Siirry suoraan sisältöön

Peruskäyttäjälle.net

Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Näppäimistön käyttö

Näppäimistön käyttö


Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Näppäimistön käyttö on asia, jota ei välttämättä käydä läpi kovin syvällisesti erilaisissa tietotekniikkakoulutuksissa. Siksi halusin korjata tämän puutteen tekemällä oman ohjeeni aiheesta.

Näppäimistöt ovat ulkonäöltään erilaisia, koska jokainen valmistaja on tehnyt näppäimistöstä omannäköisensä. Myös joidenkin näppäinten koko ja muoto vaihtelevat. Kuitenkin näppäinten asettelu on aina sama. Näppäimistöistä löytyvät myös aina tietyt näppäimet, vaikka eri valmistajat lisäävät näppäimistöihin myös omia näppäimiään tai säätimiään.

Useissa näppäimistöissä on valmistajan lisäämät näppäimet tai säätimet esimerkiksi äänenvoimakkuuden säätöön. Näppäimistöön on usein myös lisätty näppäimet ääni- tai videotiedoston toistoon ja toiston pysäyttämiseen sekä tauottamiseen

Näppäimistöt ovat erilaisia myös kannettavissa tietokoneissa, koska niissä näppäimistö on pitänyt mahduttaa pieneen tilaan. Kuitenkin myös kannettavien tietokoneiden näppäimistöistä löytyvät aina tietyt näppäimet. Tosin kannettavissa tietokoneissa näppäinten asettelu vaihtelee jossain määrin.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi Windows -tietokoneiden näppäimistöstä normaalisti löytyvät näppäimet sekä erikoismerkkien kirjoittaminen. Tässä ohjeessa ei siis käydä läpi erilaisia valmistajien lisäämiä näppäimiä ja säätimiä.

Tässä ohjeessa ei myöskään käsitellä tarkemmin kannettavien tietokoneiden näppäimistöjen erikoisuuksia, koska kannettavien tietokoneiden näppäimistöt vaihtelevat huomattavasti eri tietokonevalmistajien ja mallien välillä.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa


Lataa ohje Nappaimiston_kaytto_2019_07_25 (PDF-muodossa), julkaistu 25.7.2019.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons


Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

8.8.2019. Romanssihuijausten uhreja voidaan huijata myös rahanpesuun

Romanssihuijauksissa huijarit eivät välttämättä tyydy pelkästään viemään uhrin rahoja. Lue lisää »

5.8.2019. Päivitetty kahta ohjetta

Ohjeisiin on tehty lähinnä pienempiä päivityksiä. Lue lisää »

1.8.2019. Uusi ohje: Lataa videoita youtube-dl:llä

Netistä löytyy verkkopalveluita, joiden avulla voi ladata videoita mm. YouTubesta. Lue lisää »

25.7.2019. Uusi ohje: Näppäimistön käyttö

Näppäimistön käyttö on asia, jota ei välttämättä käydä läpi kovin syvällisesti. Lue lisää »