Siirry suoraan sisältöön

Peruskäyttäjälle.net

Olet tässä: Etusivu » Artikkelit

Artikkelit


Julkaistu: | Päivitetty:

Tälle sivulle on koottu kaikki Peruskäyttäjälle.netin artikkelit. Artikkeleissa kirjoitan aiheista, joista ei voi oikein järkevästi tehdä ohjetta tai joista haluan kirjoittaa laajemmin kuin Ajankohtaista -sivulla.

Julkaisen artikkeleita säännöllisen epäsäännöllisesti silloin, kun sopivia aiheita sattuu löytymään.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Artikkelit julkaisujärjestyksessä vanhimmasta uusimpaan:


Rajoita mahdollisen identiteettivarkauden vaikutuksia omalla luottokiellolla

Linux Mint – peruskäyttäjän vaihtoehto Windowsille

Suomenkielinen roskapostikampanja

VPN-palvelun valinta

Peruskäyttäjälle sopivia lisäosia Mozila Firefoxiin


Rajoita mahdollisen identiteettivarkauden vaikutuksia omalla luottokiellolla


Julkaistu: | Päivitetty:

Nykyään identiteettivarkaudet ovat valitettavan yleisiä. Tilannetta eivät helpota hyvin yleiset tietomurrot, joissa voidaan pahimmillaan varastaa kymmeniä tai satoja miljoonia henkilötietoja ja se, että moni kertoo itsestään paljon tietoja netissä.

Usein identiteettivarkaudessa uhrin henkilötietoja hyödynnetään ostamalla luotolla tavaraa, joka sitten myydään eteenpäin. Tällöin uhri joutuu kärsimään seurauksista, kun maksamattomia maksuja aletaan perimään.

Tällaisessa tapauksessa osittaista suojaa antaa omaehtoinen luottokielto. Luottokieltoa tarjoavat Suomessa Asiakastieto ja Bisnode.

Molempien yritysten tarjoama omaehtoinen luottokielto on maksullinen ja voimassa kaksi vuotta. Luottokieltoa ei uusita automaattisesti, vaan se pitää uusia itse. Omaehtoisesta luottokiellosta saa ainoastaan PDF-muotoisen todistuksen, joka pitää ehdottomasti tallentaa ja varmuuskopioida turvalliseen paikkaan.

Kun on ostamassa tavaraa esimerkiksi osamaksulla, useimmat kauppiaat tarkistavat luottotiedot Asiakastiedolta ja/tai Bisnodelta. Tällöin omaehtoinen luottokielto näkyy kauppiaalle häiriönä luottotiedoissa. Tällaisessa tapauksessa kauppiaalle tulee näyttää todistusta omaehtoisesta luottokiellosta merkiksi siitä, ettei luottotiedoissa ole todellisuudessa mitään vikaa.

Oma luottokielto on mahdollista poistaa ennen sen päättymistä verkkopankkitunnuksilla.

Valitettavasti omaehtoinen luottokielto ei tarjoa täydellistä suojaa. Osa kauppiaista ei tarkista luottotietoja ollenkaan.

Lisäksi omaehtoisella luottokiellolla on tiettyjä haittavaikutuksia. Esimerkiksi vakuutusyhtiöt tarkistavat aina luottotiedot, jolloin vakuutusten ostaminen verkosta ei onnistu. Tällöin vakuutuksen ottaminen onnistuu ainoastaan käymällä vakuutusyhtiön toimistolla ja esittämällä todistus omaehtoisesta luottokiellosta.

Kokemukseni mukaan netistä ja toimistolta ostetun vakuutuksen hinta on eri, jolloin netistä saa ostettua vakuutuksen selkeästi halvemmalla.

Lisätietoa aiheesta:

Oma luottokielto tuo lisäsuojaa identiteettivarkauksia vastaan

Identiteettivarkauksille suojaa: Mikä oma luottokielto?

Miten voin suojautua identiteettivarkaudelta ja vähentää siitä koituvien muiden rikosten riskejä?


Linux Mint – peruskäyttäjän vaihtoehto Windowsille


Julkaistu: | Päivitetty:

1. Johdanto

Linux Mint on peruskäyttäjälle sopiva vaihtoehto Windowsille, jos ei ole tarvetta käyttää joitakin tiettyjä ohjelmia. Linux Mintiin ei ole saatavilla kaikkia samoja ohjelmia kuin Windowsille.

Jos tietokonetta käyttää pääasiassa netinkäyttöön ja sähköpostien lukemiseen, silloin ei käytännössä ole väliä, onko tietokoneeseen asennettu Windows vai Linux.

Linux Mintistä on pyritty tekemään aloittelijaystävällinen ja mielestäni siinä on onnistuttu aika hyvin. Toinen vaihtoehto peruskäyttäjälle on Ubuntu, mutta mielestäni se on aloittelijalle selkeästi hankalampi.

