Parempaa yksityisyydensuojaa Windows 10:ssä

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Windows 10:n tarjoama yksityisyydensuoja on heikko. Windows 10 kerää tietoa tietokoneen käytöstä erittäin laajasti ja lähettää tiedot eteenpäin Microsoftille. Windows 10:n asennuksen yhteydessä tulee ehdottomasti kieltää tietojen kerääminen kaikissa kohdissa, missä se on mahdollista.

Windows 10:stä löytyvät erilliset yksityisyysasetukset. Kuitenkaan näistä asetuksista ei pysty rajoittamaan tiedonkeruuta kuin osittain. Windows 10:ssä on myös enemmän tai vähemmän piilotettuja yksityisyysasetuksia, joiden muuttaminen on peruskäyttäjälle hankalaa.

Siksi on olemassa useita eri ohjelmia, joilla myös nämä ”piilotetut” yksityisyysasetukset saa helposti näkyviin kootusti yhteen paikkaan. Näistä ohjelmista paras vaihtoehto on mielestäni WPD.

WPD:tä ei tarvitse asentaa ja sen käyttö on melko helppoa. Kuitenkin tulee huomioida, että WPD:llä kuten muillakaan vastaavilla ohjelmilla ei pysty estämään tietojen lähettämistä Microsoftille. Tiedonkeruuta voi ainoastaan rajoittaa, mutta tietojen lähettämisen estämiseen vaaditaan järeämpiä toimenpiteitä.

Myös WPD:ssä on mahdollisuus estää tietojen lähettäminen teknisesti, mutta WPD:n ja muiden ohjelmien käyttämä keino siihen on helposti Microsoftin kierrettävissä. Käytännössä tiedonkeruu pitää estää suodattamalla tietokoneelta lähtevää liikennettä tietokoneen ulkopuolella esimerkiksi nettiyhteyden reitittimessä tai erillisessä palomuurilaitteessa.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi WPD:n lataaminen ja peruskäyttäjän kannalta turvalliset toiminnot sekä asetukset Windows 10:ssä.

Huom! WPD:n kuten muidenkin vastaavien ohjelmien käyttäminen tapahtuu aina täysin omalla vastuulla. On melko epätodennäköistä, että WPD:n käyttäminen aiheuttaisi ongelmia, mutta se ei ole kuitenkaan täysin poissuljettu mahdollisuus.

Lataa ohje W10_yksityisyys_2021_01_20 (PDF-muodossa), julkaistu 20.1.2021.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Ohjeeseen tehdyt muutokset

Päivitys 3.11.2019: Päivitetty ohjetta WPD:n päivittämisen osalta. Lisäksi pienempiä muutoksia ohjeeseen.

Päivitys 28.5.2020: Pienempiä muutoksia ohjeeseen.

Päivitys 4.10.2020: Tarkennettu ohjeistusta WPD:n asetusten tarkistamisesta Windowsin päivitysten jälkeen.

Päivitys 20.1.2021: Lisätty ohjeeseen osio Windowsin palautuspisteen luomisesta.