Hyödyllisiä linkkejä

Julkaistu: | Päivitetty:

Ketju

Linkkejä -sivulle olen kerännyt hyödyllisiä linkkejä pääasiassa tietotekniikasta. Muihin aiheisiin liittyviä linkkejä -osiosta löytyy linkkejä muihin aiheisiin.

Pyrin pitämään linkit ajan tasalla tarkistamalla niiden toimivuuden ajoittain. Mutta jos jokin linkki ei toimi, voit ilmoittaa siitä palautelomakkeella tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen .


Linkit jaettuina eri luokkiin:

A) Ohjelmiin liittyviä linkkejä

 1. Ilmaisohjelmat.fi
 2. PortableApps.com
 3. The Portable Freeware Collection

B) Tietoturvaan liittyviä linkkejä

 1. Kyberturvallisuuskeskus
 2. Tarkista Windows-version tuen päättyminen
 3. URL X-ray

C) Muita suomenkielisiä ohjesivustoja

 1. Nekon ohjeet
 2. Office-koulutus ja -opetusohjelmat
 3. Olennaiset Excel-taidot
 4. Erikoismerkit ja niiden kirjoittaminen
 5. ICT-materiaalia
 6. Neptunet
 7. Tieto- ja viestintätekniikan käytön oppaita ja oppimateriaaleja
 8. Joen Severi ry
 9. SeniorSurf
 10. Digitreenit
 11. Digivinkit

D) Sekalaisia linkkejä tietotekniikasta

 1. Down For Everyone Or Just Me
 2. Mitä nettiselainta käytät
 3. Tilapäinen sähköposti
 4. Muistia sisältävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrättäminen
 5. Yksityisyydensuojaa tarjoavat hakukoneet
 6. Tietokoneen perustietoja
 7. Tietokoneen luvut
 8. Microsoft Language Portal

E) Muihin aiheisiin liittyviä linkkejä

 1. Auringon nousu- ja laskuajat
 2. Mittayksiköiden muunnokset
 3. Hintavertailut
 4. Soittajan numeron tarkistaminen
 5. Mahdollisiin sijoitushuijauksiin liittyviä tahoja

A) Ohjelmiin liittyviä linkkejä

1. Ilmaisohjelmat.fi

Ilmaisohjelmat.fi esittelee ilmaisia ohjelmia ja verkkosovelluksia. Esitellyistä ohjelmista ja verkkosovelluksista löytyvät perustiedot mm. suomenkielisyydestä sekä lista hyvistä ja huonoista ominaisuuksista.

2. PortableApps.com

PortableAppsista löytyy siirrettäviä ohjelmia (englanniksi ”portable software”), joita ei tarvitse asentaa. Siirrettäviä ohjelmia voi kuljettaa vaikkapa muistitikulla ja käyttää samaa ohjelmaa eri tietokoneilla. Sivusto on englanninkielinen ja ohjelmia ei ole välttämättä mahdollista muuttaa suomenkielisiksi.

3. The Portable Freeware Collection

The Portable Freeware Collection on toinen siirrettäviä ohjelmia tarjoava sivusto. Siirrettäviä ohjelmia (englanniksi ”portable software”) ei tarvitse asentaa. Siksi niitä voi kuljettaa vaikkapa muistitikulla ja käyttää samaa ohjelmaa eri tietokoneilla. Sivusto on englanninkielinen ja ohjelmia ei ole välttämättä mahdollista muuttaa suomenkielisiksi.


B) Tietoturvaan liittyviä linkkejä

1. Kyberturvallisuuskeskus

Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta löytyy monenlaista asiaa tietoturvasta.

2. Tarkista Windows-version tuen päättyminen

Microsoftin sivuilta löytyy suomenkielinen sivu Windows 10:n ominaisuuspäivitysten tuen päättymisestä.

Windows 7:n tuki päättyi 14.1.2020 ja siihen ei enää julkaista päivityksiä. Windows 10:n osalta kahdesti vuodessa julkaistaviin ominaisuuspäivityksiin julkaistaan päivityksiä puolentoista vuoden ajan ominaisuuspäivityksen julkaisusta.

Lisätietoa Windows 10:n ominaisuuspäivityksistä löytyy ohjeesta Windows 10:n ominaisuuspäivitysten asentamisen siirtäminen.

