Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite

Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Voit myös ladata ohjeen PDF-muodossa.

Lyhytlinkki on linkki jollekin nettisivulle, jonka osoite on lyhennetty lyhytlinkkipalvelulla (esimerkiksi Google URL Shortener, Bitly , TinyURL.com). Esimerkiksi linkki https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php muuttuu lyhytlinkkinä muotoon https://goo.gl/sHGHii.

Lyhytlinkkien todellinen osoite kannattaa selvittää ennen lyhytlinkin avaamista, koska lyhytlinkkejä väärinkäytetään esimerkiksi haittaohjelmien jakeluun. Tällöin lyhytlinkin todellinen osoite ohjaa haittaohjelmilla saastutetulle nettisivustolle.

Ohjeessa neuvotaan kahden eri lyhytlinkkien todellisen osoitteen kertovan verkkopalvelun käyttö. Käytettävät verkkopalvelut ovat URL X-ray ja Where Does This Link Go?.

Huom! Tarvittaessa on hyvä tarkistaa lyhytlinkin todellisen osoitteen luotettavuus. Vinkkejä nettisivustojen luotettavuuden tarkistamiseen löydät tekemästäni ohjeesta Nettisivustojen luotettavuuden arviointi.

Päivitys 12.10.2017: Päivitetty ohjetta URL X-rayn osalta ja lisätty ohjeeseen Where Does This Link Go -verkkopalvelun käyttöohjeet.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

URL X-ray

Voit selvittää lyhytlinkin todellisen osoitteen URL X-rayssa seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen http://urlxray.com/. Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite URL X-rayn hakukenttään ja napsauta X-ray -painiketta. Esimerkissä lyhytlinkin osoite on https://goo.gl/sHGHii (kuva alla).

Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite URL X-rayn hakukenttään ja napsauta X-ray -painiketta

2. Alaspäin osoittavan valkoisen nuolen alta näet lyhytlinkin todellisen osoitteen, joka on esimerkissä https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php (kuva alla).

Alaspäin osoittavan valkoisen nuolen alta näet lyhytlinkin todellisen osoitteen

Where Does This Link Go?

Voit selvittää lyhytlinkin todellisen osoitteen Where Does This Link Gossa seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen http://wheredoesthislinkgo.com/. Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite sivun hakukenttään ja napsauta Expand -painiketta. Esimerkissä lyhytlinkin osoite on https://goo.gl/sHGHii (kuva alla).

Kirjoita tai kopioi ja liitä lyhytlinkin osoite sivun hakukenttään ja napsauta Expand -painiketta

2. Linkin todellinen osoite näkyy lyhytlinkin osoitteen ja tekstin ”expands to” jälkeen. Esimerkissä linkin todellinen osoite on https://peruskayttajalle.net/ohjeet.php (kuva alla).

Linkin todellinen osoite näkyy lyhytlinkin osoitteen ja tekstin expands to jälkeen

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Lyhytlinkki_2017_10_12 (PDF-muodossa), julkaistu 12.10.2017.

Tähän ohjeeseen linkittäminen

Jos haluat linkittää ohjeisiin, älä linkitä suoraan PDF-tiedostoon! Näin siksi, että kun päivitän PDF-muodossa olevia ohjeita, PDF-tiedostojen nimi ja osoite muuttuu. Ohjeiden sivuilla on aina linkki ohjeen viimeisimpään versioon.

Ei siis näin:

Linkki: https://peruskayttajalle.net/pdf/tiedoston_nimi.pdf

Vaan näin:

Linkki: https://peruskayttajalle.net/ohjeet/lyhytlinkki.php

Kommentit

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

RSS-syöte

Peruskäyttäjälle.netin Ajankohtaista -sivua on mahdollista seurata RSS-syötteenä. Näin voit helposti seurata sivustolla tapahtuvia muutoksia, kuten uutisia sekä uusia ja päivitettyjä ohjeita.

Olen tehnyt ohjeen Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla. Ohjeessa käydään läpi RSS-syötteiden tilaaminen sekä lukeminen Internet Explorerilla ja Mozilla Firefoxilla. Google Chromella ei voi lukea RSS-syötteitä muuten kuin asentamalla jonkin tarkoitukseen tehdyn laajennuksen.

Ajankohtaista

12.10.2017. Päivitetty ohje: Tarkista lyhytlinkkien todellinen osoite

Päivitetty ohjetta URL X-rayn osalta ja lisätty ohjeeseen Where Does This Link Go -verkkopalvelun käyttöohjeet. Lue lisää »

10.10.2017. Yle: Vanha muistia sisältävä elektroniikka kierrätykseen

Miten muistia sisältävät laitteet voi kierrättää tietoturvallisesti. Lue lisää »

8.10.2017. Päivitetty ohje: Poista nettiselaimen historiatiedot

Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta. Lue lisää »

22.9.2017. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta CCleanerin asetusten ja päivittämisen osalta. Lue lisää »