Olet tässä: Etusivu » Ohjeet » Pakattujen ZIP-tiedostojen purkaminen ja pakkaaminen

Pakattujen ZIP-tiedostojen purkaminen ja pakkaaminen

Julkaistu: | Päivitetty:

Huom! Jos et halua lukea ohjeen esittelyä, voit siirtyä suoraan lataamaan ohjeen PDF-muodossa.

Tiedostojen pakkaaminen on hyödyllistä esimerkiksi silloin, kun tiedostoja tarvitsee lähettää sähköpostin liitetiedostona. Pakkaamisella tiedostot saadaan mahtumaan pienempään tilaan ja samalla voidaan liittää useita tiedostoja sekä kansioita yhdeksi paketiksi.

Windowsissa on ollut jo pitempään sisäänrakennettu toiminto, jolla voi pakata ja purkaa .zip-tiedostomuodossa olevia tiedostoja. Erilaisia pakattujen tiedostojen tiedostomuotoja on olemassa kymmeniä, mutta Windowsissa yleisin pakattu muoto on ZIP-tiedosto.

Windowsin oma pakkaustoiminto voi riittää peruskäyttäjän tarpeisiin. Jos kuitenkin on tarpeen pakata tai purkaa myös muissa tiedostomuodoissa olevia pakattuja tiedostoja, löytyy tähän tarkoitukseen erilaisia pakkausohjelmia.

Mielestäni paras pakkausohjelmista on 7-Zip. Olen tehnyt 7-Zipistä ohjeen Pakkaa ja pura tiedostoja 7-Zipillä.

Ohjeessa (PDF-muodossa) käydään läpi ZIP-tiedostojen purkaminen ja pakkaaminen Windows 7:ssä ja Windows 10:ssä.

Tarvittaessa löydät lisätietoa esimerkiksi tiedostojen valitsemisesta tai Windowsin Resurssienhallinnasta ohjeesta Resurssienhallinnan käyttö.

Lataa ohje PDF-muodossa

Lataa ohje ZIP-tiedostot_2020_04_13 (PDF-muodossa), julkaistu 13.4.2020.

Ohjeiden vanhat versiot

Miksi ohjeet ovat PDF-muodossa?

Creative Commons

Creative Commons logot

Peruskäyttäjälle.netin ohjeet ja artikkelit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Lisätietoa lisenssistä löytyy Tietoja -sivulta.

Ajankohtaista

5.8.2020. Uusi ohje: Microsoft Edgen tietojen varmuuskopiointi ja palauttaminen

Uudistettu versio Microsoft Edgestä tallentaa käyttäjäkohtaiset lisäosat, asetukset ja kirjanmerkit omaan kansioonsa. Lue lisää »

2.8.2020. Päivitetty ohje: Pyyhi turhat tiedostot CCleanerilla

Pieniä muutoksia ohjeeseen. Lue lisää »

30.7.2020. Tietoturvaohjelmisto tunnistaa CCleanerin asennusohjelman haittaohjelmaksi

Windows 10:n Defender -tietoturvaohjelmiston mielestä CCleanerin asennusohjelma on haitallinen. Lue lisää »

28.7.2020. Päivitetty kahta ohjetta

Molempiin ohjeisiin on tehty pieniä muutoksia Google Chromen osalta. Lue lisää »