaan melko paljon työtä.

Sain päivitettyä viimeiset päivitystä tarvitsevat Windows 10 -ohjeet viime viikolla ja todennäköisesti julkaisen päivitetyt ohjeet elokuun aikana. Silloin Windows 10:n toukokuun 2019 ominaisuuspäivityksen (versionumero 1903) julkaisemisesta tulee kuluneeksi kolme kuukautta. Seuraavana on vuorossa muiden ohjeiden päivittämistä.


1.7.2019. Päivitetty ohje: Onko nettisivusto nurin sinulla vai kaikilla?

Päivitetty osa kuvista sekä tehty lisäyksiä ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


26.6.2019. Useita tilausansahuijauksia käynnissä

Tilausansoja virittävät huijarit ovat viime aikoina olleet aktiivisia. Tätä kirjoitettaessa erilaisia tilausansahuijauksia on käynnissä useampia. Facebook-tilin kaappaava huijaus on yksi esimerkki niistä.

Tilausansassa tarjotaan jotakin tyypillisesti arvokasta tuotetta ilmaiseksi tai poikkeuksellisen halvalla. Tuotteen saadakseen huijarit haluavat uhrin luottokortin tiedot. Tietojen antaminen johtaa kuukausittaisiin veloituksiin uhrin luottokortilta. Esimerkin Facebook-huijauksessa tarjotaan Prisman 500 euron lahjakorttia ilmaiseksi.

Tilausansasta eroon pääseminen ei ole helppoa. Ensin pitää olla yhteydessä luottokortin myöntäjään. Sen jälkeen tulee lähettää sähköpostia kuukausiveloitusta harjoittavaan yritykseen. Sähköpostiin pitää kirjoittaa peruvansa tilauksen ja kaiken siihen liittyvän.

Huijauksilta välttymiseen pätee muutama perusasia:

  1. Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta.
  2. Tuttuun lähettäjään ei voi luottaa sen paremmin Facebookissa kuin sähköpostissakaan. Käyttäjätilit voidaan hakkeroida ja sähköpostin lähettäjän väärentäminen on hyvin helppoa.
  3. Omia henkilö- tai muita tietojaan ei pidä antaa kenelle tai mihin tahansa. Tietoja voidaan käyttää myös identiteettivarkauksiin, joista usein koituu uhrille todellisia hankaluuksia.
  4. Nettisivujen kohdalla niiden ulkoasua ei voi pitää merkkinä luotettavuudesta. Ulkoasu on helppo kopioida.

Olen käsitellyt erilaisia huijauksia ohjeessa Varo sähköpostihuijauksia.


18.6.2019. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Päivitetty ohjetta WOTin osalta. Lisäksi pienempiä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


17.6.2019. Päivitetty ohje: Pakkaa ja pura tiedostoja 7-Zipillä

Päivitetty ohjetta Windows 10:n haun osalta. Tutustu ohjeeseen.


14.6.2019. Flash Playerin toiminta estetään oletuksena Chromen seuraavassa versiossa

Google Chrome -nettiselaimen tulevassa versiossa 76 Flash Playerin toiminta on oletuksena estetty kokonaan. Asiasta on kirjoittanut mm. AfterDawn. Versio 76 julkaistaan näillä näkymin 30. heinäkuuta.

Tällä hetkellä Chrome kysyy aina luvan Flashilla toteutetun sisällön suorittamiseen. Myös Mozilla Firefoxissa Flash Player estetään oletuksena versiossa 69, joka julkaistaneen 3. syyskuuta.

Tämä ei ole mitenkään yllättävää, koska Flash Playerin tuki päättyy ensi vuonna. Tuen päättymisen tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa. Flash Playeria kehittävä Adobe ilmoitti asiasta jo viime vuonna.

Flash Playerista eroon pääseminen on tietoturvan kannalta pelkästään hyvä asia. Flash Playerista on löytynyt jatkuvasti haavoittuvuuksia, joita hyödyntämällä on voinut tehdä uhrien tietokoneille kaikenlaista ikävää.

Onneksi myös tarve Flash Playerille on koko ajan vähenemään päin. Esimerkiksi VR on uudistamassa omaa lipunmyyntipalveluaan, jonka paikanvaraus toimii ainoastaan Flashilla.

Olen käsitellyt Flash Playeria eri nettiselaimissa ohjeessa Rajoita nettiselaimen liitännäisten toimintaa. Itse Flash Playeria olen käsitellyt ohjeessa Pidä Flash Player päivitettynä.


10.6.2019. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty osa kuvista CCleanerin suomennokseen tehtyjen muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


5.6.2019. Päivitetty ohje: Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla

Poistettu ohjeesta Mozilla Thunderbirdin osuus. Tutustu ohjeeseen.


4.6.2019. Uusi ohje: Tarkista Windows 10:n versio

Windows 10:een julkaistaan kaksi ominaisuuspäivitystä vuodessa. Tutustu ohjeeseen.


1.6.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Molempia ohjeita on päivitetty VirusTotalin eilen tapahtuneen uudistumisen takia. Päivitetyt ohjeet ovat:


31.5.2019. Päivitetty kolmea ohjetta

Ohjeisiin on tehty pääasiassa pienempiä päivityksiä. Päivitetyt ohjeet ovat:


30.5.2019. Mikrobitti: Windows 10:stä käytössä pääosin vanhoja versioita

Suurin osa Windows 10 -käyttäjistä käyttää edelleen toista vuotta vanhaa versiota, Mikrobitti kirjoittaa.

Microsoft julkaisee Windows 10:een vuosittain kaksi ominaisuuspäivitystä eli versiota, keväällä ja syksyllä. Viime syksyn lokakuun 2018 ominaisuuspäivityksen (versionumero 1809) julkaisu meni pahasti pieleen. Päivitys julkaistiin keskeneräisenä ja huonosti testattuna.

Lokakuun 2018 ominaisuuspäivitys jouduttiin vetämään pois jakelusta ja sen korjaamiseen on mennyt aikaa. Siksi ei ole mikään ihme, että niin monella on vielä käytössä huhtikuun 2018 ominaisuuspäivitys (versionumero 1803).

Uusimman toukokuun 2019 ominaisuuspäivityksen (versionumero 1903) jakelu on aloitettu hyvin varovasti mahdollisten ongelmien varalta. Koska uusimman päivityksen osuus tullee kasvamaan hyvin hitaasti, aion lykätä päivitettyjen Windows 10 -ohjeiden julkaisua ainakin heinäkuuhun, mahdollisesti pitempäänkin.

Toukokuun 2019 ominaisuuspäivityksen myötä mm. Windowsin hakutoimintoon tuli sen verran suuria muutoksia, että joudun päivittämään lähemmäs 20:ta ohjetta. Ohjeiden päivittämiseen tulee menemään aikaa.

Ohjeiden tekemisen ja päivittämisen kannalta käytössä olevien Windowsin versioiden määrä vaikeuttaa asioita huomattavasti. Tietyt Windows 10:n toiminnot ja ominaisuudet vaihtelevat eri versioiden välillä, joissakin asioissa paljonkin.

Aion tehdä ohjeen Windows 10:n version tarkistamisesta lähiaikoina. Lisäsin jo eilen Ohjeet -sivulle tiedon siitä, mitä Windows 10:n versiota eli ominaisuuspäivitystä tämänhetkiset ohjeet käsittelevät.

Tarvittaessa kaikkien ohjeiden vanhat versiot löytyvät pCloudista osoitteesta https://my.pcloud.com/publink/show?code=kZ7LVA7ZnEuWdtUwhwuHDg6WnGuPi8STVb7X.

En pidä vanhoja ohjeita Peruskäyttäjälle.netissä, koska en halua aiheuttaa mitään sekaannuksia. Peruskäyttäjälle.netistä löytyvät aina ohjeiden uusimmat versiot.


28.5.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty pienempiä ja suurempia päivityksiä. Päivitetyt ohjeet ovat:


26.5.2019. Päivitetty ohje: Estä nettisivustojen evästeet

Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta. Tutustu ohjeeseen.


23.5.2019. Windows 10:n kevään ominaisuuspäivitys julkaistu

Microsoft julkaisi toukokuun 2019 ominaisuuspäivityksen virallisesti tiistaina. Tällä kertaa ominaisuuspäivitys ei tuo mukanaan kovin suuria muutoksia.

Päivitys ei tule tarjolle kaikille käyttäjille samaan aikaan, vaan päivityksen jakelua on porrastettu. Ei ole myöskään suositeltavaa asentaa päivitystä ensimmäisten joukossa. Päivityksessä on takuuvarmasti virheitä, jotka voivat aiheuttaa pahojakin teknisiä ongelmia.

Viime syksynä lokakuun 2018 ominaisuuspäivitys julkaistiin täysin keskeneräisenä ja se jouduttiin poistamaan jakelusta. Kirjoitin asiasta useampaan kertaan. Tästä syystä toukokuun 2019 ominaisuuspäivityksen asentamisessa ei kannata pitää kiirettä. Suosittelen odottamaan 2–3 kuukautta, jotta päivityksen aiheuttamat suurimmat ongelmat saadaan korjattua.

Tulen käymään läpi kaikki Windows 10 -ohjeet niiden päivitystarpeen selvittämiseksi. Tällä kertaa en aio julkaista päivitettyjä ohjeita kovin pian. Lokakuun 2018 ominaisuuspäivitystä ei asennettu läheskään niin nopeaan tahtiin kuin mitä arvioin. Siksi julkaisin silloin päivitetyt ohjeet liian aikaisessa vaiheessa.


