Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Käytä yksityistä selaustilaa

Käytä yksityistä selaustilaa

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Yksityinen selaustila vähentää nettiselaimien (esimerkiksi Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox) tallentamien tietojen määrää. Yksityisessä selaustilassa nettiselain ei tallenna esimerkiksi tietoja käydyistä nettisivuista, ladatuista tiedostoista tai käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Kuitenkaan yksityinen selaustila ei estä esimerkiksi nettiyhteytesi tarjoajaa, käymiesi nettisivujen tai jos käytät työnantajasi tietokonetta, työnantajaasi näkemästä niitä nettisivuja, joilla olet käynyt.

Yksityinen selaustila ei siis piilota kaikkia jälkiä netinkäytöstäsi. Se lisää kuitenkin tietoturvaa esimerkiksi yleisessä käytössä olevia tietokoneita käytettäessä. Tosin yleisessä käytössä oleviin tietokoneisiin kannattaa suhtautua varauksella, koska niiden tietoturvallisuudesta ei ole mitään takeita.

Osa tällaisten tietokoneiden käyttäjistä ei hallitse tai ei välitä tietoturvan perusasioista, jolloin tietokoneille on voinut asentua haittaohjelmia (esimerkiksi virukset). Lisäksi yleisessä käytössä olevien tietokoneiden ylläpito voi olla puutteellista, jolloin haittaohjelmatartunnat huomataan myöhään tai ei ollenkaan.

Ohjeessa käydään läpi yksityisen selaustilan käyttö kolmessa yleisimmässä nettiselaimessa (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox). Jos et ole varma, mitä nettiselainta käytät, Peruskäyttäjälle.netistä löytyy linkki asian tarkistamiseen.

Tulosta sivu Lähetä linkki sähköpostilla Jaa Facebookissa Jaa Google+:ssa Jaa Twitterissä

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje Yksityinen_selaustila_2016_10_03 (PDF-muodossa), julkaistu 3.10.2016.

Tähän ohjeeseen linkittäminen

Jos haluat linkittää ohjeisiin, älä linkitä suoraan PDF-tiedostoon! Näin siksi, että kun päivitän PDF-muodossa olevia ohjeita, PDF-tiedostojen nimi ja osoite muuttuu. Ohjeiden sivuilla on aina linkki ohjeen viimeisimpään versioon.

Ei siis näin:

Linkki: https://peruskayttajalle.net/pdf/tiedoston_nimi.pdf

Vaan näin:

Linkki: https://peruskayttajalle.net/ohjeet/yksityinen_selaustila.php

Kommentit

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

RSS-syöte

Peruskäyttäjälle.netin Ajankohtaista -sivua on mahdollista seurata RSS-syötteenä. Näin voit helposti seurata sivustolla tapahtuvia muutoksia, kuten uutisia sekä uusia ja päivitettyjä ohjeita.

Olen tehnyt ohjeen Seuraa nettisivustoja RSS-syötteen avulla. Ohjeessa käydään läpi RSS-syötteiden tilaaminen sekä lukeminen Internet Explorerilla ja Mozilla Firefoxilla. Google Chromella ei voi lukea RSS-syötteitä muuten kuin asentamalla jonkin tarkoitukseen tehdyn laajennuksen.

Ajankohtaista

7.8.2017. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Poistettu ohjeesta SiteAdvisorin osuus, koska SiteAdvisorin verkkopalvelu on suljettu. Lue lisää »

4.8.2017. Uusi ohje: Estä nettisivustojen evästeet

Eväste on pieni tekstiä sisältävä tiedosto, joka tallennetaan tietokoneelle, kun vierailet jollakin nettisivustolla. Lue lisää »

30.7.2017. Päivitetty ohje: Tietoturvan muistilista

Lisätty ohjeeseen tietoa ilmoitushuijauksista ja identiteettivarkauksista. Lue lisää »

21.7.2017. Päivitetty ohje: Nettisivustojen luotettavuuden arviointi

Päivitetty ohjetta URLVoidin ja WOTin osalta. Lue lisää »