Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite

Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Voit myös ladata ohjeen PDF-muodossa.

Lyhytlinkki on linkki jollekin nettisivulle, jonka osoite on lyhennetty lyhytlinkkipalvelulla (esimerkiksi Bitly, TinyURL.com). Esimerkiksi linkki https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php muuttuu lyhytlinkkinä muotoon https://goo.gl/sHGHii.

Lyhytlinkkien todellinen osoite kannattaa selvittää ennen lyhytlinkin avaamista, koska lyhytlinkkejä väärinkäytetään esimerkiksi haittaohjelmien jakeluun. Tällöin lyhytlinkin todellinen osoite ohjaa haittaohjelmilla saastutetulle nettisivustolle.

Ohjeessa (PDF-muodossa) neuvotaan kahden eri lyhytlinkkien todellisen osoitteen kertovan verkkopalvelun käyttö. Käytettävät verkkopalvelut ovat URL X-ray ja Where Does This Link Go?.

Ohjeet molempien verkkopalveluiden käyttöön löytyvät myös tältä sivulta: URL X-ray ja Where Does This Link Go?

Huom! Tarvittaessa on hyvä tarkistaa lyhytlinkin todellisen osoitteen luotettavuus. Vinkkejä nettisivustojen luotettavuuden tarkistamiseen löydät tekemästäni ohjeesta Nettisivustojen luotettavuuden arviointi.

Päivitys 12.10.2017: Päivitetty ohjetta URL X-rayn osalta ja lisätty ohjeeseen Where Does This Link Go -verkkopalvelun käyttöohjeet.

Päivitys 15.4.2018: Poistettu linkki Goo.gl -lyhytlinkkipalveluun, koska se tullaan sulkemaan. Tähän mennessä luodut goo.gl -lyhytlinkit tulevat toimimaan toistaiseksi, mutta uusien linkkien luominen ei enää onnistu 13.4.2018 (uudet käyttäjät) tai 30.3.2019 (vanhat käyttäjät) lähtien.

Päivitys 21.4.2018: Korjattu PDF-tiedostossa ollut virheellinen Bitly -lyhytlinkkipalvelun osoite.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

URL X-ray

Voit selvittää lyhytlinkin todellisen osoitteen URL X-rayssa seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen http://urlxray.com/. Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite URL X-rayn hakukenttään ja napsauta X-ray -painiketta. Esimerkissä lyhytlinkin osoite on https://goo.gl/sHGHii (kuva alla).

Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite URL X-rayn hakukenttään ja napsauta X-ray -painiketta

2. Alaspäin osoittavan valkoisen nuolen alta näet lyhytlinkin todellisen osoitteen, joka on esimerkissä https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php (kuva alla).

Alaspäin osoittavan valkoisen nuolen alta näet lyhytlinkin todellisen osoitteen

Where Does This Link Go?

Voit selvittää lyhytlinkin todellisen osoitteen Where Does This Link Gossa seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen http://wheredoesthislinkgo.com/. Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite sivun hakukenttään ja napsauta Expand -painiketta. Esimerkissä lyhytlinkin osoite on https://goo.gl/sHGHii (kuva alla).

Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite sivun hakukenttään ja napsauta Expand -painiketta

2. Linkin todellinen osoite näkyy lyhytlinkin osoitteen ja tekstin ”expands to” jälkeen. Esimerkissä linkin todellinen osoite on https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php (kuva alla).

Linkin todellinen osoite näkyy lyhytlinkin osoitteen ja tekstin expands to jälkeen

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Lyhytlinkki_2018_04_21 (PDF-muodossa), julkaistu 21.4.2018.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

(Päivitetty 11.10.) 8.10.2018. Tulevia ohjeiden päivityksiä

Päivitettäviä ohjeita on jälleen kasaantunut yhteensä kahdeksan kappaletta. Lue lisää »

7.10.2018. Uusi artikkeli: Linux Mint – peruskäyttäjän vaihtoehto Windowsille

Linux Mint on peruskäyttäjälle sopiva vaihtoehto Windowsille, jos ei ole tarvetta käyttää joitakin tiettyjä ohjelmia. Lue lisää »

3.10.2018. Päivitetty ohje: Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Päivitetty ohjetta UltraDefragin asennuksen osalta. Lue lisää »

30.9.2018. Uusi ohje: Mozilla Thunderbird ja roskaposti

Mozilla Thunderbird -sähköpostiohjelmassa voi merkitä viestejä roskapostiksi. Lue lisää »