22.5.2019. Päivitetty ohje: Resurssienhallinnan käyttö

Lisätty ohjeeseen kolme uutta osiota: tiedostojen ja kansioiden poistaminen, roskakori ja Windowsin ohjelmakansiot. Tutustu ohjeeseen.


19.5.2019. Posti -huijaus jatkuu edelleen

Huijausviestejä on lähetetty sekä tekstiviesteinä että sähköposteina. Viesteistä on olemassa eri versioita. Niissä voidaan väittää esimerkiksi lähetyksen saapuneen tai että lähetyksen kuljetusta ei ole maksettu.

Viestissä olevaa linkkiä ei tule napsauttaa. Linkistä avautuvalla sivulla yritetään kalastella uhrin henkilötietoja. Tietojen antaminen voi johtaa myös tilausansaan, jolloin uhrin luottokortilta veloitetaan rahaa kuukausittain. Asiasta on kirjoittanut mm. Mikrobitti.

Kyseinen huijaus on jatkunut jo pitkään ja tuskin tulee loppumaan vielä pitkään aikaan. Sinänsä kyseessä on tyypillinen huijaus. Huijauksia muutetaan ja kehitetään, jotta niitä ei ole niin helppo tunnistaa.

Oikeissa Postilta tulevissa viesteissä ei yritetä saada avaamaan mitään linkkejä tai liitetiedostoja ja niissä kerrotaan lähetyksen noutopaikka osoitteineen.

Lisäksi nettisivun osoite poikkeaa oikeasta Postin osoitteesta. Huijauksissa on tyypillistä, että nettisivun osoitetta vaihdetaan tiuhaan ja että huijauksissa käytettävät verkkotunnukset on hankittu vastikään ennen niiden käyttöä.

Jos olet vähänkään epävarma siitä, onko kyseessä huijaus, älä napsauta mitään viestissä olevaa linkkiä tai liitetiedostoa. Jos kuitenkin olet jo napsauttanut linkkiä, voit tarkistaa nettisivuston luotettavuuden.

Olen tehnyt ohjeet Nettisivustojen luotettavuuden arviointi ja Varo sähköpostihuijauksia.


16.5.2019. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivityksiä koko ohjeeseen CCleaneriin tehtyjen muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


13.5.2019. Päivitetty ohje: Pakota salattu yhteys käyttöön HTTPS Everywherellä

Päivitetty ohjetta ongelmatilanteiden osalta. Tutustu ohjeeseen.


9.5.2019. Uusi ohje: Hyödyllisiä lisäosia Mozilla Firefoxiin

Mozilla Firefoxiin on tarjolla paljon erilaisia lisäosia, joilla voi muuttaa Firefoxin toimintaa tai lisätä siihen uusia ominaisuuksia. Tutustu ohjeeseen.


4.5.2019. (Päivitetty 8.5. klo 14.45) Mozilla Firefoxissa ongelmia lisäosien kanssa

Mozilla Firefoxissa on ollut ongelmia lisäosien kanssa ainakin tämän päivän aikana. Tämä johtuu sertifikaatin vanhentumisesta. Vika aiheuttaa sen, että osa Firefoxin lisäosista lakkaa toimimasta. Tällöin Firefox ilmoittaa, että lisäosat eivät ole yhteensopivia Firefoxin nykyisen version kanssa.

Vikaa ollaan korjaamassa, mutta korjauksen valmistumisen aikataulusta ei ole tätä kirjoitettaessa tietoa. Vikaan löytyy kiertomahdollisuuksia, mutta yksikään niistä ei ole peruskäyttäjälle kovinkaan helppo.

Yksi mahdollinen keino on siirtää tietokoneen kellonaikaa muutamalla päivällä taaksepäin. Tämä aiheuttaa sen, että esimerkiksi sähköposteissa näkyy väärä päivämäärä.

Päivitys 4.5. klo 18.15: Mozilla on korjannut asian. Korjaus ei vaadi käyttäjiltä mitään toimenpiteitä ja vika korjaantuu muutaman tunnin kuluessa.

Päivitys 5.5. klo 10.30: Vikaa ei ole vielä(kään) saatu korjattua. Mozilla ei suosittele tilapäisten korjausten käyttöä. Seuraan tilannetta.

Päivitys 6.5. klo 10.10: Vika on korjattu. Firefoxiin on julkaistu päivitys versionumeroltaan 66.0.4, joka korjaa vian. Itselläni Firefox alkoi toimimaan normaalisti heti, kun olin asentanut päivityksen.

Päivitys 8.5. klo 14.45: Firefoxiin on julkaistu uusi päivitys versionumeroltaan 66.0.5. Päivityksen pitäisi korjata lisäosien toimimattomuus myös niillä käyttäjillä, joilla on vielä ongelmia lisäosien kanssa.

Tarvittaessa Mozillan tukisivustolta löytyy suomenkielinen ohje Firefoxin päivittämisestä:

Päivitä Firefox sen uusimpaan versioon


15.4.2019. Uusi ohje: Google Chromen tietojen varmuuskopiointi ja palauttaminen

Google Chrome tallentaa käyttäjäkohtaiset lisäosat, asetukset ja kirjanmerkit omaan kansioonsa. Tutustu ohjeeseen.


13.4.2019. Päivitetty ohje: Onko nettisivusto nurin sinulla vai kaikilla?

Päivitetty ohje kokonaan Down For Everyone Or Just Men uudistumisen takia. Tutustu ohjeeseen.


11.4.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty pieniä päivityksiä. Päivitetyt ohjeet ovat:


10.4.2019. Päivitetty ohje: SumatraPDF – yksinkertaisempi PDF-lukijaohjelma

Uudistettu ohjetta kokonaisuudessaan. Tutustu ohjeeseen.


7.4.2019. Klarnan maksupalvelussa riski väärinkäytöksistä

Klarnan maksupalvelua voi hyödyntää identiteettivarkauksissa, Tekniikka&Talous kirjoittaa.

Ongelmana on Klarnan käyttämä henkilötunnus ihmisten tunnistamisessa. Vääriin käsiin joutuneen henkilötunnuksen avulla on mahdollista tilata tavaraa laskulla toisten ihmisten nimissä. Uhri voi saada tietää asiasta vasta, kun saa aiheettomia laskuja. Lisäksi syyllisen selvittäminen voi olla hyvin vaikeaa.

Tämä esimerkki on taas yksi osoitus siitä, että henkilötunnus ei ole luotettava keino ihmisten tunnistamiseen. Tunnistamiseen tulisi aina käyttää luotettavampia menetelmiä, kuten verkkopankkitunnuksia.

Ainoa suojautumiskeino tämän kaltaisilta rikoksilta on oma luottokielto. Kuitenkaan oma luottokielto ei anna täydellistä suojaa eikä ole muutoinkaan täysin ongelmaton ratkaisu. Olen käsitellyt omaa luottokieltoa artikkelissa Rajoita mahdollisen identiteettivarkauden vaikutuksia omalla luottokiellolla.


2.4.2019. Päivitetty ohje: Turhat tiedostot pois BleachBitillä

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan BleachBitin muutosten takia. Tutustu ohjeeseen.


26.3.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty lisäyksiä ja muutoksia. Päivitetyt ohjeet ovat:

Molempiin ohjeisiin on lisätty ohjeet alustamisesta. Lisäksi molempien ohjeiden osioita USB-liitännästä on päivitetty.


21.3.2019. Päivitetty (taas) kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty pienehköjä muutoksia. Päivitetyt ohjeet ovat:


19.3.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty päivityksiä ja pieniä muutoksia. Päivitetyt ohjeet ovat:


17.3.2019. Suurin osa Androidin virustorjuntasovelluksista huijauksia

Testatuista Androidin virustorjuntasovelluksista alle 10 prosenttia osoittautui testeissä tehokkaiksi. Muut tutkitut ohjelmistot tunnistivat vain osan haittaohjelmista tai eivät suojanneet puhelinta ollenkaan. Asiasta on kirjoittanut mm. Tivi.

Sinänsä tässä ei ole mitään uutta. Vaikka Google poistaa Androidin sovelluskaupasta erilaisia huijaussovelluksia sekä haitallisia sovelluksia, uusia tulee tilalle. Siksi pitää olla tarkkana, mitä sovelluksia Androidille lataa.

Sovelluksista kannattaa aina tarkistaa niiden latausmäärät sekä niiden saamat arvostelut. Suuri määrä viiden tähden arvosteluita ja sovellusta kritiikittömästi kehuvia arvosteluja ovat aina epäilyttäviä.

Usein väärennetyt arvostelut ovat lyhyitä ja ne voivat olla tyyliltään samanlaisia. Myös sovelluksen vähäinen latausmäärä on varoitusmerkki.

Androidille voi ladata sovelluksia myös muualta kuin Google Playn kaupasta, mutta tällöin sovellusten luotettavuudesta ei ole mitään takeita. Tällöin lataaminen tapahtuu täysin omalla vastuulla.


12.3.2019. Uusi artikkeli: VPN-palvelun valinta

VPN-palvelun valinta ei ole aivan yksinkertaista. VPN-palveluntarjoajia on nykyään valtava määrä ja uusia tulee lisää. Tutustu artikkeliin.


10.3.2019. Nyt myös Ylen ja MTV:n artikkelit väärennetty

Netissä leviävät väärennetyt Ylen ja MTV:n artikkelit, joissa mainostetaan äkkirikastumista sijoittamalla Bitcoiniin, Yle kirjoittaa. Väärennettyjä artikkeleita on mainostettu ahkerasti ja olen itsekin nähnyt useita mainoksia eri nettisivustoilla.

