Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Estä salasanojen kaappaaminen näyttönäppäimistöllä

Estä salasanojen kaappaaminen näyttönäppäimistöllä

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Eräs haittaohjelmatyyppi on tietokoneen näppäimistön painalluksia tallentavat ohjelmat, joista käytetään englanninkielistä nimitystä ”keylogger”. Keyloggereilla voidaan varastaa esimerkiksi käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Eräs keino suojautua keyloggereita vastaan on käyttää Windowsista löytyvää näyttönäppäimistöä. Näyttönäppäimistö on tietokoneen näytöllä toimiva virtuaalinen näppäimistö, jota voi käyttää hiirellä.

Käytettäessä näyttönäppäimistöä keylogger ei pysty tallentamaan käyttäjätunnuksia, salasanoja tai mitään muutakaan tekstiä.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi näyttönäppäimistön käyttäminen ja asetukset Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Ohjeeseen tehdyt muutokset

Päivitys 27.3.2018: Päivitetty ohje Windows 10 -aikaan.

Päivitys 2.9.2019: Päivitetty ohjetta Windows 10:n osalta.

Päivitys 25.8.2020: Päivitetty ohjetta Windows 10:n osalta.

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Nayttonappaimisto_2020_08_25 (PDF-muodossa), julkaistu 25.8.2020.