Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » SumatraPDF – yksinkertaisempi PDF-lukijaohjelma

SumatraPDF – yksinkertaisempi PDF-lukijaohjelma

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

SumatraPDF on kevyempi ja yksinkertaisempi vaihtoehto Adobe Readerille PDF-tiedostojen lukemiseen.

Adobe Readerissa on mielestäni kaksi suurta ongelmaa. Ensimmäinen ongelma on, että vuosien varrella Adobe Readeriin on tullut paljon uusia toimintoja, joita peruskäyttäjä ei tarvitse koskaan. Siksi Adobe Readerista on tullut paljon kiintolevytilaa ja myös tietokoneen muistia vievä ohjelma.

Toinen ongelma ovat tietoturvaongelmat. Koska Adobe Reader on suosituin PDF-lukijaohjelma Windowsilla, ovat haittaohjelmien tekijät ottaneet sen kohteekseen. Ikävä kyllä Adobe Readerista löytyy aina vain uusia haavoittuvuuksia, joiden korjaaminen kestää välillä liian kauan.

SumatraPDF sen sijaan on tietokoneelta vähän tehoja vaativa ja vain perustoiminnot sisältävä suomenkielinen PDF-lukijaohjelma. SumatraPDF:llä pystyy lukemaan myös muita tiedostotyyppejä:

• ePub: e-kirja eli sähköinen kirja
  • Mobi: e-kirja eli sähköinen kirja
  • CHM: Microsoftin Windowsissa käyttämä ohjetiedostomuoto
  • XPS: Microsoftin vastine PDF-tiedostomuodolle
  • DjVu: skannatuille eli kuvanlukijalla käsitellyille tiedostoille kehitetty tiedostomuoto
  • CBZ ja CBR: sarjakuville kehitetty, pakattu tiedostomuoto

SumatraPDF:stä löytyy myös siirrettävä versio (englanniksi ”portable software”), jota ei tarvitse asentaa. Siksi siirrettävää versiota voi kuljettaa vaikkapa muistitikulla ja käyttää samaa ohjelmaa eri tietokoneilla.

SumatraPDF:n suurin puute on, ettei sillä pysty täyttämään PDF-lomakkeita. Jos täytät PDF-lomakkeita usein, ei SumatraPDF ole sopiva ohjelma käyttöösi. Ohjeessa (PDF-muodossa) neuvotaan SumatraPDF:n asennus Windows 7:ssä ja käydään läpi ohjelman tärkeimmät toiminnot.

Tältä sivulta löytyy myös SumatraPDF:n asennusohje Windows 7:lle.

Päivitys 22.2.2016: Pieniä korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 15.11.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

SumatraPDF:n asennus

Poikkeuksellisesti käyn läpi SumatraPDF:n asentamisen siltä varalta, ettei tietokoneellesi ole asennettu mitään PDF-lukijaohjelmaa. Jos tietokoneellesi on jo asennettu PDF-lukijaohjelma, voit ladata SumatraPDF:n asennus- ja käyttöohjeen alempaa tältä sivulta, otsikon Lataa ohje PDF-muodossa alta.

1. Mene SumatraPDF:n lataussivulle osoitteeseen https://www.sumatrapdfreader.org/download-free-pdf-viewer.html. SumatraPDF:stä on olemassa 32- ja 64-bittiset versiot ja edelleen niistä siirrettävät eli portable-versiot.

Jos et ole varma, ladatako 32- vai 64-bittinen versio, lataa 32-bittinen versio.

Esimerkissä ladataan SumatraPDF:n 64-bittinen asennettava versio (”64-bit builds, installer”) (kuva alla).

Esimerkissä ladataan SumatraPDF:n 64-bittinen asennettava versio (64-bit builds, installer)

2. Seuraavaksi latauksen tulisi käynnistyä. Jos lataus ei käynnisty, napsauta ohjelman 32- tai 64-bittisen version latauslinkkiä (kuva alla).

Seuraavaksi latauksen tulisi käynnistyä. Jos lataus ei käynnisty, napsauta ohjelman 32- tai 64-bittisen version latauslinkkiä

3. Kun ohjelma on latautunut, napsauta asennustiedostoa hiiren oikealla ja valitse kohta ”Suorita järjestelmänvalvojana” (kuva alla). Jos olet kirjautuneena Windowsiin käyttäjän oikeuksilla, anna järjestelmänvalvojan salasana. Jos olet kirjautuneena järjestelmänvalvojana, Käyttäjätilien valvonta voi kysyä, sallitaanko ohjelman SumatraPDF Installer toimia vai ei. Tällöin napsauta Käyttäjätilien valvonnan ikkunassa ”Kyllä” -painiketta.

Kun ohjelma on latautunut, napsauta asennustiedostoa hiiren oikealla ja valitse kohta Suorita järjestelmänvalvojana

4. Asennuksen käynnistyttyä napsauta asennusohjelman ikkunan vasemmassa alakulmassa olevaa ”Asetukset” -painiketta (kuva alla).

Asennuksen käynnistyttyä napsauta asennusohjelman ikkunan vasemmassa alakulmassa olevaa Asetukset -painiketta

5. Asetuksissa näet, mihin SumatraPDF asennetaan. Yleensä asennusohjelman ehdottamaa sijaintia ei tarvitse muuttaa. Halutessasi voit valita kohdan ”Anna Windowsin hakutoiminnon etsiä PDF-asiakirjoista”, jolloin voit hakea Windowsin sisäänrakennetulla hakutoiminnolla tiettyä tekstiä myös tietokoneellasi olevista PDF-tiedostoista.

Toinen valittava kohta on ”Anna Windowsin näyttää esikatselukuvat PDF-asiakirjoille”. Esikatselukuvat ovat hyödyllisiä silloin, kun PDF-tiedostoja on paljon samassa kansiossa. Esimerkkikuva havainnollistaa, miltä esikatselukuvat näyttävät (kuva alla).

Windowsin PDF-tiedostojen esikatselukuvat

6. Kun olet tehnyt tarvittavat valinnat, napsauta ”Asenna SumatraPDF” -painiketta (kuva alla).

Kun olet tehnyt tarvittavat valinnat, napsauta Asenna SumatraPDF -painiketta

7. Yleensä SumatraPDF asentuu nopeasti. Asennuksen valmistuttua avautuu ikkuna, jossa lukee ”Kiitos! SumatraPDF asennettiin” (kuva alla). Voit sulkea ikkunan.

Asennuksen valmistuttua avautuu ikkuna, jossa lukee Kiitos! SumatraPDF asennettiin

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje SumatraPDF_2017_11_15 (PDF-muodossa), julkaistu 15.11.2017.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

16.1.2018. Päivitetty ohje: Muistitikun käyttö

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio. Lue lisää »

14.1.2018. Päivitetty ohje: YouTuben ikärajan kiertäminen

Päivitetty ohjeen kuvia. Lue lisää »

12.1.2018. Päivitetty ohje: Poista nettiselaimen historiatiedot

Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta ja lisätty ohjeeseen Microsoft Edge -nettiselain. Lue lisää »

9.1.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on lisätty Windows 10 -osio. Lue lisää »