Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Turvallisempaa nettiselailua nimipalvelimen vaihdolla

Turvallisempaa nettiselailua nimipalvelimen vaihdolla

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Nimipalvelu (englanniksi ”Domain Name System” eli ”DNS”) on järjestelmä, jonka yksi tehtävistä on muuttaa verkkotunnus (esimerkiksi peruskayttajalle.net ) IP-osoitteeksi. Koska IP-osoite on neliosainen numerosarja (esimerkiksi 164.215.39.203), olisi sitä hyvin hankala muistaa. Tästä syystä käytetään verkkotunnuksia.

Käytännön työn nimipalvelujärjestelmässä hoitavat erityyppiset nimipalvelimet. Yleensä käytössä on nettiyhteyden tarjoajan nimipalvelin, mutta tarjolla on myös muita vaihtoehtoja. Turvallisempi vaihtoehto on Quad9 -nimipalvelinpalvelu.

Quad9 estää pääsyn osalle haitallisia nettisivustoja. Estetyt nettisivustot voivat esimerkiksi levittää haittaohjelmia tai ne voivat liittyä tietojenkalasteluun tai huijauksiin.

Ilmaisen Quad9 -palvelun taustalla on mm. tietotekniikkayhtiö IBM. Palvelu kerää tietoa haitallisista nettisivustoista IBM:n oman tietoturvayksikön lisäksi useilta muilta yrityksiltä ja verkkopalveluilta. Quad9:n oman ilmoituksen mukaan palvelu ei tallenna tai hyödynnä käyttäjien tietoja.

Palvelun käyttöönotto on helppoa, koska se vaatii ainoastaan tietokoneen nimipalvelimen osoitteen muuttamisen. Osoitteen muuttaminen ei ole peruuttamaton toimenpide eikä myöskään kovin vaikeaa.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi nimipalvelimen osoitteen muuttaminen Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Päivitys 30.8.2018: Korjattu kirjoitusvirhe.

Päivitys 22.8.2019: Päivitetty ohjetta Windows 10:n osalta.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Nimipalvelimen_vaihto_2019_08_22 (PDF-muodossa), julkaistu 22.8.2019.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

18.11.2019. Päivitetty ohje: Tarkista Windows 10:n versio

Lisätty tieto marraskuun 2019 ominaisuuspäivityksestä. Lue lisää »

17.11.2019. Uusi ohje: Windows 10:n ominaisuuspäivitysten asentamisen siirtäminen

Windows 10:een julkaistaan kaksi ominaisuuspäivitystä vuodessa. Ominaisuuspäivitykset tuovat aina mukanaan myös teknisiä ongelmia. Lue lisää »

13.11.2019. Windows 10:n syksyn ominaisuuspäivitys julkaistu

Windows 10:een julkaistaan kaksi ominaisuuspäivitystä vuodessa. Lue lisää »

12.11.2019. Yrityksiin kohdistuvat huijaukset

Yle on julkaissut artikkelin yrityksiin kohdistuvista huijauksista. Lue lisää »