Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Estä nettisivustojen evästeet

Estä nettisivustojen evästeet

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Eväste on pieni tekstiä sisältävä tiedosto, joka tallennetaan tietokoneelle, kun vierailet jollakin nettisivustolla. Evästeitä käytetään usein käyttäjän tunnistamiseen, jotta esimerkiksi käyttäjän nettisivustolla tekemät valinnat muistetaan.

Esimerkkinä voi olla nettisivuston kieliasetukset. Jos olet valinnut jollakin nettisivustolla, että haluat käyttää nettisivuston suomenkielistä versiota, tieto tallennetaan evästeeseen. Kun seuraavan kerran vierailet samalla nettisivustolla, nettisivusto saa tietokoneelle tallennetusta evästeestä tiedon, että haluat käyttää nettisivuston suomenkielistä versiota. Tällöin nettisivusto näyttää automaattisesti suomenkielisen version.

Kuten tekniikkaa usein, myös evästeitä voidaan käyttää väärin. Väärinkäyttö liittyy lähinnä käyttäjien seurantaan. Yleensä tällainen väärinkäyttö liittyy ns. kolmansien osapuolten evästeisiin, jotka tulevat nettisivuston ulkopuolelta. Tosin evästeet ovat vain yksi keino käyttäjien seuraamiseen.

Nettiselaimissa (esimerkiksi Google Chrome, Internet Explorer, Microsoft Edge, Mozilla Firefox) on mahdollista estää evästeet. Yleisesti ottaen ei ole suositeltavaa estää kuin ainoastaan ns. kolmansien osapuolten evästeet. Nettisivuston omien evästeiden estäminen ei ole yleensä järkevää, koska niiden estäminen voi aiheuttaa sen, että nettisivusto ei toimi niin kuin sen pitäisi.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi evästeiden estäminen neljässä yleisimmässä nettiselaimessa (Google Chrome, Internet Explorer, Microsoft Edge, Mozilla Firefox).

Jos et ole varma, mitä nettiselainta käytät, Peruskäyttäjälle.netistä löytyy linkki asian tarkistamiseen.

Lisätietoa evästeistä löydät esimerkiksi seuraavilta nettisivuilta:

Päivitys 19.11.2017: Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta.

Päivitys 2.2.2018: Lisätty ohjeeseen Microsoft Edge -osio.

Päivitys 20.6.2018: Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta.

Päivitys 29.10.2018: Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta.

Päivitys 28.11.2018: Päivitetty ohjetta Microsoft Edgen osalta.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Esta_nettisivustojen_evasteet_2018_11_28 (PDF-muodossa), julkaistu 28.11.2018.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

13.12.2018. Päivitetty ohje: Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla

Poistettu ohjeesta Mozilla Firefox -osio. Lue lisää »

10.12.2018. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Lisätty ohjeeseen CCleanerin päivitysasetukset. Lue lisää »

28.11.2018. Lokakuun ominaisuuspäivitys jälleen jakelussa

Windows 10:n lokakuun ominaisuuspäivitys on vihdoin saatu uudestaan jakeluun. Lue lisää »

26.11.2018. Päivitetty ohje: Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Päivitetty ohjetta UltraDefragin latauksen osalta. Lisäksi muutoksia UltraDefragin linkkeihin. Lue lisää »