Siirry suoraan sisältöön

Peruskäyttäjälle.net

Olet tässä: Etusivu » Arkisto

Arkisto


Julkaistu: | Päivitetty:

Tältä Arkisto -sivulta löytyvät vuonna 2016 Peruskäyttäjälle.netin Ajankohtaista -sivulla julkaistut asiat.

Huom! Tämän sivun linkkejä ei enää päivitetä. Tarvittaessa löydät kaikki Peruskäyttäjälle.netin sivut sivukartasta.

RSS-syöte


Peruskäyttäjälle.netin Ajankohtaista -sivua on mahdollista seurata RSS-syötteenä. Näin voit helposti seurata sivustolla tapahtuvia muutoksia, kuten uutisia sekä uusia ja päivitettyjä ohjeita.

Olen tehnyt ohjeen Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla. Ohjeessa käydään läpi RSS-syötteiden tilaaminen sekä lukeminen Internet Explorerilla ja Mozilla Thunderbirdillä.

Google Chromella, Microsoft Edgellä ja Mozilla Firefoxilla ei voi lukea RSS-syötteitä muuten kuin asentamalla jonkin tarkoitukseen tehdyn lisäosan/laajennuksen.

Vuosi 2016


26.12.2016. Päivitetty ohje: Muistitikun käyttö

Lisätty linkki ulkoisen kiintolevyn ohjeeseen. Lisäksi tarkennuksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


23.12.2016. Uusi ohje: Ulkoisen kiintolevyn käyttö

Ulkoinen kiintolevy on hyvä ja kohtuuhintainen väline varmuuskopiointiin silloin, kun varmuuskopioitavat tiedostot vievät enemmän tilaa. Tutustu ohjeeseen.


13.12.2016. Päivitetty ohje: Tietoturvan muistilista

Lisäyksiä ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


8.12.2016. Uusi ohje: Pakota salattu yhteys käyttöön HTTPS Everywherellä

Nykyisin varsin moni nettisivusto tarjoaa turvallisen, salatun HTTPS-yhteyden, mutta salattua yhteyttä ei välttämättä käytetä automaattisesti. Tähän ongelmaan on kehitetty ratkaisuksi nettiselaimeen asennettava HTTPS Everywhere -lisäosa, joka tunnetaan nykyään myös nimellä HTTPS Kaikkialla. Tutustu ohjeeseen.


5.12.2016. Päivitetty ohje: Rajoita nettiselaimen liitännäisten toimintaa

Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta. Tutustu ohjeeseen.


2.12.2016. Päivitetty ohje: Yksittäisten tiedostojen virustarkistukset netissä

Päivitetty ohjetta Metadefenderin osalta ja tehty ohjeeseen muita pienempiä päivityksiä. Tutustu ohjeeseen.


27.11.2016. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Päivitetty ohjetta URLVoidin osalta ja tehty ohjeeseen muita pienempiä päivityksiä. Tutustu ohjeeseen.


25.11.2016. Mikrobitin tietoturva-artikkelit

Mikrobitti on julkaissut tietoturvaan liittyviä artikkeleita, joista peruskäyttäjän kannalta kaikkein olennaisimpia ovat kaksi artikkelia:

Uhkasanasto: tietoturvatermit selitettynä

Kiristyshaittaohjelmat, exploit kitit… Varo näitä: haittaohjelmat pähkinänkuoressa16.11.2016. Päivitetty ohje: YouTuben ikärajan kiertäminen

Vanha keino ikärajan kiertämiseksi ei enää toiminut. Nykyisellä ohjeella ikärajan kiertäminen onnistuu jälleen. Tutustu ohjeeseen.


13.11.2016. Uusi ohje: Varo sähköpostihuijauksia

Erilaiset tietojenkalastelu- ja huijausviestit ovat useille sähköpostin käyttäjille arkipäivää. Näiden viestien taso vaihtelee ja pitkään suomenkieliset viestit olivat epäuskottavia, koska ne oli usein kirjoitettu huonolla suomen kielellä. Tutustu ohjeeseen.


6.11.2016. Web of Trust -lisäosan käyttäjien tietoja myyty ulkopuolisille

Suomalainen yritys on kehittänyt nettisivustojen mainetta arvioivan Web of Trust (WOT) -verkkopalvelun. WOT:ista on myös saatavilla nettiselaimeen asennettava lisäosa.

