Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Perinteisten mekaanisten kiintolevyjen ongelmana on, että niillä olevat tiedot pirstoutuvat, mikä saattaa hidastaa tietokonetta. Tähän ongelmaan on kehitetty ratkaisuksi kiintolevyn eheyttäminen.

Levyn eheyttäminen ei kuitenkaan ole mikään taikatemppu tietokoneen hidastelun korjaamiseen. Omien kokemusteni perusteella joskus levyn eheyttäminen auttaa ja joskus siitä ei ole mitään hyötyä.

Windowsista löytyy Microsoftin oma levyneheytystyökalu, mutta mielestäni se ei ole paras mahdollinen vaihtoehto levyn eheyttämiseen. Perinteisen mekaanisen kiintolevyn eheyttämiseen tarjolla olevista ohjelmista parhaimpia on UltraDefrag. Ohjelma on suomenkielinen ja helppokäyttöinen.

UltraDefragista on olemassa ilmainen ja maksullinen versio. UltraDefragin automaattinen päivitystarkistus kannattaa kytkeä aina pois päältä, koska se voi tarjota ladattavaksi maksullista versiota. Päivitystarkistuksen poiskytkeminen on neuvottu ohjeessa.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi UltraDefragin ilmaisversion asentaminen ja peruskäyttö Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Huom! Levyn eheyttämistä ei tule käyttää viime vuosina yleistyneihin SSD-asemiin, vaan ainoastaan perinteisiin mekaanisiin kiintolevyihin (englanninkielinen lyhenne HDD).

Windows 7:ssä ei ole mahdollisuutta tarkistaa kovin helposti, onko tietokoneeseen asennettu SSD-asema vai perinteinen mekaaninen kiintolevy eli HDD. Sen sijaan Windows 10:ssä asia on helppo tarkistaa. Asiaa on käsitelty ohjeen luvussa 2.

Jos tietokoneesi on muutaman vuoden vanha, ei tietokoneessasi ole todennäköisesti SSD-asemaa. Sen sijaan nykyään halvemmankin hintaluokan tietokoneista alkaa löytymään SSD-asemia, koska SSD-asemien hinnat ovat pudonneet huomattavasti.

Ohjeeseen tehdyt muutokset

Päivitys 15.7.2016: Tällä sivulla ja ohjeen kappaleessa 1 oleva lisätietoa levyn eheytyksestä tarjoava linkki Microsoftin nettisivulle lakkasi toimimasta. Korvasin linkin kahdella muulla linkillä.

Päivitys 4.12.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 18.3.2018: Päivitetty ohje Windows 10 -aikaan ja päivitetty kaikki ohjeen kuvat. Lisäksi poistettu osia ohjeesta tarpeettomina.

Päivitys 30.8.2018: Päivitetty UltraDefragin linkit.

Päivitys 3.10.2018: Päivitetty ohjetta UltraDefragin asennuksen osalta. Lisäksi pienempiä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 7.10.2018: Päivitetty yksi UltraDefragin lataukseen liittyvä kuva.

Päivitys 26.11.2018: Päivitetty ohjetta UltraDefragin latauksen osalta. Lisäksi muutoksia UltraDefragin linkkeihin.

Päivitys 7.3.2019: Lisätty ohjeeseen tieto ja linkki SSD-aseman tunnistamisesta CrystalDiskInfolla Windows 7:ssä.

Päivitys 21.8.2019: Päivitetty ohjetta Windows 10:n osalta.

Päivitys 10.9.2019: Lisätty suositus UltraDefragin automaattisen päivitystarkistuksen poistamisesta käytöstä. Automaattinen päivitystarkistus voi tarjota UltraDefragin maksullista versiota.

Päivitys 18.3.2020: Päivitetty ohjetta UltraDefragin asentamisen osalta. Lisäksi lisätty ohjeeseen tieto UltraDefragin näyttämästä ilmoituksesta, jossa mainostetaan UltraDefragin maksullista versiota

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje UltraDefrag_2020_03_18 (PDF-muodossa), julkaistu 18.3.2020.