3. URL X-ray

URL X-ray on verkkopalvelu, jolla voi tarkistaa lyhytlinkkien todellisen osoitteen. Lyhytlinkki on linkki jollekin nettisivulle, jonka osoite on lyhennetty lyhytlinkkipalvelulla (esimerkiksi Bitly, TinyURL.com). Esimerkiksi linkki https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php muuttuu lyhytlinkkinä muotoon http://bit.ly/1UVe0tk.

Olen tehnyt URL X-ray -verkkopalvelun käyttämisestä ohjeen Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite.


C) Muita suomenkielisiä ohjesivustoja

Huom! Muiden ohjesivustojen ohjeet eivät ole välttämättä ajan tasalla.

1. Nekon ohjeet

Nimimerkki Neko on julkaissut hyviä ja selkeitä käyttöohjeita Windowsiin ja sekalaiseen joukkoon ohjelmia.

2. Office-koulutus ja -opetusohjelmat

Microsoftin Office-koulutuksesta löytyy ohjeita Microsoft Officen käyttöön. Osa ohjeista on tekstimuodossa ja osa videoina. Huom! Jotkin videot ovat englanninkielisiä.

3. Olennaiset Excel-taidot

Olennaisista Excel-taidoista löytyy oppimateriaaleja Microsoft Excelin peruskäyttöön ja myös edistyneemmille käyttäjille. Oppimateriaalit on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä.

4. Erikoismerkit ja niiden kirjoittaminen

Tietokonetta käyttäessä törmää erikoismerkkeihin ja siihen, kuinka niitä kirjoitetaan. Osia Jukka K. Korpelan Nykyajan kielenoppaasta.

Olen tehnyt erikoismerkkien kirjoittamisesta näppäimistöllä ohjeen Näppäimistön käyttö.

5. ICT-materiaalia

ICT-materiaalista löytyy tietoteknisiä ohjeita eri aiheista. Suurin osa ohjeista on ladattavissa PDF-muodossa ja jotkin ohjeet on toteutettu videona.

Osa ohjeista on julkaistu Creative Commons -lisenssillä.

6. Neptunet

Neptunet on oman kuvauksensa mukaan "tietotekniikan yleistajuinen tietosivusto". Neptunetissa julkaistaan artikkeleita ja oppaita erilaisista tietotekniikkaan liittyvistä aiheista.

7. Tieto- ja viestintätekniikan käytön oppaita ja oppimateriaaleja

Itä-Suomen yliopiston laajoilta ohjesivuilta löytyy ohjeita esimerkiksi Microsoft Officen ja Windows 7:n käyttöön. Osassa ohjeita on käytetty englanninkielistä Windowsia tai muuta englanninkielistä ohjelmaa.

8. Joen Severi ry

Joen Severi ry on senioreiden ATK-yhdistys, jonka Opi täällä! -sivustolta löytyy perustason ohjeita ja linkkejä muiden tekemiin ohjeisiin.

9. SeniorSurf

SeniorSurfin kattavalta Opiskelumateriaaleja -sivustolta löytyy tietotekniikkaan liittyviä ohjeita ladattavina PDF-tiedostoina sekä YouTubeen ladattuja ohjevideoita.

10. Digitreenit

Yle julkaisee Digitreeneissä tietotekniikkaan ja älypuhelimiin liittyviä ohjeita.

Digitreeneistä löytyy myös Digitreenien peruskurssi, jossa opetellaan aivan perusasioita tietotekniikasta ja kännykän käytöstä.

11. Digivinkit

Digivinkeistä löytyy artikkeleita eri aiheista, esimerkiksi nettiselaimista ja Windows 10:stä.


D) Sekalaisia linkkejä tietotekniikasta

1. Down For Everyone Or Just Me

Down For Everyone Or Just Me -verkkopalvelussa voit tarkistaa helposti, onko jokin nettisivusto nurin kaikilla vai ainoastaan sinulla. Verkkopalvelun avulla saat aika luotettavan tuloksen siitä, kannattaako vikaa etsiä omasta tietokoneestasi.

Olen tehnyt Down For Everyone Or Just Mestä ohjeen Onko nettisivusto nurin sinulla vai kaikilla?.

2. Mitä nettiselainta käytät

What browser am I using? -verkkopalvelussa voit tarkistaa helposti, mitä nettiselainta käytät. Palvelussa näet nettiselaimen nimen. Esimerkissä verkkopalvelu tunnistaa nettiselaimen olevan (Google) Chrome (kuva alla).

