Tarkista nettisivuston omistaja WHOIS-tiedoista

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Jokaisella nettisivuston verkkotunnuksella (esimerkiksi peruskayttajalle.net) on julkiset WHOIS-tiedot. WHOIS-tiedoissa näkyy esimerkiksi se, milloin verkkotunnus on varattu ja kuka sen on varannut.

Kuitenkin WHOIS-tiedoista on mahdollista piilottaa omistajan tiedot maksullisten palveluiden avulla. Todellisen omistajan voi myös piilottaa käyttämällä jotakin muuta välikätenä.

WHOIS-tiedot on hyvä tarkistaa silloin, kun on esimerkiksi ostamassa jotakin verkkokaupasta tai epäilee muutoin nettisivustossa olevan jotakin hämärää. Esimerkiksi jos verkkokaupan omistajan tiedot on piilotettu tai verkkokaupan verkkotunnus on rekisteröity vastikään, kyse on hyvin todennäköisesti huijauksesta.

Myös tietojenkalastelusivustot on mahdollista tunnistaa melko varmasti, koska yleensä tietojenkalastelusivustojen verkkotunnus on varattu enintään viikkoja aiemmin. Sen sijaan oikean verkkopankin, sähköpostipalvelun tms. verkkotunnus on varattu jo vuosia sitten.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi nettisivuston WHOIS-tietojen tarkistaminen ja olennaisten tietojen etsiminen WHOIS-tiedoista.

Lataa ohje Tarkista_WHOIS-tiedot_2021_04_08 (PDF-muodossa), julkaistu 8.4.2021.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?


Ohjeeseen tehdyt muutokset

Päivitys 8.4.2021: Pieniä muutoksia ohjeeseen.