Linux Mint, samoin kuin Ubuntu, on vain yksi lukemattomista Linux-jakeluista, joista käytetään usein englanninkielistä nimitystä ”distro”, joka tulee sanasta ”distribution”. Jakelut poikkeavat toisistaan hyvin paljon niin tekniikkansa kuin ulkonäkönsä osalta. Osa jakeluista sopii ainoastaan tietotekniikan erinomaisesti hallitseville.

Linux Mintistä on olemassa kolme eri versiota, jolloin Mintiä voi käyttää myös vanhemmilla ja tehottomammilla tietokoneilla. Näiden versioiden erot eivät näy pelkästään niiden ulkonäössä, vaan myös siinä, mitä ohjelmia niissä on ja mitä ohjelmia niihin voi asentaa.

Uusin ja suositeltavin versio on Cinnamon. Tehottomampiin tietokoneisiin on suositeltavaa asentaa MATE. Kaikkein vanhimmille ja/tai tehottomimmille tietokoneille sopii Xfce, jota pystyy käyttämään sujuvasti kivikautisellakin tietokoneella.

Linux Mintin ohjesivustolla (englanniksi) on nähtävillä kuvakaappaukset eri versioista.

Tässä artikkelissa käydään läpi Linux Mintiä yleisellä tasolla. Linux Mintistä on olemassa erinomainen ja tätä kirjoitettaessa ajantasainen ohje Linuxiin helposti (PDF-muodossa).

2. Kokeileminen ja asentaminen

Linux Mintiä ei ole pakko asentaa tietokoneelle kokeilematta sitä ensin. Mintiä on mahdollista testata ns. ”Live Linuxina” käyttämällä sitä DVD-levyltä tai muistitikulta.

Käytännössä ”Live Linux” tarkoittaa sitä, että ensin Linux Mintin levykuva pitää polttaa kirjoitettavalle DVD-levylle tai asentaa muistitikulle. Sen jälkeen tietokoneen käynnistysasetuksia pitää muuttaa, jotta tietokone käynnistyy ensisijaisesti DVD-levyltä tai muistitikulta normaalin kiintolevyn tai SSD-aseman sijaan.

Tällöin Linux Mint käynnistyy DVD-levyltä tai muistitikulta ja sitä voi käyttää käytännössä lähes samoin kuin asennettua Mintiä. ”Live Linux” ei tee mitään muutoksia tietokoneeseen.

Myös Linux Mintin asennus onnistuu tarvittaessa ”Live Linuxin” kautta. Mintin työpöydällä on kuvake, jota napsauttamalla asennuksen voi käynnistää.

Linux Mintin voi asentaa myös Windowsin rinnalle (englanninkielinen ilmaisu "dual boot"), mutta en suosittele sitä peruskäyttäjälle asennuksen vaativuustason takia. Kahden käyttöjärjestelmän rinnakkaiskäyttöön liittyvä asennusprojekti vaatii käytännössä vähintään kohtalaista tietoteknistä osaamista.

Kokemusteni perusteella dual boot -asennuksessa Linuxin asennuksen jälkeen voi joutua muokkaamaan GRUB -käynnistyslataajaa, jotta Windowsin käynnistäminen on mahdollista.

Asennuksen yhteydessä voi valita helposti asennettavaksi rasti ruutuun -periaatteella Linux Mintiin normaalisti kuulumattomien ohjelmien yms. (esimerkiksi Flash Player, mp3-äänitiedostot) asennuksen.

Linux-maailmassa ollaan useimmiten hyvin tarkkoja siitä, että erilaisia suljetun lähdekoodin ohjelmia ja muita kuin vapaasti käytettäviä tiedostomuotoja yms. ei haluta sisällyttää normaaliin asennukseen. Käytännössä tämä johtuu ideologisista syistä.

3. Linux Mintin hyvät puolet

Muiden Linux-jakeluiden tavoin Linux Mintin tietoturva on varsin hyvällä tasolla. Koska Linuxin markkinaosuus on minimaalinen, Linuxille on tehty hyvin vähän haittaohjelmia. Lisäksi yleisellä tasolla Linuxissa tietoturva on otettu monissa asioissa paljon paremmin huomioon kuin Windowsissa.

Linuxille tyypillisesti myös Linux Mint käyttää pakettienhallintaa. Yleensä ohjelmat asennetaan ja päivitetään keskitetysti pakettienhallinnan kautta, mikä parantaa tietoturvaa. Windowsin yksi suurimmista ongelmista on se, että ohjelmia joutuu etsimään netistä, jolloin niiden turvallisuudesta ei ole mitään takuita.

Linux Mintissä on myös mahdollisuus salata helposti tietokoneen tallennustila eli kiintolevy tai SSD-asema. Käytännössä tallennustilan salaus on yksi harvoja mahdollisuuksia estää tutkimasta tietokoneelle tallennettuja tietoja silloin, kun tietokoneeseen pääsee käsiksi fyysisesti.

