Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Windowsin virranhallinta-asetukset

Windowsin virranhallinta-asetukset

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Windowsissa on mahdollista säätää tietokoneen virrankäyttöä. Tämä on hyödyllinen ominaisuus etenkin, jos käytössä on kannettava tietokone, jota käytetään akkuvirralla. On myös tilanteita, jolloin on tarpeellista estää tietokonetta menemästä lepo- tai horrostilaan. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi virustarkistusta suoritettaessa.

Suurinta osaa virranhallinnan asetuksista voi säätää miltä tahansa käyttäjätililtä, mutta joidenkin asetusten muuttamiseen tarvitaan järjestelmänvalvojan oikeudet. Lisätietoa käyttäjätileistä löytyy tekemästäni ohjeesta.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi virranhallinnan perustoiminnot pöytäkoneella ja kannettavalla tietokoneella Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Tältä sivulta löytyy myös ohjeet lepotilan poistamiseksi käytöstä Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Päivitys 15.7.2016: Ohjeen kappaleessa 3 oleva lisätietoa Windowsin virranhallinnasta tarjoava linkki Microsoftin nettisivulle lakkasi toimimasta. Korjasin linkin osoitteen.

Päivitys 11.12.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 28.2.2018: Lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio. Lisäksi pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lepotilan poistaminen käytöstä

Poikkeuksellisesti julkaisen erillisen ohjeen lepotilan poistamiseksi käytöstä, koska moni hakee ohjeita asiasta.

Windows 7

Voit poistaa lepotilan käytöstä Windows 7:ssä seuraavasti:

1. Napsauta Käynnistä-valikon kuvaketta ja kirjoita Käynnistä-valikon hakuun sana ”virran”. Seuraavaksi saat listan hakusanaan ”virran” sopivista asetuksista yms. Valitse listasta kohta ”Virranhallinta-asetukset” (kuva alla).

Valitse listasta kohta Virranhallinta-asetukset

2. Napsauta ikkunan vasemmassa reunassa olevaa kohtaa ”Muuta aikaa, jolloin tietokone siirtyy lepotilaan” (kuva alla).

Napsauta kohtaa Muuta aikaa, jolloin tietokone siirtyy lepotilaan

3. Jos käytössäsi on pöytäkone, valitse kohdan ”Aseta tietokone lepotilaan” valikosta kohta ”Ei koskaan”. Sen jälkeen napsauta ”Tallenna muutokset” -painiketta (kuva alla).

Valitse valikosta kohta ”Ei koskaan

4. Jos käytössäsi on kannettava tietokone, valitse otsikoiden ”Akkuvirta” ja ”Verkkovirta” alta kohdista ”Aseta tietokone lepotilaan” valikoista kohta ”Ei koskaan”. Seuraavaksi napsauta ”Tallenna muutokset” -painiketta (kuva alla).

Valitse otsikoiden Akkuvirta ja Verkkovirta alta kohdista Aseta tietokone lepotilaan valikoista kohta Ei koskaan

Windows 10

Voit poistaa lepotilan käytöstä Windows 10:ssä seuraavasti:

1. Napsauta vasemmassa alareunassa olevaa hakutoiminnon kuvaketta, jossa on suurennuslasi. Avautuvassa valikossa kirjoita suurennuslasin perään tekstin ”Hae Windowsista” tilalle hakuun kirjaimet ”virran ja”. Seuraavaksi saat listan hakuun ”virran ja” sopivista kohteista. Valitse listasta kohta ”Virran ja lepotilan asetukset” (kuva alla).

Valitse listasta kohta Virran ja lepotilan asetukset

2. Avautuvassa ikkunassa ikkunan oikealta puolelta otsikon ”Virta ja lepotila” alta löytyvät asetukset vaihtelevat sen mukaan, käytätkö pöytäkonetta vai kannettavaa tietokonetta.

3. Pöytäkoneessa valitse kohdassa ”Lepotila” valikosta kohta ”Ei koskaan” ja kannettavassa tietokoneessa valitse kohdassa ”Lepotila” molemmista valikoista kohta ”Ei koskaan” (kuva alla).

Valitse kohdassa Lepotila valikosta tai valikoista kohta Ei koskaan

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Virranhallinta_2018_02_28 (PDF-muodossa), julkaistu 28.2.2018.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

23.2.2019. Päivitetty ohje: Pakota salattu yhteys käyttöön HTTPS Everywherellä

Päivitetty ohjetta ongelmatilanteiden osalta. Lue lisää »

12.2.2019. Microsoft suosittelee lopettamaan Internet Explorerin käytön

Internet Explorer ei ole enää tietoturvaltaan sillä tasolla, millä sen pitäisi olla. Lue lisää »

10.2.2019. Päivitetty ohje: Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla

Lisätty ohjeeseen osio QuiteRSS:n asentamisesta ja peruskäytöstä. Lue lisää »

3.2.2019. Mikrobitti: Harva asentanut lokakuun ominaisuuspäivityksen

Windows 10:n lokakuun 2018 ominaisuuspäivitys on vielä asentamatta suurimmalla osalla käyttäjistä. Lue lisää »