Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Perinteisten mekaanisten kiintolevyjen ongelmana on, että niillä olevat tiedot pirstoutuvat, mikä saattaa hidastaa tietokonetta. Tähän ongelmaan on kehitetty ratkaisuksi kiintolevyn eheyttäminen. Levyn eheyttäminen ei kuitenkaan ole mikään taikatemppu tietokoneen hidastelun korjaamiseen. Omien kokemusteni perusteella joskus levyn eheyttäminen auttaa ja joskus siitä ei ole mitään hyötyä.

Windowsista löytyy Microsoftin oma levyneheytystyökalu, mutta mielestäni se ei ole paras mahdollinen vaihtoehto levyn eheyttämiseen. Perinteisen mekaanisen kiintolevyn eheyttämiseen tarjolla olevista ohjelmista parhaimpia on UltraDefrag. Ohjelma on suomenkielinen ja helppokäyttöinen.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi UltraDefragin ilmaisversion asentaminen ja peruskäyttö Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Lisätietoa levyn eheyttämisestä suomeksi löytyy mm. Hardware.fin artikkelista Opas: Tietokone nopeammaksi.

Huom! Levyn eheyttämistä ei tule käyttää viime vuosina yleistyneihin SSD-asemiin, vaan ainoastaan perinteisiin mekaanisiin kiintolevyihin (englanninkielinen lyhenne HDD). Ikävä kyllä Windows 7:ssä ei ole mahdollisuutta saada helposti selville, onko tietokoneeseen asennettu SSD-asema vai perinteinen mekaaninen kiintolevy eli HDD. Sen sijaan Windows 10:ssä asia on helppo tarkistaa. Asiaa on käsitelty ohjeen luvussa 2.

Jos tietokoneesi on muutaman vuoden vanha, ei tietokoneessasi ole todennäköisesti SSD-asemaa. Sen sijaan nykyään halvemmankin hintaluokan tietokoneista alkaa löytymään SSD-asemia, koska SSD-asemien hinnat ovat pudonneet huomattavasti.

Päivitys 15.7.2016: Tällä sivulla ja ohjeen kappaleessa 1 oleva lisätietoa levyn eheytyksestä tarjoava linkki Microsoftin nettisivulle lakkasi toimimasta. Korvasin linkin kahdella muulla linkillä.

Päivitys 4.12.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 18.3.2018: Päivitetty ohje Windows 10 -aikaan ja päivitetty kaikki ohjeen kuvat. Lisäksi poistettu osia ohjeesta tarpeettomina.

Päivitys 30.8.2018: Päivitetty UltraDefragin linkit.

Päivitys 3.10.2018: Päivitetty ohjetta UltraDefragin asennuksen osalta. Lisäksi pienempiä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 7.10.2018: Päivitetty yksi UltraDefragin lataukseen liittyvä kuva.

Päivitys 26.11.2018: Päivitetty ohjetta UltraDefragin latauksen osalta. Lisäksi muutoksia UltraDefragin linkkeihin.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje UltraDefrag_2018_11_26 (PDF-muodossa), julkaistu 26.11.2018.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

13.12.2018. Päivitetty ohje: Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla

Poistettu ohjeesta Mozilla Firefox -osio. Lue lisää »

10.12.2018. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Lisätty ohjeeseen CCleanerin päivitysasetukset. Lue lisää »

28.11.2018. Lokakuun ominaisuuspäivitys jälleen jakelussa

Windows 10:n lokakuun ominaisuuspäivitys on vihdoin saatu uudestaan jakeluun. Lue lisää »

26.11.2018. Päivitetty ohje: Eheytä kiintolevy UltraDefragilla

Päivitetty ohjetta UltraDefragin latauksen osalta. Lisäksi muutoksia UltraDefragin linkkeihin. Lue lisää »