4. Linux Mintin huonot puolet

Linux Mintin selkeästi suurin heikkous on yhteensopivuus erilaisten laitteiden kanssa. Siinä missä käytännössä lähes kaikki laitteet (esimerkiksi tulostimet, skannerit) ovat yhteensopivia Windowsin kanssa, huomattavasti harvempi laite on Linux-yhteensopiva ajurien puutteen takia.

Siksi ennen Linux Mintin asentamista on hyvä yrittää testata Mintiä ”Live Linuxina” varmistuakseen omien laitteiden toimivuudesta. Tosin osa laitteista ei välttämättä toimi ”Live Linuxin” kanssa, koska ne vaativat ajurien asentamisen.

Lisäksi on ehdottoman suositeltavaa etsiä netistä tietoja eri laitteiden Linux-yhteensopivuudesta ennen Linux Mintin asentamista.

Linux Mintistä ei löydy netistä kovin paljoa suomenkielisiä ohjeita. Tämä artikkelin Linkkejä -osiosta löytyy linkkejä Linux-ohjeisiin ja Linux Mintin suomenkieliselle keskustelupalstalle.

5. Linkkejä

Linux Mintin virallinen sivusto

Linux Mint -opas

Linuxiin helposti -ohje (PDF-muodossa)

Linux Mintin suomenkielinen keskustelupalsta

Linux Mint -käyttöohjeita suomeksi. Huom! Osa ohjeista ei ole ajan tasalla

LinuxMint.fi

Maksullinen suomalainen Linux-tukipalvelu


Suomenkielinen roskapostikampanja


Julkaistu: | Päivitetty:

Huomautus: Tämä kirjoitus oli aiemmin Ajankohtaista -sivulla. Koska roskapostikampanja on jatkunut jo kesästä 2018 asti eikä näytä loppumisen merkkejä, siirsin kirjoituksen tälle sivulle.

Kesästä 2018 asti jatkunut suomenkielinen roskapostikampanja jatkuu edelleen. Kirjoitin asiasta Ajankohtaista -sivulla ensimmäisen kerran heinäkuussa 2018.

Tähän mennessä roskapostikampanjassa on käytetty ainakin seuraavia verkkotunnuksia:

 • virallinenetu.com
 • suomenluotetut.com
 • suoraedut.com
 • luottopalat.com
 • laatuetu.com
 • osoitettusinulle.com
 • kovimmatedut.com
 • nopeille.com
 • edutsinulle.com
 • suomalaistenvalinnat.com
 • manila.fi
 • virallinenposti.com
 • edut-vain-sinulle.com
 • vip-suomalaisille.com
 • olet-voittaja.com
 • parhaat-diilit.com
 • lumiraha.fi
 • rahanarvoisia.com
 • etujasinulle.com
 • superetuja.com
 • superpostia.com
 • suomiliidit.net
 • miljoonaedut.com
 • rahaposti.com
 • valittujenpostit.com
 • suosittuja.com

Päivitän listaa tarvittaessa.

Edelleenkään en suosittele napsauttamaan viesteissä olevia linkkejä tai muutoin menemään kyseisille nettisivustoille. Kyse voi olla pelkästä tietojenkalastelusta tai huijauksesta, mutta pahimmassa tapauksessa tietokoneeseen voi saada haittaohjelman.

Roskapostittajaan ei myöskään pidä koskaan luottaa.

Myös tässä tapauksessa kyseiset verkkotunnukset on hankittu vastikään (enintään noin kuukausi) ennen niiden käyttöä, mikä on tyypillistä roskapostituksessa ja huijauksissa. Poikkeuksena on verkkotunnus manila.fi, joka on ollut käytössä jo vuosia.

Roskapostittajien suosioon on noussut myös ylätason verkkotunnus .icu, joka viittaa englannin sanoihin ”I see you”. Olen itsekin saanut paljon roskapostia erilaisista .icu -päätteisistä verkkotunnuksista, jotka on selkeästi hankittu pelkästään erilaisia huijauksia ja tietojenkalastelua varten.

Eri ylätason verkkotunnusten suosio vaihtelee. Usein huijarit suosivat kustannussyistä uusia ylätason verkkotunnuksia, koska niiden hankintahinta on monesti halvempi niiden myynnin alkuvaiheessa.

Nykyään erilaisissa huijauksissa voidaan hyödyntää vanhentuneita verkkotunnuksia. Kaikki verkkotunnusten varaukset ovat voimassa määräaikaisesti. Jos verkkotunnuksen senhetkinen omistaja ei uusi verkkotunnuksen varausta ajoissa, verkkotunnus vapautuu ja sen voi hankkia kuka tahansa.