Nyt on paljastunut, että lisäosa kerää tietoa netin käytöstä ja näitä tietoja on myyty ulkopuolisille tahoille. Lisäksi myydyistä tiedoista on ollut mahdollista selvittää yksittäisen käyttäjän tekemiä hakuja. Aiheesta on uutisoinut Suomessa mm. Yle.

Näin ollen ei ole suositeltavaa käyttää nettiselaimessa WOT -lisäosaa, mutta WOT:in nettisivuston käyttäminen on edelleen turvallista ja myös suositeltavaa. Olen käsitellyt WOT:in nettisivuston käyttöä ohjeessa Nettisivustojen luotettavuuden arviointi. Olen myös varoittanut ohjeessa WOT -lisäosan käytöstä seuraavasti:

Nettiselaimeen asennettua lisäosaa käyttäessä on hyvä huomioida, että lisäosa tarkistaa automaattisesti kaikki nettisivustot, joilla vierailet. Tästä syystä WOT saa tiedon siitä, millä kaikilla nettisivustoilla olet käynyt, mikä on tietosuojan kannalta huono asia.


2.11.2016. Uusi ohje: Pakkaa ja pura tiedostoja 7-Zipillä

Tiedostojen pakkaaminen on hyödyllistä esimerkiksi silloin, kun tiedostoja tarvitsee lähettää sähköpostin liitetiedostona. Pakkaamisella tiedostot saadaan mahtumaan pienempään tilaan ja samalla voidaan liittää useita tiedostoja sekä kansioita yhdeksi paketiksi. Tutustu ohjeeseen.


24.10.2016. Yle: Hakkerit valjastivat kodinkoneita aseikseen

Ylen artikkelissa kerrotaan, kuinka nettiin kytkettyjä kodinkoneita ja muita laitteita voidaan käyttää esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiin. Palvelunestohyökkäyksillä estetään jotakin verkkopalvelua toimimasta ohjaamalla verkkopalveluun suuri määrä liikennettä.

Tietoturvasyistä kaikkien nettiin kytkettyjen laitteiden oletussalasanat kannattaa vaihtaa, jos mahdollista. Laitteiden oletussalasanat ovat käytännössä julkista tietoa, koska ne löytyvät usein laitteen valmistajan nettisivuilta.


16.10.2016. PDFCreatorin käyttö ei enää suositeltavaa

PDF-tiedostojen tulostamiseen tarkoitettu PDFCreator on alkanut tyrkyttämään asennuksen yhteydessä erilaisia epämääräisiä ohjelmia puoliväkisin. Muutos tapahtui lokakuussa 2016 julkaistun version 2.4.0 kohdalla.

PDFCreator on tyrkyttänyt asennuksen yhteydessä kaikenlaista roskaa jo pitkään, mutta ei lähelläkään niin aggressiivisesti kuin versiosta 2.4.0 lähtien. Nykyään myös PDFCreatorin lataamisen yhteydessä yritetään tyrkyttää epämääräisiä ohjelmia.

Näistä syistä johtuen en suosittele enää PDFCreatorin käyttöä. Olen siirtänyt PDFCreatorin ohjeen luokkaan Tarpeettomat ja vanhentuneet ohjeet, koska en enää aio päivittää ohjetta. Yritän löytää tilalle jonkin korvaavan ohjelman ja mahdollisesti teen siitä ohjeen joskus tulevaisuudessa.


12.10.2016. Uusi ohje: Lähetä tiedostoja pCloud Transferin avulla

Varmuuskopiointipalvelu pCloudin ilmaisella pCloud Transfer -verkkopalvelulla voi lähettää tiedostoja enintään kymmenelle vastaanottajalle. Tutustu ohjeeseen.