Palvelu kertoo nettiselaimen olevan Chrome 71

3. Tilapäinen sähköposti

10 Minute Mail tarjoaa tilapäisen sähköpostiosoitteen, joka on voimassa 10 minuuttia. 10 Minute Mail on hyödyllinen silloin, kun esimerkiksi epäilet jonkin sähköpostiosoitettasi vaativan nettisivuston mahdollisesti lähettävän sinulle myöhemmin roskapostia tai ei-toivottua mainontaa.

10 Minute Mailia on syytä käyttää harkiten, koska sähköpostiosoitteen lakattua olemasta 10 minuutin päästä, viestejä ei ole enää mitenkään mahdollista lukea. Viestit poistetaan automaattisesti ja sähköpostiosoite lakkaa toimimasta.

Olen tehnyt 10 Minute Mail -verkkopalvelun käyttämisestä ohjeen Käytä tilapäistä sähköpostiosoitetta.

4. Muistia sisältävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrättäminen

Muistia sisältävät laitteet on tietoturvasyistä hyvä hävittää asianmukaisesti. Esimerkiksi tietokoneen kiintolevyltä tai SSD-asemalta voi löytyä kaikenlaista tietoa mm. koneella käsitellyistä tiedostoista, mikäli kiintolevyä tai SSD-asemaa ei ole pyyhitty puhtaaksi tarkoitukseen tehdyllä ohjelmalla tai levyä ei ole tuhottu fyysisesti lukukelvottamaksi.

Kiintolevyn tai SSD-aseman ohjelmallinen pyyhkiminen onnistuu vain ehjien kiintolevyjen kohdalla ja vaatii osaamista tai hyvät ohjeet. Näistä syistä johtuen peruskäyttäjän on helpointa toimittaa tietokoneensa, kännykkänsä, muistitikkunsa yms. lukittuun data-SER-keräysastiaan.

Data-SER-keräysastiaan viedyt muistia sisältävät laitteet tuhotaan asianmukaisesti. Lainaus SER-kierrätyksen Muut usein kysytyt kysymykset -sivulta:

Uskallanko viedä vanhan kannettavan tietokoneeni kaupan keräykseen? Voiko joku päästä käsiksi henkilökohtaisiin tietoihini?

Sähkö- ja elektroniikkalaitteita kerätään kauppakohtaisesti erilaisiin astioihin. Varmista muistia sisältävää laitetta palauttaessasi, että kaupassa on lukollinen tai sinetöity tietoturvallinen data-SER -keräysastia.

Data-SER-keräysastia kuljetetaan käsittelylaitokseen sinetöitynä. Käsittelylaitoksella sinetti avataan kontrolloidusti ja laitteiden muistikapasiteettia sisältävät komponentit tyhjennetään tai murskataan.

Aiheesta tarkemmin Elkerin data-SER-sivulla ja SER-kierrätyksen data-SER-sivulta.

Muistia sisältävät laitteet on mahdollista kierrättää turvallisesti myös maksullisen Seiffi -verkkopalvelun kautta. Tällöin tulee ensin maksaa kierrätettävien laitteiden lähetys- ja tietoturvakäsittelymaksu Seiffi -verkkopalvelussa. Tämän jälkeen kierrätettävät laitteet lähetetään postitse Kuusakoski Oy:n turvatilaan.

Turvatilassa kierrätettävien laitteiden muistit pyyhitään puhtaaksi tarkoitukseen tehdyllä ohjelmalla. Ne kierrätettävien laitteiden muistit, joita ei voida pyyhkiä puhtaaksi, tuhotaan murskaamalla.

Kun laitteen tiedot on tuhottu, saat sähköpostiin vahvistuksen siitä, että laite on tuhottu tietoturvallisesti.

5. Yksityisyydensuojaa tarjoavat hakukoneet

Hakukoneet kuten Google, keräävät ja tallentavat tietoja tehdyistä hauista ja mm. siitä, mistä IP-osoitteesta haut on tehty. IP-osoitteen ja muiden keinojen, kuten evästeiden avulla tehdyt haut voidaan yhdistää käyttäjiin. Tämä on erityisen helppoa silloin, jos esimerkiksi tekee hakuja Googlella ja on samaan aikaan kirjautuneena Google-tilille. Sama koskee tietysti vaikkapa Bingiä ja Microsoft-tiliä.

Onneksi on olemassa hakukoneita, jotka väittävät, etteivät kerää ja tallenna tietoa tehdyistä hauista ja esimerkiksi mistä IP-osoitteesta ne on tehty. Tällaisia hakukoneita on ainakin kaksi:

StartPage käyttää Googlen hakutuloksia ja DuckDuckGo hyödyntää ainakin osittain Yahoon, Bingin ja Yandexin hakutuloksia. Vaikka StartPage käyttää Googlen hakutuloksia, joskus StartPagen ja Googlen hakutuloksissa on pieniä eroavaisuuksia, mutta ei mitään dramaattisia eroja.