Sinänsä vanhentuneiden verkkotunnusten kaappaaminen on vanha ilmiö. Uutta on niiden käyttö esimerkiksi niin, että verkkotunnus ohjaa verkkokauppaan, jossa myydään laadukasta tavaraa huomattavan halvalla. Luonnollisesti ostaja vain menettää rahansa eikä tilauksia koskaan toimiteta.

On ehdottomasti suositeltavaa tarkistaa verkkotunnusten luotettavuus, jos siitä on vähänkään epäilystä. Olen käsitellyt aihetta ohjeessa Nettisivustojen luotettavuuden arviointi.

Erilaisia huijauksia olen käsitellyt ohjeessa Varo sähköpostihuijauksia.


VPN-palvelun valinta


Julkaistu: | Päivitetty:

Huomautus: Minulla ei ole mitään taloudellisia tai muita kytköksiä tässä artikkelissa käsiteltäviin yrityksiin tai verkko- tai VPN-palveluihin. Tässä artikkelissa esimerkkeinä käytettävistä VPN-palveluista hankin lisenssin molempiin vuonna 2018.

NordVPN:n kolmen vuoden lisenssin ostin alennuksella gHacks Dealsista ja VyprVPN:n vuoden lisenssin Humble Bundlesta osana useamman ohjelman pakettia. Molemmat tarjoukset olivat julkisesti esillä ja kenen tahansa ostettavissa rajoituksetta.

1. Johdanto

Huom! Tässä artikkelissa käsitellään ainoastaan VPN-palvelun valintaa. Lisätietoa VPN:stä löytyy esimerkiksi Ylen artikkelista.

VPN-palvelun valinta ei ole aivan yksinkertaista. VPN-palveluntarjoajia on nykyään valtava määrä ja uusia tulee lisää. Lisäksi osa palveluntarjoajista on epäluotettavia. Hyvin usein epäluotettavat palveluntarjoajat koettavat houkutella käyttäjiä tarjoamalla ilmaista VPN-palvelua. Etenkin älypuhelimiin on tarjolla paljon ilmaisia VPN-sovelluksia.

Ikävä kyllä ilmaisia lounaita ei ole. Myös ilmaisesta VPN-palvelusta joutuu maksamaan, yleensä tiedonkeruun tai suoranaisen tietojen varastamisen kautta. Aika ajoin uutisoidaan erilaisista VPN-palveluista, joita on syytä välttää:

Suosittelen ehdottomasti unohtamaan ilmaiset VPN-palvelut. Tarjolla on myös luotettavia VPN-palveluita kohtuuhintaan.

Tässä artikkelissa käydään läpi VPN-palvelun valinnassa huomioitavia asioita mahdollisimman kattavasti. Käytän esimerkkeinä käyttämiäni NordVPN:ää ja VyprVPN:ää.

Netistä löytyy hyvin paljon erilaisia VPN-palveluiden arvostelusivustoja, joista osa on myös suomenkielisiä. Olen käynyt läpi osan arvostelusivustoista ja olen todennut, että en luota yhteenkään sivustoon täysin. Osa arvostelusivustoista on puhtaita mainoksia ja osa yrittää olla vähän uskottavampia.

Sen sijaan pidän luotettavana lähteenä That One Privacy Site -nettisivustoa, jossa voi vertailla VPN-palveluita niiden yksityisyydensuojan kannalta. Myös io-techin TechBBS -keskustelupalstan VPN-palvelut -ketjua pidän suhteellisen luotettavana.

Itse en suosittele suoraan tiettyjä VPN-palveluntarjoajia. En ole pystynyt vertailemaan kattavaa joukkoa VPN-palveluita, jotta voisin antaa mitään yleisiä suosituksia.

VPN:stä on hyvä mainita myös se tosiasia, että kaikki nettisivustot eivät yksinkertaisesti toimi VPN-yhteydellä. En ole huomannut tässä asiassa yhteyttä mihinkään tiettyyn VPN-palveluun. Sinänsä ongelma on ainakin omalla kohdallani ollut harvinainen, mutta asia on hyvä tietää.

2. Taustojen selvittäminen

Suosittelen ehdottomasti etsimään tietoa VPN-palveluntarjoajista. Osa haitallisten VPN-sovellusten tekijöistä ei ole edes vaivautunut tekemään VPN-palvelulle tai yritykselle nettisivuja. Älypuhelimen kohdalla kannattaa katsoa sovelluksen asennusmääriä ja arvosteluja.

Arvosteluissa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko arvosteluissa merkkejä manipulaatiosta. Yksi merkki manipulaatiosta on suuri määrä erittäin hyviä arvosteluita, esimerkiksi paljon viiden tähden arvosteluita. Lisäksi tällaisissa arvosteluissa voi olla ainoastaan lyhyt sanallinen arviointi, jossa hehkutetaan sovellusta estoitta.