Kyse on samasta huijauksesta, josta kirjoitin jo marraskuussa. Huijauksen tunnistaa edelleenkin katsomalla osoiteriviä. Nettisivuston osoite on täysin eri kuin oikea Ylen (https://yle.fi/) tai MTV:n (https://www.mtvuutiset.fi/) osoite.

Edelleenkin huijauksessa luvataan täysin epärealistisia tuottoja. Lisäksi todellisuudessa niin Bitcoiniin kuin muihinkin virtuaalivaluuttoihin sisältyy todella suuria riskejä. Virtuaalivaluuttoihin sijoittamalla voi menettää koko sijoituksensa.

Huijauksilta välttymiseen pätee edelleenkin vanha sääntö: jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta. Lisäksi kirjoitin marraskuussa seuraavasti:

Jos joku oikeasti keksisi jonkin loistavan tavan äkkirikastua, niin miksi siitä kertoisi täysin vieraille ihmisille? Eikö siinä tapauksessa kannattaisi kääriä rahat omaan taskuun ja nauraa koko matkan pankkiin?

Aiheeseen liittyvät ohjeet Nettisivustojen luotettavuuden arviointi ja Varo sähköpostihuijauksia.


7.3.2019. Päivitetty viittä ohjetta

Ohjeisiin on tehty pienempiä muutoksia, kuten päivitetty ja lisätty linkkejä. Päivitetyt ohjeet ovat:


5.3.2019. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Lisätty ohjeeseen maininta virheestä CCleanerin suomennoksessa, jota ei ole korjattu. Tutustu ohjeeseen.


3.3.2019. Uusi ohje: Tarkkaile levyn kuntoa CrystalDiskInfolla

Tiedon tallennukseen käytettävän levyn kuntoa on hyvä tarkkailla ajoittain, on tietokoneessa sitten perinteinen mekaaninen kiintolevy tai uudempi SSD-asema. Tutustu ohjeeseen.


28.2.2019. Postin nimissä lähetetty jälleen huijausviestejä

Tekstiviestissä väitetään, että vastaanottajalle on saapunut lähetys, jonka postimaksua ei ole maksettu. Tekstiviestissä olevan linkin avulla uhri ohjataan tekaistulle Postin nettisivulle.

Sivulla olevan vaaditun postimaksun maksaminen johtaa tilausansaan, jolloin uhrin luottokortilta veloitetaan rahaa kuukausittain. Asiasta on kirjoittanut Ilta-Sanomat.

Kyseinen huijaus on ollut käynnissä jo pidempään. Huijausta on kehitetty uskottavammaksi lisäämällä viestiin vastaanottajan oikea nimi. Lisäksi huijaussivun ulkoasuun on panostettu, jotta se näyttäisi mahdollisimman aidolta.

Oikeissa Postilta tulevissa viesteissä ei ole linkkejä ja niissä kerrotaan lähetyksen noutopaikka osoitteineen. Lisäksi nettisivun osoite poikkeaa oikeasta Postin osoitteesta. Huijauksissa on tyypillistä, että nettisivun osoitetta vaihdetaan tiuhaan ja että huijauksissa käytettävät verkkotunnukset on tyypillisesti hankittu vastikään ennen niiden käyttöä.

Jos olet vähänkään epävarma siitä, onko kyseessä huijaus, älä napsauta mitään viestissä olevaa linkkiä. Jos kuitenkin olet jo napsauttanut linkkiä, voit tarkistaa nettisivuston luotettavuuden.

Olen tehnyt ohjeet Nettisivustojen luotettavuuden arviointi ja Varo sähköpostihuijauksia.


23.2.2019. Päivitetty ohje: Pakota salattu yhteys käyttöön HTTPS Everywherellä

Päivitetty ohjetta ongelmatilanteiden osalta. Tutustu ohjeeseen.


12.2.2019. Microsoft suosittelee lopettamaan Internet Explorerin käytön

Aiheesta ovat kirjoittaneet mm. Yle ja Helsingin Sanomat. Internet Explorer ei ole enää tietoturvaltaan sillä tasolla, millä sen pitäisi olla. Lisäksi Internet Explorer ei tue uusimpia standardeja, jolloin kaikki nettisivut eivät toimi kunnolla.

Internet Explorerin kehitys on käytännössä lopetettu jo vuosia sitten. Tietoturvapäivityksiä julkaistaan enää ainoastaan uusimpaan versioon eli versioon 11, joka julkaistiin vuonna 2013.

Siinä suhteessa tilanne on hyvä, että nettiselaimissa löytyy valinnanvaraa. Kaikkein yleisimmän nettiselaimen Google Chromen ja aikoinaan hyvin suositun Mozilla Firefoxin lisäksi yleisimpiä vaihtoehtoja on Windows 10:ssä oleva Microsoft Edge.

Harvinaisempia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Opera, Vivaldi ja Pale Moon.

Lisäksi on olemassa hyvin suuri määrä muitakin, edellä mainittuja vielä harvinaisempia nettiselaimia.

Jos et ole varma, mitä nettiselainta käytät, Peruskäyttäjälle.netistä löytyy linkki asian tarkistamiseen.


10.2.2019. Päivitetty ohje: Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla

Lisätty ohjeeseen osio QuiteRSS:n asentamisesta ja peruskäytöstä. Tutustu ohjeeseen.


3.2.2019. Mikrobitti: Harva asentanut lokakuun ominaisuuspäivityksen

Windows 10:n lokakuun 2018 ominaisuuspäivitys on vielä asentamatta suurimmalla osalla käyttäjistä. Päivityksen on asentanut ainoastaan reilut 12 prosenttia käyttäjistä. Aiheesta on kirjoittanut Mikrobitti.

Tämä ei ole mitenkään yllättävää, koska lokakuun ominaisuuspäivitys julkaistiin pahasti keskeneräisenä ja jouduttiin tilapäisesti vetämään pois jakelusta. Kirjoitin aiheesta useampaan kertaan lokakuussa ja marraskuussa.

Lokakuun ominaisuuspäivitys toi joitain muutoksia Windows 10:en. Tältä osin kaikki Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ovat ajan tasalla.

Jos et ole vielä asentanut lokakuun ominaisuuspäivitystä ja tarvitset jostakin ohjeesta vanhan version, voit lähettää sähköpostia Palaute -sivulta löytyvään osoitteeseen.

Säilytän kaikkien ohjeiden vanhat versiot.


31.1.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Mozilla Firefoxin version 65 muutosten takia jouduin päivittämään kahta ohjetta. Päivitetyt ohjeet ovat:


29.1.2019. Googlen testi tietojenkalastelusta

Google on julkaissut englanninkielisen testin, jonka avulla voi testata, kuinka hyvin tunnistaa tietojenkalastelun. Tietojenkalastelu on yksi huijauksen muoto, jossa uhrilta yritetään saada huijattua esimerkiksi käyttäjätunnus ja salasana johonkin palveluun.

Käytännössä tämä perustuu sähköposti- tai tekstiviestissä olevaan sopivaan viestiin ja linkkiin, jonka osoitteesta on pyritty tekemään mahdollisimman uskottava. Tällöin uhri antaa käyttäjätunnuksensa ja salasanansa väärälle nettisivustolle.

Huijauksessa käytettävän nettisivuston osoitteessa on usein aiheeseen liittyviä sanoja, esimerkiksi yrityksen tai verkkopalvelun nimeen liittyviä sanoja.

Googlen testissä ensimmäisenä pitää antaa nimi ja sähköpostiosoite. Nämä tiedot voi ja ehdottomasti kannattaa keksiä, koska testin tekemiseen ei vaadita oikeaa nimeä ja sähköpostisoitetta.

Olen käsitellyt myös tietojenkalastelua ohjeessa Varo sähköpostihuijauksia.


21.1.2019. Uusi ohje: Ohjelmat ajan tasalle SUMon avulla

Ohjelmien ajan tasalla pitäminen voi olla työlästä, etenkin jos tietokoneelle on asennettu paljon ohjelmia. Tutustu ohjeeseen.


15.1.2019. Päivitetty ohje: Varo sähköpostihuijauksia

Lisätty kaksi esimerkkiä, osio osoitteen väärentämisestä ja kaksi linkkiä. Tutustu ohjeeseen.


13.1.2019. Uusi ohje: Tarkista ovatko tietosi vuotaneet

Erilaiset tietomurrot ja -vuodot ovat nykyään valitettavan yleisiä. Tutustu ohjeeseen.


(Päivitetty 5.1.) 3.1.2019. Muutoksia joidenkin ohjeiden linkkeihin

Vuodenvaihteessa perustettiin uusi Liikenne- ja viestintävirasto. Tämä aiheuttaa muutoksia myös joidenkin ohjeiden linkkeihin.

Tietoturva-asioita hoitaa jatkossa Liikenne- ja viestintäviraston alainen Kyberturvallisuuskeskus. Koska tätä kirjoitettaessa Kyberturvallisuuskeskuksen nettisivut ovat vielä hyvin keskeneräiset, en pysty päivittämään ohjeiden linkkejä tässä vaiheessa.

Sen sijaan Linkit -sivun Kyberturvallisuuskeskuksen linkit on päivitetty. Samalla poistin osan vanhan Viestintäviraston linkeistä.

Päivitys 5.1.2019: Viestintäviraston vanhat sivut on palautettu nettiin osoitteessa https://legacy.viestintavirasto.fi/. Aikaisemmin kaikki vanhat linkit ohjasivat uuteen osoitteeseen kyberturvallisuuskeskus.fi, vaikka uudet sivut ovat täysin keskeneräiset.


