Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Käytä yksityistä selaustilaa

Käytä yksityistä selaustilaa

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Yksityinen selaustila vähentää nettiselaimien (esimerkiksi Google Chrome, Internet Explorer, Microsoft Edge, Mozilla Firefox) tallentamien tietojen määrää. Yksityisessä selaustilassa nettiselain ei tallenna esimerkiksi tietoja käydyistä nettisivuista, ladatuista tiedostoista tai käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Kuitenkaan yksityinen selaustila ei estä esimerkiksi nettiyhteytesi tarjoajaa, käymiesi nettisivujen ylläpitäjien tai jos käytät työnantajasi tietokonetta, työnantajaasi näkemästä niitä nettisivuja, joilla olet käynyt.

Yksityinen selaustila ei siis piilota kaikkia jälkiä netinkäytöstäsi. Se lisää kuitenkin tietoturvaa esimerkiksi yleisessä käytössä olevia tietokoneita käytettäessä. Tosin yleisessä käytössä oleviin tietokoneisiin kannattaa suhtautua varauksella, koska niiden tietoturvallisuudesta ei ole mitään takeita.

Osa tällaisten tietokoneiden käyttäjistä ei hallitse tai ei välitä tietoturvan perusasioista, jolloin tietokoneille on voinut asentua haittaohjelmia (esimerkiksi virukset). Lisäksi yleisessä käytössä olevien tietokoneiden ylläpito voi olla puutteellista, jolloin haittaohjelmatartunnat huomataan myöhään tai ei ollenkaan.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi yksityisen selaustilan käyttö neljässä yleisimmässä nettiselaimessa (Google Chrome, Internet Explorer, Microsoft Edge, Mozilla Firefox). Jos et ole varma, mitä nettiselainta käytät, Peruskäyttäjälle.netistä löytyy linkki asian tarkistamiseen.

Päivitys 26.11.2017: Päivitetty ohjetta Mozilla Firefoxin osalta.

Päivitys 2.2.2018: Lisätty ohjeeseen Microsoft Edge -osio.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Yksityinen_selaustila_2018_02_02 (PDF-muodossa), julkaistu 2.2.2018.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

13.8.2018. Päivitetty ohje: Muistitikun käyttö

Lisätty ohjeeseen osio tiedostojärjestelmän vaihtamisesta, jos muistitikulle on tarkoitus tallentaa yli 4 gigatavun tiedostoja. Lue lisää »

5.8.2018. CCleanerin käyttö ei enää suositeltavaa

CCleanerin kehitys on mennyt koko ajan huonompaan suuntaan vuoden 2017 omistajanvaihdoksen jälkeen. Lue lisää »

1.8.2018. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Päivitetty ohjetta CCleanerin asetusten osalta. Lue lisää »

29.7.2018. Uusi ohje: SSD-aseman tehostaminen Windows 10:ssä

Halventuneet SSD-asemat ovat syrjäyttämässä perinteiset mekaaniset kiintolevyt tietokoneiden tallennustilana. Lue lisää »