3. Käytettävyys

Silloin kun VPN-yhteyttä on tarkoitus käyttää tietokoneella, on hyvin olennaista, onko VPN-palvelulla oma ohjelma, jonka avulla VPN:ää käytetään. Jos näin ei ole, VPN-yhteys täytyy asentaa toimimaan erillisen ohjelman avulla (esimerkiksi maksullinen Viscosity), mikä on peruskäyttäjän kannalta hankalaa.

Esimerkiksi NordVPN ja VyprVPN tarjoavat oman ohjelmansa VPN-palvelun käyttöön. Itse ohjelmien käytettävyys vaihtelee, koska jokainen VPN-palveluntarjoaja on tehnyt ohjelmasta omanlaisensa.

Mielestäni sekä NordVPN:n että VyprVPN:n ohjelmat ovat yksinkertaisia käyttää. NordVPN:n ohjelman ulkoasua on muutettu jonkin verran tähän mennessä melkein jokaisen päivityksen yhteydessä, siinä missä VyprVPN:n ulkoasu on pysynyt ennallaan.

Silloin kun VPN:ää on tarkoitus käyttää useammassa laitteessa (tietokone, älypuhelin), pitää ottaa huomioon, monessako laitteessa VPN:ää voi käyttää yhdellä lisenssillä ja mille alustoille VPN-palvelu on tarjolla (esimerkiksi Windows, Android, iOS, macOS, Linux).

Esimerkiksi NordVPN:ää voi käyttää yhdellä lisenssillä kuudella laitteella ja Windowsilla, Linuxilla sekä Applen laitteilla.

4. Nopeus ja palvelimet

VPN:n käyttö hidastaa nettiyhteyttä väkisin, koska liikenne kulkee ylimääräisen lenkin VPN-palveluntarjoajan palvelimen kautta. Netistä löytyy myös mittaustuloksia VPN-yhteyksien nopeuksista, mutta nämä lukemat ovat vain suuntaa-antavia. Käytännössä nopeudet vaihtelevat käyttäjittäin huomattavasti.

VPN-palvelu ei ole suinkaan ainoa nettiyhteyden nopeuteen vaikuttava asia. Erilaisia tekijöitä on hyvin paljon. Muita nopeuteen vaikuttavia asioita ovat esimerkiksi nettiyhteyden nopeus sekä tyyppi (kiinteä yhteys vai mobiililaajakaista), käytettävä VPN-palvelin (Suomessa vai ulkomailla) ja käynnissä olevat ohjelmat sekä laitteet, jotka käyttävät nettiyhteyttä.

Omassa käytössäni en ole huomannut merkittävää eroa nettiyhteyden nopeudessa käytettäessä VPN:ää. Olen tehnyt joitain mittauksia nettiyhteyden nopeudesta VPN:llä ja ilman, mutta en ole seurannut nopeuksia järjestelmällisesti.

Ennen lopullista valintaa kannattaa testata useampaa VPN-palvelua. Osa VPN-palveluntarjoajista tarjoaa kokeilumahdollisuutta ja osa lupaa rahat takaisin tietyn ajan kuluessa, tyypillisesti 30 päivän sisällä VPN-yhteyden hankkimisesta.

Nopeudessa on olennaista myös VPN-palvelinten määrä ja sijainti. Jos VPN-palveluntarjoajalla on vain vähän palvelimia tietyssä maassa, suurempi määrä yhtäaikaisia käyttäjiä kyseisessä maassa voi pudottaa VPN-yhteyden nopeuden hyvin alhaiseksi.

Nopeuden kannalta luonnollisesti paras vaihtoehto on käyttää samassa maassa olevaa VPN-palvelinta. Toisessa maassa olevan palvelimen käyttö voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, kun tarkoituksena on kiertää ns. maarajoitusta. Maarajoituksessa jonkin palvelun tai nettisivuston käyttöä on rajoitettu vain tietystä maasta tuleville kävijöille.

Tyypillisin esimerkki maarajoituksen kiertämisestä lienee Netflixin katselu. Hyvin moni VPN-palvelu mainostaa Netflixin maarajoituksen kiertomahdollisuutta, mutta käytännössä tilanne vaihtelee jatkuvasti. Netflix tai muutkaan palvelut eivät luonnollisesti pidä maarajoituksen kiertämisestä ja pyrkivät estämään sitä teknisin keinoin.

5. Yksityisyys

Varsin moni VPN-palvelu kerää lokitietoja VPN-yhteyden käytöstä. Näitä tietoja voidaan käyttää moniin tarkoituksiin. Lisäksi ei ole täysin mahdotonta, että jokin hämäräperäisempi VPN-palveluntarjoaja voi myydä tietoja eteenpäin.

Tästä syystä osa VPN-palveluntarjoajista mainostaa, että he eivät kerää lokitietoja. Tässä asiassa on se ongelma, että asiaa on käytännössä mahdotonta varmistaa. Esimerkiksi NordVPN on teettänyt ulkopuolisen auditoinnin, jonka tulosten perusteella he eivät kerää lokitietoja.

