Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla

Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Valitettavasti Windowsin asennuksen yhteydessä luodaan vain yksi käyttäjätili, jolla on järjestelmänvalvojan oikeudet. Tämä on vakava tietoturvaongelma, koska järjestelmänvalvojalla on oikeus tehdä tietokoneelle ihan mitä haluaa. Siksi on tärkeää käyttää tietokonetta normaalikäytössä rajoitetuilla oikeuksilla eli käyttäjänä.

Tällöin tietokoneeseen tarttuva haittaohjelma tai mahdollinen murtautuja ei saa automaattisesti järjestelmänvalvojan oikeuksia. Ainakin osa haittaohjelmista ei pysty asentamaan itseään tietokoneelle käyttäjän oikeuksilla.

Käyttäjätilien oikeuksien muuttaminen ei hävitä tiedostoja tai muuta esimerkiksi Windowsin tai ohjelmien asetuksia.

Ohjeessa käydään läpi nykyisen järjestelmänvalvojatilin muuttaminen käyttäjätiliksi ja uuden järjestelmänvalvojatilin luominen.

Lisätietoa käyttäjätileistä löytyy Nekon Windows 7/Vista -vinkeistä.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Windows_7_kayttajatilit_2016_03_30 (PDF-muodossa), julkaistu 30.3.2016.

Tähän ohjeeseen linkittäminen

Jos haluat linkittää ohjeisiin, älä linkitä suoraan PDF-tiedostoon! Näin siksi, että kun päivitän PDF-muodossa olevia ohjeita, PDF-tiedostojen nimi ja osoite muuttuu. Ohjeiden sivuilla on aina linkki ohjeen viimeisimpään versioon.

Ei siis näin:

Linkki: https://peruskayttajalle.net/pdf/tiedoston_nimi.pdf

Vaan näin:

Linkki: https://peruskayttajalle.net/ohjeet/kayttajatilit.php

Kommentit

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

RSS-syöte

Peruskäyttäjälle.netin Ajankohtaista -sivua on mahdollista seurata RSS-syötteenä. Näin voit helposti seurata sivustolla tapahtuvia muutoksia, kuten uutisia sekä uusia ja päivitettyjä ohjeita.

Olen tehnyt ohjeen Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla. Ohjeessa käydään läpi RSS-syötteiden tilaaminen sekä lukeminen Internet Explorerilla ja Mozilla Firefoxilla. Google Chromella ei voi lukea RSS-syötteitä muuten kuin asentamalla jonkin tarkoitukseen tehdyn laajennuksen.

Ajankohtaista

7.8.2017. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Poistettu ohjeesta SiteAdvisorin osuus, koska SiteAdvisorin verkkopalvelu on suljettu. Lue lisää »

4.8.2017. Uusi ohje: Estä nettisivustojen evästeet

Eväste on pieni tekstiä sisältävä tiedosto, joka tallennetaan tietokoneelle, kun vierailet jollakin nettisivustolla. Lue lisää »

30.7.2017. Päivitetty ohje: Tietoturvan muistilista

Lisätty ohjeeseen tietoa ilmoitushuijauksista ja identiteettivarkauksista. Lue lisää »

21.7.2017. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Päivitetty ohjetta URLVoidin ja WOTin osalta. Lue lisää »