Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla

Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Valitettavasti Windowsin asennuksen yhteydessä luodaan vain yksi käyttäjätili, jolla on järjestelmänvalvojan oikeudet. Tämä on vakava tietoturvaongelma, koska järjestelmänvalvojalla on oikeus tehdä tietokoneelle ihan mitä haluaa.

Siksi on tärkeää käyttää tietokonetta normaalikäytössä rajoitetuilla oikeuksilla eli käyttäjänä.

Tällöin tietokoneeseen tarttuva haittaohjelma tai mahdollinen murtautuja ei saa automaattisesti järjestelmänvalvojan oikeuksia. Ainakin osa haittaohjelmista ei pysty asentamaan itseään tietokoneelle käyttäjän oikeuksilla.

Käyttäjätilien oikeuksien muuttaminen ei hävitä tiedostoja tai muuta esimerkiksi Windowsin tai ohjelmien asetuksia.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi nykyisen järjestelmänvalvojatilin tai Microsoft-tilin muuttaminen käyttäjätiliksi ja uuden järjestelmänvalvojatilin luominen Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Lisätietoa käyttäjätileistä löytyy Nekon Windows 7/Vista -vinkeistä.

Ohjeeseen tehdyt muutokset

Päivitys 11.12.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 29.12.2017: Päivitetty ohjetta Windows 7:n osalta ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio.

Päivitys 5.9.2019: Päivitetty ohje vastaamaan Windows 10:n versiota 1903.

Päivitys 4.12.2019: Päivitetty ohje kokonaan Windows 10:n osalta ja muutettu ohje vastaamaan Windows 10 Homea Windows 10 Pron sijaan. Lisäksi lisätty ohjeeseen osio Microsoft-tilin muuttamisesta paikalliseksi käyttäjätiliksi Windows 10:ssä.

Päivitys 25.8.2020: Päivitetty ohjetta Windows 10:n osalta.

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Windowsin_kayttajatilit_2020_08_25 (PDF-muodossa), julkaistu 25.8.2020.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

2.12.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on tehty pieniä muutoksia Microsoft Edgen osalta. Lue lisää »

29.11.2020. Bitcoin-sijoitushuijauksilla viety rahaa

Huijauksessa on käytetty valeuutisia. Lue lisää »

26.11.2020. YouTuben ikärajan kiertäminen estetty

YouTuben ikärajaa ei voi enää kiertää ainakaan millään yksinkertaisella keinolla. Lue lisää »

24.11.2020. Päivitetty ohje: Windowsin virranhallinta-asetukset