Mutta tämä ei ole takuu siitä, mitä tapahtuu auditoinnin jälkeen. Tässä asiassa joutuu luottamaan VPN-palveluntarjoajan sanaan.

Lisäksi osa VPN-palveluntarjoajista, jotka mainostavat, että he eivät kerää lokitietoja, todellisuudessa kerää kuitenkin joitain tietoja. Useimmiten kerättävät tiedot on ilmoitettu mahdollisimman huomaamattomasti piilotettuna (pitkään) tietosuojalausuntoon.

Oman lukunsa yksityisyyden suhteen muodostaa lainsäädäntö. VPN-palveluntarjoajien täytyy noudattaa sen maan lainsäädäntöä, johon niiden taustalla oleva yritys on rekisteröity. Esimerkiksi F-Securen (Freedome -VPN-palvelu) täytyy noudattaa Suomen lainsäädäntöä.

Joidenkin maiden lainsäädäntö velvoittaa VPN-palveluntarjoajia keräämään ja säilyttämään tietoja VPN-yhteyksien käytöstä. Lisäksi eräiden maiden tiedusteluyhteistyö aiheuttaa riskin siitä, että tietoa VPN-yhteyksien käytöstä tallennetaan ja jaetaan eri maiden kesken.

Esimerkiksi NordVPN on rekisteröity Panamaan ja VyprVPN Sveitsiin. Panamassa lainsäädäntö ei velvoita tietojen keräämiseen tai säilyttämiseen. Sen sijaan Sveitsin lainsäädäntö edellyttää tiettyjen tietojen keräämistä ja säilyttämistä määräajan.

6. Tukipalvelut

Eri VPN-palveluiden tukipalveluiden taso ja saatavuus vaihtelee huomattavasti. Tukipalvelun tasoa voi testata etukäteen lähettämällä jonkin kysymyksen VPN-palvelusta.

Omalta osaltani en ole tätä kirjoitettaessa joutunut olemaan yhteydessä NordVPN:n tukeen, mutta kylläkin VyprVPN:n tukeen. VyprVPN:n osalta tuen taso ei ollut mitenkään hyvä.

Rekisteröidyin onnistuneesti VyprVPN:än ja samalla aktivoin lisenssin. Mutta kun yritin kirjautua VyprVPN:n ohjelmaan, se ei onnistunut. Sen takia lähetin VyprVPN:lle tukipyynnön. Pyyntöön vastaamiseen meni aikaa toista viikkoa.

Asiaa hoiti VyprVPN:n tuessa useampia eri henkilöitä. Kaikki heistä kysyivät aina samoja tietoja ja ilmoittivat sitten, että heidän tietojärjestelmästään ei löydy mitään tietojani. Tätä jatkui melkein viikon ajan.

Vasta sen jälkeen VyprVPN:n tuki totesi, että vaikka rekisteröityminen oli sujunut ongelmitta, tietoni olivat sen jälkeen jossain vaiheessa kadonneet bittiavaruuteen. Sain vihdoinkin neuvoksi rekisteröityä uudestaan, jonka jälkeen sain otettua VyprVPN:n käyttöön.

7. Hinta ja maksutavat

VPN-palveluiden hinnoittelussa on aika suuria eroja. Myös sillä on väliä, mistä lisenssin hankkii. Suosittelen vertailemaan hintoja eri verkkopalveluiden välillä. Artikkelin alussa mainitsemassani gHacks Dealsissa on usein tarjouksia VPN-palveluista.

Siitä huolimatta hinta kannattaa tarkistaa aina myös suoraan VPN-palvelun nettisivuilta. Esimerkiksi NordVPN:llä on nettisivuillaan usein tarjolla alennuksia, jolloin lisenssin hinta voi olla halvempi kuin hankittuna jonkin muun verkkopalvelun kautta.

Myös sillä on merkitystä, tarjoaako VPN-palvelu mahdollisuuden saada rahat takaisin jonkin tietyn ajan kuluessa VPN-palvelun hankkimisesta. Usein aika on 30 päivää hankinnasta.

VPN-palveluiden laskutus vaihtelee kuukausittaisesta maksusta useamman vuoden sopimukseen. Maksun suuruudessa voi olla reilu ero pidemmän sopimuksen hyväksi, kun vertaillaan VPN-palvelun hintaa kuukausi- tai vuositasolla.

Tarjolla olevilla maksutavoilla on väliä etenkin silloin, jos tavoitteena on maksaa jollakin anonyymilla maksutavalla, kuten virtuaalivaluutoilla. Usein on myös mahdollisuus maksaa PayPalilla. Peruskäyttäjän kannalta helpoin ja ehkä myös turvallisin maksutapa on luottokortti.

