Windowsin virranhallinta-asetukset

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Windowsissa on mahdollista säätää tietokoneen virrankäyttöä. Tämä on hyödyllinen ominaisuus etenkin, jos käytössä on kannettava tietokone, jota käytetään akkuvirralla. On myös tilanteita, jolloin on tarpeellista estää tietokonetta menemästä lepo- tai horrostilaan. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi virustarkistusta suoritettaessa.

Suurinta osaa virranhallinnan asetuksista voi säätää miltä tahansa käyttäjätililtä, mutta joidenkin asetusten muuttamiseen tarvitaan järjestelmänvalvojan oikeudet. Lisätietoa käyttäjätileistä löytyy tekemästäni ohjeesta Käytä tietokonetta normaalikäytössä käyttäjän oikeuksilla.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi virranhallinnan perustoiminnot pöytäkoneella ja kannettavalla tietokoneella Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Lataa ohje Virranhallinta_2020_11_24 (PDF-muodossa), julkaistu 24.11.2020.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Ohjeeseen tehdyt muutokset

Päivitys 15.7.2016: Ohjeen kappaleessa 3 oleva lisätietoa Windowsin virranhallinnasta tarjoava linkki Microsoftin nettisivulle lakkasi toimimasta. Korjasin linkin osoitteen.

Päivitys 11.12.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 28.2.2018: Lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio. Lisäksi pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 5.9.2019: Päivitetty ohje vastaamaan Windows 10:n versiota 1903.

Päivitys 24.11.2020: Pieniä muutoksia ohjeeseen.