27.12.2018. Uusi ohje: Mozilla Firefoxin tietojen varmuuskopiointi ja palauttaminen

Mozilla Firefox tallentaa käyttäjäkohtaiset lisäosat, asetukset ja kirjanmerkit omaan kansioonsa. Tutustu ohjeeseen.


17.12.2018. Tulevia ohjeiden päivityksiä

Tällä kertaa päivitettäviä ohjeita on neljä. Kaikkiin ohjeisiin on tarpeen tehdä ainoastaan pieniä päivityksiä, kuten linkkien ja kuvien päivitystä.

Päivitettävät ohjeet ovat:

Poikkeuksellisesti en aio ilmoittaa muutoksista kyseisiin ohjeisiin tällä Ajankohtaista -sivulla. Todennäköisesti saan päivitettyä ohjeet tämän viikon aikana.


16.12.2018. Mozilla Firefoxilla ei enää voi lukea RSS-syötteitä

Version 64 myötä Firefoxista poistettiin tuki RSS-syötteiden lukemiselle. Asia oli tiedossa jo kuukausia aiemmin, mutta itselleni sen ajankohta tuli yllätyksenä.

Jos olit lisännyt RSS-syötteitä Firefoxiin, ne varmuuskopioidaan automaattisesti Työpöydälle ilmestyvään tiedostoon. Tiedoston nimi on Firefox feeds backup. Lisäksi nimen perässä voi näkyä tiedostomuodon nimi .opml.

Kyseinen tiedosto kannattaa ottaa talteen. Jotkin nettiselaimen lisäosat/laajennukset sekä RSS-lukijaohjelmat osaavat tuoda RSS-syötteet .opml-muotoisesta tiedostosta, jolloin RSS-syötteitä ei tarvitse lisätä yksitellen.

Mielestäni RSS-lukijaohjelmista paras on QuiteRSS. Koska QuiteRSS:stä on parhaillaan kehitteillä uusi versio, en aio toistaiseksi lisätä sitä ohjeeseen Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla. Uuden version myötä QuiteRSS:n ulkoasu menee uusiksi ja samalla joutuisin uusimaan myös koko QuiteRSS:ää koskevan osion.

Päivitys 22.1.2019: QuiteRSS:n uuden version kehitys on toistaiseksi keskeytetty. Tästä syystä lisään QuiteRSS:n asennus- ja käyttöohjeen RSS-syötteen ohjeeseen. Mitään aikataulua en voi luvata, koska ohjeen päivittäminen tulee vaatimaan paljon työtä.


13.12.2018. Päivitetty ohje: Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla

Poistettu ohjeesta Mozilla Firefox -osio, koska Firefoxista poistettiin mahdollisuus lukea RSS-syötteitä versiossa 64. Tutustu ohjeeseen.


10.12.2018. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Lisätty ohjeeseen CCleanerin päivitysasetukset. Lisäksi pienempiä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


28.11.2018. Lokakuun ominaisuuspäivitys jälleen jakelussa

Windows 10:n lokakuun ominaisuuspäivitys on vihdoin saatu uudestaan jakeluun. Tosin päivitys on aiheuttanut vieläkin ongelmia. Tämän päivityksen kohdalla Microsoftin laadunvarmistuksen voi sanoa pettäneen täysin.

Pääsen vihdoinkin julkaisemaan päivitetyt versiot ohjeista, jotka jouduin päivittämään Windows 10:n muutosten vuoksi. Julkaisen päivitetyt ohjeet lähipäivien aikana.


26.11.2018. Päivitetty ohje: Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Päivitetty ohjetta UltraDefragin latauksen osalta. Lisäksi muutoksia UltraDefragin linkkeihin. Tutustu ohjeeseen.


25.11.2018. Bitcoiniin liittyvä huijaus

Tällä kertaa kyse on selkeästi valeuutisesta. Huijarit ovat luoneet väärennetyn Iltalehden artikkelin, jossa kehutaan uutta Bitcoin-kaupankäyntialustaa, jolla olisi muka mahdollista tehdä suuria voittoja. Asiasta on kirjoittanut ainakin Tivi.

Huijauksessa käytetty nettisivu on tehty ulkoisesti näyttämään aidolta Iltalehden artikkelilta ja sivulta löytyy myös linkit Iltalehden tuoreimpiin uutisiin, jotka eivät oikeasti johda mihinkään. Luonnollisesti myös huijaussivun osoite on eri kuin Iltalehden oikea osoite iltalehti.fi.

Huijauksessa ihmisiä yritetään saada sijoittamaan rahojaan huijaukseen antamalla tilitietonsa. Nettisivulla on myös linkkejä, joita ei tule missään tapauksessa napsauttaa.

Tivin mukaan huijausta on mainostettu Facebookissa, mutta olen nähnyt samaan huijaukseen liittyviä mainoksia myös Disqusissa. Olen raportoinut mainoksista Disqusille, mutta ainakaan eilen mainoksia ei ollut poistettu.

Tämä huijaus on jälleen esimerkki siitä, että nettisivuston ulkoasusta ei voi päätellä nettisivuston luotettavuutta. Ulkoasu on hyvin helppoa kopioida. Siksi on aina tärkeää tarkistaa nettisivuston osoite nettiselaimen osoiteriviltä. Lisäksi kannattaa muistaa, että se mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ei ole totta.

Myös näiden huijausten logiikka ontuu. Jos joku oikeasti keksisi jonkin loistavan tavan äkkirikastua, niin miksi siitä kertoisi täysin vieraille ihmisille? Eikö siinä tapauksessa kannattaisi kääriä rahat omaan taskuun ja nauraa koko matkan pankkiin?

Aiheeseen liittyvät ohjeet Nettisivustojen luotettavuuden arviointi ja Varo sähköpostihuijauksia.


22.11.2018. Vakava haavoittuvuus Flash Playerissa

Flash Playerista on löytynyt jälleen kerran vakava haavoittuvuus. Siksi Flash Player on syytä päivittää heti, jos käytössä on versio 31.0.0.148 tai sitä vanhempi versio. Yleisimmistä nettiselaimista Google Chromessa ja Microsoft Edgessä on sisäänrakennettu Flash Player, jota ei voi päivittää itse.

Asiasta muistutti myös Viestintävirasto Twitterissä.

Valitettavasti tässä ei ole mitään uutta. Viime vuosina Flash Playerista on löytynyt jatkuvasti haavoittuvuuksia, joita hyödyntämällä voi tehdä kaikenlaista ikävää.

Siksi Flash Player kannattaa poistaa tietokoneelta, jos sitä ei tarvitse. Nykyään melko harva nettisivusto tarvitsee Flash Playeria toimiakseen. Luovuin Flash Playerista muutama kuukausi sitten, enkä ole tarvinnut sitä sen jälkeen kuin kerran. Pystyin kiertämään ongelman käyttämällä kyseistä nettisivustoa Chromella.

Flash Playerin tuki tulee päättymään vuonna 2020. Tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa. Viimeistään tuen päättymisen jälkeen Flash Player tulee poistaa tietokoneelta, koska haavoittuvuuksia ei enää korjata.

Tähän aiheeseen liittyvät ohjeet Pidä Flash Player päivitettynä ja Rajoita nettiselaimen liitännäisten toimintaa.


18.11.2018. Videoita Resurssienhallinnan perusteista

Tein kolme videota Resurssienhallinnan perusasioista. Videoissa käydään läpi tiedostojen ja kansioiden valitseminen, kopiointi ja siirtäminen.

Tehdessäni Resurssienhallinnan ohjetta huomasin, että tiettyjä asioita on vaikea havainnollistaa kunnolla pelkillä kuvilla ja tekstillä. Koska sain hankittua taannoin videoiden tekemiseen sopivan ohjelman halvalla, pääsin toteuttamaan pitkään suunnittelemani videot.

Jatkossa voin tehdä myös lisää videoita eri aiheista, jos jotakin asiaa on vaikea havainnollistaa muuten. Videot tulevat siis olemaan lisämateriaalia, eivätkä ne tule korvaamaan perinteisiä ohjeita.

Samalla lisäsin Resurssienhallinnan ohjeeseen linkit videoihin. Videot löytyvät seuraavista osoitteista:

Videot löytyvät myös Resurssienhallinnan ohjeen sivuilta ”upotettuina” sivulle.


29.10.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Mozilla Firefoxin version 63 muutosten takia jouduin päivittämään kahta jo ennestään päivitettävien ohjeiden listalla olevaa ohjetta. Päivitetyt ohjeet ovat:

Koska Microsoft ei ole vieläkään saanut uudelleenjulkaistua Windows 10:n lokakuun ominaisuuspäivitystä, en voinut päivittää ohjeita Microsoft Edgen osalta. Julkaisen Edgen osalta päivitetyt ohjeet vasta sitten, kun Microsoft joskus hamassa tulevaisuudessa saa uudelleenjulkaistua ominaisuuspäivityksen.

Kirjoitin asiasta kolme viikkoa sitten.


28.10.2018. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta CCleanerin latauksen osalta. Tutustu ohjeeseen.


(Päivitetty 21.12.) 21.10.2018. Suomenkielinen roskapostikampanja jatkuu

Huom! Siirsin tämän kirjoituksen Artikkelit -sivulle.

18.10.2018. Huijausten vastainen kampanja

Eilen alkaneen Euroopan poliisivirasto Europolin ja Euroopan pankkifederaatio EBF:n kampanjan tarkoituksena on torjua huijauksia. Erilaisten netissä tai netin välityksellä tapahtuvien huijausten määrä on kasvanut melkeinpä räjähdysmäisesti.

