Poista käytöstä Windowsin horrostila

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Windowsissa on käytössä horrostila, joka nopeuttaa tietokoneen käynnistymistä ja säästää virtaa kannettavissa tietokoneissa. Horrostila ei ole ongelma perinteisten mekaanisten kiintolevyjen kohdalla, mutta uudempien SSD-asemien kohdalla on.

Horrostilassa Windows tallentaa tarvittavat tiedostot tietokoneen kiintolevylle tai SSD-asemalle. Koska SSD-asemissa on rajallinen määrä kestävyyttä kirjoitusmäärien eli tallennettavien tietojen suhteen, horrostilan käyttö kuluttaa SSD-asemaa.

Siksi horrostila kannattaa kytkeä pois käytöstä, jos tietokoneessa on SSD-asema. Tarvittaessa voit tarkistaa asian ohjeen SSD-aseman tehostaminen Windows 10:ssä avulla.

Joissakin uudemmissa tietokoneissa tietokoneen valmistaja on voinut kytkeä horrostilan pois käytöstä jo valmiiksi.

Horrostila on helpointa kytkeä pois käytöstä ohjelman Hibernate Enable or Disable avulla.

Halutessasi voit kytkeä pois käytöstä myös Windowsin pikakäynnistyksen, josta olen tehnyt ohjeen Estä Windows 10:n pikakäynnistys.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi horrostilan poistaminen käytöstä Hibernate Enable or Disablen avulla Windows 10:ssä.

Lataa ohje Windowsin_horrostila_2021_11_08 (PDF-muodossa), julkaistu 8.11.2021.