Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Yksittäisten tiedostojen virustarkistukset netissä

Yksittäisten tiedostojen virustarkistukset netissä

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

On olemassa verkkopalveluita, joissa voi tarkistaa yksittäisiä tiedostoja haittaohjelmien varalta. Tämä on hyvä vaihtoehto silloin, jos olet esimerkiksi ladannut netistä jonkin ohjelman, jonka turvallisuudesta et ole varma. Tällöin on hyvä saada useampi mielipide asiasta.

Virustarkistuksen voi tehdä lähes mille tahansa tiedostolle, ei ainoastaan ohjelmille. Tarkistettaville tiedostoille on yleensä määritelty enimmäiskoko, joka voi ylittyä joidenkin ohjelmatiedostojen kohdalla.

Tämän kaltaiset verkkopalvelut eivät korvaa tietokoneelle asennettua virustorjuntaa tai muita tietoturvaohjelmia. Ne ovat ainoastaan lisä tietoturvaan. Yksikään verkkopalvelu ei ole myöskään erehtymätön. Joskus virustarkistuksissa tulee vääriä hälytyksiä, joista käytetään englanninkielistä nimitystä ”false positive”. Jos tarkistettava tiedosto saa vain yhden osuman, kyse voi olla väärästä hälytyksestä.

Tiettävästi verkkopalvelut käyttävät tiedostoja tarkistaessaan ainakin eri virustorjuntaohjelmistojen tunnisteita haittaohjelmista. Jos jotakin haittaohjelmaa ei ole vielä tunnistettu, ei sitä voida myöskään havaita.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käsitellään kahden eri verkkopalvelun käyttöä. Käsiteltävät verkkopalvelut ovat:

Verkkopalveluista VirusTotalilla voi tarkistaa myös nettisivustojen luotettavuutta. Olen kirjoittanut nettisivustojen maineen ja luotettavuuden arvioimisesta ohjeen Nettisivustojen luotettavuuden arviointi, jossa on käsitelty myös VirusTotalin käyttöä nettisivustojen luotettavuuden arviointiin.

Päivitys 10.5.2016: Päivitetty ohjetta Metadefenderin osalta (pieniä muutoksia).

Päivitys 19.7.2016: Päivitetty ohjetta Metadefenderin ja Jottin osalta.

Päivitys 2.12.2016: Päivitetty ohjetta Metadefenderin osalta ja tehty ohjeeseen muita pienempiä päivityksiä.

Päivitys 19.7.2017: Päivitetty ohjetta Metadefenderin osalta.

Päivitys 25.8.2017: Päivitetty ohjetta VirusTotalin osalta, koska VirusTotal on uudistettu kokonaan. Lisäksi pienempiä muutoksia ohjeeseen.

Päivitys 28.11.2017: Poistettu Metadefenderin osuus ohjeesta, koska Metadefenderin ilmaista käyttöä on rajoitettu.

Päivitys 14.6.2018: Päivitetty osa kuvista. Lisäksi pienempiä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Virustarkistukset_netissa_2018_06_14 (PDF-muodossa), julkaistu 14.6.2018.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

14.6.2018. Päivitetty kahta ohjetta

Julkaisen kahden tänään päivittämäni ohjeen tiedot samassa yhteydessä. Lue lisää »

11.6.2018. Uusi ohje: Windows 10:n käynnistyvät ohjelmat

Usein tietokoneelle asennetuilla ohjelmilla on paha tapa käynnistyä automaattisesti Windowsin käynnistyksen yhteydessä. Lue lisää »

10.6.2018. Viimeaikaista tietoturvauutisointia

Viime aikoina on uutisoitu paljon erilaisista tietoturvaan liittyvistä asioista. Lue lisää »

31.5.2018. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta CCleanerin latauksen, käytön ja asetusten osalta. Lue lisää »