Windowsin Käyttäjätilien valvonta

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Windowsin Käyttäjätilien valvonta (englanniksi ”User Account Control” eli ”UAC”) on tärkeä osa Windowsin tietoturvaa. Käyttäjätilien valvonta otetaan käyttöön automaattisesti Windowsin asennuksen yhteydessä eli se on normaalisti käytössä.

Moni käyttäjä poistaa käytöstä Käyttäjätilien valvonnan, koska se kyselee lupaa eri toimintojen suorittamiseen. Mutta Käyttäjätilien valvonnan käytöstä poistaminen ei ole missään tapauksessa suositeltavaa. Yleensä Käyttäjätilien valvonta kysyy lupaa silloin, kun johonkin toimintoon tarvitaan järjestelmänvalvojan oikeudet.

Näin käy usein esimerkiksi ohjelmien asennuksen ja päivityksen yhteydessä. Luvan kysyminen tiettyihin toimintoihin suojaa tietokonetta haittaohjelmilta vaikeuttamalla niiden mahdollisuuksia asentaa itseään tietokoneelle.

Käyttäjätilien valvonnan asetuksia voi säätää neliportaisella asteikolla, jolloin alin taso tarkoittaa sitä, että Käyttäjätilien valvonta poistetaan käytöstä ja korkein taso on kaikkein tiukin asetus.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi Käyttäjätilien valvonnan asetusten muuttaminen Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Lataa ohje Kayttajatilien_valvonta_2021_01_27 (PDF-muodossa), julkaistu 27.1.2021.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?


Ohjeeseen tehdyt muutokset

Päivitys 11.12.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 9.1.2018: Päivitetty ohjetta ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio.

Päivitys 3.9.2019: Päivitetty ohje vastaamaan Windows 10:n versiota 1903.

Päivitys 27.1.2021: Päivitetty ohjetta Windows 10:n osalta.