Molemmat hakukoneet ovat suomenkielisiä ja ne voi lisätä yleisimpiin nettiselaimiin helposti.

6. Tietokoneen perustietoja

Support Details näyttää perustietoja tietokoneesta. Näitä tietoja ovat esimerkiksi käyttöjärjestelmä, nettiselain, IP-osoite ja näytöntarkkuus.

Support Details näyttää perustietoja tietokoneesta

Verkkopalvelun näyttämät tiedot suomennettuna:

 1. Käyttöjärjestelmä: esimerkissä Windows ja tarkemmin Windows 7 (64-bittinen)
 2. Nettiselain: esimerkissä (Google) Chrome 72
 3. IP-osoite: nettiin kytketyn tietokoneen yksilöivä numerosarja, esimerkiksi 128.90.166.28. Lisätietoa Wikipediasta
 4. Javascript: mahdollistaa mm. kaikenlaisten toimintojen käyttämisen nettisivuilla. Esimerkiksi Peruskäyttäjälle.netissä Palaute -sivulla sähköpostiosoitteen linkkiä on muokattu Javascriptillä roskapostin estämiseksi. Esimerkkikuvassa Javascriptin suorittaminen on sallittu käyttäjän nettiselaimessa (teksti ”Enabled”). Jos Javascriptin käyttö on estetty nettiselaimessa, sivulla lukee teksti ”Is disabled”
 5. Evästeet: ovat nettisivuilla liikuttaessa käyttäjän tietokoneelle tallentuvia tiedostoja. Evästeitä voidaan käyttää moneen tarkoitukseen, myös käyttäjien seurantaan. Esimerkkikuvassa evästeet on sallittu käyttäjän nettiselaimessa (teksti ”Enabled”). Jos evästeiden käyttö on estetty nettiselaimessa, sivulla lukee teksti ”Is disabled”. Olen tehnyt ohjeen evästeiden estämisestä
 6. Näytön resoluutio: kertoo tietokoneen näytön tarkkuuden pikseleinä. Esimerkissä tarkkuus on 1680x1050 pikseliä
 7. Nettiselaimen ikkunan koko: kertoo nettiselaimen ikkunan koon pikseleinä. Esimerkissä koko on 1680x907 pikseliä
 8. Värisyvyys: kertoo tietokoneen näytön värien toistosta. Mitä suurempi lukema, sen tarkemmin tietokoneen näyttö toistaa värejä. Lisätietoa Wikipediasta
 9. Onko Flash Player asennettu (esimerkissä ei ole, jolloin kohdassa lukee "Not Installed"). Muutoin näkyvissä on Flash Playerin versio. Olen tehnyt ohjeen Pidä Flash Player päivitettynä

7. Tietokoneen luvut

Ylen artikkelissa Tausta: Bitit, bytet, tavut ja pikselit sekoittavat Internetin käyttäjiä käsitellään tietokoneiden lukuja, jotka poikkeavat osittain tavallisesta metrijärjestelmästä.

8. Microsoft Language Portal

Microsoft Language Portalissa voit tarkistaa Microsoftin tuotteiden termien käännökset eri kielillä. Sivustolta löytyy myös virheilmoitusten käännökset.


E) Muihin aiheisiin liittyviä linkkejä

1. Auringon nousu- ja laskuajat

Netistä löytyy auringon nousu- ja laskuaikoja Suomessa eri verkkopalveluista.

1.1. Gaisma

Gaisma.comista löytyvät auringon nousu- ja laskuajat melko kattavasti Suomesta ja vähemmän kattavasti eri puolilta maailmaa. Suomen osalta nousu- ja laskuaikojen tarkkuuden pitäisi olla noin minuutti.

Nykyään Gaismasta löytyvät tiedot tulevista ja menneistä auringon nousu- ja laskuajoista. Gaisma avautuu aina Future -välilehdelle, jossa näkyvät tulevat auringon nousu- ja laskuajat. Esimerkkikuvassa näkyvät Helsingin tulevat auringon nousu- ja laskuajat (kuva alla).

Helsingin tulevat auringon nousu- ja laskuajat

Napsauttamalla Past -välilehteä saat näkyviin menneet auringon nousu- ja laskuajat. Esimerkkikuvassa näkyvät Helsingin menneet auringon nousu- ja laskuajat (kuva alla).

