Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Tarkkaile levyn kuntoa CrystalDiskInfolla

Tarkkaile levyn kuntoa CrystalDiskInfolla

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Tiedon tallennukseen käytettävän levyn kuntoa on hyvä tarkkailla ajoittain, on tietokoneessa sitten perinteinen mekaaninen kiintolevy tai uudempi SSD-asema. Siinä missä mekaaninen kiintolevy usein oireilee erilaisilla virheilmoituksilla tai epätavallisilla äänillä ennen hajoamistaan, SSD-asemat hajoavat usein ilman ennakkovaroitusta.

Levyn kunnon tarkkailuun löytyvistä ohjelmista paras on CrystalDiskInfo. Levyn kuntoa voi tarkkailla myös esimerkiksi Speccyllä, mutta tähän tarkoitukseen CrystalDiskInfo on parempi.

Olen tehnyt Speccystä ohjeen Tietokoneen tekniset tiedot selville Speccyllä.

CrystalDiskInfo käyttää levyn kunnon tarkkailuun S.M.A.R.T. -tietoja (lyhenne sanoista Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology). S.M.A.R.T:n ideana on, että tarkkailemalla levyn kuntoa, on mahdollista huomata levyn vikaantuminen ennen sen lopullista hajoamista.

Kuitenkaan S.M.A.R.T. ei ole täydellinen tapa tarkkailla levyn kuntoa. Vaikka S.M.A.R.T. -tietojen mukaan levy olisi hyvässä kunnossa, voi se silti hajota yllättäen. S.M.A.R.T. -tietojen sisältö vaihtelee sen mukaan, onko kyseessä perinteinen mekaaninen kiintolevy vai uudempi SSD-asema.

Lisätietoa S.M.A.R.T:sta ja levyistä löytyy suomeksi esimerkiksi Wikipediasta:

CrystalDiskInfosta on olemassa normaali asennettava versio sekä siirrettävä versio, jota ei tarvitse asentaa. Siirrettävistä ohjelmista käytetään myös englanninkielistä nimitystä ”portable software”.

Koska CrystalDiskInfo on ohjelma, jota ei tarvitse jokapäiväisessä käytössä, ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi CrystalDiskInfon siirrettävän version lataaminen ja käyttäminen Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Ohjeeseen tehdyt muutokset

Päivitys 27.3.2019: Pieniä muutoksia ohjeeseen.

Päivitys 15.3.2020: Pieniä muutoksia ohjeeseen.

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje CrystalDiskInfo_2020_03_15 (PDF-muodossa), julkaistu 15.3.2020.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

6.4.2020. Päivitetty ohje: Pakota salattu yhteys käyttöön HTTPS Everywherellä

Päivitetty osa ohjeen kuvista. Lue lisää »

2.4.2020. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Päivitetty ohjetta URLVoidin osalta. Lue lisää »

1.4.2020. Nettisivuston osoitteen väärentäminen ja kirjoitusvirheet

Nettisivuston osoite on helppo saada näyttämään pikaisesti katsottuna aidolta. Lue lisää »

31.3.2020. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta CCleanerin pienten muutosten takia. Lue lisää »