6.10.2016. Yle: Vinkkejä sähköpostitilin suojaamiseen

Ylen kahdessa artikkelissa annetaan neuvoja sähköpostitilin suojaamiseen. Kyse on aika yksinkertaisista asioista, joilla voi parantaa tietoturvaa merkittävästi. Linkit artikkeleihin:

Hillaryn puolue, Jennifer Lawrence, Colin Powell, seuraavaksi sinä? Näin helposti salasanasi murretaan

8 helppoa vinkkiä, joilla suojaat sähköpostisi ja yksityisimmät kuvasi


3.10.2016. Uusi ohje: Käytä yksityistä selaustilaa

Yksityinen selaustila vähentää nettiselaimien (esimerkiksi Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox) tallentamien tietojen määrää. Tutustu ohjeeseen.


29.9.2016. Uusi ohje: Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla

RSS-syötteen avulla on helppoa seurata, milloin jollakin nettisivustolla on julkaistu uutta sisältöä, kuten uutisia tai artikkeleita. Tutustu ohjeeseen.


25.9.2016. Päivitetty ohje: Tietoturvan muistilista

Lisätty linkki uutiseen, jonka mukaan Australiassa on jaettu postilaatikkoihin haittaohjelmia sisältäviä muistitikkuja. Tutustu ohjeeseen.


23.9.2016. Microsoft lopetti lopullisesti Windows 10:n tyrkyttämisen

Microsoft julkaisi vastikään päivityksen, joka poistaa Windows 7:n käyttäjien tietokoneilta Windows 10:n tyrkyttämiseen liittyvän ohjelman sekä päivityksiä. Asiasta uutisoi mm. Mikrobitti.

Tästä syystä olen päivittänyt ohjetta Estä Windows 7:n päivittyminen Windows 10:een ja olen merkinnyt ohjeen selkeästi tarpeettomaksi.


18.9.2016. Yle: Salalause voi olla lyhyitä salasanoja parempi

Ylen artikkelissa ehdotetaan lyhyiden, monimutkaisten salasanojen korvaamista salalauseilla. Itse en kuitenkaan käyttäisi salalauseita todella tärkeiden tietojen suojaamisessa, esimerkiksi tiedostojen tai tietokoneen kiintolevyn salauksessa.


14.9.2016. Päivitetty ohje: Muistitikun käyttö

Tarkennuksia ja lisäyksiä ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


11.9.2016. Päivitetty ohje: Poista nettiselaimen historiatiedot

Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta ja poistettu Operan osuus ohjeesta. Tutustu ohjeeseen.


8.9.2016. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Päivitetty ohjetta URLVoidin osalta. Tutustu ohjeeseen.


6.9.2016. Päivitetty ohje: Rajoita nettiselaimen liitännäisten toimintaa

Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta ja poistettu Operan osuus ohjeesta. Tutustu ohjeeseen.


5.9.2016. Uusi ohje: Tietoturvan muistilista

Olen koonnut ohjeeseen listan tietoturvaan liittyviä asioita, jotka peruskäyttäjän on hyvä ottaa huomioon. Tutustu ohjeeseen.


4.9.2016. Yle: Roskapostin estoyritys voi tilata sitä lisää

Ylen artikkelissa neuvotaan käyttämään useampaa sähköpostitiliä roskapostin takia. Roskapostia ei kannata yrittää perua, koska silloin roskapostin määrä voi päinvastoin lisääntyä.

Roskapostin välttämisessä voi myös käyttää tilapäistä sähköpostiosoitetta, kuten 10 Minute Mailia. Olen tehnyt ohjeen 10 Minute Mailin käytöstä.


25.8.2016. Uusi ohje: Windowsin Käyttäjätilien valvonta

Windows 7:n Käyttäjätilien valvonta (englanniksi ”User Account Control” eli ”UAC”) on tärkeä osa Windowsin tietoturvaa. Tutustu ohjeeseen.


12.8.2016. Uusi ohje: Vähennä Windows 7:n tiedonkeruuta

Kaikkien Windowsia käyttävien on hyvä tietää, että Microsoft kerää tietoa Windows 7:n käytöstä, mutta ei kuitenkaan niin laajasti kuin Windows 10:ssä. Tutustu ohjeeseen.


5.8.2016. Yle: Huolehdi elektroniikan ukkossuojauksesta

Kodeissa on entistä enemmän elektroniikkaa, joka ei kestä ylijännitettä. Ylen artikkelissa annetaan neuvoja elektroniikan suojaamiseen ukkosen aiheuttamilta vahingoilta.


