Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Tarkkaile levyn kuntoa CrystalDiskInfolla

Tarkkaile levyn kuntoa CrystalDiskInfolla

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Tiedon tallennukseen käytettävän levyn kuntoa on hyvä tarkkailla ajoittain, on tietokoneessa sitten perinteinen mekaaninen kiintolevy tai uudempi SSD-asema. Siinä missä mekaaninen kiintolevy usein oireilee erilaisilla virheilmoituksilla tai epätavallisilla äänillä ennen hajoamistaan, SSD-asemat hajoavat usein ilman ennakkovaroitusta.

Levyn kunnon tarkkailuun löytyvistä ohjelmista paras on CrystalDiskInfo. Levyn kuntoa voi tarkkailla myös esimerkiksi Speccyllä, mutta tähän tarkoitukseen CrystalDiskInfo on parempi.

Olen tehnyt Speccystä ohjeen Tietokoneen tekniset tiedot selville Speccyllä.

CrystalDiskInfo käyttää levyn kunnon tarkkailuun S.M.A.R.T. -tietoja (lyhenne sanoista Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology). S.M.A.R.T:n ideana on, että tarkkailemalla levyn kuntoa, on mahdollista huomata levyn vikaantuminen ennen sen lopullista hajoamista.

Kuitenkaan S.M.A.R.T. ei ole täydellinen tapa tarkkailla levyn kuntoa. Vaikka S.M.A.R.T. -tietojen mukaan levy olisi hyvässä kunnossa, voi se silti hajota yllättäen. S.M.A.R.T. -tietojen sisältö vaihtelee sen mukaan, onko kyseessä perinteinen mekaaninen kiintolevy vai uudempi SSD-asema.

Lisätietoa S.M.A.R.T:sta ja levyistä löytyy suomeksi esimerkiksi Wikipediasta:

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi CrystalDiskInfon asentaminen ja käyttäminen Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Ohjeeseen tehdyt muutokset

Päivitys 27.3.2019: Pieniä muutoksia ohjeeseen.

Päivitys 15.3.2020: Pieniä muutoksia ohjeeseen.

Päivitys 14.5.2020: Poistettu ohjeesta CrystalDiskInfon siirrettävän version lataaminen ja lisätty ohjeeseen osio CrystalDiskInfon asentamisesta.

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje CrystalDiskInfo_2020_05_14 (PDF-muodossa), julkaistu 14.5.2020.