Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite

Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Voit myös ladata ohjeen PDF-muodossa.

Lyhytlinkki on linkki jollekin nettisivulle, jonka osoite on lyhennetty lyhytlinkkipalvelulla (esimerkiksi Bitly, TinyURL.com). Esimerkiksi linkki https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php muuttuu lyhytlinkkinä muotoon https://goo.gl/sHGHii.

Lyhytlinkkien todellinen osoite kannattaa selvittää ennen lyhytlinkin avaamista, koska lyhytlinkkejä väärinkäytetään esimerkiksi haittaohjelmien jakeluun. Tällöin lyhytlinkin todellinen osoite ohjaa haittaohjelmilla saastutetulle nettisivustolle.

Ohjeessa (PDF-muodossa) neuvotaan kahden eri lyhytlinkkien todellisen osoitteen kertovan verkkopalvelun käyttö. Käytettävät verkkopalvelut ovat URL X-ray ja Where Does This Link Go?.

Ohjeet molempien verkkopalveluiden käyttöön löytyvät myös tältä sivulta: URL X-ray ja Where Does This Link Go?

Huom! Tarvittaessa on hyvä tarkistaa lyhytlinkin todellisen osoitteen luotettavuus. Vinkkejä nettisivustojen luotettavuuden tarkistamiseen löydät tekemästäni ohjeesta Nettisivustojen luotettavuuden arviointi.

Ohjeeseen tehdyt muutokset

Päivitys 12.10.2017: Päivitetty ohjetta URL X-rayn osalta ja lisätty ohjeeseen Where Does This Link Go -verkkopalvelun käyttöohjeet.

Päivitys 15.4.2018: Poistettu linkki Goo.gl -lyhytlinkkipalveluun, koska se tullaan sulkemaan. Tähän mennessä luodut goo.gl -lyhytlinkit tulevat toimimaan toistaiseksi, mutta uusien linkkien luominen ei enää onnistu 13.4.2018 (uudet käyttäjät) tai 30.3.2019 (vanhat käyttäjät) lähtien.

Päivitys 21.4.2018: Korjattu PDF-tiedostossa ollut virheellinen Bitly -lyhytlinkkipalvelun osoite.

URL X-ray

Voit selvittää lyhytlinkin todellisen osoitteen URL X-rayssa seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen http://urlxray.com/. Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite URL X-rayn hakukenttään ja napsauta X-ray -painiketta. Esimerkissä lyhytlinkin osoite on https://goo.gl/sHGHii (kuva alla).

Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite URL X-rayn hakukenttään ja napsauta X-ray -painiketta

2. Alaspäin osoittavan valkoisen nuolen alta näet lyhytlinkin todellisen osoitteen, joka on esimerkissä https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php (kuva alla).

Alaspäin osoittavan valkoisen nuolen alta näet lyhytlinkin todellisen osoitteen

Where Does This Link Go?

Voit selvittää lyhytlinkin todellisen osoitteen Where Does This Link Gossa seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen http://wheredoesthislinkgo.com/. Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite sivun hakukenttään ja napsauta Expand -painiketta. Esimerkissä lyhytlinkin osoite on https://goo.gl/sHGHii (kuva alla).

Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite sivun hakukenttään ja napsauta Expand -painiketta

2. Linkin todellinen osoite näkyy lyhytlinkin osoitteen ja tekstin ”expands to” jälkeen. Esimerkissä linkin todellinen osoite on https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php (kuva alla).

Linkin todellinen osoite näkyy lyhytlinkin osoitteen ja tekstin expands to jälkeen

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Lyhytlinkki_2018_04_21 (PDF-muodossa), julkaistu 21.4.2018.