Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla

Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Valitettavasti Windowsin asennuksen yhteydessä luodaan vain yksi käyttäjätili, jolla on järjestelmänvalvojan oikeudet. Tämä on vakava tietoturvaongelma, koska järjestelmänvalvojalla on oikeus tehdä tietokoneelle ihan mitä haluaa. Siksi on tärkeää käyttää tietokonetta normaalikäytössä rajoitetuilla oikeuksilla eli käyttäjänä.

Tällöin tietokoneeseen tarttuva haittaohjelma tai mahdollinen murtautuja ei saa automaattisesti järjestelmänvalvojan oikeuksia. Ainakin osa haittaohjelmista ei pysty asentamaan itseään tietokoneelle käyttäjän oikeuksilla.

Käyttäjätilien oikeuksien muuttaminen ei hävitä tiedostoja tai muuta esimerkiksi Windowsin tai ohjelmien asetuksia.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi nykyisen järjestelmänvalvojatilin tai Microsoft-tilin muuttaminen käyttäjätiliksi ja uuden järjestelmänvalvojatilin luominen Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Lisätietoa käyttäjätileistä löytyy Nekon Windows 7/Vista -vinkeistä.

Päivitys 11.12.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 29.12.2017: Päivitetty ohjetta Windows 7:n osalta ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio.

Päivitys 5.9.2019: Päivitetty ohje vastaamaan Windows 10:n versiota 1903.

Päivitys 4.12.2019: Päivitetty ohje kokonaan Windows 10:n osalta ja muutettu ohje vastaamaan Windows 10 Homea Windows 10 Pron sijaan. Lisäksi lisätty ohjeeseen osio Microsoft-tilin muuttamisesta paikalliseksi käyttäjätiliksi Windows 10:ssä.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Windowsin_kayttajatilit_2019_12_04 (PDF-muodossa), julkaistu 4.12.2019.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

4.12.2019. Päivitetty ohje: Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla

Päivitetty ohje kokonaan Windows 10:n osalta. Lue lisää »

1.12.2019. Yle Oppimisen Digitreenien peruskurssi

Yle on julkaissut Digitreenien peruskurssin, jossa opetellaan aivan perusasioita tietotekniikasta ja kännykän käytöstä. Lue lisää »

27.11.2019. Tietoturvamerkki kertoo tuotteen tietoturvallisuudesta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut uuden Tietoturvamerkin. Lue lisää »

26.11.2019. Päivitetty ohje: YouTuben ikärajan kiertäminen

Korvattu NSFWYouTube ListenOnRepeatilla. Lue lisää »