Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » SumatraPDF – yksinkertaisempi PDF-lukijaohjelma

SumatraPDF – yksinkertaisempi PDF-lukijaohjelma

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

SumatraPDF on kevyempi ja yksinkertaisempi vaihtoehto Adobe Readerille PDF-tiedostojen lukemiseen.

Adobe Readerissa on mielestäni kaksi suurta ongelmaa. Ensimmäinen ongelma on, että vuosien varrella Adobe Readeriin on tullut paljon uusia toimintoja, joita peruskäyttäjä ei tarvitse koskaan. Siksi Adobe Readerista on tullut paljon kiintolevytilaa ja myös tietokoneen muistia vievä ohjelma.

Toinen ongelma ovat tietoturvaongelmat. Koska Adobe Reader on suosituin PDF-lukijaohjelma Windowsilla, ovat haittaohjelmien tekijät ottaneet sen kohteekseen. Ikävä kyllä Adobe Readerista löytyy aina vain uusia haavoittuvuuksia, joiden korjaaminen kestää välillä liian kauan.

SumatraPDF sen sijaan on tietokoneelta vähän tehoja vaativa ja vain perustoiminnot sisältävä suomenkielinen PDF-lukijaohjelma. SumatraPDF:llä pystyy lukemaan myös muita tiedostotyyppejä:

• ePub: e-kirja eli sähköinen kirja
  • Mobi: e-kirja eli sähköinen kirja
  • CHM: Microsoftin Windowsissa käyttämä ohjetiedostomuoto
  • XPS: Microsoftin vastine PDF-tiedostomuodolle
  • DjVu: skannatuille eli kuvanlukijalla käsitellyille tiedostoille kehitetty tiedostomuoto
  • CBZ ja CBR: sarjakuville kehitetty, pakattu tiedostomuoto

SumatraPDF:stä löytyy myös siirrettävä versio (englanniksi ”portable software”), jota ei tarvitse asentaa. Siksi siirrettävää versiota voi kuljettaa vaikkapa muistitikulla ja käyttää samaa ohjelmaa eri tietokoneilla.

SumatraPDF:n suurin puute on, ettei sillä pysty täyttämään PDF-lomakkeita. Jos täytät PDF-lomakkeita usein, ei SumatraPDF ole sopiva ohjelma käyttöösi.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi SumatraPDF:n asennus sekä tärkeimmät toiminnot Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Tältä sivulta löytyy myös SumatraPDF:n asennusohje.

Ohjeeseen tehdyt muutokset

Päivitys 22.2.2016: Pieniä korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 15.11.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 10.4.2019: Uudistettu ohjetta kokonaisuudessaan.

Päivitys 25.3.2020: Päivitetty ohjetta SumatraPDF:n päivityksen takia.

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje SumatraPDF_2020_03_25 (PDF-muodossa), julkaistu 25.3.2020.