Pakattujen ZIP-tiedostojen purkaminen ja pakkaaminen

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Tiedostojen pakkaaminen on hyödyllistä esimerkiksi silloin, kun tiedostoja tarvitsee lähettää sähköpostin liitetiedostona. Pakkaamisella tiedostot saadaan mahtumaan pienempään tilaan ja samalla voidaan liittää useita tiedostoja sekä kansioita yhdeksi paketiksi.

Windowsissa on ollut jo pitempään sisäänrakennettu toiminto, jolla voi pakata ja purkaa .zip-tiedostomuodossa olevia tiedostoja. Erilaisia pakattujen tiedostojen tiedostomuotoja on olemassa kymmeniä, mutta Windowsissa yleisin pakattu muoto on ZIP-tiedosto.

Windowsin oma pakkaustoiminto voi riittää peruskäyttäjän tarpeisiin. Jos kuitenkin on tarpeen pakata tai purkaa myös muissa tiedostomuodoissa olevia pakattuja tiedostoja, löytyy tähän tarkoitukseen erilaisia pakkausohjelmia.

Mielestäni paras pakkausohjelmista on 7-Zip. Olen tehnyt 7-Zipistä ohjeen Pakkaa ja pura tiedostoja 7-Zipillä.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi ZIP-tiedostojen purkaminen ja pakkaaminen Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Tarvittaessa löydät lisätietoa esimerkiksi tiedostojen valitsemisesta tai Windowsin Resurssienhallinnasta ohjeesta Resurssienhallinnan käyttö.

Lataa ohje ZIP-tiedostot_2020_04_13 (PDF-muodossa), julkaistu 13.4.2020.