Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Tarkista Windowsin 32- tai 64-bittisyys

Tarkista Windowsin 32- tai 64-bittisyys

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Windowsin 32- tai 64-bittisyydellä on merkitystä silloin, kun olet asentamassa ohjelmia Windowsiin. Windowsista on olemassa 32- ja 64-bittiset versiot. Vastaavasti myös Windowsille tehdyistä ohjelmista on olemassa 32- ja 64-bittisiä versioita.

Perussääntö on, että 32-bittisessä Windowsissa toimivat ainoastaan 32-bittiset ohjelmat ja 64-bittisessä toimivat sekä 32- että 64-bittiset ohjelmat. Tosin 64-bittisissä Windowseissa tähän sääntöön on joitakin poikkeuksia, esimerkiksi tietoturvaohjelmien suhteen.

Käytännössä melko suuresta osasta Windowsille tehdyistä ohjelmista löytyy vain 32-bittinen versio, joistakin myös 64-bittinen versio ja joidenkin ohjelmien asennusohjelma sisältää 32- ja 64-bittiset versiot. Jälkimmäisessä tapauksessa asennusohjelma asentaa automaattisesti sopivan version ohjelmasta.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi Windowsin 32- tai 64-bittisyyden tarkistaminen Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä

Lisätietoa Windowsin 32- ja 64-bittisistä versioista löytyy suomeksi Microsoftin sivuilta:

32- ja 64-bittinen Windows: usein kysytyt kysymykset

Päivitys 15.7.2016: Tällä sivulla ja ohjeen kappaleessa 1 olevat lisätietoa 32- ja 64-bittisestä Windowsista tarjoavat linkit Microsoftin nettisivuille lakkasivat toimimasta. Korjasin ensimmäisen linkin osoitteen ja poistin toisen linkin.

Päivitys 4.12.2017: Pieniä muutoksia ja korjauksia ohjeeseen.

Päivitys 9.1.2018: Päivitetty ohjetta ja lisätty ohjeeseen Windows 10 -osio.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Tarkista_Windowsin_bittisyys_2018_01_09 (PDF-muodossa), julkaistu 9.1.2018.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

13.8.2018. Päivitetty ohje: Muistitikun käyttö

Lisätty ohjeeseen osio tiedostojärjestelmän vaihtamisesta, jos muistitikulle on tarkoitus tallentaa yli 4 gigatavun tiedostoja. Lue lisää »

5.8.2018. CCleanerin käyttö ei enää suositeltavaa

CCleanerin kehitys on mennyt koko ajan huonompaan suuntaan vuoden 2017 omistajanvaihdoksen jälkeen. Lue lisää »

1.8.2018. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta CCleanerin asetusten osalta. Lue lisää »

29.7.2018. Uusi ohje: SSD-aseman tehostaminen Windows 10:ssä

Halventuneet SSD-asemat ovat syrjäyttämässä perinteiset mekaaniset kiintolevyt tietokoneiden tallennustilana. Lue lisää »