8. Erikoisominaisuudet

Usein VPN-palvelut tarjoavat joitain erikoisominaisuuksia, joita muut VPN-palvelut eivät välttämättä tarjoa. Esimerkiksi NordVPN tarjoaa omassa ohjelmassaan mm. sisäänrakennettua mainosten- ja seurannanestoa, kaksinkertaista VPN-yhteyttä (yhteys kulkee kahden eri VPN-palvelimen kautta) ja yhteyttä Tor-verkkoon VPN-yhteyden kautta.

Vastaavasti VyprVPN tarjoaa omassa ohjelmassaan esimerkiksi tiettyjen maiden nettisensuurin kiertomahdollisuutta oman erikoistekniikkansa avulla.

9. Käytännön kokemuksiani

Sekä NordVPN:ssä että VyprVPN:ssä on ollut ajoittain omia teknisiä ongelmiaan. Ensimmäisten parin–kolmen kuukauden ajan NordVPN:llä oli jatkuvasti ongelmia yhdistää suomalaiseen VPN-palvelimeen. Esimerkiksi yhdysvaltalaiseen VPN-palvelimeen yhdistäminen sujui ilman ongelmia.

Onneksi ongelma korjaantui ajan myötä. Todennäköisesti ongelmaan auttoi se, että NordVPN hankki lisää VPN-palvelimia Suomesta. Tätä kirjoitettaessa viimeisten kuukausien aikana NordVPN on lisännyt suomalaisten VPN-palvelimien määrää aika paljon.

Ajoittain NordVPN onnistuu ”hukkaamaan” salasanan ja kysyy sitä uudestaan. Muutoin NordVPN on toiminut melko hyvin.

Myös VyprVPN on toiminut pääosin moitteettomasti. Tosin VPN-palvelimeen yhdistäminen on aina kestänyt melko kauan VyprVPN:ssä. Yleensä yhdistämisessä menee noin pari minuuttia, mutta joskus siihen voi kulua useampi minuutti.

Välillä VyprVPN keskeyttää yhdistämisen VPN-palvelimeen, jolloin yhdistäminen pitää käynnistää uudelleen itse.


Peruskäyttäjälle sopivia lisäosia Mozilla Firefoxiin


Julkaistu: | Päivitetty:

Firefoxiin löytyy erittäin paljon lisäosia. Lisäosien paljoudesta on vaikea löytää hyviä ja hyödyllisiä lisäosia. Sen takia olen listannut tähän artikkeliin sellaisia lisäosia, joita pidän peruskäyttäjille mahdollisesti hyödyllisinä ja sopivina.

Osaa tässä artikkelissa listatuista lisäosista olen käsitellyt eri ohjeissa. Tällöin lisäosan esittelyn yhteydessä on linkki ohjeeseen, jossa lisäosaa on käsitelty. Olen testannut kaikkia tässä artikkelissa listattuja lisäosia ja joitakin lisäosia olen käyttänyt itse pidempään.

Tarkoituksenani on täydentää listaa vähitellen. Jos tiedät jonkin lisäosan, joka on mielestäsi sopiva ja hyödyllinen peruskäyttäjille, voit vinkata siitä palautelomakkeella tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen .

Jos et tiedä, miten lisäosia asennetaan Firefoxiin, olen käsitellyt lisäosien asentamista ohjeessa Hyödyllisiä lisäosia Mozilla Firefoxiin.

Firefoxin lisäosat

1. breadcrumbus

Breadcrumbus helpottaa liikkumista nettisivuilla jakamalla nettisivun osoitteen osiin. Eri osia napsauttamalla voi nettisivulla liikkua helposti esimerkiksi etusivulle tai sivun osien välillä. Myös linkkien kopiointi helpottuu, koska breadcrumbusilla linkeistä voi helposti karsia pois kaiken ylimääräisen tauhkan, joka liittyy usein kävijöiden seurantaan.

2. Disconnect

Disconnect on yksi monista käyttäjien seurannan vähentämiseen tarkoitetuista lisäosista. Disconnect estää myös osan mainoksista. Disconnectin ideana on toimia mahdollisimman huomaamattomasti taustalla, jolloin se ei juuri vaadi käyttäjältä mitään toimia.

Olen käsitellyt Disconnectia ohjeessa Vähennä seurantaa netissä.

3. Privacy Badger

Privacy Badger on myös seurannan estämiseen tarkoitettu lisäosa. Privacy Badger estää myös mainoksia. Privacy Badgerin tarkoituksena on oppia itse käyttäjän nettiselailun perusteella, mitä seurantaa nettisivuilla on ja estää tämän perusteella havaittu seuranta. Privacy Badger ei juuri vaadi käyttäjältä mitään toimia, mutta tarvittaessa estoasetuksia voi muuttaa itse.

Olen käsitellyt Privacy Badgeria ohjeessa Vähennä seurantaa netissä.

4. YouTube in HD

YouTube in HD muuttaa YouTube-videoiden kuvanlaadun automaattisesti. Yleensä YouTube näyttää videot huonommalla kuvanlaadulla välittämättä siitä, mitä kuvanlaatuja videosta on olemassa. YouTube in HD -lisäosa muuttaa YouTube-videoiden kuvanlaadun automaattisesti siihen laatuun, mikä on valittu lisäosan asetuksista.

