Turvallisempaa nettiselailua nimipalvelimen vaihdolla

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Nimipalvelu (englanniksi ”Domain Name System” eli ”DNS”) on järjestelmä, jonka yksi tehtävistä on muuttaa verkkotunnus (esimerkiksi peruskayttajalle.net ) IP-osoitteeksi. Koska IP-osoite on neliosainen numerosarja (esimerkiksi 164.215.39.203), olisi sitä hyvin hankala muistaa. Tästä syystä käytetään verkkotunnuksia.

Käytännön työn nimipalvelujärjestelmässä hoitavat erityyppiset nimipalvelimet. Yleensä käytössä on nettiyhteyden tarjoajan nimipalvelin, mutta tarjolla on myös muita vaihtoehtoja. Turvallisempi vaihtoehto on Quad9 -nimipalvelinpalvelu.

Quad9 estää pääsyn osalle haitallisia nettisivustoja. Estetyt nettisivustot voivat esimerkiksi levittää haittaohjelmia tai ne voivat liittyä tietojenkalasteluun tai huijauksiin.

Ilmaisen Quad9 -palvelun taustalla on mm. tietotekniikkayhtiö IBM. Palvelu kerää tietoa haitallisista nettisivustoista IBM:n oman tietoturvayksikön lisäksi useilta muilta yrityksiltä ja verkkopalveluilta. Quad9:n oman ilmoituksen mukaan palvelu ei tallenna tai hyödynnä käyttäjien tietoja.

Palvelun käyttöönotto on helppoa, koska se vaatii ainoastaan tietokoneen nimipalvelimen osoitteen muuttamisen. Osoitteen muuttaminen ei ole peruuttamaton toimenpide eikä myöskään kovin vaikeaa.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi nimipalvelimen osoitteen muuttaminen Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Lataa ohje Nimipalvelimen_vaihto_2020_08_24 (PDF-muodossa), julkaistu 24.8.2020.

Ohjeeseen tehdyt muutokset

Päivitys 30.8.2018: Korjattu kirjoitusvirhe.

Päivitys 22.8.2019: Päivitetty ohjetta Windows 10:n osalta.

Päivitys 24.8.2020: Päivitetty ohjetta Windows 10:n osalta.