Helsingin menneet auringon nousu- ja laskuajat

Englanninkieliset tekstit vapaasti suomennettuna vasemmalta alkaen:

 • Date = päivä
 • Sunrise = auringonnousu
 • Sunset = auringonlasku
 • Length = päivän pituus tuntia ja minuuttia
 • Change = muutos päivän pituudessa tuntia ja minuuttia, shorter = lyhyempi, longer = pitempi
 • Dawn = aamuhämärä päättyy
 • Dusk = iltahämärä alkaa
 • Length = hämärän pituus tuntia ja minuuttia
 • Change = muutos hämärän pituudessa tuntia ja minuuttia, shorter = lyhyempi, longer = pitempi
 • Today = tänään, +1 day = huomenna, +1 week = viikon päästä, +1 month = kuukauden päästä jne.
 • -1 day = eilen, -1 week = viikko sitten, -1 month = kuukausi sittten jne.

Kesäaikaan osuvat auringon nousu- ja laskuajat on kursivoitu.

1.2. Moisio

Moisio.fistä löytyvät auringon nousu- ja laskuajat kattavasti Suomesta.

Voit hakea tietoja kirjoittamalla paikkakunnan nimen kenttään. Oletuksena tiedot haetaan nykyisestä päivästä alkaen, mutta tämän voi muuttaa kirjoittamalla alla oleviin kenttiin haluamansa päivämäärään. Lopuksi napsauta Hae tiedot -painiketta. Esimerkissä tietoja haetaan Helsingistä (kuva alla).

Helsingin tulevat auringon nousu- ja laskuajat

Usein paikannimellä löytyy useampia hakutuloksia. Yleensä oikea hakutulos löytyy nimellä [paikannimi] (Pieni) tai [paikannimi] (Suuri). Tarvittaessa hakutuloksissa näkyy paikannimen edessä paikan koordinaatit sisältävä linkki, jota napsauttamalla näet paikan sijainnin kartalla.

Taulukon viimeisessä kohdassa otsikon Näytä kalenteri alla näkyvät linkit 1 kuukausi, 3 kuukautta ja 1 vuosi jokaisen hakutuloksen kohdalla. Napsauttamalla haluamaasi linkkiä hakemasi paikkakunnan kohdalla näet auringon nousu- ja laskuajat tulevan kuukauden, kolmen kuukauden tai vuoden ajalta (kuvat alla).

Napsauta linkkiä kohdassa Näytä kalenteri

Kalenteri kuukauden ajalta

2. Mittayksiköiden muunnokset

Convertworld tarjoaa kattavan valikoiman mittayksiköiden muunnoksia aina radioaktiiviseen hajoamiseen ja kinemaattiseen viskositeettiin asti.

3. Hintavertailut

Suomalaisia hintavertailuita löytyy useita.

 • Edukas.fi on erikoistunut elektroniikkaan
 • Hinta.fi keskittyy pääosin elektroniikkaan ja tekniikkaan
 • Hintaseuranta.fi on kaikkein laajin hintavertailusivusto
 • Hintaopas on pääosin elektroniikkaan keskittyvä hintavertailupalvelu

4. Soittajan numeron tarkistaminen

Netistä löytyy verkkopalveluja, joista voi tarkistaa ilmaiseksi, onko soittaja mahdollisesti esimerkiksi puhelinmyyjä. Näiden verkkopalveluiden tiedot ovat peräisin kävijöiltä, jotka ovat lisänneet puhelinnumeron ja kommentin verkkopalveluun.

Puhelinnumeroa kannattaa etsiä aina ns. perusmuodossa (esimerkiksi 050 1234567) sekä kansainvälisessä muodossa (esimerkiksi +358 50 1234567). Kansainvälisessä muodossa numerosta poistetaan aina ensimmäinen nolla.

Huom! Kaikkiin palveluihin tehdään vääriä ilmoituksia puhelinnumeroista tahallaan. Siksi mihinkään palveluun ei kannata uskoa kritiikittömästi.

5. Mahdollisiin sijoitushuijauksiin liittyviä tahoja

Netistä löytyy listoja tahoista, jotka kauppaavat sijoituksia ilman asianmukaisia lupia. Tällaisia tahoja on aina syytä välttää, koska hyvin todennäköisesti kyse on huijauksesta. Suomessa listausta ylläpitää Finanssivalvonta ja kansainvälinen listaus löytyy IOSCO:n verkkopalvelusta.

Verkkopalveluiden osoitteet: