Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Windowsin Käyttäjätilien valvonta

Windowsin Käyttäjätilien valvonta

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Windowsin Käyttäjätilien valvonta (englanniksi ”User Account Control” eli ”UAC”) on tärkeä osa Windowsin tietoturvaa. Käyttäjätilien valvonta otetaan käyttöön automaattisesti Windowsin asennuksen yhteydessä eli se on normaalisti käytössä.

Moni käyttäjä poistaa käytöstä Käyttäjätilien valvonnan, koska se kyselee lupaa eri toimintojen suorittamiseen. Mutta Käyttäjätilien valvonnan käytöstä poistaminen ei ole missään tapauksessa suositeltavaa. Yleensä Käyttäjätilien valvonta kysyy lupaa silloin, kun johonkin toimintoon tarvitaan järjestelmänvalvojan oikeudet.

Näin käy usein esimerkiksi ohjelmien asennuksen ja päivityksen yhteydessä. Luvan kysyminen tiettyihin toimintoihin suojaa tietokonetta haittaohjelmilta vaikeuttamalla niiden mahdollisuuksia asentaa itseään tietokoneelle.

Käyttäjätilien valvonnan asetuksia voi säätää neliportaisella asteikolla, jolloin alin taso tarkoittaa sitä, että Käyttäjätilien valvonta poistetaan käytöstä ja korkein taso on kaikkein tiukin asetus.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi Käyttäjätilien valvonnan asetusten muuttaminen Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Ohjeeseen tehdyt muutokset

Päivitys 11.12.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 9.1.2018: Päivitetty ohjetta ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio.

Päivitys 3.9.2019: Päivitetty ohje vastaamaan Windows 10:n versiota 1903.

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Kayttajatilien_valvonta_2019_09_03 (PDF-muodossa), julkaistu 3.9.2019.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

6.4.2020. Päivitetty ohje: Pakota salattu yhteys käyttöön HTTPS Everywherellä

Päivitetty osa ohjeen kuvista. Lue lisää »

2.4.2020. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Päivitetty ohjetta URLVoidin osalta. Lue lisää »

1.4.2020. Nettisivuston osoitteen väärentäminen ja kirjoitusvirheet

Nettisivuston osoite on helppo saada näyttämään pikaisesti katsottuna aidolta. Lue lisää »

31.3.2020. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta CCleanerin pienten muutosten takia. Lue lisää »