Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Estä nettisivustojen evästeet

Estä nettisivustojen evästeet

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Eväste on pieni tekstiä sisältävä tiedosto, joka tallennetaan tietokoneelle, kun vierailet jollakin nettisivustolla. Evästeitä käytetään usein käyttäjän tunnistamiseen, jotta esimerkiksi käyttäjän nettisivustolla tekemät valinnat muistetaan.

Esimerkkinä voi olla nettisivuston kieliasetukset. Jos olet valinnut jollakin nettisivustolla, että haluat käyttää nettisivuston suomenkielistä versiota, tieto tallennetaan evästeeseen. Kun seuraavan kerran vierailet samalla nettisivustolla, nettisivusto saa tietokoneelle tallennetusta evästeestä tiedon, että haluat käyttää nettisivuston suomenkielistä versiota. Tällöin nettisivusto näyttää automaattisesti suomenkielisen version.

Kuten tekniikkaa usein, myös evästeitä voidaan käyttää väärin. Väärinkäyttö liittyy lähinnä käyttäjien seurantaan. Yleensä tällainen väärinkäyttö liittyy ns. kolmansien osapuolten evästeisiin, jotka tulevat nettisivuston ulkopuolelta. Tosin evästeet ovat vain yksi keino käyttäjien seuraamiseen.

Nettiselaimissa (esimerkiksi Google Chrome, Internet Explorer, Microsoft Edge, Mozilla Firefox) on mahdollista estää evästeet. Yleisesti ottaen ei ole suositeltavaa estää kuin ainoastaan ns. kolmansien osapuolten evästeet. Nettisivuston omien evästeiden estäminen ei ole yleensä järkevää, koska niiden estäminen voi aiheuttaa sen, että nettisivusto ei toimi niin kuin sen pitäisi.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi evästeiden estäminen neljässä yleisimmässä nettiselaimessa (Google Chrome, Internet Explorer, Microsoft Edge, Mozilla Firefox).

Jos et ole varma, mitä nettiselainta käytät, Peruskäyttäjälle.netistä löytyy linkki asian tarkistamiseen.

Lisätietoa evästeistä löydät esimerkiksi seuraavilta nettisivuilta:

Päivitys 19.11.2017: Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta.

Päivitys 2.2.2018: Lisätty ohjeeseen Microsoft Edge -osio.

Päivitys 20.6.2018: Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta.

Päivitys 29.10.2018: Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta.

Päivitys 28.11.2018: Päivitetty ohjetta Microsoft Edgen osalta.

Päivitys 31.1.2019: Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta.

Päivitys 26.5.2019: Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta.

Päivitys 24.9.2019: Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta.

Päivitys 27.10.2019: Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Esta_nettisivustojen_evasteet_2019_10_27 (PDF-muodossa), julkaistu 27.10.2019.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

14.12.2019. Enää kuukausi Windows 7:n tuen päättymiseen

Windows 7:n tuki päättyy 14.1.2020. Lue lisää »

11.12.2019. Päivitetty ohje: Mozilla Firefoxin tietojen varmuuskopiointi ja palauttaminen

Päivitetty ohjetta Firefoxin oletusprofiiliksi asettamisen osalta. Lue lisää »

10.12.2019. Päivitetty ohje: Vapauta lukitut tiedostot LockHunterilla

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan LockHunterin uudistumisen takia. Lue lisää »

6.12.2019. Päivitetty ohje: Tietokoneen tekniset tiedot selville Speccyllä

Muutettu Speccyn lataus Download.fihin. Lue lisää »