Aikaisemmin suomalaisiin kohdistuneita huijauksia näki vähemmän. Lisäksi usein huijausviestit tunnisti helposti siitä, että ne oli kirjoitettu huonolla suomen kielellä. Nykyään näin ei enää useinkaan ole, koska viestien kielellinen taso ja siten uskottavuus ovat parantuneet huomattavasti.

Aikaisemmin uutisoin melko usein erilaisista huijauksista, mutta viime aikoina en ole vaivautunut kirjoittamaan niistä. Näin siksi, että erilaisista huijauksista kirjoittaminen kävisi nykyään lähes kokopäivätyöstä.

Huijausten yleisyyden takia on suositeltavaa ryhtyä tietyllä tavalla kyyniseksi ja lähtökohtaisesti suhtautua huijauksena kaikkeen, mikä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta tai jos esimerkiksi saa sähköpostia omien käyttäjätunnustensa väärinkäytöstä.

Viestintäviraston sivuilla on julkaistu ohjeita (PDF-muodossa) erilaisilta huijauksilta välttymiseltä. Myös Yle on kirjoittanut aiheesta.

Omalta osaltani olen yrittänyt tiedottaa ja opastaa aiheesta jo vuodesta 2016 ohjeessa Varo sähköpostihuijauksia.


(Päivitetty 11.10.) 8.10.2018. Tulevia ohjeiden päivityksiä

Päivitettäviä ohjeita on jälleen kasaantunut yhteensä kahdeksan kappaletta. Windows 10:n lokakuun ominaisuuspäivitys työllistää omalta osaltaan, etenkin Microsoft Edgen osalta.

Tätä kirjoitettaessa päivitys on vedetty pois jakelusta tilapäisesti, koska osalla käyttäjistä päivitys on aiheuttanut pahoja teknisiä ongelmia. Ehdin asentamaan päivityksen ennen jakelun keskeyttämistä, joten se ei haittaa ohjeiden päivittämistä.

Päivitys 11.10.2018: Päivitys meni eilen uudelle testauskierrokselle. Sekaannusten välttämiseksi en aio julkaista Windows 10:en liittyviä päivitettyjä ohjeita toistaiseksi. Julkaisen päivitetyt Windows 10 -ohjeet vasta sitten, kun päivitys on ollut kaikkien ladattavissa ainakin pari päivää.

Päivitettävät ohjeet ovat:

Poikkeuksellisesti en aio ilmoittaa muutoksista kyseisiin ohjeisiin tällä Ajankohtaista -sivulla. Pyrin päivittämään ohjeet mahdollisimman pian.


7.10.2018. Uusi artikkeli: Linux Mint – peruskäyttäjän vaihtoehto Windowsille

Linux Mint on peruskäyttäjälle sopiva vaihtoehto Windowsille, jos ei ole tarvetta käyttää joitakin tiettyjä ohjelmia. Tutustu artikkeliin.


3.10.2018. Päivitetty ohje: Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Päivitetty ohjetta UltraDefragin asennuksen osalta. Lisäksi pienempiä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


30.9.2018. Uusi ohje: Mozilla Thunderbird ja roskaposti

Mozilla Thunderbird -sähköpostiohjelmassa voi merkitä viestejä roskapostiksi, jotta Thunderbird osaa erottaa roskapostit paremmin. Tutustu ohjeeseen.


24.9.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Julkaisen kahden tänään päivittämäni ohjeen tiedot samassa yhteydessä. Päivitetyt ohjeet ovat:

Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla: Päivitetty ohjetta CCleanerin asetusten osalta ja muokattu tietoa pakkopäivitystoiminnosta.

Varo sähköpostihuijauksia: Poistettu erillinen Mozilla Thunderbird -osio tarpeettomana.


20.9.2018. Jatkossa myös artikkeleita

Aion julkaista jatkossa myös artikkeleita eri aiheista. Kirjoitan niitä aiheista, joista on vaikea tehdä järkevästi ohjetta tai joista haluan kirjoittaa laajemmin kuin tällä Ajankohtaista -sivulla.

Artikkelien julkaisu tulee olemaan epäsäännöllistä. Kirjoitan artikkeleita sitä mukaa, kun sopivia aiheita sattuu löytymään. Pääpaino tulee siis olemaan jatkossakin ohjeissa.

Ensimmäinen artikkeli on Rajoita mahdollisen identiteettivarkauden vaikutuksia omalla luottokiellolla.


11.9.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Julkaisen kahden tänään päivittämäni ohjeen tiedot samassa yhteydessä. Päivitetyt ohjeet ovat:

Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla: Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin ja Mozilla Thunderbirdin osalta.

Varo sähköpostihuijauksia: Pieniä muutoksia ohjeeseen.


9.9.2018. Apple -tietojenkalastelukampanja jälleen aktiivinen

Vuodesta 2016 lähtien käynnissä ollut Applen käyttäjätunnusten kalastelukampanja piti välillä taukoa, mutta on taas aktivoitunut.

Huijauksessa käyttäjä yritetään saada kirjautumaan huijarien lähettämässä sähköpostiviestissä olevan linkin kautta väärennettyyn Applen verkkopalveluun, jolloin huijarit saavat haltuunsa käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Viestissä voidaan esimerkiksi väittää, että Applen iCloud -palveluun on kirjauduttu toiselta puolelta maapalloa tai että joku on pyytänyt Applen käyttäjätunnuksen salasanan nollaamista.

Koska huijauskampanja oli jo vuonna 2016 hyvin toteutettu, antoi Viestintävirasto tuolloin asiasta varoituksen.

Olen käsitellyt myös Applen käyttäjätunnuksien kalastelua ohjeessa Varo sähköpostihuijauksia.


6.9.2018. Tulevia ohjeiden päivityksiä

Google Chromen uudistumisen takia joudun päivittämään neljä ohjetta. Päivitettävät ohjeet ovat:

Poikkeuksellisesti en aio ilmoittaa muutoksista kyseisiin ohjeisiin tällä Ajankohtaista -sivulla. Pyrin päivittämään ohjeet mahdollisimman pian.


4.9.2018. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta CCleanerin asetusten osalta ja päivitetty osa kuvista. Lisäksi pienempiä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


29.8.2018. Uusi ohje: Turhat tiedostot pois BleachBitillä

BleachBit on turhien tiedostojen poistamiseen tarkoitettu ohjelma, kuten CCleaner. Tutustu ohjeeseen.


21.8.2018. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Päivitetty ohjetta URLVoidin osalta. Tutustu ohjeeseen.


13.8.2018. Päivitetty ohje: Muistitikun käyttö

Lisätty ohjeeseen osio tiedostojärjestelmän vaihtamisesta, jos muistitikulle on tarkoitus tallentaa yli 4 gigatavun tiedostoja. Tutustu ohjeeseen.


5.8.2018. CCleanerin käyttö ei enää suositeltavaa

CCleanerin kehitys on mennyt koko ajan huonompaan suuntaan vuoden 2017 omistajanvaihdoksen jälkeen. Sen lisäksi, että CCleaner on alkanut keräämään tietoa ohjelman käytöstä, uusimmasta versiosta 5.45 poistettiin kokonaan mahdollisuus rajoittaa tiedonkeruuta.

Lisäksi versiossa 5.45 CCleaner yrittää pitää itsensä käynnissä taustalla koko ajan. Käytännössä tämä on toteutettu käyttämällä Aktiivinen monitorointi -ominaisuutta, joka kytkeytyy päälle, vaikka sen sulkisi CCleanerin asetuksista.

Päivitys 4.9.2018: CCleanerin versiossa 5.46 on jälleen mahdollista rajoittaa tietojenkeruuta ja kytkeä monitorointi pysyvästi pois päältä.

CCleanerin sulkeminen versiossa 5.45 ei ole mitenkään helppoa, koska se vaatii kolmea eri toimenpidettä:

1. Kytke Aktiivinen monitorointi pois päältä CCleanerin asetuksista (Asetukset --> Monitorointi --> rasti pois ruudusta kohdasta Ota aktiivinen monitorointi käyttöön --> avautuvassa ikkunassa napsauta Kyllä -painiketta).

2. Estä CCleanerin käynnistyminen asetuksista (Työkalut --> Käynnistys --> valitse kohta CCleaner Monitoring --> napsauta oikeasta reunasta Poista käytöstä -painiketta --> avautuvassa ikkunassa napsauta OK -painiketta).

3. Sammuta CCleaner Tehtävienhallinnasta (nimellä CCleaner.exe tai CCleaner64.exe). Olen tehnyt ohjeen Jumiutuneen ohjelman sammuttaminen, jonka avulla myös CCleanerin sammuttaminen onnistuu.

Edellä mainittujen toimenpiteiden suorittaminen auttaa vain väliaikaisesti. Kun CCleanerin käynnistää seuraavan kerran, Aktiivinen monitorointi menee uudestaan päälle. Kuitenkaan näin ei tapahdu välttämättä joka kerta.

Kirjoitin CCleanerista edellisen kerran heinäkuussa. Jo tuolloin kirjoitin, että en enää voi suositella CCleanerin käyttöä, jos kehitys menee vielä huonompaan suuntaan. Koska kehitys on mennyt tarpeeksi paljon huonoon suuntaan, en enää suosittele CCleanerin käyttöä. Kuitenkin aion edelleen päivittää CCleanerin ohjetta, koska CCleanerilla on paljon käyttäjiä.

Onneksi CCleanerille löytyy vaihtoehtoja. Suosittelen käyttämään BleachBitiä, josta aion tehdä ohjeen todennäköisesti tämän kuun aikana.