4.8.2016. Uusi ohje: Tietokoneen tekniset tiedot selville Speccyllä

Joskus voi tulla eteen tilanteita, jolloin tarvitsee tarkempaa tietoa tietokoneen tekniikasta. Tutustu ohjeeseen.


1.8.2016. Mikrobitti: Windows 10:n tyrkyttäminen päättyy

Mikrobitin mukaan aiempaa Windows-versiota käyttäville ei enää tyrkytetä Windows 10:tä. Jos tämä tieto pitää paikkansa, tulen muuttamaan ohjetta Estä Windows 7:n päivittyminen Windows 10:een ja merkitsemään ohjeen tarpeettomaksi.


29.7.2016. Ilmainen Windows 10 -päivitysmahdollisuus päättyy tänään

Tänään on viimeinen päivä, jolloin aiemman Windows-version voi päivittää ilmaiseksi Windows 10:een. Tätä kirjoittaessa ei ole vielä tietoa, jatkaako Microsoft Windows 10:n tyrkyttämistä.

Kun Microsoftilta saadaan virallista tietoa asiasta, kirjoitan siitä tällä Ajankohtaista -sivulla ja päivitän tiedot myös ohjeeseen Estä Windows 7:n päivittyminen Windows 10:een.


27.7.2016. Uusi ohje: Windowsin Haittaohjelmien poistotyökalu

Windows 7:stä löytyvä Haittaohjelmien poistotyökalu on ohjelma, jolla voi tarkistaa tietokoneen haittaohjelmien (esimerkiksi virukset) varalta. Tutustu ohjeeseen.


25.7.2016. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta asennuksen osalta. Tutustu ohjeeseen.


19.7.2016. Päivitetty ohje: Yksittäisten tiedostojen virustarkistukset netissä

Päivitetty ohjetta Metadefenderin ja Jottin osalta. Tutustu ohjeeseen.


14.7.2016. Tulevia ohjeiden päivityksiä

Microsoft uudisti nettisivujaan taannoin, jolloin osa ohjeiden ja Linkit -sivun linkeistä lakkasi toimimasta. Samalla Microsoft poisti kokonaan joitakin sivuja. Tästä syystä joudun päivittämään lähiaikoina seuraavat ohjeet:

Tarkista Windowsin 32- tai 64-bittisyys Windows 7:ssä

Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Windowsin virranhallinta-asetukset


Yritän löytää jokaiselle linkille korvaavan suomenkielisen nettisivun. Ne linkit, joille ei löydy korvaajaa, joudun poistamaan.


12.7.2016. Uusi ohje: Muistitikun käyttö

Muistitikku eli virallisemmin USB-muisti on kätevä ja halpa väline tietojen siirtämiseen ja myös varmuuskopiointiin. Tutustu ohjeeseen.


5.7.2016. Uusi ohje: Poista nettiselaimen historiatiedot

Nettiselaimiin jää paljon tietoa mm. sivuista, joilla on vierailtu sekä mahdollisesti salasanoja ja käyttäjätunnuksia. Tietoturvasyistä nämä tiedot on tärkeää poistaa etenkin yleisessä käytössä olevilla tietokoneilla. Tutustu ohjeeseen.


4.7.2016. Päivitetty ohje: Estä Windows 7:n päivittyminen Windows 10:een

Vaikka ilmainen päivitysmahdollisuus Windows 10:een päättyy 29.7.2016, on Microsoft julkaissut jälleen yhden Windows 10 -päivitykseen liittyvän päivityksen. Sen takia olen päivittänyt ohjeen Estä Windows 7:n päivittyminen Windows 10:een.


29.6.2016. Päivitetty ohje: Käytä tilapäistä sähköpostiosoitetta

Tilapäistä sähköpostiosoitetta tarjoava 10 Minute Mail on uudistunut kokonaan. Samalla uusin lähes koko ohjeen. Tutustu ohjeeseen.


27.6.2016. Yle: Peitä tietokoneen kamera ja mikrofoni

Ylen artikkelissa muistutetaan eräästä tietoturvan perusasiasta eli tietokoneen kameran ja mikrofonin peittämisestä silloin, kun niitä ei käytetä. Tosin peittäminen ei täysin estä mikrofonin käyttöä salakuunteluun, mutta hankaloittaa sitä huomattavasti.

