Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Windowsin Käyttäjätilien valvonta

Windowsin Käyttäjätilien valvonta

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Windowsin Käyttäjätilien valvonta (englanniksi ”User Account Control” eli ”UAC”) on tärkeä osa Windowsin tietoturvaa. Käyttäjätilien valvonta otetaan käyttöön automaattisesti Windowsin asennuksen yhteydessä eli se on normaalisti käytössä.

Moni käyttäjä poistaa käytöstä Käyttäjätilien valvonnan, koska se kyselee lupaa eri toimintojen suorittamiseen. Mutta Käyttäjätilien valvonnan käytöstä poistaminen ei ole missään tapauksessa suositeltavaa. Yleensä Käyttäjätilien valvonta kysyy lupaa silloin, kun johonkin toimintoon tarvitaan järjestelmänvalvojan oikeudet.

Näin käy usein esimerkiksi ohjelmien asennuksen ja päivityksen yhteydessä. Luvan kysyminen tiettyihin toimintoihin suojaa tietokonetta haittaohjelmilta vaikeuttamalla niiden mahdollisuuksia asentaa itseään tietokoneelle.

Käyttäjätilien valvonnan asetuksia voi säätää neliportaisella asteikolla, jolloin alin taso tarkoittaa sitä, että Käyttäjätilien valvonta poistetaan käytöstä ja korkein taso on kaikkein tiukin asetus.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi Käyttäjätilien valvonnan asetusten muuttaminen Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Päivitys 11.12.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 9.1.2018: Päivitetty ohjetta ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Kayttajatilien_valvonta_2018_01_09 (PDF-muodossa), julkaistu 9.1.2018.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

(Päivitetty 11.10.) 8.10.2018. Tulevia ohjeiden päivityksiä

Päivitettäviä ohjeita on jälleen kasaantunut yhteensä kahdeksan kappaletta. Lue lisää »

7.10.2018. Uusi artikkeli: Linux Mint – peruskäyttäjän vaihtoehto Windowsille

Linux Mint on peruskäyttäjälle sopiva vaihtoehto Windowsille, jos ei ole tarvetta käyttää joitakin tiettyjä ohjelmia. Lue lisää »

3.10.2018. Päivitetty ohje: Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Päivitetty ohjetta UltraDefragin asennuksen osalta. Lue lisää »

30.9.2018. Uusi ohje: Mozilla Thunderbird ja roskaposti

Mozilla Thunderbird -sähköpostiohjelmassa voi merkitä viestejä roskapostiksi. Lue lisää »