Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Estä nettisivustojen evästeet

Estä nettisivustojen evästeet

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Eväste on pieni tekstiä sisältävä tiedosto, joka tallennetaan tietokoneelle, kun vierailet jollakin nettisivustolla. Evästeitä käytetään usein käyttäjän tunnistamiseen, jotta esimerkiksi käyttäjän nettisivustolla tekemät valinnat muistetaan.

Esimerkkinä voi olla nettisivuston kieliasetukset. Jos olet valinnut jollakin nettisivustolla, että haluat käyttää nettisivuston suomenkielistä versiota, tieto tallennetaan evästeeseen. Kun seuraavan kerran vierailet samalla nettisivustolla, nettisivusto saa tietokoneelle tallennetusta evästeestä tiedon, että haluat käyttää nettisivuston suomenkielistä versiota. Tällöin nettisivusto näyttää automaattisesti suomenkielisen version.

Kuten tekniikkaa usein, myös evästeitä voidaan käyttää väärin. Väärinkäyttö liittyy lähinnä käyttäjien seurantaan. Yleensä tällainen väärinkäyttö liittyy ns. kolmansien osapuolten evästeisiin, jotka tulevat nettisivuston ulkopuolelta. Eri asia on, kuinka suuren uhkan käyttäjän yksityisyydelle evästeet käytännössä aiheuttavat, koska erilaisia keinoja seurata käyttäjiä on paljon muitakin. Lisäksi evästeet eivät ole paras mahdollinen seurantakeino.

Nettiselaimissa (esimerkiksi Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox) on mahdollista estää evästeet. Yleisesti ottaen ei ole suositeltavaa estää kuin ainoastaan ns. kolmansien osapuolten evästeet. Nettisivuston omien evästeiden estäminen ei ole yleensä järkevää, koska niiden estäminen voi aiheuttaa sen, että nettisivusto ei toimi niin kuin sen pitäisi.

Ohjeessa käydään läpi evästeiden estäminen kolmessa yleisimmässä nettiselaimessa (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox).

Jos et ole varma, mitä nettiselainta käytät, Peruskäyttäjälle.netistä löytyy linkki asian tarkistamiseen.

Lisätietoa evästeistä löydät esimerkiksi seuraavilta nettisivuilta:

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Esta_nettisivustojen_evasteet_2017_08_04 (PDF-muodossa), julkaistu 4.8.2017.

Tähän ohjeeseen linkittäminen

Jos haluat linkittää ohjeisiin, älä linkitä suoraan PDF-tiedostoon! Näin siksi, että kun päivitän PDF-muodossa olevia ohjeita, PDF-tiedostojen nimi ja osoite muuttuu. Ohjeiden sivuilla on aina linkki ohjeen viimeisimpään versioon.

Ei siis näin:

Linkki: https://peruskayttajalle.net/pdf/tiedoston_nimi.pdf

Vaan näin:

Linkki: https://peruskayttajalle.net/ohjeet/evasteet.php

Kommentit

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

RSS-syöte

Peruskäyttäjälle.netin Ajankohtaista -sivua on mahdollista seurata RSS-syötteenä. Näin voit helposti seurata sivustolla tapahtuvia muutoksia, kuten uutisia sekä uusia ja päivitettyjä ohjeita.

Olen tehnyt ohjeen Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla. Ohjeessa käydään läpi RSS-syötteiden tilaaminen sekä lukeminen Internet Explorerilla ja Mozilla Firefoxilla. Google Chromella ei voi lukea RSS-syötteitä muuten kuin asentamalla jonkin tarkoitukseen tehdyn laajennuksen.

Ajankohtaista

7.8.2017. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Poistettu ohjeesta SiteAdvisorin osuus, koska SiteAdvisorin verkkopalvelu on suljettu. Lue lisää »

4.8.2017. Uusi ohje: Estä nettisivustojen evästeet

Eväste on pieni tekstiä sisältävä tiedosto, joka tallennetaan tietokoneelle, kun vierailet jollakin nettisivustolla. Lue lisää »

30.7.2017. Päivitetty ohje: Tietoturvan muistilista

Lisätty ohjeeseen tietoa ilmoitushuijauksista ja identiteettivarkauksista. Lue lisää »

21.7.2017. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Päivitetty ohjetta URLVoidin ja WOTin osalta. Lue lisää »