Tietokoneen kameroissa on usein merkkivalo, joka palaa, kun kamera on päällä. Kuitenkaan valon palamiseen ei voi luottaa liikaa, koska tietokoneelle murtautuja voi kytkeä valon pois päältä.


21.6.2016. Uusi ohje: Kannettavan tietokoneen akun kunnon tarkistaminen

Kannettavan tietokoneen akku kuluu käytössä ja jossain vaiheessa akku ei enää kestä käyttöä kovin kauaa. Tutustu ohjeeseen.


9.6.2016. Viestintäviraston postituslista

Linkit -sivulle lisätty ohje liittymisestä Viestintäviraston varoitusten ja haavoittuvuustiedotteiden postituslistalle.


5.6.2016. Uusi ohje: Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Perinteisten kiintolevyjen ongelmana on, että niillä olevat tiedot pirstoutuvat, mikä saattaa hidastaa tietokonetta. Tutustu ohjeeseen.


30.5.2016. Ylen laaja artikkeli kiristyshaittaohjelmista

Ylen laaja artikkeli kiristyshaittaohjelmista, jotka salaavat tietokoneella olevat tiedostot, jolloin tiedostoja ei voi käyttää. Kiristyshaittaohjelmat vaativat salauksen purkamiseksi lunnaita, mutta lunnaiden maksaminen ei tarkoita sitä, että salaus todella purettaisiin. Kiristyshaittaohjelmia vastaan voi suojautua kuten muitakin haittaohjelmia vastaan:

  • Varmuuskopioi tärkeät tiedostot säännöllisesti
  • Älä avaa epäilyttäviä sähköpostin liitetiedostoja
  • Käytä virustorjuntaohjelmaa

24.5.2016. Uusi ohje: YouTuben ikärajan kiertäminen

YouTubella on tapana estää videoiden katsominen alle 18-vuotiailta joskus aika heppoisin perustein. Tutustu ohjeeseen.


23.5.2016. Päivitetty ohje: Pidä Flash Player päivitettynä

Lisätty ohjeeseen toinen, helpompi tapa tarkistaa Flash Playerin päivitykset. Lisäksi pienempiä muutoksia ohjeeseen. Tutustu ohjeeseen.


20.5.2016. Uusi ohje: Windowsin virranhallinta-asetukset

Windowsissa on mahdollista säätää tietokoneen virrankäyttöä. Tämä on hyödyllinen ominaisuus etenkin, jos käytössä on kannettava tietokone, jota käytetään akkuvirralla. Tutustu ohjeeseen.


13.5.2016. Uusi ohje: Rajoita nettiselaimen liitännäisten toimintaa

Nettiselaimissa (esimerkiksi Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox) on erilaisia liitännäisiä, kuten Flash Player ja Java. Tutustu ohjeeseen.


12.5.2016. Viestintävirasto: Flash Playerissa vakava haavoittuvuus, päivitys julkaistiin tänään

Viestintäviraston mukaan Flash Playerista on jälleen löytynyt vakava haavoittuvuus.

Tällä kertaa kyse on nollapäivähaavoittuvuudesta, jolla tarkoitetaan haavoittuvuutta, johon ei sillä hetkellä löydy korjausta päivityksen muodossa (tieto haavoittuvuudesta julkaistiin eilen). Onneksi kyseinen haavoittuvuus on korjattu tänään julkaistussa Flash Playerin päivityksessä.

Lisätietoa Flash Playerista löytyy tekemästäni ohjeesta. Lisäksi olen tällä hetkellä tekemässä ohjetta Flash Playerin ja muiden liitännäisten automaattisen suorittamisen rajoittamisesta nettiselaimissa (englanninkielinen termi ”Click-to-play”).

Monimutkaiselta kuulostava asia on käytännössä paljon yksinkertaisempi kuin miltä kuulostaa. Julkaisen ohjeen lähipäivinä.


10.5.2016. Päivitetty ohje: Yksittäisten tiedostojen virustarkistukset netissä

Päivitetty ohjetta Metadefenderin osalta.


