Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Muistitikun käyttö

Muistitikun käyttö

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Muistitikku eli virallisemmin USB-muisti on kätevä ja halpa väline tietojen siirtämiseen ja myös varmuuskopiointiin. Kuitenkin muistitikkua käytettäessä on syytä toimia oikein, jotta muistitikulla olevat tiedostot eivät vahingoitu ja pahimmillaan muutu lukukelvottomiksi.

Muistitikkujen huono puoli on, että kuten mikään muukaan elektroniikka, muistitikutkaan eivät ole ikuisia. Kokemusteni mukaan muistitikut voivat kestää muutamasta kuukaudesta yli kymmeneen vuoteen.

Valitettavasti muistitikkuihin liittyy myös tietoturvariskejä, sillä haittaohjelmat voivat levitä tietokoneelta toiselle muistitikun avulla. Haittaohjelmia on myös levitetty jättämällä haittaohjelman sisältäviä muistitikkuja ihmisten löydettäväksi.

Kun ihmiset ovat uteliaisuuttaan kytkeneet tällaisen muistitikun tietokoneeseen, on haittaohjelma päässyt asentumaan tietokoneelle. Tästä syystä mitään tuntematonta muistitikkua ei koskaan pidä kytkeä tietokoneeseen.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi mm. muistitikun asianmukainen käyttö Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä, muistitikun käyttö varmuuskopiointiin ja muistitikun asianmukainen hävittäminen sen rikkoonnuttua.

Huom! Jos tiedostojen kopioiminen yms. asiat eivät ole sinulle tuttuja, olen tehnyt ohjeen Resurssienhallinnan käyttö.

Päivitys 14.9.2016: Tarkennuksia ja lisäyksiä ohjeeseen.

Päivitys 26.12.2016: Lisätty linkki ulkoisen kiintolevyn ohjeeseen. Lisäksi tarkennuksia ohjeeseen.

Päivitys 11.7.2017: Lisätty linkkejä USB-liitännöistä kertoville nettisivuille.

Päivitys 16.1.2018: Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio.

Päivitys 15.4.2018: Pieniä korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 6.7.2018: Lisätty osio vapaan tallennustilan tarkistamisesta.

Päivitys 13.8.2018: Lisätty ohjeeseen osio tiedostojärjestelmän vaihtamisesta, jos muistitikulle on tarkoitus tallentaa yli 4 gigatavun tiedostoja.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Muistitikun_kaytto_2018_08_13 (PDF-muodossa), julkaistu 13.8.2018.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

13.12.2018. Päivitetty ohje: Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla

Poistettu ohjeesta Mozilla Firefox -osio. Lue lisää »

10.12.2018. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Lisätty ohjeeseen CCleanerin päivitysasetukset. Lue lisää »

28.11.2018. Lokakuun ominaisuuspäivitys jälleen jakelussa

Windows 10:n lokakuun ominaisuuspäivitys on vihdoin saatu uudestaan jakeluun. Lue lisää »

26.11.2018. Päivitetty ohje: Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Päivitetty ohjetta UltraDefragin latauksen osalta. Lisäksi muutoksia UltraDefragin linkkeihin. Lue lisää »