Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Perinteisten kiintolevyjen ongelmana on, että niillä olevat tiedot pirstoutuvat, mikä saattaa hidastaa tietokonetta. Tähän ongelmaan on kehitetty ratkaisuksi kiintolevyn eheyttäminen. Levyn eheyttäminen ei kuitenkaan ole mikään taikatemppu tietokoneen hidastelun korjaamiseen. Omien kokemusteni perusteella joskus levyn eheyttäminen auttaa ja joskus siitä ei ole mitään hyötyä.

Windows 7:stä löytyy Microsoftin oma Levyn eheytys -työkalu, mutta mielestäni se ei ole paras mahdollinen vaihtoehto levyn eheyttämiseen. Levyn eheyttämiseen tarjolla olevista ohjelmista parhaimpia on UltraDefrag. Ohjelma on suomenkielinen ja helppokäyttöinen.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi UltraDefragin asentaminen ja peruskäyttö Windows 7:ssä. Lisäksi tässä ohjeessa käsitellään myös UltraDefragin siirrettävän version (englanniksi portable) käyttäminen. Siirrettävää versiota ei tarvitse asentaa, joka mahdollistaa myös ohjelman kokeilemisen helposti tai sen suorittamisen muistitikulta.

Lisätietoa levyn eheyttämisestä suomeksi löytyy mm. Hardware.fin artikkelista Opas: Tietokone nopeammaksi ja Wikipediasta.

Huom! Levyn eheyttämistä ei tule käyttää viime vuosina yleistyneihin SSD-levyihin, vaan ainoastaan perinteisiin kiintolevyihin (englanninkielinen lyhenne HDD). Ikävä kyllä Windows 7:ssä ei ole mahdollisuutta saada helposti selville, onko tietokoneeseen asennettu SSD-levy vai perinteinen kiintolevy eli HDD.

Jos tietokoneesi on muutaman vuoden vanha, ei tietokoneessasi ole todennäköisesti SSD-levyä. Sen sijaan nykyään halvemmankin hintaluokan tietokoneista alkaa löytymään SSD-levyjä, koska SSD-levyjen hinnat ovat pudonneet huomattavasti.

Päivitys 15.7.2016: Tällä sivulla ja ohjeen kappaleessa 1 oleva lisätietoa levyn eheytyksestä tarjoava linkki Microsoftin nettisivulle lakkasi toimimasta. Korvasin linkin kahdella muulla linkillä.

Päivitys 4.12.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje UltraDefrag_2017_12_04 (PDF-muodossa), julkaistu 4.12.2017.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

16.1.2018. Päivitetty ohje: Muistitikun käyttö

Päivitetty ohjetta kokonaisuudessaan ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio. Lue lisää »

14.1.2018. Päivitetty ohje: YouTuben ikärajan kiertäminen

Päivitetty ohjeen kuvia. Lue lisää »

12.1.2018. Päivitetty ohje: Poista nettiselaimen historiatiedot

Päivitetty ohjetta Google Chromen osalta ja lisätty ohjeeseen Microsoft Edge -nettiselain. Lue lisää »

9.1.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on lisätty Windows 10 -osio. Lue lisää »