8.5.2016. Mikrobitti: Windows 10:n tyrkyttäminen päättyy heinäkuussa

Mikrobitti kirjoittaa, että Microsoft ei jatka Windows 10 -päivitystarjousta heinäkuun jälkeen. Sen jälkeen Windows 10 -päivityksen estäminen ei ole enää tarpeellista ja tekemäni ohje Estä Windows 7:n päivittyminen Windows 10:een käy tarpeettomaksi.


4.5.2016. Uusi ohje: Pidä Flash Player päivitettynä

Tietoturvasyistä joidenkin nettisivujen käyttöön tarvittava Flash Player -liitännäinen on syytä pitää ajan tasalla, koska viime vuosina Flash Playerista on löytynyt jatkuvasti haavoittuvuuksia, joita hyödyntämällä voi tehdä kaikenlaista ikävää tietokoneelle. Tutustu ohjeeseen.


2.5.2016. Uusi ohje: Pidä asennetut ohjelmat päivitettyinä Personal Software Inspectorin avulla

Tietoturvasyistä on ensisijaisen tärkeää pitää kaikki tietokoneelle asennetut ohjelmat ajan tasalla. Onneksi tätä työtä helpottamaan löytyy erilaisia ohjelmia. Personal Software Inspector on ohjelma, joka tarkkailee tietokoneelle asennettujen ohjelmien ja Windowsin päivitysten ajantasaisuutta. Tutustu ohjeeseen.


18.4.2016. Uusi ohje: Jumiutuneen ohjelman sammuttaminen

Windowsia käyttäessä eteen tulee ajoittain tilanteita, jolloin jokin ohjelma ei suostu sammumaan vaan jää toimimaan taustalle. Tutustu ohjeeseen.


13.4.2016. Siirretty ohje: Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite

Ohje on julkaistu alunperin Linkit -sivulla. URL X-ray on verkkopalvelu, jolla voi tarkistaa lyhytlinkkien todellisen osoitteen. Tutustu ohjeeseen.

12.4.2016. Viestintävirasto: Verkkomainoksiin ujutettu haittakoodia

Viestintäviraston mukaan joillakin uutissivustoilla on levitetty mainosten avulla haittaohjelmia. Haittaohjelman voi saada tietokoneelleen pelkästään menemällä nettisivustolle, jolla on haittaohjelmia levittäviä mainoksia.

Haittaohjelmilta voi suojautua pitämällä tietokoneelle asennetut ohjelmat päivitettyinä. Myös muita suojautumiskeinoja on, mutta osa keinoista sopii lähinnä edistyneemmille käyttäjille, koska tiettyjen suojauskeinojen käyttäminen vaatii jonkin verran syvällisempää osaamista tietotekniikasta.

Ikävä kyllä kyseessä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun haittaohjelmia levitetään mainosten kautta.

Linkki Viestintäviraston artikkeliin:

Verkkomainoksiin ujutettu haittakoodia - Tietoturva nyt!

Aiheesta uutisoi myös Yle:

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa: Haittaohjelmat leviävät nyt uutissivustojen mainoksissa


11.4.2016. Uusi ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

CCleaner on turhien tiedostojen poistamiseen tarkoitettu ohjelma. Tutustu ohjeeseen.


10.4.2016. Ohjetiedostot pois pCloudista

Olen siirtänyt kaikki PDF-muotoiset ohjetiedostot pCloud -verkkopalvelusta suoraan Peruskäyttäjälle.netiin. Käytin alun perin pCloudia ohjetiedostojen säilytykseen, koska Peruskäyttäjälle.netin ylläpitoon kuuluu rajallinen määrä liikennettä.

Tähän mennessä Peruskäyttäjälle.netin käyttäjämäärät ovat olleet sen verran vähäisiä, että voin pitää ohjetiedostot Peruskäyttäjälle.netissä. Kuitenkin siirrän ohjetiedostot takaisin pCloudiin, jos Peruskäyttäjälle.netin käyttäjä- ja liikennemäärät ja siten ylläpitokustannukset karkaavat käsistä.


31.3.2016. Päivitetty ohje: Estä Windows 7:n päivittyminen Windows 10:een

Päivitetty jälleen kerran ohjetta poistettavien päivitysten osalta.


