Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite

Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Voit myös ladata ohjeen PDF-muodossa.

Lyhytlinkki on linkki jollekin nettisivulle, jonka osoite on lyhennetty lyhytlinkkipalvelulla (esimerkiksi Bitly, TinyURL.com). Esimerkiksi linkki https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php muuttuu lyhytlinkkinä muotoon https://goo.gl/sHGHii.

Lyhytlinkkien todellinen osoite kannattaa selvittää ennen lyhytlinkin avaamista, koska lyhytlinkkejä väärinkäytetään esimerkiksi haittaohjelmien jakeluun. Tällöin lyhytlinkin todellinen osoite ohjaa haittaohjelmilla saastutetulle nettisivustolle.

Ohjeessa (PDF-muodossa) neuvotaan kahden eri lyhytlinkkien todellisen osoitteen kertovan verkkopalvelun käyttö. Käytettävät verkkopalvelut ovat URL X-ray ja Where Does This Link Go?.

Ohjeet molempien verkkopalveluiden käyttöön löytyvät myös tältä sivulta: URL X-ray ja Where Does This Link Go?

Huom! Tarvittaessa on hyvä tarkistaa lyhytlinkin todellisen osoitteen luotettavuus. Vinkkejä nettisivustojen luotettavuuden tarkistamiseen löydät tekemästäni ohjeesta Nettisivustojen luotettavuuden arviointi.

Päivitys 12.10.2017: Päivitetty ohjetta URL X-rayn osalta ja lisätty ohjeeseen Where Does This Link Go -verkkopalvelun käyttöohjeet.

Päivitys 15.4.2018: Poistettu linkki Goo.gl -lyhytlinkkipalveluun, koska se tullaan sulkemaan. Tähän mennessä luodut goo.gl -lyhytlinkit tulevat toimimaan toistaiseksi, mutta uusien linkkien luominen ei enää onnistu 13.4.2018 (uudet käyttäjät) tai 30.3.2019 (vanhat käyttäjät) lähtien.

Päivitys 21.4.2018: Korjattu PDF-tiedostossa ollut virheellinen Bitly -lyhytlinkkipalvelun osoite.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

URL X-ray

Voit selvittää lyhytlinkin todellisen osoitteen URL X-rayssa seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen http://urlxray.com/. Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite URL X-rayn hakukenttään ja napsauta X-ray -painiketta. Esimerkissä lyhytlinkin osoite on https://goo.gl/sHGHii (kuva alla).

Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite URL X-rayn hakukenttään ja napsauta X-ray -painiketta

2. Alaspäin osoittavan valkoisen nuolen alta näet lyhytlinkin todellisen osoitteen, joka on esimerkissä https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php (kuva alla).

Alaspäin osoittavan valkoisen nuolen alta näet lyhytlinkin todellisen osoitteen

Where Does This Link Go?

Voit selvittää lyhytlinkin todellisen osoitteen Where Does This Link Gossa seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen http://wheredoesthislinkgo.com/. Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite sivun hakukenttään ja napsauta Expand -painiketta. Esimerkissä lyhytlinkin osoite on https://goo.gl/sHGHii (kuva alla).

Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite sivun hakukenttään ja napsauta Expand -painiketta

2. Linkin todellinen osoite näkyy lyhytlinkin osoitteen ja tekstin ”expands to” jälkeen. Esimerkissä linkin todellinen osoite on https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php (kuva alla).

Linkin todellinen osoite näkyy lyhytlinkin osoitteen ja tekstin expands to jälkeen

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Lyhytlinkki_2018_04_21 (PDF-muodossa), julkaistu 21.4.2018.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

8.8.2019. Romanssihuijausten uhreja voidaan huijata myös rahanpesuun

Romanssihuijauksissa huijarit eivät välttämättä tyydy pelkästään viemään uhrin rahoja. Lue lisää »

5.8.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty lähinnä pienempiä päivityksiä. Lue lisää »

1.8.2019. Uusi ohje: Lataa videoita youtube-dl:llä

Netistä löytyy verkkopalveluita, joiden avulla voi ladata videoita mm. YouTubesta. Lue lisää »

25.7.2019. Uusi ohje: Näppäimistön käyttö

Näppäimistön käyttö on asia, jota ei välttämättä käydä läpi kovin syvällisesti. Lue lisää »