Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Estä nettisivustojen evästeet

Estä nettisivustojen evästeet

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Eväste on pieni tekstiä sisältävä tiedosto, joka tallennetaan tietokoneelle, kun vierailet jollakin nettisivustolla. Evästeitä käytetään usein käyttäjän tunnistamiseen, jotta esimerkiksi käyttäjän nettisivustolla tekemät valinnat muistetaan.

Esimerkkinä voi olla nettisivuston kieliasetukset. Jos olet valinnut jollakin nettisivustolla, että haluat käyttää nettisivuston suomenkielistä versiota, tieto tallennetaan evästeeseen. Kun seuraavan kerran vierailet samalla nettisivustolla, nettisivusto saa tietokoneelle tallennetusta evästeestä tiedon, että haluat käyttää nettisivuston suomenkielistä versiota. Tällöin nettisivusto näyttää automaattisesti suomenkielisen version.

Kuten tekniikkaa usein, myös evästeitä voidaan käyttää väärin. Väärinkäyttö liittyy lähinnä käyttäjien seurantaan. Yleensä tällainen väärinkäyttö liittyy ns. kolmansien osapuolten evästeisiin, jotka tulevat nettisivuston ulkopuolelta. Tosin evästeet ovat vain yksi keino käyttäjien seuraamiseen.

Nettiselaimissa (esimerkiksi Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox) on mahdollista estää evästeet. Yleisesti ottaen ei ole suositeltavaa estää kuin ainoastaan ns. kolmansien osapuolten evästeet. Nettisivuston omien evästeiden estäminen ei ole yleensä järkevää, koska niiden estäminen voi aiheuttaa sen, että nettisivusto ei toimi niin kuin sen pitäisi.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi evästeiden estäminen kolmessa yleisimmässä nettiselaimessa (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox).

Jos et ole varma, mitä nettiselainta käytät, Peruskäyttäjälle.netistä löytyy linkki asian tarkistamiseen.

Lisätietoa evästeistä löydät esimerkiksi seuraavilta nettisivuilta:

Päivitys 19.11.2017: Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Esta_nettisivustojen_evasteet_2017_11_19 (PDF-muodossa), julkaistu 19.11.2017.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

16.1.2018. Päivitetty ohje: Muistitikun käyttö

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio. Lue lisää »

14.1.2018. Päivitetty ohje: YouTuben ikärajan kiertäminen

Päivitetty ohjeen kuvia. Lue lisää »

12.1.2018. Päivitetty ohje: Poista nettiselaimen historiatiedot

Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta ja lisätty ohjeeseen Microsoft Edge -nettiselain. Lue lisää »

9.1.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on lisätty Windows 10 -osio. Lue lisää »