1.8.2018. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta CCleanerin asetusten osalta. Lisäksi pienempiä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


29.7.2018. Uusi ohje: SSD-aseman tehostaminen Windows 10:ssä

Halventuneet SSD-asemat ovat syrjäyttämässä perinteiset mekaaniset kiintolevyt tietokoneiden tallennustilana lähes kokonaan. Tutustu ohjeeseen.


15.7.2018. Suomenkielinen roskapostikampanja

Heinäkuussa sähköpostiini on tullut paljon hyvällä suomenkielellä kirjoitettua roskapostia. Viesteissä mainostetaan lainaa ja nettikasinoita. Viestit ovat tulleet eri lähettäjien nimillä. Tähän mennessä viesteissä olevissa linkeissä on käytetty kolmea eri verkkotunnusta, jotka ovat virallinenetu.com, suomenluotetut.com ja suoraedut.com.

Päivitys 20.9.2018: Nykyään viestejä on lähetetty myös osoitteista luottopalat.com ja laatuetu.com.

En ole napsauttanut yhdenkään viestin linkkejä tutkiakseni, mitä linkitetyiltä nettisivuilta löytyy, enkä myöskään suosittele napsauttamaan yhtäkään linkkiä! Kyse voi olla pelkästä tietojenkalastelusta tai pahimmassa tapauksessa nettisivuilta voi saada haittaohjelmatartunnan.

Kyseiset viestit edustavat tyyliltään hyvin tyypillistä roskaposti- ja huijausviestiä. Tähän mennessä kaikissa viesteissä on ollut linkki poistumiseksi postituslistalta. Myöskään näitä linkkejä ei missään tapauksessa tule napsauttaa.

Kyseiset linkit ovat harhautusta ja ainoastaan kertovat roskapostittajille sen, että kyseinen sähköpostiosoite on käytössä. Tämä johtaa vain suurempaan määrään roskapostia ja pahimmassa tapauksessa myös haittaohjelmatartuntaan.

Koska erilaiset huijausviestit ovat valitettavan yleisiä, olen tehnyt ohjeen Varo sähköpostihuijauksia.


6.7.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Julkaisen kahden tänään päivittämäni ohjeen tiedot samassa yhteydessä. Päivitetyt ohjeet ovat:

Muistitikun käyttö ja Ulkoisen kiintolevyn käyttö: Lisätty osio vapaan tallennustilan tarkistamisesta.


4.7.2018. Uusi ohje: Resurssienhallinnan käyttö

Windowsissa tiedostoja ja kansioita voi hallita eli katsoa, luoda, kopioida ja siirtää Resurssienhallinnassa. Tutustu ohjeeseen.


1.7.2018. CCleaner esittää mainoksia

CCleaner on alkanut esittää mainoksia vastikään julkaistusta versiosta 5.44 alkaen. Mainokset ilmestyvät ikkunan oikeaan alareunaan (kuva alla).

CCleanerin esittämä mainos

Sen jälkeen kun Avast osti viime vuonna CCleaneria kehittävän Piriformin, on CCleanerin kehitys mennyt monessa suhteessa huonoon suuntaan. Yhtenä esimerkkinä on CCleanerin harjoittama tiedonkeruu ohjelman käytöstä.

Osa CCleanerin käyttäjistä on siirtynyt käyttämään CCleanerin siirrettävää versiota, jota ei tarvitse asentaa. Siirrettävistä ohjelmista käytetään myös englanninkielistä nimitystä ”portable software”. Tosin CCleanerin siirrettävän version käyttö ei ratkaise kaikkia ongelmia.

Jos tilanne menee vielä tarpeeksi paljon huonompaan suuntaan, aion suositella CCleanerin vaihtamista johonkin muuhun ohjelmaan. Vaihtoehtona on esimerkiksi BleachBit.


25.6.2018. Parempia salasanoja salasanalingolla

Viestintävirasto on julkaissut Pidempiparempi.fi -salasanalingon parempien salasanojen luomiseen. Verkkopalvelun tarkoituksena on antaa ideoita pidempien ja siten parempien salasanojen luomiseen esimerkkisalasanojen avulla.

Kyseessä ei siis ole salasanageneraattori ja siksi palvelun luomia esimerkkisalasanoja ei tule käyttää salasanoina.

Salasanalingossa on neljä kohtaa, joihin kirjoitetaan kysytty tieto tai valitaan yksi vaihtoehdoista. Näiden perusteella palvelu luo esimerkkisalasanan.

Itselleni salasanalinko antoi vaikeimmin murrettavan esimerkkisalasanan MuikkuJarjestaaV&illissaLannessaNaiste63npaivana.


20.6.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Julkaisen kahden tänään päivittämäni ohjeen tiedot samassa yhteydessä. Päivitetyt ohjeet ovat:

Estä nettisivustojen evästeet ja Poista nettiselaimen historiatiedot: Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta.


18.6.2018. Päivitetty ohje: Tietoturvan muistilista

Korjattu Kodin kyberoppaan linkki. Tutustu ohjeeseen.


14.6.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Julkaisen kahden tänään päivittämäni ohjeen tiedot samassa yhteydessä. Päivitetyt ohjeet ovat:

Rajoita nettiselaimen liitännäisten toimintaa: Päivitetty ohjetta Microsoft Edgen osalta.

Yksittäisten tiedostojen virustarkistukset netissä: Päivitetty osa kuvista. Lisäksi pienempiä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.


11.6.2018. Uusi ohje: Windows 10:n käynnistyvät ohjelmat

Usein tietokoneelle asennetuilla ohjelmilla on paha tapa käynnistyä automaattisesti Windowsin käynnistyksen yhteydessä, vaikka se ei olisi tarpeellista. Tutustu ohjeeseen.


10.6.2018. Viimeaikaista tietoturvauutisointia

Viime aikoina on uutisoitu paljon erilaisista tietoturvaan liittyvistä asioista. Valitsin lähempään tarkasteluun kolme aihetta:

1. Gigantin nimissä on lähetty massoittain huijaustekstiviestejä, kirjoittaa Yle. Huijauksessa vastaanottajalle ilmoitetaan tekstiviestillä Gigantin lähettäneen ilmaista elektroniikkaa tai Gigantin jakavan ilmaisia lahjoja.

Viestissä on linkki, jota napsauttamalla saa lisätietoja. Tämän jälkeen huijarit yrittävät saada haltuunsa vastaanottajan henkilö- ja tilitietoja. On myös mahdollista, että linkkiä napsauttamalla kännykkään voi asentua haittaohjelma.

Valitettavasti tämän tyyppiset huijaukset ovat olleet jo pitkään arkipäivää. Tällaisilta huijauksilta voi suojautua olemalla kriittinen. Vanha sääntö on, että jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta.

2. Flash Playerista on jälleen kerran löytynyt vakava haavoittuvuus. Aiheesta on kirjoittanut mm. Ilta-Sanomat. Siksi Flash Player pitää päivittää niin pian kuin mahdollista. Kaikkein paras vaihtoehto on poistaa Flash Player tietokoneelta, jos sitä ei välttämättä tarvitse.

Itse poistin Flash Playerin jokin aika sitten ja tähän mennessä en ole sitä tarvinnut. Onneksi monet nettisivut toimivat nykyisin ilman Flash Playeria. Vielä muutama vuosi sitten tilanne oli toinen.

Flash Playerin tuki päättyy vuonna 2020, jolloin siihen ei enää julkaista mitään päivityksiä. Viimeistään tuolloin Flash Player on syytä poistaa tietokoneelta. Jos kuitenkin jatkat Flash Playerin käyttöä, olen tehnyt ohjeen Pidä Flash Player päivitettynä.

3. Suomalaisbloggaajan Instagram-tili kaapattiin. Ensimmäisenä asiasta uutisoi Helsingin Sanomat. Sosiaalisen median tilien kaappaaminen ja tilien käyttäjätunnusten sekä salasanojen kalastelu on hyvin yleistä.

Huijarit yrittävät saada käyttäjätunnuksia ja salasanoja haltuunsa hyvin perinteisesti lähettämällä huijausviestejä sähköpostitse. Viestissä on jokin sopiva aihe ja linkki, jota napsauttamalla päätyy tietojenkalastelusivustolle oikean verkkopalvelun sijaan.

Toinen tapa hankkia käyttäjätunnuksia ja salasanoja on tietomurrot. Monilla ihmisillä on tapana käyttää samoja käyttäjätunnuksia ja salasanoja monessa eri paikassa. Tällöin tietomurrossa paljastuneita käyttäjätunnuksia ja salasanoja on helppo hyödyntää myös identiteettivarkauksissa.

Tässäkin tapauksessa kaksivaiheinen tunnistautuminen olisi estänyt tilin kaappaamisen. Olen kirjoittanut aiheesta tammikuussa.

Tähän aiheeseen liittyviä ohjeita ovat Nettisivustojen luotettavuuden arviointi, Varo sähköpostihuijauksia ja Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite.


31.5.2018. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta CCleanerin latauksen, käytön ja asetusten osalta. Lisäksi pienempiä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


27.5.2018. Uusi ohje: Windows 10:n automaattinen varmuuskopiointi

Windows 10:ssä on kätevä Tiedostohistoria -toiminto, jonka avulla tiettyjen kansioiden varmuuskopioiden ottamisen voi automatisoida. Tutustu ohjeeseen.


13.5.2018. Ilta-Sanomat: Varo tilausansoja

Ilta-Sanomien artikkelissa varoitetaan tilausansoista. Tilausansassa käyttäjä houkutellaan kuukausimaksulliseen tilaukseen tarjoamalla jotakin tuotetta poikkeuksellisen halvalla. Klassisin esimerkki on euron iPhone.

