Estä salasanojen kaappaaminen näyttönäppäimistöllä

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Eräs haittaohjelmatyyppi on tietokoneen näppäimistön painalluksia tallentavat ohjelmat, joista käytetään nimitystä näppäintallennin. Näppäintallentimilla voidaan varastaa esimerkiksi käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Eräs keino suojautua näppäintallentimia vastaan on käyttää Windowsista löytyvää näyttönäppäimistöä. Näyttönäppäimistö on tietokoneen näytöllä toimiva virtuaalinen näppäimistö, jota voi käyttää hiirellä.

Käytettäessä näyttönäppäimistöä näppäintallennin ei pysty tallentamaan käyttäjätunnuksia, salasanoja tai mitään muutakaan tekstiä.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi näyttönäppäimistön käyttäminen ja asetukset Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Lataa ohje Nayttonappaimisto_2021_01_26 (PDF-muodossa), julkaistu 26.1.2021.

Ohjeeseen tehdyt muutokset

Päivitys 27.3.2018: Päivitetty ohje Windows 10 -aikaan.

Päivitys 2.9.2019: Päivitetty ohjetta Windows 10:n osalta.

Päivitys 25.8.2020: Päivitetty ohjetta Windows 10:n osalta.

Päivitys 26.1.2021: Päivitetty ohjetta Windows 10:n osalta.