Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Perinteisten mekaanisten kiintolevyjen ongelmana on, että niillä olevat tiedot pirstoutuvat, mikä saattaa hidastaa tietokonetta. Tähän ongelmaan on kehitetty ratkaisuksi kiintolevyn eheyttäminen. Levyn eheyttäminen ei kuitenkaan ole mikään taikatemppu tietokoneen hidastelun korjaamiseen. Omien kokemusteni perusteella joskus levyn eheyttäminen auttaa ja joskus siitä ei ole mitään hyötyä.

Windowsista löytyy Microsoftin oma levyneheytystyökalu, mutta mielestäni se ei ole paras mahdollinen vaihtoehto levyn eheyttämiseen. Perinteisen mekaanisen kiintolevyn eheyttämiseen tarjolla olevista ohjelmista parhaimpia on UltraDefrag. Ohjelma on suomenkielinen ja helppokäyttöinen.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi UltraDefragin asentaminen ja peruskäyttö Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Lisätietoa levyn eheyttämisestä suomeksi löytyy mm. Hardware.fin artikkelista Opas: Tietokone nopeammaksi.

Huom! Levyn eheyttämistä ei tule käyttää viime vuosina yleistyneihin SSD-asemiin, vaan ainoastaan perinteisiin mekaanisiin kiintolevyihin (englanninkielinen lyhenne HDD). Ikävä kyllä Windows 7:ssä ei ole mahdollisuutta saada helposti selville, onko tietokoneeseen asennettu SSD-asema vai perinteinen mekaaninen kiintolevy eli HDD. Sen sijaan Windows 10:ssä asia on helppo tarkistaa. Asiaa on käsitelty ohjeen luvussa 2.

Jos tietokoneesi on muutaman vuoden vanha, ei tietokoneessasi ole todennäköisesti SSD-asemaa. Sen sijaan nykyään halvemmankin hintaluokan tietokoneista alkaa löytymään SSD-asemia, koska SSD-asemien hinnat ovat pudonneet huomattavasti.

Päivitys 15.7.2016: Tällä sivulla ja ohjeen kappaleessa 1 oleva lisätietoa levyn eheytyksestä tarjoava linkki Microsoftin nettisivulle lakkasi toimimasta. Korvasin linkin kahdella muulla linkillä.

Päivitys 4.12.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 18.3.2018: Päivitetty ohje Windows 10 -aikaan ja päivitetty kaikki ohjeen kuvat. Lisäksi poistettu osia ohjeesta tarpeettomina.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje UltraDefrag_2018_03_18 (PDF-muodossa), julkaistu 18.3.2018.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

13.8.2018. Päivitetty ohje: Muistitikun käyttö

Lisätty ohjeeseen osio tiedostojärjestelmän vaihtamisesta, jos muistitikulle on tarkoitus tallentaa yli 4 gigatavun tiedostoja. Lue lisää »

5.8.2018. CCleanerin käyttö ei enää suositeltavaa

CCleanerin kehitys on mennyt koko ajan huonompaan suuntaan vuoden 2017 omistajanvaihdoksen jälkeen. Lue lisää »

1.8.2018. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta CCleanerin asetusten osalta. Lue lisää »

29.7.2018. Uusi ohje: SSD-aseman tehostaminen Windows 10:ssä

Halventuneet SSD-asemat ovat syrjäyttämässä perinteiset mekaaniset kiintolevyt tietokoneiden tallennustilana. Lue lisää »