30.3.2016. Uusi ohje: Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla

Tietoturvasyistä Windowsia ei tule käyttää normaalisti järjestelmänvalvojan oikeuksin. Tutustu ohjeeseen.


27.3.2016. Siirretty ohje: Käytä tilapäistä sähköpostiosoitetta

Ohje on julkaistu alunperin Linkit -sivulla. 10 Minute Mail -verkkopalvelussa saat käyttöösi tilapäisen sähköpostiosoitteen.


25.3.2016. Uusi ohje: Yksittäisten tiedostojen virustarkistukset netissä

Eri verkkopalveluissa voi tarkistaa yksittäisiä tiedostoja haittaohjelmien varalta. Tutustu ohjeeseen.


21.3.2016. Siirretty ohje: Onko nettisivusto nurin sinulla vai kaikilla?

Ohje on julkaistu alunperin Linkit -sivulla. Down For Everyone Or Just Me -verkkopalvelussa voit tarkistaa helposti, onko jokin nettisivusto nurin kaikilla vai ainoastaan sinulla.


20.3.2016. Yle: Android-laitteissa haavoittuvuus, näin tarkastat laitteesi tilanteen

Viestintävirasto on varoittanut Android-älypuhelimissa havaitusta vakavasta haavoittuvuudesta. Ylen uutisessa aiheesta on ohjeet, joilla voit tarkistaa, onko oma Android-älypuhelimesi altis haavoittuvuudelle.


18.3.2016. Uusi ohje: Tulosta PDF-tiedostoja PDFCreatorilla

PDFCreatorilla voi tulostaa PDF-tiedostoja lähes mistä tahansa ohjelmasta. Tutustu PDFCreatorin asennus- ja käyttöohjeeseen.


14.3.2016. Mikrobitti: Uusi keino tyrkyttää Windows 10:tä

Mikrobitti kirjoittaa uudesta keinosta tyrkyttää Windows 10 -päivitystä Windows 7- ja 8/8.1 -käyttäjille. Tällä kertaa päivityksestä muistuttaa Internet Explorer, joka huomauttaa päivityksestä tai käynnistää Windows 10:n asennuksen.

Asian tekee ongelmalliseksi se, että Windows 10:tä tyrkyttävä päivitys (KB3146449) on yhdistetty Internet Explorerin tietoturvapäivitykseen (KB3139929). Siksi ei ole mahdollista poistaa vain Windows 10 -päivitystä, vaan samalla joutuisi poistamaan myös tietoturvapäivityksen, mikä ei ole tietoturvasyistä järkevää.

Tästä syystä en aio lisätä Internet Explorerin tietoturvapäivitystä (KB3139929) poistettavien päivitysten listaan tekemääni ohjeeseen Estä Windows 7:n päivittyminen Windows 10:een.

Ainoa hyvä puoli asiassa on, että päivitys ei ilmeisesti ole vaikuttanut kaikkiin käyttäjiin. Myöskään itselläni Internet Explorer ei tyrkytä Windows 10 -päivitystä, vaikka olenkin tietoturvapäivityksen asentanut.

Käyttämäni lähteet:


8.3.2016. Uusi ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Selkeä ohje nettisivustojen luotettavuuden arvioinnista.


6.3.2016. Päivitetty taas ohje: Estä Windows 7:n päivittyminen Windows 10:een

Päivitetty taas ohjetta poistettavien päivitysten osalta. Näköjään Microsoft julkaisee samanlaisia päivityksiä uusilla nimillä, jotta Windows 10:een päivittämiseen estäminen olisi hankalampaa.


21.2.2016. Uusi ohje: SumatraPDF – yksinkertaisempi PDF-lukijaohjelma

Peruskäyttäjälle sopivan PDF-lukijaohjelman SumatraPDF:n asennus- ja käyttöohje.


20.2.2016. Päivitetty jälleen ohje: Estä Windows 7:n päivittyminen Windows 10:een

Päivitetty jälleen ohjetta poistettavien päivitysten osalta. Microsoftilla on näköjään tapana julkaista aina uusia päivityksiä, jotta Windows 10-päivityksen estäminen olisi hankalampaa.


