Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite

Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Voit myös ladata ohjeen PDF-muodossa.

Lyhytlinkki on linkki jollekin nettisivulle, jonka osoite on lyhennetty lyhytlinkkipalvelulla (esimerkiksi Google URL Shortener, Bitly , TinyURL.com). Esimerkiksi linkki https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php muuttuu lyhytlinkkinä muotoon https://goo.gl/sHGHii.

Lyhytlinkkien todellinen osoite kannattaa selvittää ennen lyhytlinkin avaamista, koska lyhytlinkkejä väärinkäytetään esimerkiksi haittaohjelmien jakeluun. Tällöin lyhytlinkin todellinen osoite ohjaa haittaohjelmilla saastutetulle nettisivustolle.

Ohjeessa (PDF-muodossa) neuvotaan kahden eri lyhytlinkkien todellisen osoitteen kertovan verkkopalvelun käyttö. Käytettävät verkkopalvelut ovat URL X-ray ja Where Does This Link Go?.

Ohjeet molempien verkkopalveluiden käyttöön löytyvät myös tältä sivulta: URL X-ray ja Where Does This Link Go?

Huom! Tarvittaessa on hyvä tarkistaa lyhytlinkin todellisen osoitteen luotettavuus. Vinkkejä nettisivustojen luotettavuuden tarkistamiseen löydät tekemästäni ohjeesta Nettisivustojen luotettavuuden arviointi.

Päivitys 12.10.2017: Päivitetty ohjetta URL X-rayn osalta ja lisätty ohjeeseen Where Does This Link Go -verkkopalvelun käyttöohjeet.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

URL X-ray

Voit selvittää lyhytlinkin todellisen osoitteen URL X-rayssa seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen http://urlxray.com/. Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite URL X-rayn hakukenttään ja napsauta X-ray -painiketta. Esimerkissä lyhytlinkin osoite on https://goo.gl/sHGHii (kuva alla).

Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite URL X-rayn hakukenttään ja napsauta X-ray -painiketta

2. Alaspäin osoittavan valkoisen nuolen alta näet lyhytlinkin todellisen osoitteen, joka on esimerkissä https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php (kuva alla).

Alaspäin osoittavan valkoisen nuolen alta näet lyhytlinkin todellisen osoitteen

Where Does This Link Go?

Voit selvittää lyhytlinkin todellisen osoitteen Where Does This Link Gossa seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen http://wheredoesthislinkgo.com/. Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite sivun hakukenttään ja napsauta Expand -painiketta. Esimerkissä lyhytlinkin osoite on https://goo.gl/sHGHii (kuva alla).

Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite sivun hakukenttään ja napsauta Expand -painiketta

2. Linkin todellinen osoite näkyy lyhytlinkin osoitteen ja tekstin ”expands to” jälkeen. Esimerkissä linkin todellinen osoite on https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php (kuva alla).

Linkin todellinen osoite näkyy lyhytlinkin osoitteen ja tekstin expands to jälkeen

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Lyhytlinkki_2017_10_12 (PDF-muodossa), julkaistu 12.10.2017.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

16.1.2018. Päivitetty ohje: Muistitikun käyttö

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio. Lue lisää »

14.1.2018. Päivitetty ohje: YouTuben ikärajan kiertäminen

Päivitetty ohjeen kuvia. Lue lisää »

12.1.2018. Päivitetty ohje: Poista nettiselaimen historiatiedot

Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta ja lisätty ohjeeseen Microsoft Edge -nettiselain. Lue lisää »

9.1.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on lisätty Windows 10 -osio. Lue lisää »