Huijarit panostavat huijauksessa käytettävien nettisivustojen ym. materiaalin uskottavuuteen. Pahinta asiassa on, että tilausansa ei ole välttämättä edes rikollista toimintaa. Tilausansoilta välttymisessä pätee vanha sääntö: jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta. Jos kuitenkin haksahtaa tilausansaan, tulee tehdä välittömästi kaksi asiaa:

Ensimmäisenä tulee ottaa yhteyttä luottokortin myöntäneeseen tahoon. Toiseksi tulee lähettää sähköposti kuukausimaksua lähettävään yritykseen. Sähköpostiin tulee kirjoittaa peruvansa tilauksen ja kaiken muun siihen liittyvän.

Tähän aiheeseen liittyvät tekemäni ohjeet Varo sähköpostihuijauksia, Käytä tilapäistä sähköpostiosoitetta ja Nettisivustojen luotettavuuden arviointi.


7.5.2018. Uusi ohje: Turvallisempaa nettiselailua nimipalvelimen vaihdolla

Turvallisempi vaihtoehto on Quad9 -nimipalvelinpalvelu. Tutustu ohjeeseen.


6.5.2018. Vakava haavoittuvuus 7-Zipissä

Pakkausohjelma 7-Zipistä on löytynyt vakava haavoittuvuus. Haavoittuvuuden avulla voi mm. muuttaa ja poistaa tiedostoja. Tästä syystä 7-Zip tulee päivittää versioon 18.05, jossa kyseinen haavoittuvuus on korjattu.

Asiasta ovat uutisoineet mm. Muropaketti ja Hardware.fi. Lisätietoa asiasta löytyy englanniksi esimerkiksi Center for Internet Securityn nettisivuilta.

Tarvittaessa 7-Zipin versionumeron voi tarkistaa valitsemalla 7-Zipin valikosta kohdan Ohje ja edelleen kohdan Tietoja ohjelmasta. Versionumero löytyy avautuvasta ikkunasta (kuva alla).

Versionumero löytyy avautuvasta ikkunasta

Myös tämän haavoittuvuuden kohdalla on olennaista, että sitä pystyy hyödyntämään täydessä laajuudessaan vain silloin, kun Windowsiin on kirjauduttu täydet oikeudet omaavalla käyttäjätilillä.

Päivittäisessä käytössä tulee aina käyttää rajoitetuilla oikeuksilla varustettua tavallista käyttäjätiliä. Täydet oikeudet omaavaa tiliä eli Windowsissa järjestelmänvalvojatiliä tulee käyttää ainoastaan tarvittaessa.

Järjestelmänvalvojatiliä tarvitsee Windowsissa yleensä ohjelmien asentamiseen ja päivittämiseen. Myös joidenkin Windowsin asetusten muuttamiseen tarvitaan järjestelmänvalvojan täysiä oikeuksia.

Olen tehnyt ohjeen Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla, jossa neuvotaan nykyisen järjestelmänvalvojatilin muuttaminen käyttäjätiliksi ja uuden järjestelmänvalvojatilin luominen Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.


24.4.2018. Uusi ohje: PDF-tiedostojen tulostaminen Windows 10:ssä

Windows 10:ssä on sisäänrakennettu toiminto, jonka avulla on mahdollista luoda PDF-tiedostoja. Koska PDF-tiedostojen luominen on toteutettu tulostimen avulla, voi PDF-tiedostoja luoda kaikista ohjelmista, joissa on tulostusmahdollisuus. Tutustu ohjeeseen.


22.4.2018. Päivitetty ohje: Rajoita nettiselaimen liitännäisten toimintaa

Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta. Tutustu ohjeeseen.


19.4.2018. Päivitetty ohje: Pidä Flash Player päivitettynä

Päivitetty ohjetta asennuksen osalta. Tutustu ohjeeseen.


15.4.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Julkaisen kahden tänään päivittämäni ohjeen tiedot samassa yhteydessä. Päivitetyt ohjeet ovat:

Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite: Poistettu linkki Goo.gl -lyhytlinkkipalveluun, koska se tullaan sulkemaan. Tähän mennessä luodut goo.gl -lyhytlinkit tulevat toimimaan toistaiseksi, mutta uusien linkkien luominen ei enää onnistu 13.4.2018 (uudet käyttäjät) tai 30.3.2019 (vanhat käyttäjät) lähtien.

Muistitikun käyttö: Pieniä korjauksia ohjeeseen.


10.4.2018. Päivitetty ohje: Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla

Lisätty ohjeeseen ohjeet RSS-syötteiden lukemisesta Mozilla Thunderbirdillä. Tutustu ohjeeseen.


4.4.2018. Päivitetty ohje: Tietokoneen tekniset tiedot selville Speccyllä

Päivitetty ohje Windows 10 -aikaan ja päivitetty kaikki ohjeen kuvat. Tutustu ohjeeseen.


27.3.2018. Päivitetty ohje: Estä salasanojen kaappaaminen näyttönäppäimistöllä

Päivitetty ohje Windows 10 -aikaan. Tutustu ohjeeseen.


19.3.2018. Huijauksiin liittyvää uutisointia

Erilaiset netissä tapahtuvat huijaukset ovat aina vain yleistyvä riesa. Tähän aihepiirin liittyy kaksi ajankohtaista asiaa.

Ensimmäisenä erilaisista huijauksista tietoa tarjoaa huijausinfo.fi. Sivustolle on koottu tiivistetysti tietoa esimerkiksi erilaisista huijauksista ja niiden tunnistamisesta. Sivuston takana ovat Kuluttajaliitto, Poliisi, Tulli, Viestintävirasto, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Euroopan kuluttajakeskus, Tukes ja Kaupan liitto.

Toisena asiana on Helsingin Sanomien artikkeli, jossa kerrotaan huijareiden käyttävän vanhentuneita suomalaisia .fi-verkkotunnuksia. Huijarit ovat pystyttäneet hankkimiinsa osoitteisiin verkkokauppoja, joissa on kaupattu erilaisia merkkituotteita epäilyttävän halvalla.

Aikaisemmin .fi-verkkotunnuksen hankkiminen ei ollut aivan yksinkertaista, mutta syyskuun 2016 jälkeen kuka tahansa on voinut hankkia .fi-verkkotunnuksen. Huijarit ovat hankkineet itselleen väärillä henkilötiedoilla .fi-verkkotunnuksia, joiden edellinen omistaja ei ole uudistanut verkkotunnuksen varausta ajoissa.

Kaikki verkkotunnukset ovat voimassa vain tietyn ajan. Jos verkkotunnuksen haluaa säilyttää omassa hallinnassaan, sen varaus täytyy uusia tiettyyn päivämäärään mennessä. Tätä kirjoittaessa peruskayttajalle.net -verkkotunnus on varattu 28.12.2019 asti. Jos en uusi varausta ajoissa, tietyn ajan kuluttua kuka tahansa voi hankkia peruskayttajalle.net -verkkotunnuksen itselleen.

Huijauksilta välttymiseen liittyen olen tehnyt kaksi ohjetta. Näitä ohjeita ovat Nettisivustojen luotettavuuden arviointi ja Varo sähköpostihuijauksia.


18.3.2018. Päivitetty ohje: Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Päivitetty ohje Windows 10 -aikaan ja päivitetty kaikki ohjeen kuvat. Lisäksi poistettu osia ohjeesta tarpeettomina. Tutustu ohjeeseen.


13.3.2018. Personal Software Inspectorin tuki päättyy huhtikuussa

Tietokoneelle asennettujen ohjelmien ajantasaisuutta tarkkailevan Personal Software Inspectorin tuki päättyy 20.4.2018. Tuen päättymisen jälkeen Personal Software Inspector lakkaa toimimasta, jolloin siitä tulee täysin hyödytön.

Ohjelmaa kehittävä Flexera ilmoitti asiasta eilen Personal Software Inspectorin ikkunan yläreunaan lisätyllä viestillä (kuva alla).

Ilmoitus tuen päättymisestä englanniksi

Olen siirtänyt ohjeen Pidä asennetut ohjelmat päivitettyinä Personal Software Inspectorin avulla Ohje -sivulla luokkaan Tarpeettomat, vanhentuneet yms. ohjeet. Lisäksi korvasin ohjetiedoston tiedotteella Personal Software Inspectorin tuen päättymisestä.

Yritän löytää korvaajan Personal Software Inspectorille, vaikka se voi olla vaikeaa. Tähän mennessä testaamani vastaavanlaiset ohjelmat eivät ole vakuuttaneet. Onneksi vielä on muutamia vaihtoehtoisia ohjelmia testattavaksi.


7.3.2018. Päivitetty ohje: Kannettavan tietokoneen akun kunnon tarkistaminen

Lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio. Lisäksi pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


28.2.2018. Päivitetty ohje: Windowsin virranhallinta-asetukset

Lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio. Lisäksi pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


25.2.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Julkaisen kahden tänään päivittämäni ohjeen tiedot samassa yhteydessä. Päivitetyt ohjeet ovat:

Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla: Päivitetty ohjetta CCleanerin asennuksen osalta.

Nettisivustojen luotettavuuden arviointi: Päivitetty ohjetta WOTin ja Netcraftin osalta.


21.2.2018. Päivitetty ohje: Ota kuvakaappauksia Windowsissa

Lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio ja muutettu ohjeen nimeä. Tutustu ohjeeseen.


18.2.2018. Päivitetty ohje: Pakkaa ja pura tiedostoja 7-Zipillä

Päivitetty ohje Windows 10 -aikaan ja päivitetty kaikki ohjeen kuvat. Lisäksi pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


11.2.2018. Älä asenna päivitystä KB2952664 Windows 7:ään

Microsoft julkaisi Windows 7:ään valinnaisen päivityksen KB2952664 8. helmikuuta. Kyseisellä päivityksellä on varsin ikävä historia, koska se oli osa Microsoftin väkisin asentamaa Windows 10 -päivitystä.