8.2.2016. Peruskäyttäjälle.netin Ajankohtaista -sivua on nyt mahdollista seurata RSS-syötteenä.

Peruskäyttäjälle.netin Ajankohtaista -sivua on nyt mahdollista seurata RSS-syötteenä. Näin voit helposti seurata sivustolla tapahtuvia muutoksia, kuten uusia ja päivitettyjä ohjeita. Monissa nykyaikaisissa nettiselaimissa on sisäänrakennettu RSS-lukija. Tällöin et tarvitse erillistä RSS-syötteiden lukijaohjelmaa. Lisätietoa RSS-syötteistä suomeksi:

http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows7/using-rss-feeds

Päivitys 29.6.2016: Microsoftin linkki ei enää toimi, koska Microsoftin nettisivuilla on tehty muutoksia. Korvaava linkki:

https://neptunet.net/2010/11/07/miten-kaytan-rss-syotetta/


5.2.2016. Päivitetty ohje: Estä Windows 7:n päivittyminen Windows 10:een

Päivitetty ohjetta poistettavien päivitysten osalta.


4.2.2016. Uusi ohje: Tarkista Windowsin 32- tai 64-bittisyys Windows 7:ssä

Kuvallinen ohje Windows 7:n 32- tai 64-bittisyyden tarkistamisesta.


29.1.2016. Uusi ohje: Muokkaa tulostettavaa nettisivua Print Friendlyllä

Yksityiskohtainen ohje Print Friendly -verkkopalvelun käytöstä.


25.1.2016. Viestintävirasto: Haittaohjelma lähetetty yli 15000 suomalaiseen sähköpostiosoitteeseen

JSocket RAT -haittaohjelmaa levitetään sähköpostin liitetiedostoina. Levittämisessä on käytetty murrettuja suomalaisia sähköpostitilejä. Hyvä muistutus siitä, että sähköpostin liitetiedostoihin kannattaa suhtautua varauksella, vaikka viesti näyttäisikin tulevan vaikkapa työkaverilta tai tuttavalta. Lisäksi sähköpostin lähettäjän tiedot on mahdollista väärentää melko helposti.

Linkkejä aiheeseen Viestintäviraston sivuilla:

Haittaohjelma lähetetty yli 15000 suomalaiseen sähköpostiosoitteeseen - Kyberturvallisuuskeskus ottaa yhteyttä hyökkäyskampanjan kohteisiin

JSocket RAT -haittaohjelmaa levitetään sähköpostitse

Laitteen etähallinnan mahdollistava haittaohjelma JSocket RAT leviää sähköpostin välityksellä


22.1.2016. Uusi ohje: Estä Windows 7:n päivittyminen Windows 10:een

Vaiheittainen ohje siitä, kuinka voit estää Windows 7:ää päivittymästä Windows 10:een.


12.1.2016. Yle: Nopeasti yleistyvät haittaohjelmat sieppaavat tiedostosi ja vaativat lunnaita

Lyhyt artikkeli kiristyshaittaohjelmista. Tästäkin syystä varmuuskopiointi on tärkeää. Jos kiristyshaittaohjelma iskee tietokoneellesi ja salaa tiedostosi, voit palauttaa tiedostosi ajantasaisesta varmuuskopiosta.


6.1.2016. Linkit-sivu lisätty

Linkit -sivulle olen kerännyt hyödyllisiä linkkejä pääasiassa tietotekniikasta.


3.1.2016. Sivusto julkaistu

Sivuston ensimmäinen julkinen versio on julkaistu. Tällä hetkellä osa sivuista puuttuu, mutta päivittelen niitä vähitellen. Yritän saada sivustolle ensimmäisen ohjeen vielä tammikuun aikana.

Ajankohtaista

13.12.2018. Päivitetty ohje: Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla

Poistettu ohjeesta Mozilla Firefox -osio. Lue lisää »

10.12.2018. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Lisätty ohjeeseen CCleanerin päivitysasetukset. Lue lisää »

28.11.2018. Lokakuun ominaisuuspäivitys jälleen jakelussa

Windows 10:n lokakuun ominaisuuspäivitys on vihdoin saatu uudestaan jakeluun. Lue lisää »

26.11.2018. Päivitetty ohje: Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Päivitetty ohjetta UltraDefragin latauksen osalta. Lisäksi muutoksia UltraDefragin linkkeihin. Lue lisää »