Siirry suoraan sisältöön

Peruskäyttäjälle.net

Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Parempaa yksityisyydensuojaa Windows 10:ssä

Parempaa yksityisyydensuojaa Windows 10:ssä


Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Windows 10:n tarjoama yksityisyydensuoja on heikko. Windows 10 kerää tietoa tietokoneen käytöstä erittäin laajasti ja lähettää tiedot eteenpäin Microsoftille. Windows 10:n asennuksen yhteydessä tulee ehdottomasti kieltää tietojen kerääminen kaikissa kohdissa, missä se on mahdollista.

Windows 10:stä löytyvät erilliset yksityisyysasetukset. Kuitenkaan näistä asetuksista ei pysty rajoittamaan tiedonkeruuta kuin osittain. Windows 10:ssä on myös enemmän tai vähemmän piilotettuja yksityisyysasetuksia, joiden muuttaminen on peruskäyttäjälle hankalaa.

Siksi on olemassa useita eri ohjelmia, joilla myös nämä ”piilotetut” yksityisyysasetukset saa helposti näkyviin kootusti yhteen paikkaan. Näistä ohjelmista paras vaihtoehto on mielestäni WPD.

WPD:tä ei tarvitse asentaa ja sen käyttö on melko helppoa. Kuitenkin tulee huomioida, että WPD:llä kuten muillakaan vastaavilla ohjelmilla ei pysty estämään tietojen lähettämistä Microsoftille. Tiedonkeruuta voi ainoastaan rajoittaa, mutta tietojen lähettämisen estämiseen vaaditaan järeämpiä toimenpiteitä.

Myös WPD:ssä on mahdollisuus estää tietojen lähettäminen teknisesti, mutta WPD:n ja muiden ohjelmien käyttämä keino siihen on helposti Microsoftin kierrettävissä. Käytännössä tiedonkeruu pitää estää suodattamalla tietokoneelta lähtevää liikennettä tietokoneen ulkopuolella esimerkiksi nettiyhteyden reitittimessä tai erillisessä palomuurilaitteessa.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi WPD:n lataaminen ja peruskäyttäjän kannalta turvalliset toiminnot sekä asetukset Windows 10:ssä.

Huom! WPD:n kuten muidenkin vastaavien ohjelmien käyttäminen tapahtuu aina täysin omalla vastuulla. On melko epätodennäköistä, että WPD:n käyttäminen aiheuttaisi ongelmia, mutta se ei ole kuitenkaan täysin poissuljettu mahdollisuus.

Ohjeeseen tehdyt muutokset


Päivitys 3.11.2019: Päivitetty ohjetta WPD:n päivittämisen osalta. Lisäksi pienempiä muutoksia ohjeeseen.

Päivitys 28.5.2020: Pienempiä muutoksia ohjeeseen.

Lataa ohje PDF-muodossa


Lataa ohje W10_yksityisyys_2020_05_28 (PDF-muodossa), julkaistu 28.5.2020.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons


Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

15.9.2020. Uusi Microsoft Edge käyttöön kaikille Windows 10 -käyttäjille

Microsoft julkaisi uuden version Edge -nettiselaimesta alkuvuodesta. Lue lisää »

14.9.2020. Päivitetty ohje: Hyödyllisiä lisäosia Mozilla Firefoxiin

Päivitetty ohjetta DuckDuckGo Privacy Essentialsin osalta. Lue lisää »

9.9.2020. Päivitetty ohje: Lähetä tiedostoja pCloud Transferin avulla

Pieniä muutoksia ohjeeseen. Lue lisää »

8.9.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on tehty pieniä muutoksia. Lue lisää »