Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla

Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Valitettavasti Windowsin asennuksen yhteydessä luodaan vain yksi käyttäjätili, jolla on järjestelmänvalvojan oikeudet. Tämä on vakava tietoturvaongelma, koska järjestelmänvalvojalla on oikeus tehdä tietokoneelle ihan mitä haluaa. Siksi on tärkeää käyttää tietokonetta normaalikäytössä rajoitetuilla oikeuksilla eli käyttäjänä.

Tällöin tietokoneeseen tarttuva haittaohjelma tai mahdollinen murtautuja ei saa automaattisesti järjestelmänvalvojan oikeuksia. Ainakin osa haittaohjelmista ei pysty asentamaan itseään tietokoneelle käyttäjän oikeuksilla.

Käyttäjätilien oikeuksien muuttaminen ei hävitä tiedostoja tai muuta esimerkiksi Windowsin tai ohjelmien asetuksia.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi nykyisen järjestelmänvalvojatilin muuttaminen käyttäjätiliksi ja uuden järjestelmänvalvojatilin luominen Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Lisätietoa käyttäjätileistä löytyy Nekon Windows 7/Vista -vinkeistä.

Päivitys 11.12.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 29.12.2017: Päivitetty ohjetta Windows 7:n osalta ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Windowsin_kayttajatilit_2017_12_29 (PDF-muodossa), julkaistu 29.12.2017.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

16.1.2018. Päivitetty ohje: Muistitikun käyttö

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio. Lue lisää »

14.1.2018. Päivitetty ohje: YouTuben ikärajan kiertäminen

Päivitetty ohjeen kuvia. Lue lisää »

12.1.2018. Päivitetty ohje: Poista nettiselaimen historiatiedot

Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta ja lisätty ohjeeseen Microsoft Edge -nettiselain. Lue lisää »

9.1.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on lisätty Windows 10 -osio. Lue lisää »