Olen käsitellyt YouTube in HD:ta ohjeessa Hyödyllisiä lisäosia Mozilla Firefoxiin.

5. URL Tooltip WE

URL Tooltip WE näyttää linkin osoitteen, kun hiiren osoittimen vie linkin päälle. Myös normaalisti Firefox näyttää linkin osoitteen, mutta ikkunan vasemmassa alareunassa.

Olen käsitellyt YouTube in HD:ta ohjeessa Hyödyllisiä lisäosia Mozilla Firefoxiin.

6. Link Text and Location Copier

Link Text and Location Copierilla voi kopioida helposti linkin tekstin ja/tai osoitteen.

Olen käsitellyt Link Text and Location Copieria ohjeessa Hyödyllisiä lisäosia Mozilla Firefoxiin.

7. Bookmarks Organizer

Bookmarks Organizer on lisäosa, jolla voi etsiä Firefoxin kirjanmerkeistä toimimattomia kirjanmerkkejä ja kirjanmerkkejä, joiden osoite on muuttunut.

Olen käsitellyt Bookmarks Organizeria ohjeessa Hyödyllisiä lisäosia Mozilla Firefoxiin.

8. Dark Reader

Dark Reader muuttaa nettisivujen taustan tummaksi. Dark Reader tarjoaa joitakin mahdollisuuksia säätää mm. kirkkautta ja tekstin väriä.

9. TinEye Reverse Image Search

TinEye Reverse Image Search on lisäosa, jolla voi etsiä netissä olevista kuvista, onko kuvia julkaistu jo aiemmin jossain muualla. Tämä on hyödyllistä nykyaikana, kun aiemmin julkaistuja kuvia voidaan myöhemmin käyttää aivan eri yhteydessä.

10. Turn Off the Lights

Turn Off the Lightsilla voit himmentää mm. YouTubessa sivun taustan videota lukuun ottamatta yhdellä napsautuksella.

11. Zoom for Firefox

Zoom for Firefoxilla voit suurentaa tai pienentää koko nettisivua helposti.

12. DuckDuckGo

DuckDuckGo -painikkeella voit hakea tietoa DuckDuckGo -hakukoneella ”maalaamalla” nettisivulta halumaasi hakusanan ja napsauttamalla DuckDuckGo -painiketta.

DuckDuckGo on hakukone, joka tarjoaa parempaa yksityisyydensuojaa. DuckDuckGon hakutulokset ovat parantuneet vuosien mittaan ja se alkaa vähitellen olla varteenotettava vaihtoehto Googlelle.

13. ClearURLs

ClearURLsillä voi poistaa automaattisesti nettisivujen osoitteesta kaiken ylimääräisen tauhkan. Usein osoitteen ylimääräinen tauhka liittyy käyttäjien seurantaan.

14. Default Zoom

Default Zoomilla voi asettaa pysyvän suurennuksen kaikille nettisivuille. Default Zoomissa voi myös mm. muuttaa sivun taustaväriä ja rivien korkeutta.

15. HTTPS Everywhere

HTTPS Everywhere pakottaa salatun HTTPS-yhteyden käyttöön niillä nettisivustoilla, jotka löytyvät lisäosan asetuksista. Se ei siis toimi kaikilla salatun HTTPS-yhteyden tarjoavilla nettisivustoilla. Kuitenkin lisäosa toimii käytännössä suosituimmilla nettisivustoilla ja päivitysten myötä tuettujen nettisivustojen määrä lisääntyy jatkuvasti.

Olen käsitellyt HTTPS Everywhereä ohjeessa Pakota salattu yhteys käyttöön HTTPS Everywherellä.

16. To Google Translate

To Google Translate mahdollistaa tekstin kääntämiseen Google Translatella ”maalaamalla” nettisivulla oleva teksti ja napsauttamalla valittua tekstiä hiiren oikealla. Avautuvasta valikosta löytyvät vaihtoehdot valitun tekstin ja koko sivun kääntämiselle.

Creative Commons


Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

20.10.2019. Ilmainen verkkokurssi sosiaalisesta mediasta

Aalto-yliopisto tarjoaa kaikille avoimen Sosiaalisen median ilmiöt -verkkokurssin. Lue lisää »

17.10.2019. Uusi ohje: Parempaa yksityisyydensuojaa Windows 10:ssä

Windows 10:n tarjoama yksityisyydensuoja on heikko. Lue lisää »

14.10.2019. Windows 7:n tuki päättyy tammikuussa

Windows 7:n tuen päättymiseen on tasan kolme kuukautta aikaa eli tuki päättyy 14.1.2020. Lue lisää »

8.10.2019. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan CCleanerin pienten muutosten takia. Lue lisää »