Vaikka Microsoft ei enää yritä päivittää väkisin Windows 7- ja 8/8.1 -käyttäjien tietokoneita Windows 10:een, kannattaa päivitys KB2952664 jättää silti asentamatta. Tällä kertaa kyseinen päivitys liittyy Windows 7:n Windowsin käyttömukavuuden kehitysohjelmaan (englanniksi ”Customer Experience Improvement Program” eli ”CEIP”).

Windowsin käyttömukavuuden kehitysohjelma kerää tietoa Windowsin käytöstä. Tosin se on vain osa Windows 7:n tiedonkeruuta. Kehitysohjelman käyttöönotto pitää kieltää erikseen Windows 7:n asennuksen yhteydessä, joten hyvin monella Windows 7:n käyttäjällä se on toiminnassa.

Onneksi kehitysohjelman poistaminen käytöstä on hyvin helppoa. Olen tehnyt ohjeen Vähennä Windows 7:n tiedonkeruuta, jossa neuvotaan, miten kehitysohjelman voi poistaa käytöstä.


7.2.2018. Päivitetty ohje: Varo sähköpostihuijauksia

Lisätty ohjeeseen uusi esimerkki virtuaalivaluuttaan liittyvästä huijausviestistä. Tutustu ohjeeseen.


(PÄIVITETTY 6.2.) 4.2.2018. Vakava haavoittuvuus Flash Playerissa

Joidenkin nettisivustojen käyttöön vaadittavasta Flash Playerista on jälleen kerran löytynyt vakava haavoittuvuus. Haavoittuvuuden avulla hyökkääjä voi ottaa tietokoneen hallintaansa. Asiasta ovat kirjoittaneet mm. Mikrobitti ja AfterDawn.

Flash Playeriin julkaistaan päivitys maanantaina 5.2. PÄIVITYS 5.2.: Viimeisimmän tiedon mukaan päivitys julkaistaan viikolla 6 eli tällä viikolla. PÄIVITYS 6.2.: Flash Playerin päivitys on julkaistu.

Päivitys kannattaa asentaa mahdollisimman pian, jos käytät nettiselainta, jossa ei ole sisäänrakennettua Flash Playeria. Tarkempaa tietoa Flash Playerista ja sen versioista löytyy tekemästäni ohjeesta Pidä Flash Player päivitettynä.

Onneksi Flash Playerista päästään eroon vuonna 2020. Flash Playeria kehittävä Adobe ilmoitti viime vuonna, että Flash Playerin tuki päättyy vuonna 2020. Sen jälkeen Flash Playeriin ei enää julkaista mitään päivityksiä. Tuen päättymisen jälkeen on aiheellista poistaa Flash Player tietokoneelta kokonaan. Tulen julkaisemaan ohjeet Flash Playerin poistamiseen sitten, kun se on aikoinaan ajankohtaista.


2.2.2018. Päivitetty (taas) kahta ohjetta

Julkaisen kahden tänään päivittämäni ohjeen tiedot samassa yhteydessä. Päivitetyt ohjeet ovat:

Estä nettisivustojen evästeet

Käytä yksityistä selaustilaa

Molempiin ohjeisiin on lisätty Microsoft Edge -osio.

30.1.2018. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta CCleanerin asennuksen ja päivittämisen osalta. Lisäksi uusittu suurin osa ohjeen kuvista. Tutustu ohjeeseen.


28.1.2018. Päivitetty ohje: Rajoita nettiselaimen liitännäisten toimintaa

Lisätty ohjeeseen Microsoft Edge -osio. Lisäksi päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta. Tutustu ohjeeseen.


25.1.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Poikkeuksellisesti julkaisen kahden tänään päivittämäni ohjeen tiedot samassa yhteydessä. Päivitetyt ohjeet ovat:

Pidä asennetut ohjelmat päivitettyinä Personal Software Inspectorin avulla: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla: Lisätty ohjeeseen tieto siitä, että Microsoft Edgellä voi lukea RSS-syötteitä ainoastaan asentamalla Edgeen tarkoitukseen tehdyn lisäosan.


24.1.2018. Päivitetty ohje: Pidä Flash Player päivitettynä

Pieniä muutoksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


22.1.2018. Päivitetty ohje: Ulkoisen kiintolevyn käyttö

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio. Tutustu ohjeeseen.


21.1.2018. Ilta-Sanomat: Vain harva käyttää Googlen kaksivaiheista tunnistautumista

Ilta-Sanomien artikkelissa kerrotaan, kuinka vain alle 10 prosenttia Gmailin käyttäjistä käyttää Googlen kaksivaiheista tunnistautumista.

Kaksivaiheisessa tunnistautumisessa kirjautumiseen ei riitä pelkkä käyttäjätunnus ja salasana, vaan kirjautumiseen vaaditaan esimerkiksi tekstiviestillä saatava koodi tai hyväksymällä älypuhelimen sovelluksen ilmoitus kirjautumisyrityksestä. Lisäksi jotkin verkkopalvelut tarjoavat mahdollisuuden tunnistautua tietokoneeseen liitettävällä erillisellä muistitikun tyyppisellä välineellä eli ns. suojausavaimella.

Kaksivaiheista tunnistautumista on ehdottomasti suositeltavaa käyttää, koska nykyään pelkkä käyttäjätunnus ja salasana eivät anna riittävää suojaa. Jos käytössä on älypuhelin, on älypuhelimeen asennettava sovellus paras vaihtoehto kaksivaiheiseen tunnistautumiseen.

Tekstiviestillä saatavassa koodissa on se huono puoli, että tekstiviestien kaappaaminen on mahdollista ja sitä on myös tapahtunut maailmalla. Jos käytössä ei ole älypuhelinta, on kuitenkin suositeltavaa käyttää tekstiviestivahvistusta. Tekstiviestivahvistus on puutteistaan huolimatta kuitenkin parempi kuin olla käyttämättä kaksivaiheista tunnistautumista. Lisäksi riski tekstiviestien kaappaamisesta on nykyisellään peruskäyttäjän kohdalla minimaalinen.

Lisätietoa aiheesta löytyy esimerkiksi Googlen kaksivaiheista tunnistautumista esittelevältä nettisivulta ja Wikipediasta.


16.1.2018. Päivitetty ohje: Muistitikun käyttö

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio. Tutustu ohjeeseen.


14.1.2018. Päivitetty ohje: YouTuben ikärajan kiertäminen

Päivitetty ohjeen kuvia. Tutustu ohjeeseen.


12.1.2018. Päivitetty ohje: Poista nettiselaimen historiatiedot

Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta ja lisätty ohjeeseen Microsoft Edge -nettiselain. Tutustu ohjeeseen.


9.1.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Poikkeuksellisesti julkaisen kahden tänään päivittämäni ohjeen tiedot samassa yhteydessä.

Päivitetyt ohjeet: Tarkista Windowsin 32- tai 64-bittisyys ja Windowsin Käyttäjätilien valvonta.

Molempiin ohjeisiin on lisätty Windows 10 -osio.


7.1.2018. Tietokoneiden ja puhelimien suorittimissa kaksi vakavaa haavoittuvuutta

Tämän viikon puheenaihe tietotekniikassa ovat olleet tietokoneiden ja puhelimien suorittimista löytyneet kaksi haavoittuvuutta, joiden vaikutukset ulottuvat laajalle. Aiheesta on kirjoittanut mm. Yle. Onneksi kyseisistä haavoittuvuuksista ei ole käytännössä kuin hyvin pieni riski peruskäyttäjälle.

Lisäksi peruskäyttäjä voi suojautua näiltä haavoittuvuuksilta pitämällä käyttöjärjestelmän (esim. Windows, Mac, Android, iOS) ja ohjelmat päivitettyinä. Tarvittaessa asennettujen ohjelmien ajantasaisuutta voi valvoa erillisellä ohjelmalla. Windowsille löytyvistä ohjelmista on mielestäni tällä hetkellä paras Personal Software Inspector. Olen tehnyt ohjeen Personal Software Inspectorista.

Päivitys 24.4.2018: Personal Software Inspectorin tuki päättyi 20.4.2018. Ohjelma ei ole enää ladattavissa eikä jo asennettu ohjelma enää toimi.


4.1.2018. Päivitetty ohje: Windowsin Haittaohjelmien poistotyökalu

Lisätty ohjeet työkalun käyttämisestä Windows 10:ssä. Tutustu ohjeeseen.


1.1.2018. Päivitetty ohje: Jumiutuneen ohjelman sammuttaminen

Päivitetty ohjeen kuvat ja lisätty ohjeet jumiutuneen ohjelman sammuttamisesta Windows 10:ssä. Tutustu ohjeeseen.

Creative Commons


Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

4.12.2019. Päivitetty ohje: Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla

Päivitetty ohje kokonaan Windows 10:n osalta. Lue lisää »

1.12.2019. Yle Oppimisen Digitreenien peruskurssi

Yle on julkaissut Digitreenien peruskurssin, jossa opetellaan aivan perusasioita tietotekniikasta ja kännykän käytöstä. Lue lisää »

27.11.2019. Tietoturvamerkki kertoo tuotteen tietoturvallisuudesta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut uuden Tietoturvamerkin. Lue lisää »

26.11.2019. Päivitetty ohje: YouTuben ikärajan kiertäminen

Korvattu NSFWYouTube ListenOnRepeatilla. Lue lisää »